Майчинството счетоводно-55

• 30 171
  • 756
  •   1
Отговори
# 435
  • Пловдив
polito_87,детето трябва да е под 6 месеца.

# 436
Въпрос на моя позната

срока на изпитване изтича август месец, ако сега излезе отпуска, удължава ли се с нея този срок?

# 437
Въпрос на моя позната

срока на изпитване изтича август месец, ако сега излезе отпуска, удължава ли се с нея този срок?

Да, както и ако й се наложи да ползва болничен.

# 438
Въпрос на моя позната

А сигурна ли си в това?

# 439
Въпрос на моя позната

А сигурна ли си в това?

Ще се изпитваме значи  Sunglasses
КТ: чл.70 ал.4 В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът.

# 440
Здравейте!На 13 май 2013 г родих своя син,а на 17 юни изтече срочният ми трудов договор.Разбрах,че имам два варианта пред мен-да се самоосигурявам или да си намеря фирма,която да ме назначи на работа.Може ли да ми обясните какво се случва,които и вариант да избера?Какви документи трябва да подготвя?Къде да ги занеса?Благодаря предварително!

# 441
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте!На 13 май 2013 г родих своя син,а на 17 юни изтече срочният ми трудов договор.Разбрах,че имам два варианта пред мен-да се самоосигурявам или да си намеря фирма,която да ме назначи на работа.Може ли да ми обясните какво се случва,които и вариант да избера?Какви документи трябва да подготвя?Къде да ги занеса?Благодаря предварително!

Това със самоосигуряването е ако имаш собствена фирма или регистрация като земеделски производител.Така че според мен отпада.(По така дадената информация)
Намери си бързо фирма и ще си плащаш само здравните осигуровки към нея за двете години майчинство - 20,16 на месец.

//silvanchence , кажи каква ти е идеята, за да кажем подробно.Шана е напълно права. Ако обаче работодателя иска може да прекрати договора и по време на болничен, щом лицето е в изпитателен срок.

# 442
Въпрос на моя позната

А сигурна ли си в това?

Ще се изпитваме значи  Sunglasses
КТ: чл.70 ал.4 В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът.

Laughing .

Благодаря!

# 443
Здравейте! До 16.06. бях в болничен (третия, който го издава л.л.). Декларацията за остатъка от първите 410 дни е подадена от работодател в НОИ на 22.05.2013
Въпросът ми е, по кое време ще се изплаща това майчинство - като болничните ли ? По кое време на месеца, и мога ли да го видя в сайта на НОИ  с пик кода ?

# 444
  • София
Здравейте отново! Въпросът ми не е свързан съвсем с майчинството, но най-много се доближава до тази тема и се надявам някой да може да ми отговори.
Бременна съм и съм на постоянен ТД, но не ходя на работа, просто уговорка с шефовете. От 17.07. ще започна да взимам болнични. Осигуряват ме на 4 часа, на 215 лева.
Съпругът ми работеше на същия ТД със същото възнаграждение до 23.05., когато напусна тази си работа, за да се ориентира към другата, която започна от 13.05. със срочен ТД. В петък го освободиха от работа, сега се води безработен. Кажете ми, моля, можем ли да взимаме някакви социални помощи, какво трябва да се направи и в какъв размер ще бъдат обезщетенията? Никога не съм опирала до социалните и БТ, дори когато не съм имала работа, защото винаги съм имала възможност да не работя по няколко месеца и това да не се отразява на бюджета ми. Сега, обаче, когато чакаме бебе, всяко левче ще ни е от полза.
Съпругът ми няма имущество на негово име, а аз имам половин апартамент, предполагам, че е необходима информация.

# 445
  • вече Пловдив
Здравейте!
Искам да попитам дали е възможно и правно допустимо жена да работи на трудов и на 2 граждански договора. Става дума за сестра ми, която работи на трудов договор и има сключен граждански договор по програмата "Личен асистент", защото се грижи за баща ни, който е с инсулт. От работата й обаче й предлагат да сключи още един граждански договор, защото ще замества дълго време колежка, която излиза в дълъг болничен.
Благодаря предварително на отзовалите се!  Hug

# 446
Здравейте! До 16.06. бях в болничен (третия, който го издава л.л.). Декларацията за остатъка от първите 410 дни е подадена от работодател в НОИ на 22.05.2013
Въпросът ми е, по кое време ще се изплаща това майчинство - като болничните ли ? По кое време на месеца, и мога ли да го видя в сайта на НОИ  с пик кода ?

Привет,
можеш да следиш информация относно обезщетението за 410-те дни в сайта на НОИ, по същият начин като с болничните листи. Плащанията по декларации са по календарни месеци, т.е. ще имаш плащане за периода от 16.06. до 30.06.вкл., след това от 01.07. до 31.07.вкл. и т.н. Първото плащане зависи от това, кога е занесена декларацията прил.2 в НОИ. Следващите плащания обикновено са на "автоматичен режим", т.е. се изплащат обикновено в началото на месеца, следващ този за който се отнасят (напр. за м.Септември в началото на м.Октомври).

Здравейте отново! Въпросът ми не е свързан съвсем с майчинството, но най-много се доближава до тази тема и се надявам някой да може да ми отговори.
Бременна съм и съм на постоянен ТД, но не ходя на работа, просто уговорка с шефовете. От 17.07. ще започна да взимам болнични. Осигуряват ме на 4 часа, на 215 лева.
Съпругът ми работеше на същия ТД със същото възнаграждение до 23.05., когато напусна тази си работа, за да се ориентира към другата, която започна от 13.05. със срочен ТД. В петък го освободиха от работа, сега се води безработен. Кажете ми, моля, можем ли да взимаме някакви социални помощи, какво трябва да се направи и в какъв размер ще бъдат обезщетенията? Никога не съм опирала до социалните и БТ, дори когато не съм имала работа, защото винаги съм имала възможност да не работя по няколко месеца и това да не се отразява на бюджета ми. Сега, обаче, когато чакаме бебе, всяко левче ще ни е от полза.
Съпругът ми няма имущество на негово име, а аз имам половин апартамент, предполагам, че е необходима информация.

Съпругът ти може да получава обезщетение за безработица от НОИ, стига да се е регистрирал като безработен в БТ до 7 дни след прекратяване на тр.дог. и поне 9 месеца от през последните 15 да се е осигурявал за безработица. Размерът на обезщетението зависи от основанието за прекратяване на тр.дог., дали през последните 3г. е получавал друго обезщетение за безработица и други подробности, с които можеш да се започнаеш тук: http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

Възможностите да получавате различни социални помощи, както и детски надбавки, може да проучите от служителите в Социално подпомагане. Те ще ви запознаят с различните видове помощи, както и критериите, на които трябва да отговаряте, за да ги получавате.

Здравейте!
Искам да попитам дали е възможно и правно допустимо жена да работи на трудов и на 2 граждански договора. Става дума за сестра ми, която работи на трудов договор и има сключен граждански договор по програмата "Личен асистент", защото се грижи за баща ни, който е с инсулт. От работата й обаче й предлагат да сключи още един граждански договор, защото ще замества дълго време колежка, която излиза в дълъг болничен.
Благодаря предварително на отзовалите се!  Hug

Гражданските договори се включват в категорията "извънтрудови правоотношения" и съответно нямат общо с работата по трудов договор. Всяко лице може да сключва неограничен брой граждански договори, независимо от това дали работи по трудов договор или не.

Ограничение съществува при работа по няколко трудови договора, доколкото трябва да се спазват разпоредбите на законодателството за междудневна почивка от 12 часа и междуседмична почивка от 36 часа (при сумирано изчисляване на работното време).

# 447
  • В полите на Пирин планина

Нещо в датите е сбъркано  newsm78 Но обезщетението за бременност и раждане след 135-тия ден се получава по същото време, както и болничните преди него.

# 448
Здравейте, бременна съм съвсем отскоро и в момента се информирам за много неща. Имам някои притеснения как ще реагира работодателят на бременността ми. Чета, чета и не намирам отговор на два въпроса, затова искам да попитам:

1. Навсякъде пише, че трябва да уведомя работодателя си за бременността с надлежния документ, но не знам кой точно е този документ. Попитах и гинеколога, който установи бременността - той каза, че досега подобен документ за пред работодател не е издавал. Някой може ли да ми обясни какво точно трябва да занеса като документация на работодателя?

2. Кога трябва да уведомя работодателя за бременността? Има ли законово упоменат срок? А има ли препоръчителен, т.е. такъв след който законът ме защитава и ми дава сигурност, че научавайки за бременността, няма да ме освободи поради недоволство от факта?

# 449
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, бременна съм съвсем отскоро и в момента се информирам за много неща. Имам някои притеснения как ще реагира работодателят на бременността ми. Чета, чета и не намирам отговор на два въпроса, затова искам да попитам:

1. Навсякъде пише, че трябва да уведомя работодателя си за бременността с надлежния документ, но не знам кой точно е този документ. Попитах и гинеколога, който установи бременността - той каза, че досега подобен документ за пред работодател не е издавал. Някой може ли да ми обясни какво точно трябва да занеса като документация на работодателя? - няма задължителна бланка - просто бележка от гинеколога, може и свободен текст, в която се пише, че си бременна и кога ти е термина

2. Кога трябва да уведомя работодателя за бременността? Има ли законово упоменат срок? А има ли препоръчителен, т.е. такъв след който законът ме защитава и ми дава сигурност, че научавайки за бременността, няма да ме освободи поради недоволство от факта? - няма срок - нито задължителен, нито препоръчителен; по твое желание - бих казала някъде около момента, в който започва да ти личи например; а може и веднага. Бременните жени, ако са на постоянен договор се ползват от закрила на КТ, като фактът, че си бременна в никакъв случай не може да е причина за уволнение  Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт