Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 21

• 37 747
  • 745
  •   1
Отговори
# 600
Уважавам мнението ти. Но не, не вярвам.
Ние също четем, също сме се интересували и също имаме познати с бебета.
 Peace

# 601
Хора, имам един въпрос, който ми е много важен. Ако можете да ми отговорите кратко, точно и ясно, че тук, една жена от НОИ ми обяснява едно, а майка ми, която е говорила със счетоводителки, ми обяснява друго.
Питах в НОИ за майчинството - колко трудов стаж трябва да имаш, за да взимаш минимално майчинство (310 лв.). Жената отговори 1 година по трудова книжка. Питах я, 1 година последователно натрупан стаж или общо от всички години и тя ми отговори, че било общо.
Майка ми, ми обяснява, че счетоводителките й казали, че трябвало да бъдат 12-18 месеца последователни, за да се взима майчинство.
Кое е?

# 602
В НОИ са ти отговорили правилно.

" . Условия за придобиване право на парични обезщетения при бременност и раждане.

За придобиване право на парични обезщетения при бременност и раждане е необходимо да са изпълнени следните условия:
към началото на отпуска лицата да са осигурени за общо заболяване и майчинство;
да имат най-малко 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за общо заболяване и майчинство. Дванадесетмесечният осигурителен стаж може да е прекъснат или непрекъснат и не е задължително да е положен непосредствено преди излизането в отпуск за бременност и раждане или при един и същ работодател.
да им е разрешен съответният вид отпуск."

# 603
Алексче, благодаря ти!
Можеш ли да ми кажеш от къде е цитата, за до го имаме нагледно. Чл., ал. ...
Ако ли не, все пак, пак ти благодаря.

# 604
Чл. 10 и чл. 48а от КСО (малко ми е трудно, пиша през телефон)

# 605
 Grinning и аз знам, че не е нужно да са последователни месеци, важното е да го имаш

# 606
А, да знаете нещо, което мога да ползвам за хрема? Вече имам раничка на ноздрата и ме боли. Не иска да минава тази хрема, откакто съм забременяла.

# 607
  • На брега на морето
Морска вода, витамин Ц.

# 608
  • София
Намажи се с крем Здраве.

# 609
А, да знаете нещо, което мога да ползвам за хрема? Вече имам раничка на ноздрата и ме боли. Не иска да минава тази хрема, откакто съм забременяла.
Пробвай с разни бабини рецепти лук, морска вода и дори само шмръкване на чиста вода.

# 610
  • София
Има и хомеопатични капки и спрейове за нос, на някои мами помагат, на други като мен - не. Можеш да пробваш, няма да ти навредят.

# 611
Да си копирам поста от Февруарската тема и тук.

Искам да се оплача от д-р М. Яков, от Майчин дом - Варна!
Като влезнах в кабинета му казах, че още не съм регистрирана и няма да се регистрирам във Варна, той ме пита дали всичко до сега е било наред и ала бала. Споменах му, че имам постоянни болки ниско долу в корема от самото начало, при което той махна пренебрежително с ръка, все едно това е нищо и не трябва да му се обръща внимание. Казах му, че идвам за ранната ФМ. Не помня още какво говорихме и той ми каза да лягам на кушетката. Викам "ФМ ще правим, нали?" Той вика: "да,да". Гледа ме повече от 5 минути с вагинален ехограф(видеозон) (питах го не може ли с коремен, каза, че така се правило, с вагинален). Нищо не говореше, само каза, че според него ще е момче. Приключихме и аз няколко пъти трябваше да го питам дали всичко е наред , той потвърждаваше. Седнахме на бюрото и той почна да оформя документа за БХС. Аз го попитах снимка няма ли да имам, а той: "оо, ми не, то аз не пуснах да се записва".  Shocked Питам го: "ФМ правихме, нали?" , а той: "Неее, то за ФМ е много рано още, сега плода още расте".  ooooh! Взе ми 50 лв за прегледа и ме прати за този БХС в отсрещния кабинет, но аз го подминах и се прибрах. Чувствах се гадно след това, тъй като ми писна постоянно да се разочаровам от тези лекари.  Sad
Дано в Пловдив да има по-свестни, ама се съмнявам.

# 612
  • На брега на морето
Свестни лекари има и във Варна, и се чудя защо изобщо си ходила в МД?
Да не се информира човек в днешно време, при наличието на толкова информация, която е свободна си е направо лекомислено според мен.

# 613
Здравейте момичета!
За мен нещата приключиха до тук  Sad Плода е спрял да се развива и в понеделник ще ми правят абразио.Някоя от вас ако е преминала през това, нека сподели какво представлява...
На бременните пожелавам успех до финала.

# 614
  • София
Мария, ходи ли да те види друг лекар? Аз имах същата случка в началото, добре че  не се доверих на доктора.
За абразиото иначе няма какво да се притесняваш. С пълна упойка е, след като се събудиш е възможно да имаш лека болка като при цикъл. Скоро след това може да започнете нови опити. Ако се стигне до там те съветвам да вземат материал, който да изследват за да имате яснота защо се е стигнало до там.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт