Да бъдат ли учебниците безплатни в учебните заведения ?

• 8 826
  • 245
  •   1
Отговори
# 30

Имайки предвид, че все пак това което следвах живо ме интересуваше, не съм жалила средства за книги, речници, учебници. Това са едни от най-ценните неща, които имам.
Peace
И по 100 лв съм давала за речник, и пак не са ми били свидни  Peace Иначе като цяло ние почти нямахме учебници, учехме от лекции. Там, където съм изпускала лекции, съм си наваксвала или от статии в библиотеката, или от интернет.  Но доста книги преснимахме, защото копията в библиотеката не бяха достатъчни. Никога не ми е хрумвало, че учебниците в университета трябва да са безплатни и не го намирам за правилно. Когато са имали специфично условие да четем от учебник или помагало, съм го купувала, защото предпочитам тези неща да са си мои. Ако е трудно достъпно, преподавателите сами доставяха нужните бройки, като се разбираха с издателите.
В момента също давам доста големи суми за учебници по някои програми, защото безплатните версии в интернет не са пълни  Mr. Green, но аз съм решила да уча, знаела съм, че ще се наложи да вложа време и пари в обучението си и го правя с надеждата да ми се отплати някой ден.

# 31
Не може да отречете, че българското образование е болно и се нуждае от много реформи.
Продължавам да вярвам, че за не малка част обществото, то не е приоритет.А причините за това могат да бъдат много и различни.
Една от тях е финансовата недостъпност до университетите.
Колко качествени кадри биха могли да се обучават, ако се осигуряваха безплатни учебници и не само, на ученици и студенти с много добър и отличен успех.
А колко родителите търпят огромни лишения, защото детето учи, не се е уредило за общежитие и не им достигат средствата за учебници и помагала?

# 32
Но дори докато беше задължително само основното, пак не бяха.

Не бяха, купувахме всичко. Само по един безплатен буквар имаше. И какво от това? Както му купуваш дрехи, храна и всичко останало, така купуваш и учебници. Не е голям разход.
Аз не харесвам факта, че сега са "безплатни". Имам и по-малко дете, което уж се ползва от тази екстра, но все си мисля, че в глобален план ще ни излезе по-евтино да си купуваме учебниците на децата, както го правехме преди, отколкото пак от нашите пари (данъците) да пълним гушите на разни спечелили държавните поръчки и на тези, които са им ги спечелили.

# 33
  • London

Крайно време е неокомунистите да проумеят, че образованието е привилегия, а не "основно човешко право".

Каза неолиберала и потърка с подметка раята !!!! Сигурно и здравеопазването не е основно човешко право по същата логика. Shocked

# 34
  • London
...
И к'во сега, и силикон ли пък да не си сложи?! Whistling
Ти хептен ѝ наруши човешките права, егати!  Crossing Arms

Е сега и безплатен силикон ще иска    Naughty

Мчи къ?!
Полага ѝ се, човешко право ѝ е, човещинка, дет' се вика!  hahaha

Джуличка остави шегичките и простотиите на страна и ми отговори на предния въпрос , който или не видя или предпочете да не забележиш целенасочено.

# 35

Крайно време е неокомунистите да проумеят, че образованието е привилегия, а не "основно човешко право".

Каза неолиберала и потърка с подметка раята !!!! Сигурно и здравеопазването не е основно човешко право по същата логика. Shocked

Имаш право да си пазиш здравето колкото искаш.

# 36
...
И к'во сега, и силикон ли пък да не си сложи?! Whistling
Ти хептен ѝ наруши човешките права, егати!  Crossing Arms

Е сега и безплатен силикон ще иска    Naughty

Мчи къ?!
Полага ѝ се, човешко право ѝ е, човещинка, дет' се вика!  hahaha

Джуличка остави шегичките и простотиите на страна и ми отговори на предния въпрос , който или не видя или предпочете да не забележиш целенасочено.

Не съм го видяла, сега ще се върна да прочета и ще ти отговоря.

# 37
  • London
Искам да вмъкна и въпроса за безплатния стол в училище , което също е забравен мираж. За сметка на това трябва да приготвиш и тлъста пачка джобни освен за учебници. ooooh!

И да отбележа , че докато нямаме гражданско общество и всеки мрънка кой какво вземал и какво щял да получи , а в същото време не се замисля къде отива въпросния бюджет и как потъва в партийните джобове няма да имаме развитие като нация. В колко страни по света хората излизат обединени искайки безплатно образование и здравеопазване , а тук само да се повдигне темата и се намира някой да заклейми това като нещо аморално. А , че депутатите си смениха возилата и вдигнаха заплатите кротичко приемате. Ако е за децата да имат безплатни учебници обаче скачаме веднага в атака. Това нещо би било добре за децата на всички ни все пак.... , но явно някой не го схваща.

# 38
Ами , защото правото на образование е основно човешко право или явно в твоите очи Джуличка не е ! Факт обаче , че като някой трябва да даде 60 лева за един учебник , а ги няма това право е нарушено. Според теб за какво трябва да се харчат парите от бюджета , ако не за гражданите ? Нещо ме обърка  Thinking Thinking Thinking!!!! По този начин поне бъди сигурна няма да изтекат парите в нечий джоб , защото всичко ще се отнася до книжни материали под бройка за доброто на учащите.  Rolling EyesЗащо не се замислиш къде са парите в някое СОУ , където директора краде нафта да речем с някой друг авер от училището ?? Толкова ли свободния достъп до учебници ви се досвидя...???? Shocked

Нещо не ти схващам логиката!
Значи, ако теб те мързи да работиш и вземеш, че заумираш от глад, държавата ще ти е виновна, щото не те е хранила и поила безплатно и по този начин е нарушила правото ти на живот, така ли?!
Я се осъзнай, моля ти се и спри да пишеш глупости!
Достатъчно момичета преди мен ти отговориха с много смислени постове, а ти ме караш да се връщам, да ти чета глупостите!  Tired

Колкото до кражбите - те са повсеместни, не само в училищата!
И?
Според теб и в магазина ли трябва да ни дават без пари, щото и от там се краде?!
И данъци не трябва да плащаме, и сметки, и изобщо за какво МОЖЕ да даваме пари, според теб?!
Кажи ми от къде не се краде и защо едното е по- различно от другото?!

П.С.  Joy Joy Joy
С последния ти пост пък направо ме уби!!!
За какъв безплатен стол си мечтаеш, ти къде живееш?! Shocked
В коя година?!  ooooh!

# 39

Това нещо би било добре за децата на всички ни все пак.... , но явно някой не го схваща.

Схватливата, ти колко данъци плати тази година?

Джуличка
, аз безплатен стол не намирам и в най-смътните си детски спомени, но може на момата дядо й да е носил безплатен обяд от гарнизонния стол.  Mr. Green

# 40
  • London

Хъм защо не го кажеш на политиците , които си вдигнаха заплатите неотдавна и смениха служебните автомобили ??? Държавния бюджет е за да се харчи за нуждите на гражданите. Или ти предлагаш да няма никакви харчове за тях , а политическата свита да си ги прибере по джобовете ? newsm78
[/quote]
Eто го въпроса Джуличка

# 41
... В колко страни по света хората излизат обединени искайки безплатно образование и здравеопазване...

Ааа, искат!
Ми, и аз искам С класа, ама няма!
Към кой да се обърна, че ми нарушават правото, към държавата ли?
Или към теб?
Толкова ли ти се свиди да ми купиш една?  Crossing Arms

# 42

Хъм защо не го кажеш на политиците , които си вдигнаха заплатите неотдавна и смениха служебните автомобили ??? Държавния бюджет е за да се харчи за нуждите на гражданите. Или ти предлагаш да няма никакви харчове за тях , а политическата свита да си ги прибере по джобовете ? newsm78
----------------------------
Eто го въпроса Джуличка

Предлагам онази стара, но хубава поговорка: "Който си има деца, да си ги гледа!"
Държавата не е длъжна да те дундурка от люлката до гроба! Naughty

П.С. Което не значи, че оправдавам политиците, но това пък не оправдава автоматично теб. Naughty

# 43
  • London

Това нещо би било добре за децата на всички ни все пак.... , но явно някой не го схваща.

Схватливата, ти колко данъци плати тази година?

Джуличка
, аз безплатен стол не намирам и в най-смътните си детски спомени, но може на момата дядо й да е носил безплатен обяд от гарнизонния стол.  Mr. Green

Чек желанието ви да обърнете темата на лична и да си разказваме тук майчиното мляко кой колко пъти ял във стол и колко данък платил просто няма да мине. Знам , че отново искаш да треснеш някой коментар от рода на колко колко голям данък плащаш за сметка на нас простолюдието , които виж ти плащат нищожен данък и нямат право на нищо , дори на въздуха който дишат. Само , че не смятам да влизам в подобни дилеми...., говорим принципно ! Разбрах , че си против и го приемам. Wink

# 44
  • ENGLAND
Хайде сега, учебници безплатни, храната безплатна, остана да  родиш едно дете и да го оставиш държавата да го гледа, пък ти да си гледаш кефа.

Последна редакция: пт, 24 май 2013, 23:49 от Doret

Общи условия

Активация на акаунт