Автоимунен тиреоидит на Хашимото (29)

• 74 543
  • 749
  •   1
Отговори
# 585
  • Бургас

Тъкмо само с 25 микрограма трябва да си дойде на мястото, така като ти гледам схемата.

Един вид, след още 20 дена можеше и друго да покаже.

Да, и аз на това се надявам.

А иначе предната ми контрола беше на 4 юни.

Благодаря ти  Hug

п.п. редактирам се, сега видях, че си го намерила, да, тогава бяха 45 дни от раждането, ТСХ беше 1.85 и от средата на май, пия Л-тироксин при редуване на дневните дози 50+25+50+25 гами и т.н. Simple Smile

Последна редакция: пн, 15 юли 2013, 11:22 от Мон...

# 586
Истината е, че не се препоръчват заради натоварването.
С щитовидните проблеми трябва да я караме по-спокойно и затова препоръчват йога, разходки, плуване.

Здравей Мереленда! Simple Smile
Относно въпроса със спортуването, ти за кое по-точно знаеш, че е вредно - Когато жлезата има хипо или хипер функция?

Аз специално съм с хиперфункция.

# 587
Истината е, че не се препоръчват заради натоварването.
С щитовидните проблеми трябва да я караме по-спокойно и затова препоръчват йога, разходки, плуване.

Здравей Мереленда! Simple Smile
Относно въпроса със спортуването, ти за кое по-точно знаеш, че е вредно - Когато жлезата има хипо или хипер функция?

Аз специално съм с хиперфункция.
Общо за щитовидната. Не ставаше въпрос дали сме в хипофункция или хиперфункция.
Благоприятно действа йога, разходки и плуване.
Тук не се касае само до покачване на пулс, а до самото натоварване.
Както казват докторите - спокойствие, почивка, релаксация, медитация, йога, всичко което действа в насока успокоение е благоприятно за жлезата.
Натоварване ( дори физическо), стрес, напрежение и активен спорт не са препоръчителни.
Разбира се, не съм доктор. Който се чувства добре с начина на живот който води и ако спортът му действа добре, той си преценява за себе си. Hug

# 588
Днес ми излезе ПКК и забелязвам, че в продължение на годините (вече 13 с това заболяване) ТАТ и МАТ винаги скачат много, когато ми падне хемоглобина, съответно почти се нормализират ако хемоглобина е ОК. ТСХ е в норма.
Някой би ли споделил дали при себе си е забелязал подобна зависимост?

# 589
Момичета днес пусках контрола на ТСХ и резулатът ми е 3,71. ФТ3 4.61/3.1 - 6.8/. Последната ми контрола беше преди месец и половина с резултат ок. 0,14. Ще пусна втора контрола, за да изключа грешка, но ще ви помоля за коментар дали може нещо странично да е повлияло. Днес ми е първи ден от МЦ, освен това от 10 дни съм на антибиотици.

# 590
Момичета днес пусках контрола на ТСХ и резулатът ми е 3,71. ФТ3 4.61/3.1 - 6.8/. Последната ми контрола беше преди месец и половина с резултат ок. 0,14. Ще пусна втора контрола, за да изключа грешка, но ще ви помоля за коментар дали може нещо странично да е повлияло. Днес ми е първи ден от МЦ, освен това от 10 дни съм на антибиотици.
На какви лекарства за ЩЗ си? Такава разлика в пъти и в порядъци не бих отдавала на МЦ или АБ. От хипер- си минала в лека хипофункция. Ти самата имаш ли усещането, че такава промяна е настъпила?

# 591
Днес ми излезе ПКК и забелязвам, че в продължение на годините (вече 13 с това заболяване) ТАТ и МАТ винаги скачат много, когато ми падне хемоглобина, съответно почти се нормализират ако хемоглобина е ОК. ТСХ е в норма.
Някой би ли споделил дали при себе си е забелязал подобна зависимост?
Според тази статия, падането на хемоглобина е свързано със самото заболяване. И вероятно нормализирането му е отново свързано с нормализиране на хормоните и антителата.
http://holisticabg.com/pages.php?lang_id=1&page_id=178&curr_node=4
Аз съм с хиперфункция - изследвам ПКК отдавна на 3 месеца. При мен хемоглобина е ок. Изследвала съм го и при по-високи антитела и при по-ниски, но връзка не съм намерила в тази посока, но не изключвам да има, предвид и различните заболявания на щитовидната. Държа го засега 135-145.
В статията мисля се говори точно за нисък хемоглобин при Хашимото.

white duck, ако не си бременна, хормона ти не е притеснителен. Да, по-висок е, но не е тревожно.
Според някои доктори, АБ би могъл да повлияе и препоръчват да се изчака няколко дена след спиране на АБ и да се направи изследване на хормоните. Питала съм когато ми се е налагало да пия АБ и съвпада с контролата. Според сегашния ми доктор не влияе, но спомена все пак да изчакам 2-3 дена след АБ и тогава да пусна изследване на хормоните. Hug

# 592
Благодаря ви момичета. Следя хормоните на ЩЗ от октомври м.г. тъй като се опитвам да забременея. Сега ми предстои инсеменация и евентуално ин витро и трябва стойността ми да е ок. 1. Октомври м.г. беше 2,59. Започнах терапия с много ниски дози Еутирокс 25. За ок. 2 месеца мисля достигнах стойност 1 и когато започна да се затопля повече времето хормона тръгна рязко надолу въпреки, че лекарката постепенно ми намаляваше дозата. Тогава при мен имаше и едно предозиране и се чувствах доста зле. Имах сърцебиене, главата ми пареше. Сега се чувствам добре. Последно преди месец и половина имах стойност 0,14. Един месец пих през ден по 1/2 Еутирокс 25, половин месец почивка и сега контрола.

# 593
  • Бургас
Относно хемоглобина - вчера видях, че и моят пак е започнал малко да пада ... след раждането се беше вдигнал. Дали наистина е от Хашимотото това  newsm78 И какво следва да направя  Thinking

white duck , със съвет не мога да ти помогна, само да ти пожелая успех  fingerscrossed Flowers Four Leaf Clover

# 594
white duck, значи си редувала месец през ден 12,5 тироксин и от 15 дена не пиеш нищо? Това изследване е на база тази схема, която пък е направена на база резултат ТСХ 0,14?

# 595
Мереленда, тази схема е последния месец и половина. Схемата лекарката ми я променяше постоянно. Отначало започнах мисля пак с такава схема, но без почивката от 15 дни. На втората контрола ТСХ пак беше ок. 2,5. Постепенно започна да увеличава дозите. Когато достигна стойност 1 и после тръгна надолу тя ги остави същите. С ниското ТСХ се чувствах много зле. Тя ми беше казала, че явно дозата ми идва доста и започна да я намалява. На предпоследната контрола беше малко над долната допустима граница. Тя пак ми намали дозата и въпреки това последно слезе до 0,14.

# 596
white duck, вероятно повишеното ТСХ се е получило при паузата от 15 дена без лекарства. За мен логично.
Не е скочило много, но ще изгубиш време, докато влезе пак в норми.
Предполагам предстои контрола сега и последваща доза тироксин.
Според мен, доста е дълъг периодът на спиране на тироксина, след установено предозиране. Някои доктори дори го спират за 1 месец, което води естествено до обратния резултат и после се почва отново с дозите. Аз съм имала 2 предозирания по сериозни, заради отлагане от моя страна посещение при доктор. Единия път просто ми намалиха дозата и хормонът влезе в норми за 45 дена ( От ТСХ 15 падна на 1), а втория път ми спряха лекарствата само за седмица ( При ТСХ 29 ) и после продължих на по-ниска доза и пак влезе в нормите ( 1,5)  за 45 дена.
Да, вярно е, всеки доктор преценява. Аз споделям как беше при мен.
Сподели после какво е казала докторката. Hug

Мон..., това което намирам като инфо е, че при Хашимото се регистрира анемия, заради самото автоимунно ( хронично) заболяване.
Има и други причини, разбира се.
Виж на каква интересна статия попаднах. Много добре е обяснено всичко за видовете анемии.
http://zdraventer.blogspot.com/2011/07/blog-post_7459.html#axzz2ZBhnr1RL

# 597
Много благодаря, разбира се, че ще споделя Hug Аз все още съм на АБ. Колко дни след спирането им ще ме посъветваш да повторя ТСХ? Една седмица достатъчно ли е? Притеснявам се, че с това ще удължа периода без терапия и ТСХ може да скочи още.

# 598
Много благодаря, разбира се, че ще споделя Hug Аз все още съм на АБ. Колко дни след спирането им ще ме посъветваш да повторя ТСХ? Една седмица достатъчно ли е? Притеснявам се, че с това ще удължа периода без терапия и ТСХ може да скочи още.
Според мен не отлагай консулта с ендокриноложката, въпреки че пиеш сега АБ.
Ако тя сметне за нужно да включи терапия, вероятно ще е най-добре. Няма да те засили на голяма доза предполагам, още повече с това ТСХ.
Ако тя прецени да повториш изследването след АБ, мисля че 3-4 дена след АБ ще са достатъчни.
Реално при мен единият доктор, при който се лекувах отначало ми беше споменал, че не е трябвало да изследвам ТСХ след като съм пила АБ, а да изчакам, но пък аз си откарах на доза 1 хапче 8 месеца и ТСХ не показа никакви отклонения с прием на АБ и прием на антиацидни лекарства ( за които се смята, че може приемът им да окаже влияние и да промени резултата.) и без прием на посочените лекарства, ТСХ си беше все в норми.
При сегашния доктор, при който ходя, ми се случи да пия АБ и да ми съвпадне контролата на ТСХ. Обадих се да го питам, защото знам от предния, че е по-добре да изчакам. Този доктор ми каза, че не се отразявало чак толкова, или нещо такова, но каза да изчакам 2-3 дена след спиране на АБ и тогава да направя контрола.

Принципно: настинките, грип, стомашните проблеми влияят като цяло на резултатите, заради бактериите, а самите възпаления в щитовидната казват, че се провокират именно от бактериални и вирусни инфекции, като и чревни такива, та затова в такива състояния се избягва изследвания на хормони. Това знам.
Но както казах - при мен не е показало отклонения в стойността в такива периоди на прием на лекарствата ( с АБ винаги ми се обострят стомашни заболявания, та пия и антиацидни лекарства), но това не значи, че не е невъзможно. Peace

# 599

Общо за щитовидната. Не ставаше въпрос дали сме в хипофункция или хиперфункция.
Благоприятно действа йога, разходки и плуване.
Тук не се касае само до покачване на пулс, а до самото натоварване.
Както казват докторите - спокойствие, почивка, релаксация, медитация, йога, всичко което действа в насока успокоение е благоприятно за жлезата.
Натоварване ( дори физическо), стрес, напрежение и активен спорт не са препоръчителни.
Разбира се, не съм доктор. Който се чувства добре с начина на живот който води и ако спортът му действа добре, той си преценява за себе си. Hug

Определено не споделям това мнение, мила. На мен лично хормоните ми бяха по-ниски с по-малка доза на Еутирокса, когато спортувах активно. Сега не спортувам и ТСХ веднага скочи и ми вдигнаха дозата малко повече от двойно. С Хашимото съм.

Друг е въпросът, ако в следствие на болестта човекът е с много излишни килограми, разбира се. Но при липса на пречки да се спортува, според мен е изключително от полза.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт