Автоимунен тиреоидит на Хашимото (29)

• 74 530
  • 749
  •   1
Отговори
# 285
  • Бургас
И аз нямам време да изчета всичко, гледам, по диагонала, доста интересни неща сте писали. Hug

catty m , ти каква доза пиеш в момента? Кърмиш ли още?

# 286
  • София
Кърмя, да, и то доста интензивно, само на кърма е. На 75 мгр. съм. Нали уж през топлото време се понижавало ТСХ-то Sad

Последна редакция: пт, 21 юни 2013, 15:44 от catty m

# 287
  • Бургас
След раждане обаче /и то месеци след това/ доста играят хормоните, може и това да има значение.
На мен ми казаха да очаквам всичко - от нормална стойност, през хипо, та чак до хиперфункция... навсякъде можело да избие...
Ще го регулираш, спокойно  Hug

# 288
На мен точно след раждане и то без лекарства ми се смъкна само ТСХ-то до 3.39 . След 3 седмици ще направя нова контрола и ако е продължило да пада няма да пия лекарства , иначе май пак ще си пийвам тироксина . Исках да кажа , че за 1ви път от доста време хормона от само себе си е в някакви прилични граници . Лошото е , че тия дни нещо започнах пак да усещам оная умора , липсата на сили и енергия , а така ли съм , значи тсх-то се вдига .

# 289
  • Русе
Аз преди бременността бях с хипофункция. По време на бременността пиех високи дози Еутирокс от порядъка на 125-150 мгр и ТСХ беше много ниско някъде 0,20.  След като родих ТСХ продължи да си е ниско, постепенно смъкнахме дозите на 75 микрограма и вече година съм на тази доза, зиме, лято все на нея. Таман си мислех да си смъкна дозата, че е лято, но реших първо да се изследвам. ТСХ от преди два дни ми е 1,75 което мисля, че е добре и за сега няма да бутам дозата, че да не оплескам нещата. Иначе за часовия интервал, аз винаги съм спазвала дори един час храна след прием на хапчето. Кафето го отказах преди няколко години.
Това за нахута и елдата е доста интересно. Може да е спам, но на мен ми е интересно и бих се радвала да чета, постове от които мога да науча неща за здравословното хранене. От много време се каня да почна и аз да се храня здравословно, но до сега все си намирах оправдания и не се захващах. Трябва да взема да попрочета и да се взема в ръце.

# 290
  • Бургас

Мон..., ако не ти е проблем, може ли да напишеш каква е стойнсотта на хормона при детето ти и какво ти е казала лекарката, която ще псоетиш тази седмица?

Днес бяхме при проф. Йотова. Много съм доволна от прегледа и отношението, от обясненията, които ми даде, от всичко.

Успокоих се, че не се налага лечение и детето е здраво. ТСХ му било съвсем леко увеличено /на горната граница за деца е/ защото теглото му е в горната граница на нормалното, ако свали малко щяло и ТСХ да се нормализира, а имало и хора, при които ТСХ е такова просто. Потенето на главата, заради което тръгнах да го изследвам се оказва, че е просто особеност на вегетативната нервна система и потните жлези и не може да се повлияе медикаментозно.

Благодаря на Merelenda още веднъж, че си направи труда да ми намери информация за тази лекарка   bouquet  Hug

# 291
Здравейте,
извинявам се, че нахълтвам така в темата ви, но да ви попитам някой знае нормата за ТСХ  при деца? Наскоро правих изследване на дъщеря ми, на 1 година и 9 м и е 3.05 и съм притеснена. Ако може да ми препоръчате и добър детски ендокринолог в София Hug

# 292
  • В сърцето на любимия човек
Смуси - ето какво са отговорили момичетата на същият въпрос няколко страници по-назад:

Привет, момичета  Hug

Някой знае ли какви са референтните стойности на ТСХ и ФТ4 при децата? Същите ли са като при възрастните или не?
Ако някой е изследвал детето си по някакъв повод и има опит нека ми сподели тук или на лични.
Синът ми е с леко завишено ТСХ и според една лекарка тук има субклиничен хипотиреоидизъм и трябва да пие много малка доза Л-тироксин. В нета обаче чета съвсем други неща - че при децата често стойностите са леко завишени и през пубертета влизат в прицелните стойности за възрастни.
Ще отида да чуя поне още едно мнение преди да предприема нещо, но да питам и тук ако някой знае нещо по въпроса.
Ще ви бъда благодарна също ако знаете добри детски ендокринолози в Сф, Варна, Бс или другаде.

Това съм го чела, но може да има и други варианти

Нормалните стойности могат да варират между различните възрасти и лаборатории.
Резултатите са готови до 2-3 дни.
Нормални стойности на ТСХ:
    Възрастни: 0.4-4.2 mU/L
    Деца: 0.7-6.4 mU/L
    Новородени (1-4 дни): 1 - 39 mU/L

Още за: Тиреостимулиращ хормон (ТСХ) | Мед. изследване от framar.bg

И аз така знам за стойностите - посочени по-горе.

Във форума, мами са споменали професор Виолета Йотова - От 2010 г. е началник на Детската клиника в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна.
http://www.su-varna.org/VYotova.htm
Писали са, че ходела и до Бургас, и преглеждала определени дни в месеца в Св. София, но не знам сега дали инфото е все още актуално. Видях в тази тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=172565.0

Ако те интересува, телефон предполагам може да намериш в УМБАЛ "Света Марина" - клиника по детска ендокринология.

# 293
  • Бургас
Здравейте,
извинявам се, че нахълтвам така в темата ви, но да ви попитам някой знае нормата за ТСХ  при деца? Наскоро правих изследване на дъщеря ми, на 1 година и 9 м и е 3.05 и съм притеснена. Ако може да ми препоръчате и добър детски ендокринолог в София Hug

Mисля, че резултатът е ок и няма проблем. Около 3,5 за деца било златната среда ми каза една друга лекарка, така ли е не споря.
Защо я изследва, има ли клиника, симптоми някакви?

# 294
Отдавна не съм писала тук,но стриктно ви чета.
Понеже съм на гости днес с преспиване,а си забравих л-тирксина ,може ли след кафе  и евентуален обяд да го взема следобед по някое време като се прибера?От тук така или иначе няма как да си го купя или по-добре да пропусна деня с хормона ?

# 295
  • София и там където не се пуши
Понеже съм на гости днес с преспиване,а си забравих л-тирксина ,може ли след кафе  и евентуален обяд да го взема следобед по някое време като се прибера?От тук така или иначе няма как да си го купя или по-добре да пропусна деня с хормона ?

Може и да се прескочи един ден, не толкова страшно. Иначе в листовката пишеше нещо кагото забравим, какво правим, ама не помня.

# 296

Може и да се прескочи един ден, не толкова страшно. Иначе в листовката пишеше нещо кагото забравим, какво правим, ама не помня.

Пише да НЕ се компенсира, а да се продължи по обичайния дозов режим. Не се притеснявай, от едно пропускане, той се е натрупал в организма.

# 297
Благодаря ви за отговорите   bouquet

# 298
  • Бургас
И на мен ми се е случвало да пропусна... не е проблем  Peace
Веднъж го бях пила и към обяд чак, след закуската - и това не се отрази. Не казвам, че е добре така да се прави, а само, че от единичен такъв случай нищо фатално няма да се случи.

# 299
Изследвах я защото се роди с ниско тегло и към момента още не може да навакса на тегло и ръст. Какво ли не изследвахме и лекарите и казаха и за ТСХ

Общи условия

Активация на акаунт