БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 36 685
  • 735
  •   1
Отговори
# 465
  • Мнения: 516
Имам рукола. Някакви идеи?
Вие сигурно вече я изядохте руколата, ама аз да напиша все пак:
-със суров спанак
-с маруля или айсберг
-с айсберг и краставица
-с чери домати
Да, на обяд си направих салата от маруля, рукола, лук, домат, краставица, маслини, авокадо, и натрошено сирене, подправена с оцет и зехтин. Ммм, вкусна много....и афродизиачна Mr. Green
Някакви пастети с нея гледах, но ако някой е правил нещо, различно от салата с нея ще се радвам да го чуя и пробвам. Нещо изпитано и вкусно

# 466
  • Мнения: 9 463
със сигурност. Направи нещо друго в гърнето  Peace което да се готви бавно  там

 Идея?Капамата я правя с малко кисело зеле, свинско, пилешко и пушени кокали, не знам дали е баш капама.В чинията слагам и лозови сарми и т.н. тукашни сосиджи (сурова наденица).

 Баница за празнична вечеря ми се струва странно. newsm78Гювеч също не ми е празнично, поне аз го имам за вид манджа.Все пак едното семейство е яло капамата, а другото не.Първите преди това бяха казали, че не обичат лозови сарми, но после им харесаха.От много мислене се въртя в кръг.

хич не ми се връзва баница з а празнична вечеря дори. Може като предястие (виж Били, тук помисли за кошнички с кори от баница ако искаш . можеш предварително да направиш), но не и основно.
Идеи  Rolling Eyes ами май нямам. Освен да напълниш гърнето с мръвки (различни) картофи, гъби, моркови. Без повече зарзават. Дори без картофи. А като го няма зелето, каквото и да е задушено там ще е различно.
Другото, което мога да ти предложа и със сигурност ще се хареса е пълнената погача  - можеш всичко да си приготвиш по-рано, дори да изрежеш питата, а преди вечеря да стоплиш пълнежа  и да сипеш в питката. (месата, гъби, лук, наденица - всичко можеш в грънеца дори да държиш на топло) 

# 467
  • София
  • Мнения: 12 701
Имам рукола. Някакви идеи?
Вие сигурно вече я изядохте руколата, ама аз да напиша все пак:
-със суров спанак
-с маруля или айсберг
-с айсберг и краставица
-с чери домати
Да, на обяд си направих салата от маруля, рукола, лук, домат, краставица, маслини, авокадо, и натрошено сирене, подправена с оцет и зехтин. Ммм, вкусна много....и афродизиачна Mr. Green
Някакви пастети с нея гледах, но ако някой е правил нещо, различно от салата с нея ще се радвам да го чуя и пробвам. Нещо изпитано и вкусно

Може да направиш хумус с рукола.

# 468
  • Мнения: 516
А рецепта за такъв можеш ли да ми дадеш?

# 469
  • София
  • Мнения: 12 701
А рецепта за такъв можеш ли да ми дадеш?

450 г нахут (отцеден, от консерва), 1/4 ч.ч. сусамов тахан, 1/4 ч.ч. лимонов сок, 2 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, шепа рукола, сол и черен пипер. Всичко се разбива с блендер.

# 470
  • Мнения: 516
Страхотно. Ще го пробвам. Мерси

# 471
  • Мнения: 225

 Идея?Капамата я правя с малко кисело зеле, свинско, пилешко и пушени кокали, не знам дали е баш капама.В чинията слагам и лозови сарми и т.н. тукашни сосиджи (сурова наденица).


Преди малко попаднах на това: http://kulinar.bg/%D0%9F%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0 … _l.r_i.32653.html  , ама не знам дали ти се връзва с представата за празнично...Успех!

И благодаря на всички за полезната тема!   bouquet

# 472
  • Мнения: 366
Биляна ,и мусака с патладжани се харесва от чужденците .Можеш да я направиш предния ден ,аз задължително панирам предварително патладжаните ,а в плънката слагам 1 печен патладжан + 1 яйце и ....ако решиш ще пиша по-подробно.

# 473
  • UK/София
  • Мнения: 7 686
Биляна ,и мусака с патладжани се харесва от чужденците .Можеш да я направиш предния ден ,аз задължително панирам предварително патладжаните ,а в плънката слагам 1 печен патладжан + 1 яйце и ....ако решиш ще пиша по-подробно.

 Вечерята ще е за българи, не говоря за чужденци! Laughing

 пеп-4o , благодаря за идеите, ще мисля! Hug

 

# 474
  • Cambridge, UK
  • Мнения: 38

 Имам странно питане!В събота ще празнуваме р.ден на синът ми и цял ден ще има вкъщи гости.През деня детското парти, вечерта възрастните.Няма как да стоя цял ден в кухнята и мисля да направя капама в каленото гърне с гарнитура от лозови сърми за вечерта.Но септември на почти същите гости им сервирах същата храна.Това проблем ли е според вас?Все пак са минали 8 месеца, но пък не знам върви ли да е пак същото?! ThinkingМного моля за мненията ви!!!!

Моите впечатления са че българските гости оценяват много мешаната скара-кебапчета, кюфтета, пържоли, още повече че тук няма точно такива. Колкото повече се доближават по вкус до българските, толкова повече се ценят. Ние след дългогодишни опити сме ги доближили до тях, макар че вкуса все още не е автентичен. Гарнитурите може да са български-аз винаги правя кьопоолу, лозови сърмички, нашите си салати и табуле, макар че не е българско.Мисля че и децата ще са много доволни, пък и времето е най-после подходящо за барбекю. Не е много официално, но пък все пак и повода е детски рожден ден.

# 475
  • София
  • Мнения: 5 738
mmtomova, като една видна фенка на руколата много рецепти съм пробвала с нея, но пастета от рукола и сирене е  Sick.
На Ванчето рецептата ще я тествам.

# 476
  • софия
  • Мнения: 30 475
Имам доста плънка за пълнене на чушки - класическа - с кайма и ориз (все не мога да си преценя добре продуктите Blush) имам и издълбана вътрешност на патладжан (и него го пълних с плънката и пак остана още). Мисля да го нарежа на ситно и да го добавя към въпросната плънка и да го изпека със заливка като мусака. Дали ще се получи добре? И нужно ли е да задуша патладжана първо или направо суров да го сложа?
Идеално се получава. Мисля, че можеш да си сложиш патладжана суров.
И аз правя такива измислици. Дори и в момента имам останала плънка и мисля да сложа нарязан картоф, и да направя нещо като готвена мусака. 

# 477
  • UK/София
  • Мнения: 7 686
Моите впечатления са че българските гости оценяват много мешаната скара-кебапчета, кюфтета, пържоли, още повече че тук няма точно такива. Колкото повече се доближават по вкус до българските, толкова повече се ценят. Ние след дългогодишни опити сме ги доближили до тях, макар че вкуса все още не е автентичен. Гарнитурите може да са български-аз винаги правя кьопоолу, лозови сърмички, нашите си салати и табуле, макар че не е българско.Мисля че и децата ще са много доволни, пък и времето е най-после подходящо за барбекю. Не е много официално, но пък все пак и повода е детски рожден ден.

 Да, скарата и барбекюто всеки ги уважава, но по-горе писах, че няма да има време за тях.През деня децата ще са в градината, а след това идват възрастните.Няма време за такива скари.
 Мерси за отговорите на всички!

# 478
  • Мнения: 516
mmtomova, като една видна фенка на руколата много рецепти съм пробвала с нея, но пастета от рукола и сирене е  Sick.
На Ванчето рецептата ще я тествам.
И аз ще я тествам само ако ми кажете в кои вериги магазини продават нахут. Ти като почитател на руколата как я консумираш? Кажи нещо, което си правила с нея или само на салати я приемаш?

Последна редакция: ср, 05 юни 2013, 08:52 от mmtomova

# 479
  • Мнения: 4 785
Само за отчет - съчетах 2 рецепти за черешовия пай и стана нещо ужааасно вкусно! Мислехме по едно малко парче и другия да го дадем на някои, но снощи го изядохме целия само двамата  Shocked Не знам колко трябва да тренирам сега....  ooooh!

Благодаря за помощта още веднъж!

Общи условия

Активация на акаунт