Натурална закваска за хляб или Хляб с квас - ВТОРА ТЕМА

• 78 500
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
И аз да се включа пак.Миналото лято за първи път захванах квас с помощта на темата.Правих известно време с него,после ми омръзна и го изхвърлих(защо ли newsm78).Стана студено,реших че няма да правя нов.
Сега пак се зачетох тук и ми дойде музата отново.Имах  пълнозърнесто брашно(Fine food) много се чудих дали ще стане,но в крайна сметка заложих няколко лъжици брашно с вода и малко захар.Още вчера видях няколко балончета отгоре Heart Eyes мисля че ще стане,дано.Страхувам се че е хладно в къщи,едва ли е повече от 16-17 градуса.Но ще чакам,много искам да си изсуша по метода на диетична Ще пиша какво се случва.
  Здравейте всички,които имате търпение и желание да правите хляб с квас! Аз от близо три години
се опитвам да меся такъв хляб и мисля,че напоследък се получава.Ако знае някой,нека да ми каже,дали има разлика в приготвянето на квас за хляб и квас за козунак/сладкиши.Благодаря предварително и весели почивни дни на всички!

# 571
Според мен кваса е един и същ и за хляб и за козунак.
Моят има балончета но е далеч от истината още.Студено е и затова не става още,но аз ще го храня да видим какво ще се случи.Помня лятото макар че беше ужасна жега,пак го чаках дълго.
Като четох, че онзи квас дето се прави от вкиснала боза,съвсем се успокоих,че няма да му има нищо на моя квас,няма как да се вмирише като бозата Mr. Green

# 572
Да споделя един  малко .....странен факт.
Кваса ми не се надига, не увеличава обема си, няма ги тези големи балончета и шупли, но .... като замеся хляб, си втасва, удвоява обема си.
Предишните пъти все си мислех, че кваса ми не се получава и го хвърлях.Сега ми дожаля и реших да прежаля малко брашно за проба.А то взе, че стана.Вече трети хляб правя така, и става.

# 573
Кваса ми не се надига, не увеличава обема си, няма ги тези големи балончета и шупли, но .... като замеся хляб, си втасва, удвоява обема си.
Предишните пъти все си мислех, че кваса ми не се получава и го хвърлях.Сега ми дожаля и реших да прежаля малко брашно за проба.А то взе, че стана.Вече трети хляб правя така, и става.

И при мен е така Peace
Правя хляб от 6 м, винаги ми втасва, но това с удвояването на обема на кваса не ми се е случвало.
Аз си мисля, че може би защото го захранвам по малко. Правя хляб най-много 1 път седмично /не ми се изхвърля  материал  Laughing/

# 574

И при мен е така Peace
Правя хляб от 6 м, винаги ми втасва, но това с удвояването на обема на кваса не ми се е случвало.
Аз си мисля, че може би защото го захранвам по малко. Правя хляб най-много 1 път седмично /не ми се изхвърля  материал  Laughing/

Не е нужно да изхвърляте квас, ако го съхранявате в хладилник. Прибирате малко количество активен квас в хладилника и когато решите да месите хляб, го изваждате, захранвате с три части брашно и три части вода и на сутринта имате готов активен квас. Използвате колкото квас ви е необходимо и останало количество прибирате отново  в хладилника.  Simple Smile

# 575

Колко време втасва хляба при това положение?Да взема и аз да пробвам да замеся ThinkingБи ли споделила подробности около замесването и втасването на хляба.Благодаря Hug
И моят квас  нещо не се надига много,но има балончета и изглежда доста жив:) Вчера бях пекла във фурната и като я изключих сложих буркана вътре.Понадигна се животинката за няколко минути,но на сутринта си беше спаднал.Храня и чакам Grinning

# 576
  • ул. "Мечтание"
Да се присламча при вас. Фен съм на хляба с квас.  Hug

Дали бихте споделили рецепта за козунак с квас, бих искала да експериментирам тази година.

# 577
  • Някъде Там
Здравейте,

Ето и една рецепта от мен за питки(милинки) с квас:
200 мл прясно мляко, 100 мл хладка вода, 2 яйца, щипка сол, 1 кафяна лъжичка захар(аз слагам кафява); 200 мл квас( или 1/2 супена лъжичка суха мая) и брашно за меко тесто. като се обърка се точи и се ръси с сирене и масло и се завива на руло което се реже на парченца и се редят питките. Като втаса се пече. Може да се изчака да втаса и тогава да се точи.
http://prikachi.com/images.php?images/767/7233767n.jpg

# 578

Колко време втасва хляба при това положение?Да взема и аз да пробвам да замеся ThinkingБи ли споделила подробности около замесването и втасването на хляба.Благодаря Hug
Последния замесих снощи, към 19 часа.Оставих да втасва покрит, на около 23-24 градуса стайна температура, толкова е в кухнята.На сутринта беше станал двоен, това към 7.30 часа.поразмесих пак, оформих хлебчето и го сложих във формата за печене.Пак го покрих и излязох по работа за около 3-3,5 часа.Като се върнах, беше се надигнал както си се надига и хляба с мая, и го метнах във фурната.
Не съм я загрявала предварително.Пекох на 180 градуса.По време на печенето се надигна още малко.

# 579
  • ул. "Мечтание"
Вчера към обяд заложих квас. Сложих го в една декоративна купа, близо до камината... Днес ме изненада, че беше избълвал от буркана напълно готов!  Crazy

Направих квас от равни части ръжено и царевично брашно. Peace

Сега мисля да замеся едно ръжено хлебче и да видим какво ще се получи. Simple Smile

# 580
Благодаря за отговора,Краси Hug
Явно моят квас доникъде не е стигнал,защото снощи реших да пробвам това което ти каза в предният си пост.Замесих към 19ч. в машината програма месене.Към 23ч.,не беше мръднало тестото и реших да го прехвърля в една формичка и да го сложа във фурната.Сутринта нямаше голяма промяна.На обяд като се прибрах - също.Пуснах фурната на 50 градуса,около час и повече стоя и реших да го пека(не беше се надигнал дори наполовина).Опече се една плоска питка с твърди кори,доста сбита,но всички толкова я харесаха- не остана.И така...в къщи не е повече от 18градуса да кажем и затова не се получават нещата.Свалих го при майка ми,тя пали печка,беше го сложила до нея,ами доста се беше оживил,но според мен недостатъчно.Ще го храня пък дано се затопли времето да започне да става и това чудо:)

# 581
  • София

И при мен се получаваше така в началото, защото прочетох, че сместа трябва да е по-гъста от палачинково тесто и по-рядка от кексово. Сега захранвам вечерта, като си правя смес по-гъста от кексово тесто и до сутринта е удвоила обема си и е на големи мехури.

# 582

Здравейте момичета и момчета
това е кваса ми вечер изваден от хладилника/3-4 с.л./.Стои на стайна темп. около 1 час и захранвам със 100 мл вода и 100 гр бяло брашно.

Това е положението сутрин.Отделям за хладилника 3-4 с.л и с останалото правя хляба.Прибавям 150 мл вода и 150 гр бяло брашно-стои в една купа под фолио 4 часа и след това меся в машината като добавям  още 210 мл вода и 450 гр брашно/225 гр ръжено и 225 гр бяло/ 2 ч.л. солКато свърши месене и втасване стои още 3 часа на изключена машина.Прехвърлям във формата за печене-стои още 1 час и пека.

Дано да съм полезна на някого.Приятен ден!

# 583
  • София
Чуден квас и супер хляб! Браво!

# 584
Хайде цоп, новак съм с натуралната закваска още  Blush

Общи условия

Активация на акаунт