Натурална закваска за хляб или Хляб с квас - ВТОРА ТЕМА

• 78 499
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
А напълно ли отричате готовия квас от руските магазини за правене на хляб?
Да не би да се бъркаш, в руските магазини продават традиционната им напитка квас!

След първия опит с купена квас, когато хляба стана доста кисел..
И при мен първият хляб с купен квас става малко по-кисел, затова вече не слагам цялото количество от него! Само половината ползвам, като допълнително разреждам и захранвам, след това вече си отделям за следващия, който си остава в хладилника. И не ми става всеки следващ хляб кисел, а чудесен! Купувам от "Слънце и луна", когато ми се наложи и по случайност съм изгубила моя (понякога преди да замеся хляба забравям да си отделя за следващия). Все се каня да си изуша малко..

PishtaHufnagel, беше ми интересно да те прочета. На практика и аз действам горе-долу така, вече и по интуиция след всичко прочетено и опита ми.. Важно е да се научиш да разпознаваш кваса кога е готов и след това как се държи в тестото, колко време му е нужно да втаса в зависимост от температурата..
Да попитам от пекарната на Слънце и луна ли купуваш тази закваска?

# 226
Аз точно от тази пекарна купих.

# 227
Electra_, да 1 лв. струва. Там ти обясняват, ако нямаш опит. Но пак казвам, аз ползвам половината и разреждам с още вода и захранвам допълнително с ръжено или пълнозърнесто брашно.

# 228
Някой знае ли, дали има разлика между отделните закваски?
Класическата е от брашно и вода. Ама брашното може да е всякакво - пшенично (пълнозърнесто, бяло), ръжено, лимец, спелта ...
Освен това има разновидности за водата - чиста, с хмел, с киснати стафиди, с боза ...
Аз за първи път си направих от брашно и вода с малко пшенични трици. Ама след това я загубих по неясни за мен причини. След това се сетих, че на фестивала в Узана - Поляна фест, си бях взел една таблетка с квас от шатрата на една хлебна къша от Габрово. Съживих я и стана много добър квас. Обаче не знам какъв е, как е получен и дали това има някакво значение. Това което констатирам е миризмата. Този мирише на ябълки, докато първият, който сам си бях направил, не миришеше така.

# 229
Купих от въпросния квас момичето обясни че се слагали 250-300гр за 1кг. хляб. Направи ми впечтление че е доста по гъст от тесто за кекс и мирише яко на оцет Simple Smile Ще го пробвам да видим дали ще се справя

# 230
  • София
...пече се на 200 градуса и продължава 2 часа и половина! След първия час се вади от фурната и се намазва отгоре с кърпа, намокрена в гореща вода. Пак се пече един час и се повтаря намазването. след това се изключва фурната и се оставя вътре още половин час. ...

Ами някак си странно ми звучи печене на хляб два часа на 200 градуса.

# 231
...пече се на 200 градуса и продължава 2 часа и половина! След първия час се вади от фурната и се намазва отгоре с кърпа, намокрена в гореща вода. Пак се пече един час и се повтаря намазването. след това се изключва фурната и се оставя вътре още половин час. ...

Така пише в сайта. Става дума за чист ръжен хляб.

# 232
  • София

И такъв да е. В едно странджанско село мляхме ръж на ръка и правихме хляб ама в пещ де, щото бяхме  в една махала там дето се вика на баира в дън гората. Ама пък два часа нямам спомен да сме го пекли.

# 233
Дами и господа, някой да има проблеми с кваса по това време на годината? Спомням си, че и миналият ноември имах няколко по-малко втасали хлебчета за 8-10 часа, а в къщи Т не пада под 22 С, защото парното се вкючва автоматично. Не съм му сменяла мястото -все си е на плота до печката и все си е ръжен квас, само дето до преди 2 седмици хлябът пълнеше контейнера на машината, а сега едва достига до половина. Thinking

# 234
  • София
Дами и господа, някой да има проблеми с кваса по това време на годината? Спомням си, че и миналият ноември имах няколко по-малко втасали хлебчета за 8-10 часа, а в къщи Т не пада под 22 С, защото парното се вкючва автоматично. Не съм му сменяла мястото -все си е на плота до печката и все си е ръжен квас, само дето до преди 2 седмици хлябът пълнеше контейнера на машината, а сега едва достига до половина. Thinking

Аз имам проблеми със захващането. Много бавно става. Явно влажното време пречи за развитието на дрождите. Пробвай да втасваш във фурна или затворен съд.

# 235
Хич и не се сетих за затворения съд... Благодаря! Да, влагата е ужасна тук по това време на годината - вали през 2 часа буквално. Sad
Иначе си е на топличко....не втасва така хубаво дори във фурната на 40-50 С....а съответно като престои повече от 8 часа и киселее леко....абе ядем си го, но преди ставаше по-различен. Confused Само се надявам да се "приспосби" по-бързо...иначе си спомням миналия декември, че правих щолен с квас и стана чуден....значи квасът към началото на декември си е бил супер. Peace

# 236
...

И такъв да е. В едно странджанско село мляхме ръж на ръка и правихме хляб ама в пещ де, щото бяхме  в една махала там дето се вика на баира в дън гората. Ама пък два часа нямам спомен да сме го пекли.

Аз чисто ръжен хляб не съм правил и не мога да твърдя със сигурност. Споделям това, което съм прочел в руския сайт. Там става дума за един хляб, направен с килограм брашно и 800 ml вода + квас. В крайна сметка се получавало хляб около 1.5 кг, което си е доста за 1 хляб и може би затова. Осван това човекът там е описал, че за него кората е много важна. С 2 междинни намокряния и накрая завиване във влажна кърпа, се получавала "толстая мягкая корочка и отличный упругий крупно-пористый мякиш". Аз по описаната технология си правя тесто с пшенично брашно около 1.200 кг и 650 ml вода. Стават 2 хляба, които пека около час и 15 мин.  Peace

Опитвам се да вникна във философията на руснаците за хляба, защото квасеният ръжен хляб за тях е традиционен, а за някои дори свещен. Описва се значението на ферментацията (квасенето) при правенето на хляб, а и по принцип. Ферментация се използва не само при хляба, а и при много други хранителни продукти по цял свят, а съвременната хранително-вкусова промишленост не допуска повечето пъти такива процеси, прави имитации и ги прекъсва с консерванти, пастьоризации и други способи.
Много храни са трудно усвояеми от организма. Зърното също е такова, било ръжено, пшенично, или друго, то е направено добре защитено с различни способи и вещества, дадени от природата (които остават и в смляното зърно), така че да може да оцелее до момента, в който попадне в подходяща среда и да покълне. Тогава тази защита пада и то оживява. В този момент то е най-добро за усвояване. Не случайно кълновете са толкова полезни. Другият способ това да стане е ферментацията. При нея става преработка на трудноусвояемите вещества до лесноусвояеми от организма, като се образуват и нови полезни вещества. Затова е добре ферментацията в хляба да е пълна. Друг много важен процес е печенето - напълно втасалото тесто трябва да е опечено толкова, че в него да се прекъсне ферментацията и хлябът да не вкисва. Това ми го е казвал и един майстор хлебар, които работи само с квас - че в добре опечения хляб не остават живи микроорганизмите и гъбичката от кваса. Може би затова в руския сайт пише, че хлябът се пече 2 часа и после още половин час се оставя във фурната. Това между другото важи и за маята. Чел съм, че това е основната вреда от нея, че ако не се опече добре тестото, прониква директно в организма.
Правило ми е впечатление, че има препоръки за завъждане на квас, като си вземем филия хляб от стар квасен хляб, накиснем я във вода и я захраним с брашно. Това значи, че този хляб не е достатъчно добре изпечен.

Не е нужно според мен да държиш кваса на плота до печката. В хладилника е много добро място. Вярно е, че отнема после някакво време за активиране. Когато е на топло, шансът да го изпуснеш е доста по-голям. Може и да се развият в него разни други микроорганизми.  Peace

# 237
Абе хора за какво си давате парите да купувате закваска като тя става ултра лесно. В едно бурканче малко стара вода (налят в шише поне вчера) и малко брашно, разбурквате с китайска клечка за ядене и да стане по-гъстичко от кексово тесто и всяка сутрин добавяте по още малко вода и брашно на око да докарате консистенцията и така 10 дни (не се изкушавайте да ползвате по-рано че може да не се получи хляба). Ако в един момент бурканчето започне да прелива изхвърлете половината и си продължете.

# 238
Абе хора за какво си давате парите да купувате закваска като тя става ултра лесно. В едно бурканче малко стара вода (налят в шише поне вчера) и малко брашно, разбурквате с китайска клечка за ядене и да стане по-гъстичко от кексово тесто и всяка сутрин добавяте по още малко вода и брашно на око да докарате консистенцията и така 10 дни (не се изкушавайте да ползвате по-рано че може да не се получи хляба). Ако в един момент бурканчето започне да прелива изхвърлете половината и си продължете.
Историята показва, че на някои им става ултра лесно, на някои не дотам лесно, а на някои въобще не им става ... Wink  Laughing
Зависи все пак от разни фактори, не само от водата, дали е престояла от вчера. Например брашното - ако е бъкано с консерванти, избелители и подобрители, може и да не стане.

# 239
Не е нужно според мен да държиш кваса на плота до печката. В хладилника е много добро място. Вярно е, че отнема после някакво време за активиране. Когато е на топло, шансът да го изпуснеш е доста по-голям. Може и да се развият в него разни други микроорганизми.  Peace

Така е, но в момента го активирам, за да правя хляб и все още не е успял да са надигне и забълбука. От снощи в 6 ч е навън на плота. Дано до довечера се надигне, че нямаме никакъв хляб. Confused

Общи условия

Активация на акаунт