Рисуване за начинаещи и не само -8

• 159 874
  • 798
  •   1
Отговори
# 615
Аз пък не мисля, че истински можеш и знаещ човек, независимо в коя област, който да е неуверен в себе си. Истински можещият и знаещият си знае цената и не страда от липса на самочувствие или неувереност.

А ето какво казва Ошо за творчеството, казал е с 2 изречения това, което исках и аз да кажа на половин страница :"Творчеството е най-големият бунт в съществуванието. Ако искаш да твориш, трябва да се освободиш от цялото си формиране, инак творчеството ти няма да бъде нищо друго освен копиране, ще е просто едно индигово копие"

Тъй че въпросът дали има талант съвсем не е най-важният

Последна редакция: вт, 09 фев 2016, 23:05 от pandorina

# 616
  • Варна
Аз пък мисля че талантът е едно от най-важните неща във всяка сфера, свързана с изкуството. Няма значение дали ще е рисуване, актьорско майсторство или каквото и да е. Защото ако го нямаш, колкото и усилия да положиш никога няма да си на нивото на останалите.
Да, в днешно време има много бездарни художници, които лично според мен не трябва да се наричат така, защото половината им картини могат да бъдат направени от всяко второ дете в детската градина и е странно картините им да са по 10 000. Докато други, които наистина имат талант и още щом видиш картината им си казваш "Wow" да са в пъти по-евтини. И това не означава, че първият е много по-добър от тях или че ще го запомнят и ще остане в историята като Салвадор Дали и Моне примерно. Напротив ще излезе още някой по-странен от тях и "цената им" ще падне. Това е същото и с актьорската игра - в колкото и хубав филм/постановка по случайност да се набуташ, ако не те бива, рано или късно ще си тръгнеш и никой дори и няма да се сеща за теб.    
А за плагиатстването, както е казал Пикасо - Добрите художници копират, великите крадат - а и в днешно време вече сме видели всичко, така че каквото и да ни покажат няма как да е нещо ново и оригинално, просто защото с цялата тази информация около нас, а и с филмите дори, нищо няма да ни изненада.

и да ви покажа и нещо от мен на тема Star Wars

Последна редакция: ср, 10 фев 2016, 11:01 от Missy™

# 617
  • София
Както се казва "1% талант и 99% усилена работа".
Дъщеря ми до 6ти клас беше в паралелка с изобразително изкуство. В един момент обаче се отказа и каза, че повече не иска да чува за "рисуване". Теорията май ѝ идваше в повече.
Загуби всякакво желание за рисуване.
При мен рисуването остана само на ниво "лаик".
Синът ми и съпруга ми не притежават този "1%". И двамата са с две леви ръце.
А майка ми започна да рисува и то доста сносно на дърти години.

# 618
Eдиният процент може да помогне, но може и да попречи понякога, защото човекът може да се увлече по техничарството...и да му се изплъзне...самия творчески процес. Аз лично съм виждала картини нарисувани с огромно можене откъм техника...но...нещо липсва, липсва им душа...виждам ги, казвам си "а, този художник много добре може да рисува", но някак нямам отношение към самата картина ...щото не ми е интересно картината да ми показва моженето на художника...а нещо друго, някакво чувство да събуди в мен, чувството, което е чувствал художника докато я е рисувал...и някоя друга, нарисувана дори от аматьор, дори с грешки, дори против правилата, дори ...несръчно и наивистично...може да предизвика в мен усмивка, топлота, емоция някаква... и желание да я имам тази картина....
Тъй че, това, което се нарича "талант" , без отношението и душата на човека (твореца) е едно нищо....докато обратното е напълно възможно - душата, дори и по-нескопосано ако се изрази  но с чувство - това вече ще е творба. Затова и някои от абстракционистите се опитват да направят точно това, да се измъкнат от правилата и универсалната представа за можене, което е до голяма степен способността  възможно най-точно да можеш да възпроизведеш дадена представа или гледка...и въпреки това да въздействат. Ротко например (отсега казвам, че аз чак това не го разбирам) е рисувал просто цветни ленти една до друга, но според това което съм чела хората плачели пред  тези картини...не знам колко е вярно това, знам само че произведенията му се продават сега за десетки и стотици милиони...Пикасо е велик, въпреки че е рисувал грозотилища, нарочно изчанчени и разабъркани..сякаш за да каже "аз нямам нужда от правила и догми за да докосна душите ви"....и така нататък.
Задълбах.

# 619
  • София
Eдиният процент може да помогне, но може и да попречи понякога, защото човекът може да се увлече по техничарството...
Аз съм инж.  Laughing В 1ви курс майка ми все ми се смееше - "С това рисуване една черта кат хората не можеш да направиш" Simple Smile Била рисувала пустата черта. Е, научих се да чертая де  Laughing

# 620
E така е, някои рисувачи вместо да рисуват по-скоро чертаят, а някои чертожници - рисуват...ако всеки можеше да си намери местенцето, светът щеше да е различен.... Simple Smile

# 621
  • bad@ss
Бях обещала да покажа няколко от драскулките на дъщеря ми:
Скрит текст:

Не ги знам тези какви са, някои си имат имена  Blush

Има много хубави елфи момиченца, но го няма скицникът с тях.

# 622
  • гр.София
ЛуДната соната, не мога да видя първия ти опит, не ми се отваря снимката ти, но на дъщеря ти е повече от видно, че супер добре се справя. След малко може да се престраша и аз да постна, че напоследък рисувам по картина на полугодие.
Тази ми е от тези дни
Продължавам с щурите ми неща, от които си подготвих цели пет - трябваше да са готови за денят на влюбените, но .............. 

Последна редакция: чт, 17 мар 2016, 12:48 от dilu

# 623
Имам въпрос..колкото и да е глупав при рисуване на платно..трябва ли да има подготовка преди това или направо ШЛЯК с боите,тъй като това ще ми е 1-ва рисунка на платно става ли с темперни бои..? А бе изобщо...ПОМОЩ..

# 624
Зависи от къде е купено платното. Обокновено платната по магазините са грундирани и подготвени за директно рисуване. Става за маслени, темперни, акрилни бои, друго на пръв поглед не се сещам. С различните бои се рисува различно, ще видиш. Абе....като ти се рисува, рисувай, не губи време да се чудиш какво и как.

# 625
Много хубава тема, бих искала да се включа и аз. Аз рисувам от време на време, понякога не знам какво ми липсва - талант или познания. Често пред празния лист се чувствам така, сякаш нещо ми пречи да изразя това, което напира в мен. Когато рисувам нещо гледайки, се получава, но както някой бе писал по-горе, рисунката е празна... Липсва и нещо. Когато рисувам нещо "от мен"  хората го харесват, но винаги ме питат озадачени, какво точно е това... Всъщност не знам какво  да им отговоря Grinning

Последна редакция: чт, 24 мар 2016, 22:22 от Звездичка7

# 626
Звездичка7, като те питат "какво е това" кажи "това съм аз".

# 627
Използвам възможността да ви поканя в Групата за рисуване във фейсбук,където споделяме различни техники и похвати за любители и професионалисти,мн е полезна  bouquet https://www.facebook.com/groups/786891794731561/

# 628
Рисувано на пейнт......като първоначална идея за маслени....

http://prikachi.com/images.php?images/961/8741961Y.png

# 629
Не бях хващала четката от повече от половин година.Желанието ми някак се беше изпарило. Допреди месец и нещо.Две от последните ми работи.
http://prikachi.com/images/106/8775106C.jpg
http://prikachi.com/images/111/8775111q.jpg

Последна редакция: чт, 28 апр 2016, 22:22 от jaspermmm

Общи условия

Активация на акаунт