Натурална закваска за хляб или Хляб с квас - ВТОРА ТЕМА

• 78 523
  • 741
  •   1
Отговори
# 255
Някой правил ли е варени гевречета с квас и колко да чакам да втаса тестото за да ги направя?

# 256
  • София
Става вкъщи 17 градуса, а буркана съм увила в хавлия. Как ви се струва тази темп? Какво се слага отгоре на буркана? Пробвах и с фолио и с тензух...ами неще да си увеличи обема изобщо. Предпоследния път пък беше станал на три слоя, посредата воднисто и над него мехурчета. Водата е розова девин...
17 градуса си е студено. Всъщност у нас през нощта ставаше около 19, преди да се затопли така ненадейно. Моята закваска я захванах "на магия". Вече писах, че преди да замеся я захранвах 6-7 дни, без изобщо да става на мехури и да си увеличава обема както е описано. Въпреки това хляба се получи. Сега не я слагам в хладилника, защото меся ако не всеки ден, то най-много през ден. Захранвам я сутринта, през деня е топло, често и фурната като работи става даже горещо и тя си увеличава обема. През нощта обаче спада, понякога хваща коричка, а от долу се образува воднист слой. Махам кората и пак захранвам. Хляба ми се получава идеален.

# 257
.

Последна редакция: пн, 23 ное 2015, 10:36 от galina_deleva

# 258
Не гевреци са тези с дупките, които първо се варят в гореща вода няколко минути след като изплуват и после се пекат във фурната. Ето това имам предвид

shoshi И аз имах същия проблем и почнах да го слагам повечко брашно в закваската да си става гъсто. Не е каша или кексово тесто ами направо като лепкаво тесто ми седи в буркана и така даже му се виждат дупчиците сутрин преди да го нахраня.

# 259
  • София
sinapovaaya, пробвала съм и с по-гъста закваска, но тогава и коричката става по-дебела. Може и защото захранвам веднъж на 24ч. Ще пробвам веднъж сутрин и втори път вечер, пък ще видим.
Гевреци не съм правила, но предполагам, че тестото трябва да втасва толкова, колкото и това за хляба.

# 260
Аз си завивам бурканчето с квастта със салфетка, и на нея едно ластиче да седи върху буркана. Пък и коричката няма проблем в квастта важното е, че хляба бухва Simple Smile Иначе и аз си храня квастта веднъж на ден. Много рядко сутрин и вечер ( само лятото в най-голямата жега, че тогава бързо превтасва и вкисва)

# 261
Моят квас се надигна и шупна на 48 мия час от захранването и събуждането...е, пуснах му и парно на 24 С почти 24 часа, че да му помогна. Wink Днес ще се меси хляб!

Синапова, в темата за машините за хляб Тайна, мисля, беше пуснала линк към варени и после изпечени питки - вероятно на същия принцип са и гевреците. Peace

# 262
Споделете с какви марки и видове брашно правите кваса. Нещо при мен не ще и не ще да тръгне тази есен.

Аз ползвам това:

Струва 0.69 лв в Кауфланд. Може да се добавят малко пшенични трици.

Сага за първи път забърках нов квас с чисто ръжено брашно:

ще видя след няколко дена какво ще се получи.

# 263
Идвам да си покажа хлябът с "онзи" квас дет' ме мъчи 2 дни и кусур. Много им хареса на децата въпреки, че се напука. Wink

# 264
  • най-шареното място
Забърках преди два дни квас с грахам брашно.
Днес е третия ден. Всеки ден добавям първоначалното количество без да отнемам.
Обаче няма значителен ръст. Прибавяла съм на по-малко от 24 часа.
Има мехурчета, но малко. И мирисмата е кисело - гранясала някак.
Днес се беше отделил слой вода, над който имаше слой пяна....
В стъкло е, обаче бъркам с метал.

Ще го бъде ли? И как да му помогна ако има шанс?
На стана Т е - 18-20C.

# 265
  • Варна
Грахам , ръжено , пълнозърнести и прочие прочие тъмни брашна са нискоглутенови , трудновтасващи...За да хванете лесно квас ползвайте бяло брашно без консерванти.

# 266
Забърках преди два дни квас с грахам брашно.
Днес е третия ден. Всеки ден добавям първоначалното количество без да отнемам.
Обаче няма значителен ръст. Прибавяла съм на по-малко от 24 часа.
Има мехурчета, но малко. И мирисмата е кисело - гранясала някак.
Днес се беше отделил слой вода, над който имаше слой пяна....
В стъкло е, обаче бъркам с метал.

Ще го бъде ли? И как да му помогна ако има шанс?
На стана Т е - 18-20C.

Според мен от тук идва проблемът!! Винаги ползвам дървена или пластмасова лъжица за разбъркване! Друго важно условие е водата да не е чешмяна, по възможност и не минерална.

# 267
И аз мисля като Сиси, че проблемът идва от бъркалката - металът не е подходащ материал за бъркане на квас. Вероятно и с грахам би станал квас, но по-трудно и за по-дълго време. Най-лесно, според мен се захваща квас от ръжено брашно. Peace

# 268
Напоследък четох статия, че самото брашно било вредно и купувайки си брашно не знаеш какво ти пробутват. Та там пишеше, че било най-добре да се прави хляб от лимец. За целта да си купуваш лимец и да си го мелиш. Та се питам дали с кафемелачка бих могла да си меля хляб. То и скъпичко ще излезе де лимеца е по 3-4 лв килото.

# 269
  • София
Ако това ще успокои някои аз вече близо месец не мога да завъдя нов квас. Днес изхвърлих третия опит с ръж, а вероятно ще изхвърля и четвъртия с пълнозърнесто брашно. Явно нещо има и не ще да се захване.

Напоследък четох статия, че самото брашно било вредно и купувайки си брашно не знаеш какво ти пробутват. Та там пишеше, че било най-добре да се прави хляб от лимец. За целта да си купуваш лимец и да си го мелиш. Та се питам дали с кафемелачка бих могла да си меля хляб. То и скъпичко ще излезе де лимеца е по 3-4 лв килото.

Аз не отричам полезните качества на лимеца, но имам усещането, че напоследък ставаме свидетели на малко незаслужено възвеличаване. Явно е нечия маркетингова стратегия. Като се притеснявате от купешкото брашно, ми купете си пешиница па си я смелете и ще имате същия успех.

Общи условия

Активация на акаунт