Да бъдат ли учебниците безплатни в учебните заведения ?

• 8 811
  • 245
  •   1
Отговори
  • London
Да направя темата ме провокира туко що прочетена статия в която се осъжда принтирането на учебници. Сами знаем , че понякога студенти/ученици нямат пари за скъпия учебник от 50-60 лева и е по-евтино да направят копие. Според вас редно ли е всеки преподавател ( автор ) да влиза на първа лекция и да си изброява 5-6 негови книжки , които задължително трябва да купиш по принуда и да му напълниш гушката ? Не е ли порочна тази практика и бизнес ? Смятате ли , че ако копирането на учебници е нарушение на авторските права , то е нарушение на личното право на образование на ученици/студенти изнудването в много случаи за закупуване на пособия и учебници за които той няма средства ? Не бива ли учебниците да станат безплатни и предоставяни от държавата ?

# 1
  • Ямбол
Понеже има много въпроси и много неща за коментар, ще ги раздобя така:

Да направя темата ме провокира туко що прочетена статия в която се осъжда принтирането на учебници. ....
Наречието, което съм болднала, се пише така: току-що

...Според вас редно ли е всеки преподавател ( автор ) да влиза на първа лекция и да си изброява 5-6 негови книжки , които задължително трябва да купиш по принуда и да му напълниш гушката ? ....
Никой никого не задължава. Имала съм преподаватели, които са изброявали учебници, правили са списъци кой си е купил учебника и пак съм си взимала изпитите при тях, без да съм си купувала учебник. Има библиотека, има лекции, има и в мрежата вече доста електронни учебници. Който го е страх и си купува, значи не е сигурен в знанията си.

.... Не е ли порочна тази практика и бизнес ? ...
Не е. Нещо като лекарствата - изписват ти едни, може да ги купиш, може и да не ги купиш, даже с учебниците е сто пъти по-лесно.

...Смятате ли , че ако копирането на учебници е нарушение на авторските права , то е нарушение на личното право на образование на ученици/студенти изнудването в много случаи за закупуване на пособия и учебници за които той няма средства ?...
Не смятам че има някакво нарушение, но не заради липсата на средства, понеже изброих горе някои безплатни алтернативи.

....Не бива ли учебниците да станат безплатни и предоставяни от държавата ?
Не, не бива. Кой и как ще реши кои точно учебници да са безплатни и кой ще ги плати? Има библиотеки, там са безплатни. На лекции също не е толкова трудно да се ходи.

# 2
Не, не смятам, че трябва да са безплатни.
Всеки трябва да си купи необходимото.

# 3
  • София
Смятам, че трябва да са безплатни поне до степента на задължителното образование, в смисъл да има добре организирана система за многократно използване на учебниците, а който държи на нови, да си ги купува. Допълнителните книжки и помагала са желателни, не задължителни, няма как и те да са безплатни.

# 4
  • София
Имала съм преподаватели, които са издавали учебници, на някои от тях лекциите бяха по-добри от учебниците, други пък сами дават учебника си, за да си преснимаме нещата, върху които работим в момента. Други преподаватели пък ни дават да си преснимаме стари, неоткриваеми издания или изпращат на имейла на специалността свои учебници, статии, лекции и други материали. Не изключвам възможността да има и такива, които да принуждават студентите да си купуват учебниците им, но при нас такива няма, имаме огромен късмет да попаднем при прекрасни преподаватели, за които е по-важно да научат студентите на нещо. И никой не ни кара да купуваме каквото и да е.

Самата аз купувам винаги, когато учебникът си заслужава, иначе взимам от библиотеката. За съжаление, напоследък работата ми не позволява да присъствам редовно на лекции, защото никой учебник не може да замени живата лекция.

# 5
  • London
Jaritta въпроса е , че е наказуемо например да отидеш с учебник в книжарницата и да преснимаш страници. Наказуемо е спрямо теб и спрямо работника в книжарницата , който прави копия.Сами се сещате , че ученик/студент прави копие , защото излиза по-евтино , а не защото му харесва да гледа копието вместо хубавия оригинал с корица.

Учебниците могат да се поемат от бюджета за образованието и така поне реално ще влязат в употреба пари в полза на гражданите от касичката , а не в някой директорски джоб , нито ще потънат с изчезналата нафта от училищното парно отделение. Мен са ме хващали някога години с безплатен комплект учебници , не е нещо ново , че да се изненадваме.

Иначе съм съгласна , че за студентите записките също са добър вариант , но да не забравяме , че има редица преподаватели , които вместо лекции редят локуми и разкази за живота си. Та при тях записките не помагат !

# 6
  • Ямбол
Смятам, че трябва да са безплатни поне до степента на задължителното образование, в смисъл да има добре организирана система за многократно използване на учебниците, а който държи на нови, да си ги купува. Допълнителните книжки и помагала са желателни, не задължителни, няма как и те да са безплатни.
Те са безплатни в задължителната степен. Но Катрала пита за ВУЗ.

....
Учебниците могат да се поемат от бюджета за образованието
...
Ти май не си била студентка, щом си мислиш, че може така да се решат нещата. Имаш ли идея колко учебника трябват само за един семестър, само за един студент?

# 7
  • London
В гимназията безплатни ли са вече учебниците ? Аз от 3-4 клас не съм имала нищо безплатно ?

# 8
Те са безплатни в задължителната степен. Но Катрала пита за ВУЗ.

Така ли? Rolling Eyes
С друго впечатление останах.

Сами знаем , че понякога студенти/ученици нямат пари за скъпия учебник от 50-60 лева и е по-евтино да направят копие.  

И мнението ми е, че учебниците трябва да се купуват от и за всички, без значение студенти и/или ученици, задължително или незадължително образование.
Не разбирам защо авторката смята, че някой за нещо ѝ е длъжен, в случая - "бюджета за образованието".

# 9
  • Ямбол
В гимназията безплатни ли са вече учебниците ? Аз от 3-4 клас не съм имала нищо безплатно ?
Гимназията не е задължителна.
Безплатни са до 8 клас.

# 10
Каква има да се умува? Да се копират учебници и всякакви други книги е незаконно. Авторката на въпроса като че ли беше казала, че е юрист.  Whistling

# 11
  • London
Ами , защото правото на образование е основно човешко право или явно в твоите очи Джуличка не е ! Факт обаче , че като някой трябва да даде 60 лева за един учебник , а ги няма това право е нарушено. Според теб за какво трябва да се харчат парите от бюджета , ако не за гражданите ? Нещо ме обърка  Thinking Thinking Thinking!!!! По този начин поне бъди сигурна няма да изтекат парите в нечий джоб , защото всичко ще се отнася до книжни материали под бройка за доброто на учащите.  Rolling EyesЗащо не се замислиш къде са парите в някое СОУ , където директора краде нафта да речем с някой друг авер от училището ?? Толкова ли свободния достъп до учебници ви се досвидя...???? Shocked

# 12
  • London
Каква има да се умува? Да се копират учебници и всякакви други книги е незаконно. Авторката на въпроса като че ли беше казала, че е юрист.  Whistling

Защо не прочетеш какво съм написала малко по-нагоре преди да бързаш с критиките. Wink

# 13
И мнението ми е, че учебниците трябва да се купуват от и за всички, без значение студенти и/или ученици, задължително или незадължително образование.

Каква е логиката ти? Щом има елемент на задължителност  до ... клас, то учебниците трябва да са безплатни /и те са/.

# 14
  • Варна
Прекрасно е да си щедър, когато някой друг плаща банкета.

Общи условия

Активация на акаунт