Майчинството счетоводно-55

• 30 138
  • 756
  •   1
Отговори
# 555
Lady Brinne,много ти благодаря!И последен въпрос-при новия работодател остава ли си с неплатения отпуск и през третата година на детето? Embarassed
Много отдавна няма трета година неплатен, имате право на 6 месеца до навършване на 8г. на детето, бащата също има право на 6 месеца. Кат оединият родител има право да прехвърли 5 месеца на другият.

тоест 6 месеца единия и 6 другия родител нали? А не общо 6...

# 556
  • В полите на Пирин планина
Тъкмо си гледах старите осигуровки в сайта на НОИ с ПИК и чак сега се сетих за нещо, което не бях забелязвала досега.
Преди да излезна в майчинство,  последния отработен месец получихме един бонус за Великден, но той не беше вътре в осигуровките - сигурна съм, защото тгледах това в сайта на НОИ. Следващият месец имах само 2-3 отработени дни, след това платен отпуск и майчинство.
Но месеци по-късно със задна дата вкараха бонуса в този месец и се увеличи осиг. доход.

Та въпросът ми е: Трябвало ли е със задна дата да ми увеличат и следващият месец за дните в платен отпуск? Не ми се вярва, но дори и да има шанс сега се сещам, че е важно, тъй като това би ми променило цялото майчинство първата година.

Според мен би трябвало да повлияе. Евентуално, ако са правили корекция в подадените данни, то ще ти бъде преизчислено обезщетението при годишото преизчисление на доходи...

Здравейте! Въпросите ми са следните:

1. Имам ли право да получа еднократна помощ при бременност съгласно чл. 2.1 от Закона за семейните помощи, при положение, че не съм омъжена, но първото ми дете е припознато от баща си? Тоест, само моите доходи ли се делят между мен и дъщеря ми, за да се получи средномесечен доход на член от семейството, или се взимат и доходите на баща и? - не се вземат доходите на бащата, но за да вземеш този вид помощ е нужно да си неосигурено лице или да нямаш изискуемия стаж от 12 месеца

2. Същият въпрос важи и за месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование? - не се взема дохода на бащата, щом нямате брак официално

3. Ако имам право на еднократната помощ при бременност, то закъсняла ли съм с подаването на документите? До кога мога да подам молба? (В момента съм в 45 дневен болничен преди термин).

4, Нещо не мога да се ориентирам в сайта на НОИ за това колко точно ми е средномесечният доход. За месеците в които съм работила - ясно, но за месеците, в които съм била в болничен, нула ли да взема като осигурителен доход, или да взема доходът , от който е определена сумата на паричното обезщетение за временна нетрудоспособност? - В САЙТА НА нои ИМАШ ВПИСАН ОСИГУРИТЕЛЕН ДОХОД, КОЙТО Е ДОХОДЪТ, ОТ КОЙТО Е ОПРЕДЕЛЕНО ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО - ТОВА Е И БАЗАТА ЗА БЪДЕЩИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ

Благодаря ви много за отговорите!    Hug

Последна редакция: чт, 04 юли 2013, 19:31 от Botten Mary

# 557
Здравейте! Въпросите ми са следните:

1. Имам ли право да получа еднократна помощ при бременност съгласно чл. 2.1 от Закона за семейните помощи, при положение, че не съм омъжена, но първото ми дете е припознато от баща си? Тоест, само моите доходи ли се делят между мен и дъщеря ми, за да се получи средномесечен доход на член от семейството, или се взимат и доходите на баща и? - не се вземат доходите на бащата, но за да вземеш този вид помощ е нужно да си неосигурено лице или да нямаш изискуемия стаж от 12 месеца

2. Същият въпрос важи и за месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование? - не се взема дохода на бащата, щом нямате брак официално

3. Ако имам право на еднократната помощ при бременност, то закъсняла ли съм с подаването на документите? До кога мога да подам молба? (В момента съм в 45 дневен болничен преди термин).

4, Нещо не мога да се ориентирам в сайта на НОИ за това колко точно ми е средномесечният доход. За месеците в които съм работила - ясно, но за месеците, в които съм била в болничен, нула ли да взема като осигурителен доход, или да взема доходът , от който е определена сумата на паричното обезщетение за временна нетрудоспособност? - В САЙТА НА нои ИМАШ ВПИСАН ОСИГУРИТЕЛЕН ДОХОД, КОЙТО Е ДОХОДЪТ, ОТ КОЙТО Е ОПРЕДЕЛЕНО ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО - ТОВА Е И БАЗАТА ЗА БЪДЕЩИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ

Благодаря ви много за отговорите!    Hug

# 558
  • UK
 Здравейте!
 И аз с въпрос за неплатеният отпуск. Мъжът ми не работи , той не живее в Бг , не плаща и осигуровки в България . Дали има някакъв начин да ползвам тези 5 месеца нелатен отпуск.

# 559
  • Варна, морето, сините вълни...
Здравейте. Искам да попитам като съм собственик на фирма, но не се осигурявам от нея и друг човек е управител, може ли да бъда назначена като работник във същата фирма, а не като самоосигуряващ се newsm78

# 560
Здравейте!
 И аз с въпрос за неплатеният отпуск. Мъжът ми не работи , той не живее в Бг , не плаща и осигуровки в България . Дали има някакъв начин да ползвам тези 5 месеца нелатен отпуск.

Не може, щом той няма право на тях.

# 561
  • София-Младост
Здравейте!
Този отпуск е по КТ, реално като неработещ в трудовоправно отношение той няма право на този отпуск, следователно няма какво да ти прехвърли.

# 562
  • UK
 Благодаря Ала -Бала  smile3525
 Ами ако има трудов договор в страна от ЕС( надяваме се това да стане скоро)  дали биха признали такава бележка. newsm78

# 563
  • София-Младост
Благодаря Ала -Бала  smile3525
 Ами ако има трудов договор в страна от ЕС( надяваме се това да стане скоро)  дали биха признали такава бележка. newsm78
Не. Той няма право на този отпуск, затова реално няма какво да ти прехвърли. Отпуска се ползва само от работещи по КТ.

# 564
  • в рaя
Здравейте Simple Smile
Имам въпрос за моята кръстница - януари месец е прехвърлила грижите за дъщеря си на баща си по програма "отново на работа", а тя се е върнала на работа.Детето навършва 2 г. август месец. За това време тя има ли право да получава половин майчинство или при тези програми й не се полагат? От бюрото по труда са я накарали да ги спре, а реално нали дори да е на ясла детето ги получаваме тези пари ?

# 565
Имам следният въпрос. Работя на трудов договор, но често и на граждански допълнително. Понякога годишният ми доход от граждански договори ми е колкото заплатата по трудовия. Това вдига ли ми осигурителният доход и ще се отрази ли на размера на майчинството?

# 566
Здравейте Simple Smile
Имам въпрос за моята кръстница - януари месец е прехвърлила грижите за дъщеря си на баща си по програма "отново на работа", а тя се е върнала на работа.Детето навършва 2 г. август месец. За това време тя има ли право да получава половин майчинство или при тези програми й не се полагат? От бюрото по труда са я накарали да ги спре, а реално нали дори да е на ясла детето ги получаваме тези пари ?

Няма право, защото детето се гледа по програма, т.е. все едно го е "прехвърлила".

Имам следният въпрос. Работя на трудов договор, но често и на граждански допълнително. Понякога годишният ми доход от граждански договори ми е колкото заплатата по трудовия. Това вдига ли ми осигурителният доход и ще се отрази ли на размера на майчинството?

Не се вклюва в осиг. доход за обезщетенията от НОИ, защото по гражданските договори няма фонд ОЗМ. Важи само за пенсия.

# 567
  • Варна
Здравейте! Работих на временен трудов договор, със срок до 30.06.2013.Нямам прекъсване на стажа последните 5 години. На 25.04.2013 родих и мислех,че ми се полага обезщетение за майчинство 2 години. Днес обаче в НОИ ми казаха, че ще получавам обезщетение само за първата година, тъй като вече се водя безработна. Та, въпросите ми са два. Редно ли е това и къде го пише, защото аз не можах да го намеря като документ и трябва ли сега да се регистрирам като безработна в НОИ и бюрото по труда?

# 568
здравейте,бъдещи и настоящи мамита!
нова съм тук и не знам къде да си задам въпроса,ако смятате,че въпроса ми не е за тази тема моля насочете ме към правилната  Simple Smile
правим опити за детенце с мъжо ми,но проблема ми е че съм 2ра година на сезонна работа,и се обърквам доста със процедурите за майчинство и болничен,не съм запозната как стоят нещата със болничните-колко процента се изплащаха от работодателя и колко от държавата(дали ще имам право на болничен ако забренея месец преди края на сезона?)за болничния ми казаха че се гледа стажа 12месеца назад,имам и неплатени осигуровки за този период и като ги платя майчинските ми ще са 240......не съм наясно и се обърквам,моля помогнете ми

# 569
Здравейте! Работих на временен трудов договор, със срок до 30.06.2013.Нямам прекъсване на стажа последните 5 години. На 25.04.2013 родих и мислех,че ми се полага обезщетение за майчинство 2 години. Днес обаче в НОИ ми казаха, че ще получавам обезщетение само за първата година, тъй като вече се водя безработна. Та, въпросите ми са два. Редно ли е това и къде го пише, защото аз не можах да го намеря като документ чл.52 Кодекс за социално осигуряване и трябва ли сега да се регистрирам като безработна в НОИ и бюрото по труда? Можеш да се регистрираш в БТ, но няма да имаш право на обезщетение за безработица, тъй като ще получаваш обезщетение за бременност и раждане до 410дни. След това можеш да потърсиш къде да те назначат по трудов договор, за да ползваш и отпуск за отглеждане на дете до 2-г.възраст

Общи условия

Активация на акаунт