Майчинството счетоводно-55

• 30 046
  • 756
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте, искам да попитам баща-самоосигуряващ се има ли право на отпуск по чл. 163, ал,7 за 15 календарни дни от изписването на детето? Има 12 м. осигурителен стаж за майчинство и болнични. И ако има, ще му бъде ли изплатено обезщетение ако не си е внасял осигуровките от миналата година?
Благодаря предварително!   bouquet

# 376
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, искам да попитам баща-самоосигуряващ се има ли право на отпуск по чл. 163, ал,7 за 15 календарни дни от изписването на детето? Има 12 м. осигурителен стаж за майчинство и болнични. - да, има И ако има, ще му бъде ли изплатено обезщетение ако не си е внасял осигуровките от миналата година? - не - задължително се прави проверка дали лицето е изрядно
Благодаря предварително!   bouquet

# 377
Здравейте,
Представих на 12.06 на работодателя ми болничен за следните дни - 18.05-25.05. До кога е длъжен да го представи в НОИ? ДО 15.06 или до 15.07?

# 378
Здравейте,
Представих на 12.06 на работодателя ми болничен за следните дни - 18.05-25.05. До кога е длъжен да го представи в НОИ? ДО 15.06 или до 15.07?

До 15.06.2013.

# 379
  • София-Младост
Здравейте,

До 15.06.2013.
Lady Brinne , защо 15.06...нали е до 15-то число на месеца, следващ  месеца в който е предаден на   работодателя. cherry_dream реално е закъсняла с предаването на болничният лист, така че работодателя може да го предаде до 15.07. според мен.

# 380
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Здравейте!
Тъй като личната ми карта е изтекла и новата трябва да си я взема другата седмица, се налага да си подам документите за детски чак след 25то число. От общината ме увериха, че не е късно. Доходите са ми 1 година назад - от юни миналата година до май тази година/май месец си получих детските/. В такъв случай ще взема ли детски за този месец или той не влиза? Не знам дали го обясних много добре, но ако се наложи ще пояснявам  Hug Благодаря предварително за отговорите!   bouquet

# 381
Здравейте,

До 15.06.2013.
Lady Brinne , защо 15.06...нали е до 15-то число на месеца, следващ  месеца в който е предаден на   работодателя. cherry_dream реално е закъсняла с предаването на болничният лист, така че работодателя може да го предаде до 15.07. според мен.

Ала-бала - грешката е моя  ooooh! Права си - срокът е до 15.07.  Peace

Здравейте!
Тъй като личната ми карта е изтекла и новата трябва да си я взема другата седмица, се налага да си подам документите за детски чак след 25то число. От общината ме увериха, че не е късно. Доходите са ми 1 година назад - от юни миналата година до май тази година/май месец си получих детските/. В такъв случай ще взема ли детски за този месец или той не влиза? Не знам дали го обясних много добре, но ако се наложи ще пояснявам  Hug Благодаря предварително за отговорите!   bouquet

Срокът е до края на този месец. Ще си получиш помощта и за м.06.2013  Peace

Последна редакция: пн, 17 юни 2013, 19:35 от Botten Mary

# 382
Здравейте, бих искала да ме посъветвате как да постъпя в следната ситуация, за да съм максимално защитена: Очаквам второ детенце с термин, който съвапада с оптуска за отглеждане на дете до 2 год. 45-дневния ми болничен за раждане започва на 16ти септември. Фирмата, в която работя, съществува само юридически (намяме офис, освободи служителите си, останахме само аз и още една мама).

Как е редно да постъпя, за да мога да навляза в болничния 45 дни преди раждане по възможно най-безпроблемния начин, запазвайки си обезщетението като през първата година за първото дете? Да не уведомявам счетоводителите (управителят е чужденец и е упълномощил главния счетоводител) и да им се явя директно на 16ти септември с болничен, приложение 4 и приложение 12 или да ги уведомя, като подам служебна бележка от личен лекар до счетоводителите, че съм бременна и очаквам детенце и след това на 16ти да занеса другите документи? Приложения 4 и 12 от мен ли се попълват и носят до Социалната дирекция или счетоводителите ги попълват и имат ангажимент да ги занесат? Има ли други възможни варианти, освен тези два (без уведомяване директно на 16ти или с уведомяване посредством служебна бележка) ?

Какво трябва да съдържа служебната бележка до работодател, в случай че това е най-добрият вариант?

Благодаря Ви много предварително!   bouquet

# 383
Здравейте  bouquet Пак опрях до вашата помощ Embarassed

В болничен съм от 18.05.2013г. Сега проверих в сайта на НОИ и ми излиза, че документите са подадени към тях на 12.06.2013г. Интересувам се в какъв срок ще бъде изплатено обезщетението и в случай, че забавянето се дължи на по-късно подадените документи: Мога ли да имам претенции към счетоводителя.

Благодаря ви преварително  bouquet

# 384
Случайно попаднах на темата и видях поста на Звездичка. Документите ти не са подадени със закъснение - длъжни са да ги подадат до 15то число на месеца следващ този, за който ти е болничния - т.е. 15ти юни в случая.  Peace Срока за плащане е 15 работни дни, но ако няма проблем с документите и осигуровките обикновено ги изплащат по-рано / седмица, до 10-тина дни/.

# 385
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте  bouquet Пак опрях до вашата помощ Embarassed

В болничен съм от 18.05.2013г. Сега проверих в сайта на НОИ и ми излиза, че документите са подадени към тях на 12.06.2013г. Интересувам се в какъв срок ще бъде изплатено обезщетението и в случай, че забавянето се дължи на по-късно подадените документи: Мога ли да имам претенции към счетоводителя.

Благодаря ви преварително  bouquet

Счетоводителят ги е подал в НОИ напълно в срок.Претенции не виждам да може да предявиш.
Плащането от НОИ е до 15 работни дни от 12.06

# 386
Elfita, благодаря

# 387
Здравейте, бих искала да ме посъветвате как да постъпя в следната ситуация, за да съм максимално защитена: Очаквам второ детенце с термин, който съвапада с оптуска за отглеждане на дете до 2 год. 45-дневния ми болничен за раждане започва на 16ти септември. Фирмата, в която работя, съществува само юридически (намяме офис, освободи служителите си, останахме само аз и още една мама).

Как е редно да постъпя, за да мога да навляза в болничния 45 дни преди раждане по възможно най-безпроблемния начин, запазвайки си обезщетението като през първата година за първото дете? - щом има застъпване на двата вида отпуск няма причина да не се възползваш от тази опция Да не уведомявам счетоводителите (управителят е чужденец и е упълномощил главния счетоводител) и да им се явя директно на 16ти септември с болничен, приложение 4 и приложение 12 или да ги уведомя, като подам служебна бележка от личен лекар до счетоводителите, че съм бременна и очаквам детенце и след това на 16ти да занеса другите документи? Приложения 4 и 12 от мен ли се попълват и носят до Социалната дирекция - НОИили счетоводителите ги попълват и имат ангажимент да ги занесат? - представител на работодателя ги носиИма ли други възможни варианти, освен тези два (без уведомяване директно на 16ти или с уведомяване посредством служебна бележка) ? - по принцип ти се ползваш от закрила при уволнение по КТ, така, че единствено при закриване на предприятието могат да те съкратят, а в други случаи само с разрешение от Инспекция по труда

Какво трябва да съдържа служебната бележка до работодател, в случай че това е най-добрият вариант?

Благодаря Ви много предварително!   bouquet

На какво основание са ти притесненията? Мислиш, че няма да можеш да ползваш и новият отпуск за бременност и раждане ли?

# 388
Здравейте! Много ще съм ви благодарна, ако ми помогнете да си отговоря на 2 важни за мен въпроса. Бременна съм след ин витро и от момента, в който тестът излезе положителен съм в болнични, а най-вероятно и до края на бременността ще е така. Сега,докато съм в болнични разбрах, че шефът ни вдига заплатите на целия отдел считано от 01,07,2013. Но тъй като аз съм в болнични и вероятно така и ще остане(фишът, който ще получа за юни ще е 0,00 лв заради болничните),та въпросът ми е дали ще се отрази благоприятно и на мен това увеличение за по-нататъшните болнични и съответно за майчинството или за да мога да се възползвам от него е необходимо да се завърна на работа.

И вторият ми въпрос е :
От 6 години насам работя на 2 места и съответно се осигурявам от 2 места. Когато си вадя болничен лист, вадя 2 броя. Но едното предприятие, в което работя прекратява дейност и съответно последните 4-5 месеца от бременността ще съм осигурена само от едното място. Съответно въпросът ми е как ще се изчисли майчинството ми, тези последни месеци от бременността, в които дружеството вече няма да работи много ли зле ще се отразят на майчинството и на каква база ще се изчисли то. Все пак съм се осигурявала 6 години преди това от това дружество.

Ще ви бъда много благодарна, ако ми помогнете в тези главоблъсканици, за което предварително благодаря!

# 389
Здравейте!

В 45 дневен болничен съм от 7ми Май. Терминът ми беше 21ви Юни. Родих на 9ти Юни.
Днес от НОИ ми преведоха сумата за м. Май. Все още не съм предала вторият болничен на работодателя. Да очаквам ли превод от НОИ за м. Юни до края на месеца, или преводът ще е Юли месец( за първият болничен става въпрос). А вторият, 42 дневният като го предам, пак ли ще има подобно забавяне като 45 дневния?
Благодаря предварително за отговора!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт