Да бъдат ли учебниците безплатни в учебните заведения ?

• 8 825
  • 245
  •   1
Отговори
# 15
Каква има да се умува? Да се копират учебници и всякакви други книги е незаконно. Авторката на въпроса като че ли беше казала, че е юрист.  Whistling

Защо не прочетеш какво съм написала малко по-нагоре преди да бързаш с критиките. Wink

Кое от всичко да прочета? За основните човешки права ли?

# 16
  • London
Оставете елемента задължителност. В гимназията учебниците имат доста раздути цени , ученика е наказуемо да преснима , доста често в библиотеката няма достатъчно копия и тн. Всичко това затруднява , усложнява живота и процеса на учене. Една държава трябва да осигурява и толерира образованието със СВОБОДЕН достъп до учебници ! Съжалявам , но да изкарваш пари от образование на гърба на деца , подрастващи и студенти ми се струва някак свирепо. Да не говорим колко учители приканят към частни уроци и ако случайно не си от ходещите имаш само занижени оценки , защото не са ти казали да речем задачите от контролното. Случаи колкото искаш , доказателство за сбърканата ни образователна система.

# 17
  • London
Прекрасно е да си щедър, когато някой друг плаща банкета.

Хъм защо не го кажеш на политиците , които си вдигнаха заплатите неотдавна и смениха служебните автомобили ??? Държавния бюджет е за да се харчи за нуждите на гражданите. Или ти предлагаш да няма никакви харчове за тях , а политическата свита да си ги прибере по джобовете ? newsm78

# 18
И мнението ми е, че учебниците трябва да се купуват от и за всички, без значение студенти и/или ученици, задължително или незадължително образование.

Каква е логиката ти? Щом има елемент на задължителност  до ... клас, то учебниците трябва да са безплатни /и те са/.

Логиката ми е, че щом имаш дете, си длъжен да му осигуриш необходимото, за да стане човек.
ТИ, а не държавата!

# 19
  • София
Ха-ха  Laughing Безплатни и за третокласника, и за девойката със силикон, която е решила да учи "вишу, щото е модерно" ли?  Crazy Авторката си прави гаргара ми се струва.

# 20
Авторката си прави гаргара ми се струва.

А ти си голяма оптимистка.  Mr. Green

# 21
Ха-ха  Laughing Безплатни и за третокласника, и за девойката със силикон, която е решила да учи "вишу, щото е модерно" ли?  Crazy Авторката си прави гаргара ми се струва.

И к'во сега, и силикон ли пък да не си сложи?! Whistling
Ти хептен ѝ наруши човешките права, егати!  Crossing Arms

# 22

Popcorn Запис. Тази тема ме забавлява.  

# 23
  • Стара Загора
За някои учащи се-след 6-7 клас учебниците не са им никак полезни,защото не си ги набавят и считат че не им трябват!

# 24
  • Costa Rica
Твърдо НЕ.

Може да се помисли за безплатен достъп до учебници на умни и учещи деца от бедни семейства, разбира се.

Но да се хвърлят луди пари, за да се осигури "достъп до образование" на търтейчета, които не свалят свръхскъпите си телефони от ушите - не. мерси Sick

Отделно - като знаеш, че си платил за нещо, най-малкото си мотивиран да го пазиш.

Крайно време е неокомунистите да проумеят, че образованието е привилегия, а не "основно човешко право".

# 25
Твърдо НЕ.

Може да се помисли за безплатен достъп до учебници на умни и учещи деца от бедни семейства, разбира се.

Но да се хвърлят луди пари, за да се осигури "достъп до образование" на търтейчета, които не свалят свръхскъпите си телефони от ушите - не. мерси Sick

Отделно - като знаеш, че си платил за нещо, най-малкото си мотивиран да го пазиш.

Абсолютно съм съгласна!!!   bouquet

# 26
  • София
...

Е сега и безплатен силикон ще иска    Naughty

# 27
Не знаех, че е наказуемо преснимането на учебници.
И като ученичка, и като студентка съм преснимала, дори по предложение на учителя, който много добре знае, че учебника, по който преподава не е по джоба на повечето родители.

Е, като студентка малко ми беше криво, че една голяма част от книгите от програмата по немска литература ги нямаше в университетската библиотека, но основните ги намерихме пак с помощта на преподавателите и ги четохме на ротационния принцип.

Не се е случвало досега  преподавател да ме изнудва да купувам написаните от него помагала. Предлагали са, но не са го налагали. Ако искаш...

Даже си спомням, че заради едно прекъсване на обучението ми, изпуснах лекциите по една от дисциплините, но като говорих човешки с доцента, човекът сам ми предложи лекциите си, записани на една дискета. Оказаха се удивително интересни Simple Smile

Имайки предвид, че все пак това което следвах живо ме интересуваше, не съм жалила средства за книги, речници, учебници. Това са едни от най-ценните неща, които имам.

# 28
...

Е сега и безплатен силикон ще иска    Naughty

Мчи къ?!
Полага ѝ се, човешко право ѝ е, човещинка, дет' се вика!  hahaha

# 29
  • София
Смятам, че трябва да са безплатни поне до степента на задължителното образование, в смисъл да има добре организирана система за многократно използване на учебниците, а който държи на нови, да си ги купува. Допълнителните книжки и помагала са желателни, не задължителни, няма как и те да са безплатни.
Те са безплатни в задължителната степен. Но Катрала пита за ВУЗ.
Не е вярно, не са.

А в България вече е задължително образованието до 16 години.
Но дори докато беше задължително само основното, пак не бяха.

Общи условия

Активация на акаунт