Майчинството счетоводно-55

• 30 070
  • 756
  •   1
Отговори
# 390
  • София-Младост
Здравейте!

В 45 дневен болничен съм от 7ми Май. Терминът ми беше 21ви Юни. Родих на 9ти Юни.
Днес от НОИ ми преведоха сумата за м. Май. Все още не съм предала вторият болничен на работодателя. Да очаквам ли превод от НОИ за м. Юни до края на месеца, или преводът ще е Юли месец( за първият болничен става въпрос). А вторият, 42 дневният като го предам, пак ли ще има подобно забавяне като 45 дневния?
Благодаря предварително за отговора!   bouquet
Юли ще получите парите за периода 01.-08.06 вкл. След като работодателя предаде вторият болничен ще ви преведат и остатъка от месец юни. През август ще получите частта от втория болничен за юли...и т.н.

# 391
Здравейте, исках да попитам при социалните за въпросното удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 месеца ли искат или последните 6 месеца?

# 392
  • София-Младост
Здравейте, исках да попитам при социалните за въпросното удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 месеца ли искат или последните 6 месеца?
12месеца.

# 393
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Много ще съм ви благодарна, ако ми помогнете да си отговоря на 2 важни за мен въпроса. Бременна съм след ин витро и от момента, в който тестът излезе положителен съм в болнични, а най-вероятно и до края на бременността ще е така. Сега,докато съм в болнични разбрах, че шефът ни вдига заплатите на целия отдел считано от 01,07,2013. Но тъй като аз съм в болнични и вероятно така и ще остане(фишът, който ще получа за юни ще е 0,00 лв заради болничните),та въпросът ми е дали ще се отрази благоприятно и на мен това увеличение за по-нататъшните болнични и съответно за майчинството или за да мога да се възползвам от него е необходимо да се завърна на работа. - За да влезе в сила промяната във възнаграждението е нужно да има поне един отработен ден. Но, за да има влияние върху бъдещи обезщетения е нужно да има по-дълъг период върху по-високото възнаграждение - само няколко дни не влияят по значим начин.

И вторият ми въпрос е :
От 6 години насам работя на 2 места и съответно се осигурявам от 2 места. Когато си вадя болничен лист, вадя 2 броя. Но едното предприятие, в което работя прекратява дейност и съответно последните 4-5 месеца от бременността ще съм осигурена само от едното място. Съответно въпросът ми е как ще се изчисли майчинството ми, тези последни месеци от бременността, в които дружеството вече няма да работи много ли зле ще се отразят на майчинството и на каква база ще се изчисли то. Все пак съм се осигурявала 6 години преди това от това дружество. - За определяне размерът на обезщетенията от НОИ влияе осигурителния доход за предходните 18 или 24 месеца, съответно за общо заболяване или за бременност и раждане. Това, че договорът се прекратява няма съществено значение, защото осигурителните доходи вече са факт. Ако си в болничен, влияние има доходът, от който е изчислено обезщетението, т.е. доходът от шпредходните 18 месеца; ако сега работиш и вече нямаш 2-ри осигурителен доход, то намалението върху обезщетението в бъдеще ще е факт

Ще ви бъда много благодарна, ако ми помогнете в тези главоблъсканици, за което предварително благодаря!

# 394
Здравейте, нямам възможност да прочета цялата тема назад във времето и въпроса който имам към Вас съм сигурна, че вече е задаван за което моля да бъда извинена  Praynig  Simple Smile
Та въпроса ми е следния: как мога да получа социална помощ при бременност. Аз съм вече пред термин чаакам всеки един момент да родя и съм студентка магистратура редовно обучение. Моля ви кажете ми какви помощи мога  да получа и след раждането..... знам за една еднократна помощ в размер на 250 лева от социалното и другата за която знам е за майки студентки в размер на 2880 лева. Каква е тази помощ при бременост и имам ли време да я взема.... пак казвам, че съм прд раждане Simple Smile термина е на 21 юни най- късно Simple Smile))
 Другото което искам да питам, за майчинство колко месеца стаж ми се иска тъй като аз знам , че са 18 месеца а в НОИ миналата седмица ми казаха, че искат само 12.... последно колко са?!?!?!? И ако някой знае какви други помощи дава държавата на майки студентки нека да я сподели Simple Smile
Благодаря ви предварително мами  Hug

# 395
Здравейте, нямам възможност да прочета цялата тема назад във времето и въпроса който имам към Вас съм сигурна, че вече е задаван за което моля да бъда извинена  Praynig  Simple Smile
Та въпроса ми е следния: как мога да получа социална помощ при бременност. Аз съм вече пред термин чаакам всеки един момент да родя и съм студентка магистратура редовно обучение. Моля ви кажете ми какви помощи мога  да получа и след раждането..... знам за една еднократна помощ в размер на 250 лева от социалното и другата за която знам е за майки студентки в размер на 2880 лева. Каква е тази помощ при бременост и имам ли време да я взема.... пак казвам, че съм прд раждане Simple Smile термина е на 21 юни най- късно Simple Smile)) - имаш право и на 150 лева помощ преди раждане; отново се подава декларация в Социално подпомагане, като се взема бележка от гинеколога кога ти е термина. Също имаш право и на 100 лева на месец, помощ за майки с деца до 1 година; тези помощи са в случай, че доходът на член от семейството не надвишава 350 лева
 Другото което искам да питам, за майчинство колко месеца стаж ми се иска тъй като аз знам , че са 18 месеца - 12 месеца осигурителен стаж е нужен, за да се получава обезщетение за бременност и раждане.а в НОИ миналата седмица ми казаха, че искат само 12.... последно колко са?!?!?!? И ако някой знае какви други помощи дава държавата на майки студентки нека да я сподели Simple Smile
Благодаря ви предварително мами  Hug

# 396
Ала-Бала - много благодаря за бързият отговор!   bouquet

# 397
Здравейте, мами! Имам един въпрос, ще съм ви много благодарна, ако ми помогнете   bouquet
Свърши ми първата година от майчинството и болничния. За обезщетение за втората година 240 лв. трябваше да подам декларация. На 14 май ми свърши първата година, а декларацията ми е била занесена до НОИ на 14 юни. Ще ми се изплати ли някакво обезщетение за тези 14-15 дни от май или направо да чакам за юни?

# 398
  • София-Младост
Здравейте, мами! Имам един въпрос, ще съм ви много благодарна, ако ми помогнете   bouquet
Свърши ми първата година от майчинството и болничния. За обезщетение за втората година 240 лв. трябваше да подам декларация. На 14 май ми свърши първата година, а декларацията ми е била занесена до НОИ на 14 юни. Ще ми се изплати ли някакво обезщетение за тези 14-15 дни от май или направо да чакам за юни?
Да, до края на месеца би трябвало да получиш пари за периода 14.05-31.05.

# 399
Здравейте,

Както бях писала по-рано, бях дала на работодателя ми втория болничен, този, който се издава след раждането и те са го занесли в НОИ. В последствие занесох на работодателя и този, който е за няколкото дни, в които преносвам. Но тъй като го занесох през юни, те могат да го предадат в НОИ до 15.07.
Днес погледнах на сайта на НОИ и там са ми върнали предадения за отстраняване на нередности. Има ли срок, в който трябва да се отстранят тези нередности? Сега как трябва да процедирам, трябва да изчакам до 15.07, за да предаде работодателя и двата листа ли?

# 400
Моят казус е следният:
В момента съм в отпуск за гледане на дете до 2 г., който изтича на 25 юли. Също така съм бременна за втори път, като 45-дневният ми болничен би трябвало да започне на 30 август, т.е. за около месец няма как да ми се застъпят двете.

1. Двоумя се дали да взема болничен или част от платения си отпуск за периода от 25 юли до 30 август. Как би се изчислило обезщетението за второто дете в двата случая?
2. По време на майчинството, в работата са ни направили държавни служители. Аз все още не съм подписала анекс за промяната. Може ли да бъде отложено във времето, за момента, когато ще се върна на работа след второто майчинство или трябва да го направя сега и, ако трябва да го направя сега, как ще се отрази на второто майчинство?
3. Ако реша да пусна част от платения си отпуск за периода от 25 юли до 30 август, кога трябва да подам молбата до работодателя? И трябва ли да се придружава от някакви други документи? Също така трябва ли да пусна заедно с нея и уведомление, че съм бременна?

Извинявам се за завъртяния ми казус!  Blush

# 401
Lady Brinne  А в бележката от лекарката какво трябва да пише освен термина, в смисъл такъв какво да и кажа да напише и как точно се нарича тази бележка и какви други документи ще ми трябват Simple Smile Simple Smile Simple Smile и дали е вероятно да ми откажат тази помощ, че термина ми е много близко ?!?!?!   newsm78
 и друго да питам, тази помощ няма нищо общо с помощта след раждане на първо дете в размер на 250 лв. ли беше ?????  

# 402
Здравейте, бих искала да ме посъветвате как да постъпя в следната ситуация, за да съм максимално защитена: Очаквам второ детенце с термин, който съвапада с оптуска за отглеждане на дете до 2 год. 45-дневния ми болничен за раждане започва на 16ти септември. Фирмата, в която работя, съществува само юридически (намяме офис, освободи служителите си, останахме само аз и още една мама).

Как е редно да постъпя, за да мога да навляза в болничния 45 дни преди раждане по възможно най-безпроблемния начин, запазвайки си обезщетението като през първата година за първото дете? - щом има застъпване на двата вида отпуск няма причина да не се възползваш от тази опция Да не уведомявам счетоводителите (управителят е чужденец и е упълномощил главния счетоводител) и да им се явя директно на 16ти септември с болничен, приложение 4 и приложение 12 или да ги уведомя, като подам служебна бележка от личен лекар до счетоводителите, че съм бременна и очаквам детенце и след това на 16ти да занеса другите документи? Приложения 4 и 12 от мен ли се попълват и носят до Социалната дирекция - НОИили счетоводителите ги попълват и имат ангажимент да ги занесат? - представител на работодателя ги носиИма ли други възможни варианти, освен тези два (без уведомяване директно на 16ти или с уведомяване посредством служебна бележка) ? - по принцип ти се ползваш от закрила при уволнение по КТ, така, че единствено при закриване на предприятието могат да те съкратят, а в други случаи само с разрешение от Инспекция по труда

Какво трябва да съдържа служебната бележка до работодател, в случай че това е най-добрият вариант?

Благодаря Ви много предварително!   bouquet

На какво основание са ти притесненията? Мислиш, че няма да можеш да ползваш и новият отпуск за бременност и раждане ли?

Lady Brinne, опасявам се да не стартират процедура по ликвидация или да са стартирали вече такава и в този аспект се чудя кое е по-добре да ги уведомя с подобна служебна бележка или да изчакам до 16ти и тогава да подам документите - болничен и двете приложения. Как мислите да ги уведомя ли (ще ползвам защита по закон като бременна и ще ми дължат обезщетение в случай на ликвидация, поне така разбрах до сега) или да не ги уведомявам до 16ти (така ще съм защитена като майка на детенце, която е в майчинство, но не и като бременна, защото няма да знаят). Съвсем се омешах... newsm78

# 403
Lady Brinne  А в бележката от лекарката какво трябва да пише освен термина, в смисъл такъв какво да и кажа да напише и как точно се нарича тази бележка и какви други документи ще ми трябват Simple Smile Simple Smile Simple Smile и дали е вероятно да ми откажат тази помощ, че термина ми е много близко - не?!?!?!   newsm78
 и друго да питам, тази помощ няма нищо общо с помощта след раждане на първо дете в размер на 250 лв. ли беше ?????  - не - отделни са

Нищо друго не ти трябва от гинеколога. Те си имат форма, която използват за това.

elanore, те ако решат да ликвидират фирмата, дали си ги уведомила или не в общи линии няма голямо значение. Според мен дилемите ти са излишни.

# 404
До тук добре а какви други документи ще ми трябват.... удостоверения за доходи такива неща нужни ли са ми, че нямам никакво време Simple Smile. Ето какво намерих за тази помощ в интернет http://pomosti.oneinform.com/psp.htm#10a
Аз няма да имам време да си набавя всичките документи..... а и бележки за доходите ми ..... ?!?!?!!?

Общи условия

Активация на акаунт