Натурална закваска за хляб или Хляб с квас - ВТОРА ТЕМА

• 78 481
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Здравейте и от мен Simple Smile

Присъединявам се към вашата темичка. От 1 година активно правя хляб в хлебопекарната   chef, а скоро за първи път пробвах и с квас. Имам два неуспешни опита и един полу успешен... newsm78
Прехвърлих двете теми и в понеделник си сложих пълнозърнесто пшеничено брашно (прясно смляно) с малко вода. Захраних вчера и с бяло брашно и днес бълбука доста.
Според вас трети ден достатъчно ли му е на кваса или трябва на четвъртия да го използвам най-рано?

Имам леко притеснение за домашно завъден квас. Да не би случайно вътре животинките да не са правилните.  Януари месец цялата фамилия получихме ужасна констипация (демек запек) от продължителната консумацията на домашен хляб приготвен с прясна мая.
Та сега съм пак леко притеснена.

Вие да споделите опит как се отразява кваса на храносмилателната система?

# 556
Моя хляб винаги изглежда като на Джемма. Много си го харесваме. Всеки път ми е с различни съставки.
Чудя се обаче как правите като на lidi51 newsm78. За мен това е пухкав хляб, но до сега не съм постигала такъв ефект.

# 557
  • Балчик
S bqlo brashno. S pylnozyrnesto samo, kakyvto e moqt, nqma kak da postignesh takiva dupki. Twisted Evil

# 558
Става ли хляб с квас, ако рецептата е с яйца и прясно мляко?
Досега имам 2 неуспешни опита с квасен хляб. В момента довтасва №3 и изглежда, че този път нещата се движат добре. Само вода, брашно, захар, сол и квас е. Но, ако му хвана цаката искам да разнообразя рецептите.

# 559
  • София
Досега имам 2 неуспешни опита с квасен хляб. В момента довтасва №3 и изглежда, че този път нещата се движат добре. Само вода, брашно, захар, сол и квас е. Но, ако му хвана цаката искам да разнообразя рецептите.

Щом стават и козунаци, значи ще стане и хляб с мляко и яйца. Според мен майстора тук е Джема, мисля че тя е правила козунаци с квас.

# 560
Да се похваля, че хляб №3 стана чудесен. Продуктите сложих отново на око, но квасът беше "шупнал" добре, докато предните пъти просто имаше балончета.
Пуснах в машината /мулинекс/ на основна програма /1/. Но първото месене го оставих като гъсто кексово тесто. На второто премесване добавих повече брашно като за нормално хлебно тесто. Добавих малко слънчогледови семки, този път се въздържах от повече добавки, че нали вече хвърлих 2 хляба.
След второто премесване преместих тестото в стъклена купа за печене и го оставих под фолио 5 часа на стайна температура /в изключена фурна/. Накрая затоплих минимално фурната и постоя така още 1 час, после пекох 1 час и 5 мин. Надигна се 3 пъти, много мекичко. Хапнахме едва тази сутрин, много добре опечен, не стои влажен като последния, не е прекалено тежък, но не е и въздухлив. Има много лека кисела жилка, не колкото очаквах.

# 561
дядо хаджия, ти беше пускал преди време постъпкови снимки за боза с квас. Правих тогава и стана страхотна боза, ама сега не намирам албумът ти - има ли го още някъде? Би ли го линкнал отново, че съм обещала на приятели да направя боза и белгийски вафли да видим дали ще ни се получи като вкус. Благодаря предварително! Peace

Става, да - правила съм и козунаци с квас и хляб с мляко, яйце и квас. Всъщност всеки път когато правя хляб слагам 1/2 вода и 1/2 мляко - по-приятен и с мек вкус сякаш става хляба така. Peace

# 562
  • Някъде Там
Здравейте, моя става много въздухлив и се рони какво да направя  newsm78 Нещо не правя както трябва сигурно Rolling Eyes Искам плътен и стази дебелата коричка Simple Smile

# 563
  • София
дядо хаджия, ти беше пускал преди време постъпкови снимки за боза с квас. Правих тогава и стана страхотна боза, ама сега не намирам албумът ти - има ли го още някъде? Би ли го линкнал отново, че съм обещала на приятели да направя боза и белгийски вафли да видим дали ще ни се получи като вкус. Благодаря предварително! Peace

За този албум ли питаш ?

# 564
За същият! Благодаря! Не знам защо не го виждах, а съм си го скътала линка чинно във фаворитите - сега го виждам.  Peace

# 565
Здравейте, моя става много въздухлив и се рони какво да направя  newsm78 Нещо не правя както трябва сигурно Rolling Eyes Искам плътен и стази дебелата коричка Simple Smile

Добави малко черно брашно - 20%, ако го правиш само с бяло:)

# 566
  • Някъде Там

Добави малко черно брашно - 20%, ако го правиш само с бяло:)

Слагам и пълнозърнесто малко. Ще пробвам с повече   bouquet мерси
Просто много се рони като режа филийки за децата Sad

# 567
Аз пък мисля, че ще стане по-трошлив от брашна различни от бялото. Аз почти не слагам бяло и е трошлив /което ме се струва нормално/.
Да не би да слагаш много брашно, т.е. тестото да ти е твърдо newsm78

# 568
Когато правя тесто с мая гледам тестото да е максимално меко и хляба  става страхотно ефирен и пухкав.
Четох, че хлябът от квас трябва да е с твърдо тесто. От краткия си  опит, най-хубав стана този с меко тесто  newsm78 Вчерашният го направих с една идея по-твърдо и при печенето остана леко влажен отвътре. Не е клисав, но не е и пухкав като предния. Не се ронят при рязане, не знам защо Simple Smile)) Слагам купичка с вода във фурната, а след изваждане първо го наръсвам с още вода, после го мажа с масло и завивам под кърпа.

# 569
И аз да се включа пак.Миналото лято за първи път захванах квас с помощта на темата.Правих известно време с него,после ми омръзна и го изхвърлих(защо ли newsm78).Стана студено,реших че няма да правя нов.
Сега пак се зачетох тук и ми дойде музата отново.Имах  пълнозърнесто брашно(Fine food) много се чудих дали ще стане,но в крайна сметка заложих няколко лъжици брашно с вода и малко захар.Още вчера видях няколко балончета отгоре Heart Eyes мисля че ще стане,дано.Страхувам се че е хладно в къщи,едва ли е повече от 16-17 градуса.Но ще чакам,много искам да си изсуша по метода на диетична Ще пиша какво се случва.

Общи условия

Активация на акаунт