Майчинството счетоводно-55

• 30 158
  • 756
  •   1
Отговори
# 570
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
здравейте,бъдещи и настоящи мамита!
нова съм тук и не знам къде да си задам въпроса,ако смятате,че въпроса ми не е за тази тема моля насочете ме към правилната  Simple Smile
правим опити за детенце с мъжо ми,но проблема ми е че съм 2ра година на сезонна работа,и се обърквам доста със процедурите за майчинство и болничен,не съм запозната как стоят нещата със болничните-колко процента се изплащаха от работодателя и колко от държавата(дали ще имам право на болничен ако забренея месец преди края на сезона?)за болничния ми казаха че се гледа стажа 12месеца назад,имам и неплатени осигуровки за този период и като ги платя майчинските ми ще са 240......не съм наясно и се обърквам,моля помогнете ми

За да получаваш обезщетение за болнични и майчинство трябва да си на трудов договор през това време.Сезонната работа ти помага да натрупваш нужния стаж за майчинство.Нещата, които си написала не са точно така.
При обикновен болничен на общо основание първите 3 дни са за сметка на работодателя и останалите за сметка на НОИ при първичен болничен.При продължение на болничния всичко се плаща от НОИ.За такъв болничен е нужен 6 месеца осигурителен стаж и се смята върху дохода от предходните 18 месеца.НОИ изплаща 80%
При болничния за бременност и раждане (45 дни преди раждането) се плаща 90% от НОИ.За него са нужни 12 месеца осигурителен стаж и се смята върху дохода от преходните 24 месеца.
Трябва да си на постоянен трудов д-р обаче, за да получаваш майчинство.Ако забременееш 1 месец преди края на сезона предполагам, че пак ще ти прекратят д-ра, защото обикновено са срочни.Но все пак можеш да вземеш някакъв болничен.
Неплатените здравни осигуровки не касаят майчинството, а здравноосигурителния ти статус.
Минималното за първата и втората година вече е 310лв, стига да имаш право на майчинство.

# 571
А от какво зависи здравния ми статус? Притеснявам се че някъде ще имам спънка и няма да получавам майчински....а какъв е реда за подаване на документи

# 572
Момичета, имам следният въпрос, болничен от лекарска комисия за рисковабременност може лида се издава със задна дата. Сегашният ми изтича на 7ми, а докторката ми е в отпуск и се връща на 16ти. Как да постъпя?

# 573
Момичета, здравейте! Имам следното питане. Имам момиченце на година, за което вече получавам 240 лв. за втората година от майчинството. Октомври ще раждам второто си дете. Трябва ли пак да си взема болничен 45 дни преди термина и избощо какви документи трябва да подавам при положение, че ще ми се застъпят майчинтвата?
Предаврително ви благодаря!

# 574
  • София-Младост
Момичета, здравейте! Имам следното питане. Имам момиченце на година, за което вече получавам 240 лв. за втората година от майчинството. Октомври ще раждам второто си дете. Трябва ли пак да си взема болничен 45 дни преди термина и избощо какви документи трябва да подавам при положение, че ще ми се застъпят майчинтвата?
Предаврително ви благодаря!
Моля те, прочети първият пост и след това, ако има въпроси заповядай отново Simple Smile

# 575
  • Пловдив
Момичета, имам следният въпрос, болничен от лекарска комисия за рисковабременност може лида се издава със задна дата. Сегашният ми изтича на 7ми, а докторката ми е в отпуск и се връща на 16ти. Как да постъпя?

Да,може.Отиваш на 16 ти и ще ти издадат болничен от 7 ми с дата на издаване 16 ти

# 576
аз отново имам казус.
Разбрах, че съм бременна на 3 май. От 7 май съм болничен за общо заболяване за мен, на 14 ЛЛ го продължи за детето. Оказа се, че с болничния от 14 до 21 май съм надвишила тези 40 дни полагаеми за годината. До тук добре, доки каза, че ще го оправи.
Но от 21 май до 20 'ни съм болничен 30 дни за бременност, и така до края до тези 45 дни.
НОИ обаче все още не изплащат тези 30 дни, при положение, че болничние е занесен на 14 'ни от работодателя, т.е вече са минали 15 р.д.
Това може ли да има връзка с този болничен от 14 до 21 май, който е с надвишените 40 дни?

# 577
Здравейте отново, имам пак въпрос  newsm78
ще  напомня, че съм на ср. ТД- 6м., бременна съм в 7г.с. и не правя илюзии, че ще ме задържат на работа, още не съм и уведомила работодателя. Имам настоящ адрес в Стара Загора и тук ще раждам, въпросът ми е: след като ме съкратят, мога ли да се водя на работа по постоянен адрес /тъй като тук нямам такива познати/ и да си взимам майчинството тук? Въобще местоработата обвързана ли е с местонахождението?  Т.е мога ли да си родя в Стара Загора тук да си взимам майчинството, а да се вода на работа в София

# 578
  • София
Здравейте! Няколко пъти съм питала и намирала отговор в тази тема, за което ви благодаря от сърце  Hug
Сега имам още един въпрос, изхода от който, обаче, е в зародиш. Студентка съм в частен университет, задочно обучение. Освен това в момента кандидатствам в държавен университет, редовно обучение, за да мога да се възползвам от прословутите 2880 лева за майки студентки. Също така съм на ТД. Интересува ме какви права като майка студентка ще имам и в държавния, и в частния университет. Посещаемост на лекции, парични обезщетения, стипендии... Всичко, за което имам права и което мога да изисквам, тъй като от университетите няма да ме викнат и да кажат "Момиче, имаш право да..." Те винаги си мълчат за всичко... Интересува ме и какво са правата ми там по време на бременност. Благодаря предварително.

# 579
ще  напомня, че съм на ср. ТД- 6м., бременна съм в 7г.с. и не правя илюзии, че ще ме задържат на работа, още не съм и уведомила работодателя. Имам настоящ адрес в Стара Загора и тук ще раждам, въпросът ми е: след като ме съкратят, мога ли да се водя на работа по постоянен адрес /тъй като тук нямам такива познати/ и да си взимам майчинството тук? Въобще местоработата обвързана ли е с местонахождението?  Т.е мога ли да си родя в Стара Загора тук да си взимам майчинството, а да се вода на работа в София

Привет,
можеш да си спокойна - няма законово изискване да живееш в същото населено място, където е местоработата ти. Обезщетенията се изплащат от НОИ по представена от теб лична банкова сметка, така че ще ги получаваш без значение къде се намираш. Единствено ще трябва да изпращаш необходимите документи своевременно на новият ти работодател (болнични листи, декларации и други ако се налага).
Успех!

# 580
Здравейте, върнах се на работа  на 03.06- няколко месеца преди да ми изтече майчинството. Сумата за м.май ми беше преведена на 03.06, а тази за м.юни/50% от майчинството/ на 12-13.06 като осигуровките ми от работодателя се превеждат към 20-то число.  Следващата сума- за м.юли обвързана ли е с превода на осигуровките, тъй като досега не е преведена?

# 581
Здравейте! Няколко пъти съм питала и намирала отговор в тази тема, за което ви благодаря от сърце  Hug
Сега имам още един въпрос, изхода от който, обаче, е в зародиш. Студентка съм в частен университет, задочно обучение. Освен това в момента кандидатствам в държавен университет, редовно обучение, за да мога да се възползвам от прословутите 2880 лева за майки студентки. Също така съм на ТД. Интересува ме какви права като майка студентка ще имам и в държавния, и в частния университет. Посещаемост на лекции, парични обезщетения, стипендии... Всичко, за което имам права и което мога да изисквам, тъй като от университетите няма да ме викнат и да кажат "Момиче, имаш право да..." Те винаги си мълчат за всичко... Интересува ме и какво са правата ми там по време на бременност. Благодаря предварително.

Привет,
на първа страница има подробна информация, с която можеш да се запознаеш, а след това можеш да задаваш всякакви конкретни въпроси, които те интересуват.

Здравейте, върнах се на работа  на 03.06- няколко месеца преди да ми изтече майчинството. Сумата за м.май ми беше преведена на 03.06, а тази за м.юни/50% от майчинството/ на 12-13.06 като осигуровките ми от работодателя се превеждат към 20-то число.  Следващата сума- за м.юли обвързана ли е с превода на осигуровките, тъй като досега не е преведена?

Привет,
да, изплащането на обезщетения от НОИ е обвързано с плащането на осигуровките (или поне начисляването им) и подаването на информация за това (с т.нар. декларация прил.1). Смисълът на това е, че НОИ няма как да направи плащане за бъдеще време (да плати днес за м.Юли), тъй като ти може да напуснеш в средата на месеца или пък да решиш отново да излезеш в отпуск за отглеждане на дете до 2г.възраст или да прехвърлиш на друго лице този отпуск.

# 582

Привет,
можеш да си спокойна - няма законово изискване да живееш в същото населено място, където е местоработата ти. Обезщетенията се изплащат от НОИ по представена от теб лична банкова сметка, така че ще ги получаваш без значение къде се намираш. Единствено ще трябва да изпращаш необходимите документи своевременно на новият ти работодател (болнични листи, декларации и други ако се налага).
Успех!

Сърдечно благодаря Шана. За първи път ми е и не знам тънкостите. Докторката ми каза че имам право на 120 или 180 дни болничен, не запомних добре. Мога ли например да си ги взема до края на 6-те месеца срок на изпитание, за да не рискувам уволнение през тези 6 месеца. Могат ли да ме уволнят докато съм болничен? Доколкото знам, след изтичането 6-те мес. изпитание могат да ме съкратят докато съм в болничен? И след това мога ли да се водя на работа в Плевен, а да си родя в Стара Загора и тук да си взимам майчинството

# 583
Благодаря, Шана. Логично е да е така. Това, което ме учуди е,че плащанео за м. юни е направено преди да ми се преведат осигуровките.

# 584
Болничните листи (и отпуските) удължават срокът на изпитване, т.е. няма как той да изтече докато си в болничен. Ако наистина смяташ, че работодателят ти няма да те остави по време на майчинството ти, най-сигурно ще е да "започнеш" нова работа (без значение в Плевен или другаде) когато вече ти проличи и да не си създаваш излишни грижи в края на бременността, когато ще трябва да си спокойна и ще имаш много други емоции.

Прекратяването на трудовият договор със срок на изпитване по време на болничен е въпрос, на който можеш да получиш различни отговори. Лично аз не считам подобно действие за законосъобразно, но това не означава, че не се случва. Ако нещо подобно ти се случи трябва да си информирана, че за да бъде прекратено едно трудово правоотношение, трябва заповедта за освобождаване да бъде връчена лично на лицето, срещу подпис, в т.ч. се брои и подпис върху обратна разписка ако заповедта е изпратена с писмо. Неподписана заповед е нищожна, не поражда правни действия и ако си освободена с такава заповед можеш да съдиш работодателя за възстановяване на работа, като тези дела са безплатни. Но дано не ти се налага.
Успех!

Благодаря, Шана. Логично е да е така. Това, което ме учуди е,че плащанео за м. юни е направено преди да ми се преведат осигуровките.

И мен това ме учуди, но все пак сигурно ли е че това плащане са 50-те %, подадена ли е навреме декларацията за промяна на обстоятелствата (прил.12), че се връщаш на работа. Да не се окаже, че ти е платено на друго основание. Най-добре провери с ПИК-а в сайта им какво е начислено. Ако се окаже, че ти е платено не това, което трябва ще трябва да се поразправяш с ревизорите им и да връщаш парички, така че по-добре провери възможно най-скоро (че слагат и лихви).

Последна редакция: вт, 09 юли 2013, 10:13 от Botten Mary

Общи условия

Активация на акаунт