За бебета и деца от 0+ месеца, съвети; За бързи въпроси и отговори - 37

• 26 214
  • 730
  •   1
Отговори
# 210
  • UK
Между другото, аз по време на захранването бях изчела де що намеря информация и по чужди сайтове на няколко  места съм чела, че трябвало пюретата да се дават на стайна температура, не топли, не знам защо, сигурно има резон.

# 211
Студеното свива кръвоносните съдове и намалява оттока.Затова за поникващи зъбчета е добре.Но проблема с гърлото си остава.На цялото зъбоникнене търпение му е цаката.От там нататъка е решение на родителя дали да дава студено или топло.По принцип на храна от хладилника дадена направо вкусовите качества не се усещат.За напитка няма проблем.А супичката си е хубава да е топла...Аз за пиене давам от хладилника.Яденето претоплям до температура за съответната храна.
Но ако детето ми се разболява често не бих си позволила да давам студена храна или напитка.

# 212
Да ви питам нещо че се двуомя какво да правя.От около 6 месеца моя казва буквата "р".Тогава беше къдрева една като френско или както там му се вика.Преди около 3 месеца на повечето думи започна да казва "Р" ама това нормалното.Обаче къдравото "р" и то се чува на някой думи.Иначе проблем с говора няма.Говори всичко.Всички му разбират.С трудните думи -термометър , небостъргач и т.н. няма.Да го водя ли на логопед или да изчакам до септември.В градината има такъв.Страх ме е да не закъснея с адекватна помощ.

# 213
  • София
 Те децата не се разболяват от студена храна или напитки...освен може би ако цял ден не смучат лед. Храна - готвено или супа от хладилник не бих дала -  стайна Т или леко  притоплена. И до ден-днешен не обича нищо топло да яде.

# 214
  • София
desitkata77, аз бих го завела на логопед. Според мен няма нищо притеснително, в това което описваш, но за твое успокоение, по-добре да го види специалист. Иначе ще го мислиш докато стане на 5 г. (дотогава "р" трябва да се казва добре).

# 215
desitkata77, аз бих го завела на логопед. Според мен няма нищо притеснително, в това което описваш, но за твое успокоение, по-добре да го види специалист. Иначе ще го мислиш докато стане на 5 г. (дотогава "р" трябва да се казва добре).
Благодаря!Ще потърся добър логопед.Всички ми обясняват ,че говорните проблеми се израстват.Но на мен ми е притеснено.Някак вътрешно не съм убедена.Пък и той се усеща че на моменти децата го карат да повтаря заради това и се ядосва вече.

# 216
  • София
Благодаря за отговорите за температурата. За плодовите съм съгласна, че може и по-студени, обаче зеленчуковите (и супите по-натам) нещо не ми звучат добре студени, затова все пак ги затоплям. Моето дете също никога не е пило горещо мляко, направо от самото начало си е било хладко, особено като сравнявам с други майки - тяхното мляко направо е вряло за мен.

desitkata77, не винаги се израства този проблем и е по-добре да отидете на логопед да му погледне юздичката  Hug

Последна редакция: пн, 10 юни 2013, 17:22 от -=Деси=-

# 217
  • Шумен
То си зависи от човека каква температура на храната предпочита. За децата ми е горещо е нормално топла храна, винаги я чакат да изстине до стайна Т, затова от хладилника затоплям колкото да не е ледена, за тях а ако е на момента готвено им сипвам много преди да седнем на масата за да изстива  Peace За баща ми топла храна например е вряща (да бълбука поне няколко минути) от котлона и след секунда да я хапва, така държи да са му задължително супите, по-студена не признава и иска претопляне  Crazy

# 218
Имам един малко глупав въпрос и ще се радвам,ако ми отговорите.Кога се счита,че детето е казало първата си дума и кога,че е проговорило.Изпаднахме във едни спорове със съпруга ми  Grinning

# 219
Първата дума е просто дума - мама, тата и пр. Това не е проговаряне, а лепет.
Проговаряне е когато детето започне да назовава предмети и да общува с поглед и думи - осъзнато.
Не е задължително да реди изречения, но поне да нарежда 2 думи или да назовава обект/субект, като се опитва и да обясни - "Кака плаче", "Куче бау" и пр.
Както и поддържайки визуален контакт с човека, с който е и виждайки кола например да каже "Кола" или да я произнесе по негов си начин.

# 220
Благодаря ти  Sourcherry
Всичко дойде от това,че малката като ме види и започва да крещи "мама" или ако иска нещо,например ,да вземе пак така -поглежда ме и почва да ме мамка.Мъжа ми каза,че била проговорила,а аз му обяснявам ,че е рано още...

# 221
  • UK
Да, моят много дълго време повтаряше мамамамамама преди да започне да казва по определени поводи "мама", така и не разбрах точно кога е станало за първи път, после всички ме питаха защо не съм се похвалила, че казал първата си дума. То да не става като по филмите, както си стои и мълчи, изведнъж да изцепи "мама" и всички да ахкат и пляскат с ръце, браво на детето, вече говори. Simple Smile

# 222
Силвана, не е проговорила, но е на път да го стори и мамосването е показател за това.
"Мама" ще слага още известно време на всичко - молба, въпрос, констатация.

П.П. Не съм чувала все още бебе на 10 месеца да е проговорило.
Обикновено около 8-ми месец започват с "Мама, тата". В тази възраст почна и моят син, както и различни "думи с" Г - няма да забравя, че осъзнато в тази възраст нарече баба си с "Баба" с грешно ударение като французин, но пък гинки, ганга, ангиа и пр. бяха стотици пъти повтаряни всеки ден.

# 223
  • София
Еndira, не винаги се израства този проблем и е по-добре да отидете на логопед да му погледне юздичката  Hug

Мисля, че това не е предназначено за мен. Аз винаги казвам, при съмненение, че е по-добре да се направи един ненужен преглед, отколкото да се изпусне проблем.

# 224
За "Р"-то се дава сламка в устата и детето изговаря думите с френско "Р" няколко пъти всеки ден. Сламката пречи на езика и така се помага.
Бих отишла на консултация, не пречи.

Общи условия

Активация на акаунт