Майчинството счетоводно-55

• 30 090
  • 756
  •   1
Отговори
# 300
  • Пловдив
По различно време ли ще ми изплатят тези за юни при положение, че са на един болничен лист

Да,плащат месец за месец.През юни парите за май.През юли парите за юни

# 301
По различно време ли ще ми изплатят тези за юни при положение, че са на един болничен лист

Да,плащат месец за месец.През юни парите за май.През юли парите за юни
Ясно, изненадах се, защото до сега ми ги изплащаха изчислени на два пъти, но в един и същи месец от число до число на болничния, пък сега различно. Благодаря за светкавичния отговор.

# 302
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Здравейте,

Вече за 2-ри път ми се налага да ползвам болничен и искам да попитам за дните, в които съм била в болничен, при изчисляването на майчинството пак ли се взима това, на което ме осигурява работодателя или друга някаква сума? Защото до колкото разбрах се взимало някакво средно дневно възнаграждение, но какво е това, изобщо не ми е ясно ...

С предната ми бременност един ден болнични нямам, с тази направо ужас - до момента болничния вече ми е към месец и се чудя за този месец дали при изчисленията ще се вземе това, на което по принцип си ме осигуряват или друга някаква сума?И каква е тази сума - минимална заплата ли е или друго?

# 303
  • София-Младост
Здравейте,

Вече за 2-ри път ми се налага да ползвам болничен и искам да попитам за дните, в които съм била в болничен, при изчисляването на майчинството пак ли се взима това, на което ме осигурява работодателя или друга някаква сума? Защото до колкото разбрах се взимало някакво средно дневно възнаграждение, но какво е това, изобщо не ми е ясно ...

С предната ми бременност един ден болнични нямам, с тази направо ужас - до момента болничния вече ми е към месец и се чудя за този месец дали при изчисленията ще се вземе това, на което по принцип си ме осигуряват или друга някаква сума?И каква е тази сума - минимална заплата ли е или друго?
За времето на отпуск за временна неработоспособност прпи изчисленията се взима сумата, от която е изчислено самото обезщетение. Няма от какво да се шашкаш, щом се налага по-добре да е болничен...

# 304
За времето на отпуск за временна неработоспособност прпи изчисленията се взима сумата, от която е изчислено самото обезщетение. Няма от какво да се шашкаш, щом се налага по-добре да е болничен...

Т.е. за времето, в което съм в болничен пак се взима сумата, на която ме осигуряват, така ли?

# 305
  • София-Младост

Т.е. за времето, в което съм в болничен пак се взима сумата, на която ме осигуряват, така ли?
Не, взима се сумата от която е изчислено обезщетението.

# 306
А каква е тази сума и как се формира?

# 307
  • София-Младост
Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

Без да се обиждат всички питащи, но понякога трябва да се пренебрегнат сметките, ако бремеността наистина налага да се лежи вкъщи.

# 308
Здравейте мили мами искам да ви питам чували ли сте за такава глупост Crossing Arms от вчера съм освободена от работа и искам да се запиша на борсата и ходих до социално подпомагане да питам как стоят нещата тай като нямам 12 м. трудов стаж.отговора им беше че няма проблем да отида на борсата но няма да мога да взимам социално майчинство( 100) защото доходите през последните 10 месеца са ми високи,а не трябвало да надвишават 350  #2gunfire егати лудата работа.ако някой знае нещо по въпроса моля да ми каже,защото съм бясна аз без пари ли ще го гледам това дете? newsm78

# 309
Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

Без да се обиждат всички питащи, но понякога трябва да се пренебрегнат сметките, ако бремеността наистина налага да се лежи вкъщи.

Извинявам се за въпроса, наистина здравето е най-важно. Исках просто да имам информация, а не като дойде време да се изненадам неприятно, мислех, че това е идеята и на темата. Още веднъж се извинявам, ако съм прозвучала неблагоразумно. Аз и без това от 2 години съм на 4 часов работен ден. Както се казва, то ще е едно майчинство...

Ще се консултирам в НОИ когато съм по-добре. Благодаря!

# 310
  • София-Младост
TDI
Не исках да звуча назидателно Simple Smile
Ако ползваш болничен сега и дохода аз последните 18 календарни месеца ти е постоянен няма да има никакви неприятни изненади.

# 311
Зрдавейте, имам следния въпрос - за да прехвърля майчинството си на баба, която е пенсионерка, тя трябва към момента на прехвърлянето да е назначена на трудов договор, може и от месец, нали така?В смисъл не е от значение периода преди това, от когато е назначена? Работодателя при когото работи, поема ли някакви плащания, осигуровки, нещо? Ако след това бебето започне ясла, майчинството може ли да бъде прехвърлено на мен, при положние че съм се върнала на работа и аз имам ли право на 1/2 от майчинството за останалия период до изтичане на втората година?

# 312
  • София-Младост
Зрдавейте, имам следния въпрос - за да прехвърля майчинството си на баба, която е пенсионерка, тя трябва към момента на прехвърлянето да е назначена на трудов договор, може и от месец, нали така?В смисъл не е от значение периода преди това, от когато е назначена? Работодателя при когото работи, поема ли някакви плащания, осигуровки, нещо? Ако след това бебето започне ясла, майчинството може ли да бъде прехвърлено на мен, при положние че съм се върнала на работа и аз имам ли право на 1/2 от майчинството за останалия период до изтичане на втората година?
Няма значение от колко време бабата е осигурена, може и 1 седмица да е. Работодателя плаща здравни осигуровки за периода. И при прекратяване на ТД се начислява неизп. платен отпуск, със съответните осиг. вноски и данък.
Ако детето започне ясла се прекъсва майчинството на бабата. Вие няма как да го ползвате, тъй като нямате право, защото детето посещава детско заведение. Имате право обаче на 1/2 обезщетение.

# 313
Ала-Бала, много благодаря за изчерпателния отговор.

# 314
 Здравейте! Обикновенно ми изплащат болнбичния на два пъти.Днес проверих какво е развитието с ПИК кода си и в първата графа ми излиза,че в момента се обработва,после плащане за месец/година-5/2013,на бр.работни дни и дневен размер на обезщетението празно,на изчислена сума-сумата,след това изплатена сума-пак сумата и статус на плащането -в момента се обработва.Немога да разбера сега в крайна сметка изплатена ли е болничния за месец Май или не е?

Общи условия

Активация на акаунт