Майчинството счетоводно-55

• 30 121
  • 756
  •   1
Отговори
# 540
  • Пловдив
Здравейте! Знам, че е дъвкано, но не откривам къде точно. За изчисляването на майчинството. Четох 10 пъти линка от първа страница, но пак не вдявам. Конкретният ми въпрос е ако преди 45-дневния болничен се ползва друг, седмица или 3 месеца, прекъснат или не, получената за конкретните периоди по-малка сума взима ли се при усредняването на дохода за последните 18 месеца?

Месеците в болничен влизат в базата,да.

Момичета, не веднъж сте ми помагали. Сега пак да ви питам. Детето ми стана на една година преди месец. Попълних за счетоводството прил. 3. Сега трябва да прекъсна отпуска по майчинство и да се върна на работа. Казаха ми от офиса, че АЗ трябвало да ходя в НОИ за да подам Прил. 12. А те щели да подадат прил. 4. Така ли е? не,те подават прил 12 в три дневен срок в НОИ 
И още: Полага ли ми се 50% от тези 310 лв. при положение, че детето ще посещава от септември ясла? да,полага ти се от момента на прекъсване на майчинството до втория РД на детето На този въпрос не можаха да ми отговорят  newsm78, казаха да питам в НОИ!

# 541
Може ли някои да отговори на моя въпрос,благодаря предварително.

# 542
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,детенцето ми е на 1г.10м. и скоро майчинството ми приключва.Смятам да изляза в неплатена отпуска за отглеждане на дете от 2-8г(детето ми не посещава детско заведение).Доколкото разбрах имам право на 6м. неплатена отпуска,но искам и съпругът ми да ми прехвърли неговите 6м.неплатена отпуска(аз съм на постоянен трудов договор,а мъжът ми е на служебно - право отношение - държавен служител)Какви документи трябва да подам(ако може някакви образци) и как става прехвърлянето на 6м.неплатена отпуска?Работодателят ми само здравни осигуровки ли плаща през тази отпуска?Може ли да бъда съкратена когато съм в неплатена отпуска за отглеждане на дете от 2 - 8г?Може ли работодателя да ми откаже този вид отпуска?Когато ползвам 6м.неплатена отпуска прехвърлени от съпругът ми,кой работодател(дали моя или неговия) плаща осигуровките?

Може да използваш 5 месеца неплатен от мъжа ти.Подаваш молби за отпуска и декларация от съпруга ти, че не е ползвал полагащите му се месеци...Гледай да ги подаваш поне 14 дни преди ползването им.Няма да бъдеш съкратена по време на неплатения.По време на неплатения (и твоя и на мъжа ти) здравните осигуровки се плащат от твоя работодател.

# 543
  • Варна
Здравейте, предстои ми раждане съвсем скоро, а таткото работи на кораб по швейцарски договор. Казали са му, че може да подаде документи за получаване на детски като се приспадат тези, които се получават в нашата страна (дали са точно детски или нещо такова и той не е сигурен). За целта трябва да се изкарат формуляри е401 и е411. Дали някой може да ми помогне с инфо каква е процедурата?
Благодаря ви предварително момичета Simple Smile

# 544
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, предстои ми раждане съвсем скоро, а таткото работи на кораб по швейцарски договор. Казали са му, че може да подаде документи за получаване на детски като се приспадат тези, които се получават в нашата страна (дали са точно детски или нещо такова и той не е сигурен). За целта трябва да се изкарат формуляри е401 и е411. Дали някой може да ми помогне с инфо каква е процедурата?
Аз не съм на ясно. Можеш да напишеш мейл с въпрос до НОИ на noi@nssi.bg.

# 545

Привет,
въпросните формуляри се издават от Социално подпомагане (за справка тук: http://www.mlsp.government.bg/bg/integration/agreements/indexn2.htm ).
Успех!

# 546
  • София
Здравейте.
Сега съм в отпуск за отглеждане на дете до 2г.,възможно ли е през това време да сменя сегашният си работодател с друг,без да почвам работа понеже ще си гледам детето вкъщи до 3 годинки.Въобще ако е възможно това,какво е необходимо да се направи.
Много ще съм благодарна ако ми отговорите.  bouquet

# 547
Здравейте.
Сега съм в отпуск за отглеждане на дете до 2г.,възможно ли е през това време да сменя сегашният си работодател с друг,без да почвам работа понеже ще си гледам детето вкъщи до 3 годинки.Въобще ако е възможно това,какво е необходимо да се направи.
Много ще съм благодарна ако ми отговорите.  bouquet

Може да се прекрати настоящия трудов договор и да се сключи нов, но за да влезе втория в сила е нужен поне един отработен ден. За прекратяването на договора е нужно да се подаде предизвестие до работодателя, а може да се договорите за прекратяването му веднага по взаимно съгласие. Съответно трябва да се подаде Приложение 12 за промяна на обстоятелствата при прекратяване на договора. А при новия работодател отново документите за ползване на отпсук за гледане на дете до 2 год. възраст.

# 548
  • София
Lady Brinne,много ти благодаря!И последен въпрос-при новия работодател остава ли си с неплатения отпуск и през третата година на детето? Embarassed

# 549
  • София-Младост
Lady Brinne,много ти благодаря!И последен въпрос-при новия работодател остава ли си с неплатения отпуск и през третата година на детето? Embarassed
Много отдавна няма трета година неплатен, имате право на 6 месеца до навършване на 8г. на детето, бащата също има право на 6 месеца. Кат оединият родител има право да прехвърли 5 месеца на другият.

# 550
  • София
Не съм се изразила правилно,точно това имах предвид което пишеш.Исках да знам дали и това важи ако се прехвърля при новия работодател.

# 551
Не съм се изразила правилно,точно това имах предвид което пишеш.Исках да знам дали и това важи ако се прехвърля при новия работодател.

Важи. Нужно е и двамата с бащата да сте осигурени на трудов договор.

# 552
Тъкмо си гледах старите осигуровки в сайта на НОИ с ПИК и чак сега се сетих за нещо, което не бях забелязвала досега.
Преди да излезна в майчинство,  последния отработен месец получихме един бонус за Великден, но той не беше вътре в осигуровките - сигурна съм, защото тгледах това в сайта на НОИ. Следващият месец имах само 2-3 отработени дни, след това платен отпуск и майчинство.
Но месеци по-късно със задна дата вкараха бонуса в този месец и се увеличи осиг. доход.

Та въпросът ми е: Трябвало ли е със задна дата да ми увеличат и следващият месец за дните в платен отпуск? Не ми се вярва, но дори и да има шанс сега се сещам, че е важно, тъй като това би ми променило цялото майчинство първата година.

# 553
  • София
Мерси за отговорите Lady Brinne и Ала-Бала!   bouquet

# 554
  • София
Здравейте! Въпросите ми са следните:

1. Имам ли право да получа еднократна помощ при бременност съгласно чл. 2.1 от Закона за семейните помощи, при положение, че не съм омъжена, но първото ми дете е припознато от баща си? Тоест, само моите доходи ли се делят между мен и дъщеря ми, за да се получи средномесечен доход на член от семейството, или се взимат и доходите на баща и?

2. Същият въпрос важи и за месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование?

3. Ако имам право на еднократната помощ при бременност, то закъсняла ли съм с подаването на документите? До кога мога да подам молба? (В момента съм в 45 дневен болничен преди термин).

4, Нещо не мога да се ориентирам в сайта на НОИ за това колко точно ми е средномесечният доход. За месеците в които съм работила - ясно, но за месеците, в които съм била в болничен, нула ли да взема като осигурителен доход, или да взема доходът , от който е определена сумата на паричното обезщетение за временна нетрудоспособност?

Благодаря ви много за отговорите!    Hug

Общи условия

Активация на акаунт