Майчинството счетоводно-55

• 30 038
  • 756
  •   1
Отговори
# 345
  • Пловдив
А какви са ми вариантите ако сега се заведа на работа?  Thinking

Разгледай отговорите,които съм дала на chrussales .Питай,ако имаш конкретни въпроси.
Има смисъл сега да се заведеш на работа,за да взимаш пари и втората година.Иначе оставаш само на социал 1 година

Здравейте! Терминът ми е септември месец. От август 2011г. до януари 2012г. съм осигурявана на осем часа, след това до сега на четири. Според калкулатора на първа страница ще взимам 310лв. първата година. Възможно ли е ако сега внесем по-голяма осигуровка да се увеличи майчинството?

Можеш от сега да се осигуряваш на повече,но няма да има смисъл.Разиграй вариантите с калкулатора

# 346
А има ли вариант АГ-то да откаже болничен?

Да
Търсиш друг АГ
Aко АГ-то следящо женската консултация откаже болнични по време на бременноста,може ли те да се издават от личния лекар?

# 347
  • Пловдив
Aко АГ-то следящо женската консултация откаже болнични по време на бременноста,може ли те да се издават от личния лекар?

Да,но ЛЛ трябва да има причина за болничните.Ако причината ще е бременността,трябва да е от АГ.Ако имаш хронично заболяване,пробвай с него

# 348
  • София
Здравейте, имам следното питане: в болничен съм поради проблемна бременност, болничния за месец май все още не ми е занесен в НОИ от работодателя, непрекъснато се бавят и измислят глупави причини за това, виждам че декларациите за осигурените лица са подадени, но болничен в нои не е заведен, да не говорим че имам вече и втори издаден болничен, който също не е ясно кога ще се занесе. Прочетох, че срока е до 15-то число на месеца следващ месеца, за който се отнася болничния. В случая като 15.06 е събота, срока до днес ли е бил? И ако продължат със забавянето да представят болничните към кого е редно да се обърна за да се оплача? Има ли начин сама да си нося болничните в НОИ при положение, че съм на трудов договор, а не съм самоосигуряваща се?

# 349
Здравейте. Може би темата вече съществува , но нямам възможност дълго да я търся. Имам следния казус - в момента съм в майчинство  за отглеждане на дете от 1 до 2 год. (изтича ми началото на февруари 2014). Бременна съм и очакваме 2рото си бебче края на февруари 2014. Смятам да се върна възможно най - скоро на работа(прекратявам 1вото си майчинство) и да ползвам болнични до  45 дневния за 2рото си дете. Как ще ми бъде изчислено майчинството за 2рото дете? Предварително благодаря !

# 350
Здравейте!Термина ми беше на 07 август 2013г, родих преждевременно в 30г.с. на 28 май 2013г. в гр Русе .Момиченцето ми се роди 1450гр и е в кувуоз и не се знае колко време ще е там и кога ще я изпишат.Казаха ми че ще ми дадат акта за раждане чак като изпишат бебчо.Имат ли право да задържат акта за раждане.От някои майки от други градове разбрах че са подали молбата за получаване на еднократна помощ за родено дете още преди да изпишат тяхното дете. Трябжа ли да изчакам изписването?
А как стои въпроса с детските надбавки?Някои успяват да ги подадат а други не.И личния лекар неможе нищо да ми издаде тъй като нямам акт за раждане за да я запиши. Дайте съвет.
След изтичане на 42 дни болничен за раждане кой ще издаде следващия болничен ако все още бебо е в болницата и не е записан при ЛЛ.

# 351
А какви са ми вариантите ако сега се заведа на работа?  Thinking

Разгледай отговорите,които съм дала на chrussales .Питай,ако имаш конкретни въпроси.
Има смисъл сега да се заведеш на работа,за да взимаш пари и втората година.Иначе оставаш само на социал 1 година

Прочетох разговора ви с нея, но едни ми казват, че за майчинство се искат 2 години трудов стаж, други 1, е последно кое е вярно? ако са 2 години няма смисъл да се завеждам на работа...И ако се заведа на работа имам ли право на социално майчинство? И ако се водя на работа и по документи уж ще получавам заплата, която в действителност няма да получавам и тогава ми отпадат детски еднократна и всяка помощ, която е до 350лв. И друго искам да разбера, това социално майчинство само по себе си води ли се трудов стаж?

# 352
reni_4il, за детските и еднократната помощ не можеш да направиш нищо, защото и за двете ще ти искат акта за раждане на детето.
За следващия болничен-трябва да го издаде педиатъра на детето, но мисля че и за там ще ти трябва акта за раждане.

# 353
  • София
Питай в "Майчинството счетоводно" - закованата тема най-отгоре в подфорума.

# 354
  • София-Младост
А какви са ми вариантите ако сега се заведа на работа?  Thinking

Прочетох разговора ви с нея, но едни ми казват, че за майчинство се искат 2 години трудов стаж, други 1, е последно кое е вярно? ако са 2 години няма смисъл да се завеждам на работа...И ако се заведа на работа имам ли право на социално майчинство? И ако се водя на работа и по документи уж ще получавам заплата, която в действителност няма да получавам и тогава ми отпадат детски еднократна и всяка помощ, която е до 350лв. И друго искам да разбера, това социално майчинство само по себе си води ли се трудов стаж?
Истината я пише вв КСО, за да получаваш обезщетение за бременост и раждане и за отглеждане на малко дете до 2г. възраст трябва да имаш 12 месеца осигуритеелн стаж.
Стажа е прослужено време, а обезщетението е пари, няма как да се води за стаж. Ако нямаш необходимият стаж, дори ида работиш имаш право на обезщетениеот социалните, ако дохода на член от семейството е до 350лв. , за детските важи същото услоие. Така че едно назначаване не води непременно до отпадане на останалите помощи. Т.е. може да си на работа и пак да имаш право на соицални помощи.
Прочети за повече яснота Закона са семейните помощи за деца и правилника към него, както и Кодекса за соц. осигуряване.

# 355
  • Пловдив
Прочетох разговора ви с нея, но едни ми казват, че за майчинство се искат 2 години трудов стаж, други 1, е последно кое е вярно? 12 м осигурителен стаж ако са 2 години няма смисъл да се завеждам на работа... че ако са две години ще ти пиша ли,че има смисъл да се заведеш  ShockedИ ако се заведа на работа имам ли право на социално майчинство? да,ако отговаряш на изискванията  за социал.тези изисквания стоят дори да си безработна.ако ти си губиш правото на социал,няма много смисъл да се завеждаш и не бих го предложила И ако се водя на работа и по документи уж ще получавам заплата, която в действителност няма да получавам и тогава ми отпадат детски еднократна и всяка помощ, която е до 350лв. ти ще се водиш на работа и ще си болничен,и няма да имаш доход,защото нямаш право да ти превеждат обезщетение И друго искам да разбера, това социално майчинство само по себе си води ли се трудов стаж? не

След изтичане на 42 дни болничен за раждане кой ще издаде следващия болничен ако все още бебо е в болницата и не е записан при ЛЛ.

Щом бебето е в болница след 42 ри ден,болницата издават болничния.Кой ти казва,че ще ти издадат акта след изписването?Бебето записахте ли го?Минава една жена,записва бебето и се подписваш.Това направихте ли го?След като го направите,ще можете да си вземете акта от ГРАО.Без него няма да може да направите нищо от изброеното
Другото е,че може акта да е вече готов.Ходи ли да питаш в общината,служба ГРАО дали е готов?

# 356
Здравейте, имам следното питане: в болничен съм поради проблемна бременност, болничния за месец май все още не ми е занесен в НОИ от работодателя, непрекъснато се бавят и измислят глупави причини за това, виждам че декларациите за осигурените лица са подадени, но болничен в нои не е заведен, да не говорим че имам вече и втори издаден болничен, който също не е ясно кога ще се занесе. Прочетох, че срока е до 15-то число на месеца следващ месеца, за който се отнася болничния. В случая като 15.06 е събота, срока до днес ли е бил? И ако продължат със забавянето да представят болничните към кого е редно да се обърна за да се оплача? Има ли начин сама да си нося болничните в НОИ при положение, че съм на трудов договор, а не съм самоосигуряваща се?

Привет,
преди да предприемеш каквито и да е било действия, трябва да се увериш, че б.лист за м.май не е занесен в НОИ, тъй като не винаги се виждат веднага в справките с ПИК на сайта им. Това можеш да направиш и по телефона в съответното поделение на НОИ (http://www.noi.bg/aboutbg/contacts).
При забавяне на подаване на б.лист имаш доста малки възможности за реакция, тъй като реално не можеш да принудиш работодателя ти да го направи. Можеш да подадеш сигнали в НОИ и ИТ, които евентуално да извършат проверки на фирмата, но сама разбираш, че това би обострило отношенията ти с работодателя. Ако все пак решиш да подадеш подобни сигнали е добре да приложиш копие на б.лист с Входящ номер от Регистъра на болничните листи във фирмата (за да докажеш, че си занесла б.лист навреме), разбира се стига да са ти дали Вх.№.
На първо време бих ти препоръчала да продължаваш да ги "тормозиш" ако трябва и по няколко пъти на ден, дано да има положителен ефект.
Успех и леко бременеене!

# 357
  • София
Благодаря Шана за сега съм в изчаквателна позиция, поне и следващата седмица, а ако и до тогава няма раздвижване ще видим как ще се действа. За съжаление входящ номер, за това че съм представвила болничен лист никога не ми е даван Sad

# 358
Дойдоха  и записаха името на бебето докато бяхме в болницата, но жената ми каза че болницата щяла да изисква акта за раждане по служебен път да дойде при тях и аз ще  го получа когато изписват бебо.

# 359
  • Пловдив
Дойдоха  и записаха името на бебето докато бяхме в болницата, но жената ми каза че болницата щяла да изисква акта за раждане по служебен път да дойде при тях и аз ще  го получа когато изписват бебо.

От кога болницата е орган,който връчва удостоверенията за раждане?Странно.Отиди в общината и си потърси акта

Общи условия

Активация на акаунт