Майчинството счетоводно-55

• 30 204
  • 756
  •   1
Отговори
# 405
А ако детето се впише на моето име или по- точно казано ако се водя самотна майка какви допълнителни помощи мога  да получа и изобщо струва ли си детето да се води на мое име а не на името на бащата?!?!?!? Ние си искаме бебето да си бъде на името на таткото и всичко да си бъде както трябва, но все пак ако има някакви помощи от които си струва човек да се възползва ще бъда благодарна ако споделите Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 406
  • В полите на Пирин планина
Моят казус е следният:
В момента съм в отпуск за гледане на дете до 2 г., който изтича на 25 юли. Също така съм бременна за втори път, като 45-дневният ми болничен би трябвало да започне на 30 август, т.е. за около месец няма как да ми се застъпят двете.

1. Двоумя се дали да взема болничен или част от платения си отпуск за периода от 25 юли до 30 август. - според мен е по-изгодно отпуск, от финансова гледна точка Как би се изчислило обезщетението за второто дете в двата случая? - платеният отпуск - по-благоприятно ще повлияе, защото в базата за болничен ще се включи и 12 месеца на МРЗ
2. По време на майчинството, в работата са ни направили държавни служители. Аз все още не съм подписала анекс за промяната. Може ли да бъде отложено във времето, за момента, когато ще се върна на работа след второто майчинство или трябва да го направя сега и, ако трябва да го направя сега, как ще се отрази на второто майчинство? - трябва да имаш поне един отработен ден, за да влезе анексът в сила, дори и да го подпишеш
3. Ако реша да пусна част от платения си отпуск за периода от 25 юли до 30 август, кога трябва да подам молбата до работодателя? - според правилника за вътрешния трудов ред И трябва ли да се придружава от някакви други документи? - не Също така трябва ли да пусна заедно с  нея и уведомление, че съм бременна? - не си ли уведомила работодателя вече?

А ако детето се впише на моето име или по- точно казано ако се водя самотна майка какви допълнителни помощи мога  да получа и изобщо струва ли си детето да се води на мое име а не на името на бащата?!?!?!? Ние си искаме бебето да си бъде на името на таткото и всичко да си бъде както трябва, но все пак ако има някакви помощи от които си струва човек да се възползва ще бъда благодарна ако споделите Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Не мога да ти дам информация. Попитай в ДСП.

# 407
Здравейте,
имам следния въпрос. На нова работа съм, още нямам и месец във фирмата.На временен трудов договор съм със срок на изпитание 6м.
Снощи разбрах,че съм бременна.Ако кажа на работодателя,че съм бременна,когато вляза в 3-тия месец и му представя бележка от лекаря,че има бременност, имат ли право да ми прекратят трудовия договор?Притеснява ме факта,че съм в изпитателен срок.

# 408
  • Пловдив
Здравейте,
имам следния въпрос. На нова работа съм, още нямам и месец във фирмата.На временен трудов договор съм със срок на изпитание 6м.
Снощи разбрах,че съм бременна.Ако кажа на работодателя,че съм бременна,когато вляза в 3-тия месец и му представя бележка от лекаря,че има бременност, имат ли право да ми прекратят трудовия договор?Притеснява ме факта,че съм в изпитателен срок.

По време на изпитателния срок могат да те освободят,когато искат.Не се ползваш от защитата за бременни

# 409
  • Бургас
Здравейте,ако е пуснато предизвестие за прекратяване на трудовото правоотношение,но служителят излезе в болничен,удължава ли се предизвестието с дните на болничния?. Става дума за безсрочен трудов договор, с едномесечно предизвестие

# 410
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,ако е пуснато предизвестие за прекратяване на трудовото правоотношение,но служителят излезе в болничен,удължава ли се предизвестието с дните на болничния?. Става дума за безсрочен трудов договор, с едномесечно предизвестие

Не.Предизвестието си тече.

# 411
Lady Brinne Благодаря за информацията   bouquet и за успокоението. Simple Smile

# 412
Здравейте! Ще ми трябва Вашият съвет за следното: Родих първото си детенце на 29.07.2011 г. Сега съм в отпуск гледане на дете до 2 години, т.е. на 29 юли навършва 2 г. Възнамеряваме да имаме второ дете. Да кажем, че предполагамия термин е 07 април 2014. От февруари 2012 до вкл. юли 2012 ме осигуряваха на 900 лв, а след това по 240 лв до 29.07.2013.  Базата за първото ми дете беше много добра и ми се иска отново да я запазя по някакъв начин, но е ясно, че няма как да стане.
Въпросът ми е: По колко ще взимам като излезна в майчинство? Също така по време на бременността, ако излезна от начало в болничен, каква ще е стойността на болничния? Някъде прочетох, че ще е 120 лв заради МРЗ през втората година от майчинство. Благодаря предварително.

# 413
Също така трябва ли да пусна заедно с  нея и уведомление, че съм бременна? - не си ли уведомила работодателя вече?

Благодаря, Lady Brinne!
Писмено все още не съм. Само устно уведомих преките си ръководители, когато разбрах. Достатъчно ли е да входирам в деловодството документ от лекар, който ми следи бременността или трябва да пиша и уведомление към него?

# 414
Също така трябва ли да пусна заедно с  нея и уведомление, че съм бременна? - не си ли уведомила работодателя вече?

Благодаря, Lady Brinne!
Писмено все още не съм. Само устно уведомих преките си ръководители, когато разбрах. Достатъчно ли е да входирам в деловодството документ от лекар, който ми следи бременността или трябва да пиша и уведомление към него?

Достатъчно е да се входира документ от лекаря.

# 415
Мами, моля ви  пак за съвет.Мисля да се занимавам с интернет търговия.Тъй като от м.Юли ще изляза в майчинство, а фиктивно се водя на работа при баща ми ,моля да ме посъветвате  имам ли право въобще да открия фирма и да си осъществя плановете.Ще ви бъда и много благодарна ако ударите и едно рамо чисто счетоводно как трябва да изглеждат нещата с ел. магазин.Благодаря ви и хубав ден сладурки Simple Smile

# 416
  • Plovdiv, Bulgaria
Здравейте!!! Аз ще излезна в майчинство отново докато съм в отпуск за отглеждане на малко дате до 2г.Ще съм ползвала от тази отпуска само около 2 месеца.След като представя болничния за 45-дни трябва ли с него да попълня и документа,че желая да ползвам половината обещетение за първото дете или нои ще го направи автоматично след като имам застъпване на майчинството.
Благодаря ви!!!!

# 417
Здравейте!!! Аз ще излезна в майчинство отново докато съм в отпуск за отглеждане на малко дате до 2г.Ще съм ползвала от тази отпуска само около 2 месеца.След като представя болничния за 45-дни трябва ли с него да попълня и документа - да, трябва да попълниш Приложение 12 - за шпромяна на обстоятелствата и Приложение 4, за да получаваш 1/2 от обезщетението; формулярите ги има в сайта на НОИ,че желая да ползвам половината обещетение за първото дете или нои ще го направи автоматично след като имам застъпване на майчинството.
Благодаря ви!!!!

# 418
Здравейте!През м.август тази година очаквам да ми се случи най-хубавото-да стана майка.Възнамерявам да кандидаствам в колеж с редовна форма на обучение.Имам си трудовия стаж и осигуровките за майчинство.Въпроса ми е ще имам ли правоото на тази еднократна помощ от 2880 лв?И на какви условия освен редовната форма на обучение и дете до 6-месечна възраст трябва да отговарям?Безвъзмездно ли се отпуска тази помощ в случай че ми се наложи да прекъсна обучението?

# 419
Здравейте!През м.август тази година очаквам да ми се случи най-хубавото-да стана майка.Възнамерявам да кандидаствам в колеж с редовна форма на обучение.Имам си трудовия стаж и осигуровките за майчинство.Въпроса ми е ще имам ли правоото на тази еднократна помощ от 2880 лв?И на какви условия освен редовната форма на обучение и дете до 6-месечна възраст трябва да отговарям?- няма други изисквания, освен, че се подава декларация в Социално подпомаганеБезвъзмездно ли се отпуска тази помощ в случай че ми се наложи да прекъсна обучението? - не подлежи на връщане помоща

Общи условия

Активация на акаунт