Натурална закваска за хляб или Хляб с квас - ВТОРА ТЕМА

• 78 524
  • 741
  •   1
Отговори
# 270
Синапова, ако си в София назад в темата се коментираше едно магазинче на Женския пазар, къдрто ти смилат взякакви зърна. Лимец, спелта, ръж, просо........ Голяма благодарност за момичето, което сподели за това магазинче! Голям фен съм вече! Даже мисмляха просо и с оризово брашно си направих чудни безглутенови бисквитки!

# 271
  • София
Ахааааа да изхвърля аз кваса от пълнозърнестото брашно дето вече втора седмица почвам от как го въдя и какво да видя. Хванал нашия отгоре една дебела кора. Махам я аз и отдолу ври и кипи миличкия. Та дядо снощи и днес сутринта го е нахранил пак и даааже го е подсилил с малко захар и ще чака да пораснеееее.

Ръжения обаче не стана и го изхвърлих. Стои ми като течна глина и ни напред ни назад.

# 272
Ахааааа да изхвърля аз кваса от пълнозърнестото брашно дето вече втора седмица почвам от как го въдя и какво да видя. Хванал нашия отгоре една дебела кора. Махам я аз и отдолу ври и кипи миличкия. Та дядо снощи и днес сутринта го е нахранил пак и даааже го е подсилил с малко захар и ще чака да пораснеееее.

Ръжения обаче не стана и го изхвърлих. Стои ми като течна глина и ни напред ни назад.
Пробвай с бозата (виждам че си от София, така че може лесно да си я намериш)

# 273
Моят ръжен квас стана доста добре. Вчера вечерта забърках една опара с него. На сутринта беше се надигнала и спаднала. Забърках чисто ръжено тесто. Сипах във формата и сега втасва. Дотук се е надигнало около 2 пъти. Ще видя накрая какво ще се получи и ще кача снимки.

# 274
Намерих, пак в един руски сайт, един интересен начин за проверка на тестото, дали е втасало. Оформя се се едно топче тесто с големината на орех и достатъчна плътност и се слага в купа с вода със стайна температура. Когато топчето изплува на повърхостта, тестото може да се слага във фурната.

ето и сайта:
http://hlebopechka.ru/index.php?option=com_smf&Itemid=126&topic=164356.0
http://hlebopechka.ru/index.php?option=com_smf&Itemid=126&am … ipe;b=245;start=0

Последна редакция: пн, 04 ное 2013, 12:53 от PishtaHufnagel

# 275
Наистина интересно, PishtaHufnagel - благодаря, че сподели!  bouquet

дядо хаджия, ти пък ме учуди с ръжения квас newsm78 дали пък не е от брашното нещо? Колко време го варди тоз квас?

# 276
Така не се ли прави къпана пита. Във вода и като изплува се слага да се пече, ама това цялото тесто.

# 277
  • София
Сега забелязах че ръженото ми брашно било с някаква си млечно кисела закваска. Явно е от брашното. Защото аз друг път съм правил и не съм имал никакви проблеми с ръженото брашно.

# 278
Така си и помислих... Добавките хич и не са ОК си мисля. Случвало ми се е да взема брашно без да прочета етикета и след това да не ми втаса добре хляба от добавките в брашното.

# 279
  • най-шареното място
Много благодаря за отговорите на въпросът ми какво бъркам!

И при мен беше нещо като течна глина, което не растеше и го хвърлих.
После видях, че брашното е с добавено витамин C.

Сега отглеждам от нормално бяло брашно.
За по-сигурно подслаждам - при слагането и на 24-тия час при храненето. Както и оставих открит.
Има мехури за разлика от предния път, не се отделя вода /пак нещо ново/.
Сега остана да реша дали да махам част от сместа или да храня с повече от първоначалната доза, защотото и това ми се вижда рисково.

Вие как действате - махане, увеличаване на количеството за добавяне или все еднакво количество добавка?

# 280
  • София
Много благодаря за отговорите на въпросът ми какво бъркам!

И при мен беше нещо като течна глина, което не растеше и го хвърлих.
После видях, че брашното е с добавено витамин C.

Сега отглеждам от нормално бяло брашно.
За по-сигурно подслаждам - при слагането и на 24-тия час при храненето. Както и оставих открит.
Има мехури за разлика от предния път, не се отделя вода /пак нещо ново/.
Сега остана да реша дали да махам част от сместа или да храня с повече от първоначалната доза, защотото и това ми се вижда рисково.

Вие как действате - махане, увеличаване на количеството за добавяне или все еднакво количество добавка?

Като премахнеш част ще захранваш по малко дрожди с повече храна и така те ще се размножават по бързо и по качествено.

# 281
  • най-шареното място
Мерси, Дядо хаджия!

Определено равни дози ми се видя много рисковано, пък махането е и най-икономично и както казваш ще действам.

# 282
Привет, и ние сме фенове на домашно приготвения хляб с кваз. Последните ни бяха с лимец и спелта. Мелим си брашното в магазинчето, което сте коментирали по-горе. За мой срам, аз само ям. Прави го мъжа ми и вече доста време експериментираме най  различни варианти.

# 283
Аз не го изхвърлям този квас, който отнемам...жал ми е... та с него замесвам някакво тесто, или хляб, но добявам ако имам вкъщи от готовите смеси за хлаб, които са с набухвател и правя хляб пак. Peace

# 284
  • най-шареното място
Смятам да го разделя.
Нямам набухвател освен сода. Пък и ако си бълбука, тъкмо ще с емножи и няма да заплашва да изскочи.
Вярвам, че ще стане, пък дано Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт