Натурална закваска за хляб или Хляб с квас - ВТОРА ТЕМА

• 78 470
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
 shoshi , аз не го правя толкова гъст.Може пък това да е проблема.....ще взема да променя гъстотата. 

Здравейте момичета и момчета
това е кваса ми вечер изваден от хладилника/3-4 с.л./.Стои на стайна темп. около 1 час и захранвам със 100 мл вода и 100 гр бяло брашно.

Това е положението сутрин.Отделям за хладилника 3-4 с.л и с останалото правя хляба.Прибавям 150 мл вода и 150 гр бяло брашно-стои в една купа под фолио 4 часа и след това меся в машината като добавям  още 210 мл вода и 450 гр брашно/225 гр ръжено и 225 гр бяло/ 2 ч.л. солКато свърши месене и втасване стои още 3 часа на изключена машина.Прехвърлям във формата за печене-стои още 1 час и пека.

Дано да съм полезна на някого.Приятен ден!
Страхотен е хляба.Благодаря за снимките и инфото.    Grinning

# 586
Чудесен хляб   bouquet
Следващия път ще изпробвам твоята техника.
Аз захранвам с много малко брашно и вода, но няколко пъти..... и на 150 гр квас добавям 300 мл вода, а при теб съотношението е друго

# 587
Благодаря момичета.
mami21,пробвай,захрани със 100 гр.брашно и 100 мл хладка/25 градуса/вода.Аз после слагам общо 600 гр брашно и 360 мл вода-като от това количество,както описах по-рано вземам 150 гр брашно и 150 мл вода и правя ОПАРАТА.Тя стои от сутринта до обяд да се удвои/4 часа максимум/ и после меся.Слагам 600 гр брашно,за да стане по-голям хляб.Никой вече у нас не иска купен хляб-голяма беля си навлякох.През ден или 2-правя хляб.Ти щом слагаш 300 мл вода-значи слагаш 500 гр брашно.Нали знаем съотношението брашно-вода-1 към 6.
Ако някой иска-може да опиша и как направих закваската.
Със закваска на няколко дни не става хубав хляб-имайте търпение.Аз започнах да меся на десетия ден и всеки следващ хляб беше по-вкусен-закваската става по-силна.
Печенето-загрявам на 250 радуса-слагам хляба на второ ниво-20 минути и намалявам на 190-200-още 25 минути и вадя на решетка без да покривам,докато изстине.После в памучна кърпа и полиетиленова торбичка.
Лека вечер!

# 588
Последният хляб, който правих почти не се надигна - само при печенето леко.
Ползвах само бяло брашно, като си позволих да сложа много малко смляно ленено семе, накиснато слънчогледово и тиквено семе. Ако изпеченият хляб не беше толкова вкусен, щях да го обявя за пълен провал. Коричката му също стана доста твърда. Обаче ще си го хапна, то се знае Grinning.

Закваската ми явно не беше много силна, а и по-ниските температури невън си оказаха своето влияние newsm78.

lidi51 следващия път ще пробвам по твоя начин Peace
Няма смисъл всеки път да правя нова закваска.

# 589
Oпределено си иска време закваската.Моята стана във вторник(точно една седмица след като я заложих).Надигна се хубаво и вчера в машината направих един огромен хляб на програма френски хляб(3,50ч.).Точно за времето на програмата тестото беше изпълнило хубаво контейнера и си го опекох вътре.Идеално стана.Търпение му е майката Mr. Green

# 590
Ето го моя последен опит....

Повече от доволна съм.     Grinning

# 591
  • Балчик
Днес правих една пшенично-ръжена питка със закваска.

# 592
Джемма, може ли напътствия за козунак?

моите семейни хич не ми ядат хляба... направо ще се гръмна. Свикнали са на купешкия въздушен и моя отлежава докато го хвърля. Мерака ми отива на вятъра, за продуктите да не говорим. Онзи ден изхвърлих пълна тава с кренвиршки. Бяха си иделани. Дано някой си е хапнал от кофите, увих ги в чиста торбичка. Предния хляб половината занесох на приятелка, та поне той не стана зян.

# 593
  • Балчик
Аз козунак не съм правила, само панетоне. Ами вместо мая слагаш 200 гр закваска за 500 гр. брашно. Месиш, оформяш на топка и слагаш в съд да втасва. Имай предвид, че се увеличава около 4-5 пъти за около 11 часа втаса моето.

# 594
Искам да попитам:Може ли в хладилника като отделя квас в бурканче да го захлупя с обикновена метална капачка?
Знам че при захващането не трябва с метал да се бърка и съда да се затваря с метален капак.Дали в хладилника може?Как процедирате?

# 595
  • Балчик
Дали може да се захваща квас от ечемик, просо или овес? Досега само от ръж съм правила.

# 596
  • Пловдив
Искам да попитам:Може ли в хладилника като отделя квас в бурканче да го захлупя с обикновена метална капачка?
Знам че при захващането не трябва с метал да се бърка и съда да се затваря с метален капак.Дали в хладилника може?Как процедирате?
Що искаш да го затваряш с капачка?
Аз го държа в хладилника в буркан с тензух и ластик отгоре.

# 597
Aз си държа кваса в бурканче затворено с пластмасова капачка в хладилника

бъркам с метална лъжица и не съм имала проблеми.Стоял е до 5-6 дни,докато ми потрябва,вадя,захранвам и меся и нямам проблеми.Не мисля,че с метална капачка ще му пречи.УТРЕ ЩЕ ПРОБВАМ.

Джемма разпитвала съм по-възрастни жени в едно село-правели са закваска с хмел и после царевични питки ,изсушавали ги и после с тях месели.За ечемик и просо не са ми казвали,но при първа възможност ще ги питам.

# 598

Държа си кваса винаги в хладилника. Капачка слагам каквато имам под ръка - пластмасова, гумена, обикновна или с винт. До сега не съм имала проблеми.

# 599
  • Пловдив
Здравейте, момичета-специалистки  Laughing

Аз си правя хляб от една година. Спрях да купувам и си го правя вкъщи, на ръка (не харесвам хлебопекарни), слагам си каквото искам, но...си купувам жива мая. От доста време усещам една тежест в стомаха, постоянно подуване. Минах на всякакви лекари, не се откри нещо специално. Но си направих експеримент. Няколко дена не ядох от моя хляб и се чувствах по-добре. Затова се зарових в нета да търся инфо за живата мая от термофилни дрожди и...се ужасих.  #Crazy Направих си извода, че май няма смисъл да си правя хляб вкъщи, ако пак ще ползвам маята на купешките хлябове.

И така....дадоха ми така наречения "Божи хляб". Тоест, дадоха ми квас от него и сега съм започнала да го захранвам (дано да се получи). В събота би трябвало да си изпека хляба. Но ми казаха, че се получавало като козунак.

Открих темата ви и почвам да я чета с интерес. Интересувам се как точно да си направя квас (намерих доста рецепти в нета; търся нещо елемнтарно, като за начинаещ)? От какво да го направя (какво брашно, хмел или др.)? Има ли вероятност нещо да объркам и да стане "вреден" (имам предвид да се замърси, вкисне, развали и т.н.)? И най-важното: как да си съхранявам готовия и трябва ли да се сменя, тоест да правя нов всяка седмица? А какво количество квас е нужно за един хляб (за около 700г брашно)?
Благодатя предварително за отговорите Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт