ВМ-НВХ - част 59

• 42 577
  • 735
  •   1
Отговори
# 585
Благодаря ви, момичета за отговорите, аз също вярвам, че до есента ще спра метформина и ще имам намалените кгилограми, за които ендокриноложката ме увери, че когато сваля нещата ще се нормализират.
Cioccolata много полезен блог имаш тепърва ще го изучавам  Simple Smile, благодаря ти за инфото за мазното кафе. Когато е топло ли го пасирате? И има ли значение дали е с краве масло или кокосово, или е въпрос на вкус? Още утре ще го опитам за закуска, но имам само кр. масло.

# 586
  • SA
Шоки, аз сьщо смятам, че човек с оформена инсулинова резистентност, ако дьлго време се придьржа кьм нисковьглехидратен режим, може да вьзстанови инсулиновата си чувствителност до известна степен, но никога няма да може да яде безконтролно количество вьглехидрати, без това да му се отрази.
Виланела , разгледах постингите ти, но ще ти отговоря тук, сигурна сьм че ще го прочетеш! Мисля,че е много вероятно да имаш метаболитен синдром, който да е причина за завишените стойности на пикочната киселина и леко завишените трансаминази ( поради стеатоза). Не си писала за някои данни като коремна обиколка, мастен профил, които са важни , но вероятно причината е метаболитен синдром. На твое място бих се придьржала стриктно кьм ВМ-НВХ, махни всякакви лещи, ябьлки, хляб, топени сиренца, сьрми, грейпфрут. Храни се известно време чисто- с месо, яйца, риба, зеленчуци, масло и минимум плодове. Рибеното масло го пий 3 по 1 гр. Метформин - може да не го спираш все още, но и не го увеличавай. И след няколко месеца си направи отново изследвания. Пиши ако искаш и тук как вьрвят нещата, особено ако срещаш трудности. Не знам дали всичко това ще ти е от полза, но от сьрце ти пожелавам да се справиш сьс здравословните си проблеми!  Hug И да знаеш, че не досаждаш на никого! Пиши!

# 587
A_stra, аз съм пробвала със смес от кокосово и краве масло и се получи много ароматна напитка. Но със сигурност става и само с краве масло. То само по себе си е доста ароматно. Пробвай Simple Smile

# 588
Толкова погрешно е разпространено мнението, че пьлните хора са просто "ящни" , или лакоми! Особено когато става вьпрос за деца. Просто им се дава погрешната храна, която обьрква метаболизма им, води до прегладнявания, зависимости, които дори човек, поставил си за цел е трудно да преодолее.
Това не знам доколко е валидно...или като всяко правило си има и изключения.
Аз от 8-месечна възраст до 6 годинки съм гледана от баба си на село.И също съм захранена/хранена главно с хляб/банички/мекички/питки.....просто такова е било "разбирането" за храненето и така са ни хранили.А и после, започвайки училище, вече при родителите ми, храната ми не беше по-различна.Не обичах плодове и зеленчуци, не обичах манджи, преживявах основно на филии с лютеница, чат-пат сирене, отвреме навреме колбас....абе, злоядо дете , с една дума.Никой никога не ме е карал обаче да ям насила, колкото толкова.Никога не съм била дори пухкавка, по-скоро минавах за слаба-на 17-18 години, 165 см, се движех между 55-58 кг.
Та, не знам от какво зависи, при сравнително еднакво хранене един да напълнява, а друг-не.
Между другото, в неделя чух една интересна теория от психолог.Не знам доколко е вярна....
Има по BTV в неделя от 8 часа едно здравно предаване, та онзи ден я бяха поканили да говори за емоционалното хранене и преяждане.Та психоложката каза следното:
Емоционалното преяждане ни е заложено още от бебета.Т.е., когато бебето мрънка/хленчи/, му се дава залъгалка/биберон/кърмене.И то подсъзнателно прави връзка,  че щом нещо не му е наред, самотно му е, страх го е, и всякакъв друг дискомфорт, пълната уста оправя проблема, дава успокоение, задовоство....

# 589
Katarin X., това, че ти не си напълняла, след като си преживявала на хляб и баници, се дължи на добри гени - вероятно нямаш фамилната обремененост за метаболитен синдром или диабет. При мен я има и от двамата родители и предполагам, че това, наред с недостатъчно кърмене и наред с високовъглехидратно хранене, е обяснението за това, че и двете със сестра ми от съвсем малки си бяхме с наднормено тегло. Само дето имаше един период, когато сестра ми все пак беше с нормално тегло, а аз никога не съм била. И сестра ми няма моите хормонални проблеми. Така че все пак има и индивидуални различия, но предполагам, че на първо място са гените, а после идват факторите от начина на живот - генетика и епигенетика Wink И така отново чрез начина на живот може да се противодейства на гените, да се управлява кое да се прояви и кое да не се проявява.

Аз и затова се чудя на родителите ми къде са им били очите, какво са мислили, как са си ги обяснявали нещата, че всички други деца и в моя клас, и в класа на сестра ми нямаха проблеми с теглото (в моя клас имаше само едно много пълно момче), а ние имахме. Аз на 7 имах гърди, на 9 имах цикъл - това също не е нормално. Та се чудя как така са ги пропуснали тези признаци на неоптимално здраве. ooooh! Но от друга страна знам, че са били загрижени (дори майка ми е била винаги свръхзагрижена и тревожна), знам, че са искали най-доброто за нас, знам, че много са ни дали. Но ето, че преценката им не е била правилна във всички отношения. Затова в съседната тема на 17-годишното момиче според мен става въпрос за комбинация от кофти гени и извънредно неправилно хранене, за което обаче малко или много отговарят родителите Rolling Eyes Най-малкото трябва да се реагира още на ранен етап, като се види накъде поемат нещата.

Последна редакция: вт, 25 юни 2013, 09:33 от Cioccolata

# 590
  • гр.Бургас
Привет момичета, много писане много нещо - немога да изчета всичко което пропуснах до сега....Само за информация - все още съм на диетата и не съм мръднала в страни даже с шоколад. Т.е. 2 месеца . Броя калориите защото определено имам апетит- предполагам че се дължи на интензивните тренировки. Тренирам всеки ден без един от почивните дни.
кг - 49
мерки - 92-ханш-65талия-83 гръдна
вис - 160
год-35
Държа въглехидратите в рамките между 25-30 гр. Немога по-ниско -трябва да се лишавам от зеленчуци. То само един домат ми е 200-300 гр. Въпреки че е противоречива информацията за авокадото - изяждам всеки ден по едно. Като ходя на плаж си вземам едно авокадо и малко сирене - това ми е обяда. Няма да спирам млечните- кашкавалите са много вкусни - но внимавам с количествата. Калориите ги намалявам в дните на кардио тренировките т.е. през ден. Иначе приема е около 1800 ккал и в дните на cheating 1400-1500. Така забелязах че организма не се стресира иначе не ми е добре. Явно нямам кой знае какво да свалям вече. Това което внимавам е протеина - не повече от 1 гр. на кг телесно тегло т.е. 50 гр макс. Тук четох някои  статии които препоръчват даже по-нисък прием с 10%, но ми е малко.
Истината е че не хапвам въглехидрати защотото мога без но не мога с малко.... Sunglasses
Приятна седмица

# 591
Muphina Delphina, не ограничавай зеленчуците, няма нужда, а и спокойно може въглехидратите да са ти повече от тези 25-30 грама. И авокадото е съвсем подходящо, дори е прекрасна храна Peace Млечните също не вярвам да има нужда да спираш.

Приятно прекарване на плажа! Simple Smile

# 592
  • гр.Бургас
Благодаря за подкрепата Шоки  bouquet

# 593
  • SA
Толкова погрешно е разпространено мнението, че пьлните хора са просто "ящни" , или лакоми! Особено когато става вьпрос за деца. Просто им се дава погрешната храна, която обьрква метаболизма им, води до прегладнявания, зависимости, които дори човек, поставил си за цел е трудно да преодолее.
Това не знам доколко е валидно...или като всяко правило си има и изключения.
Аз от 8-месечна възраст до 6 годинки съм гледана от баба си на село.И също съм захранена/хранена главно с хляб/банички/мекички/питки.....просто такова е било "разбирането" за храненето и така са ни хранили.А и после, започвайки училище, вече при родителите ми, храната ми не беше по-различна.Не обичах плодове и зеленчуци, не обичах манджи, преживявах основно на филии с лютеница, чат-пат сирене, отвреме навреме колбас....абе, злоядо дете , с една дума.Никой никога не ме е карал обаче да ям насила, колкото толкова.Никога не съм била дори пухкавка, по-скоро минавах за слаба-на 17-18 години, 165 см, се движех между 55-58 кг.

Katarin X. , даже напротив, ти не си изключение от това правило. Просто си наследила метаболитни особености, които ти позволяват да приемаш по-голямо количество вьглехидрати и да поддьржаш нормално тегло. Вьпрос на гени, които са дали вьзможност на тялото ти успешно да се справя с неподходящите храни до по-голяма вьзраст. Има даже хора, които и до старини могат да преживяват с филии с лютеница и пак да останат слаби ( обаче се сьмнявам, че ще са много здрави).
Шоки, по отношение на това, което казваш за родителите си, аз мисля, че просто преди 20-25  години много неща не се знаеха за затльстяването, или поне не бяха особено популярни. Сред децата пьк наднорменото тегло не беше някакьв социален проблем, пьлничките деца в едно училище на прьсти се брояха и на затльстяването не се гледаше като на здравословен проблем. Не се знаеше за врьзката между хиперинсулинизма и преждевременното пубертетно развитие, или PCOS, даже и за метаболитния синдром не се знаеше много. Да не говорим пьк, че нямаше и интернет и човек можеше да получи информация единствено от някой вестник, или попаднала му книга. Та хората, дори и да им е правело впечатление, че детето им е с наднормено тегло, какво са могли да направят?
Muphina Delphina , мерките ти са супер! Нямаш нужда от крайни ограничения!

# 594
A_stra, добре дошла!   bouquet
Не мисля, че трябва да спреш веднага Глюкофажа. Все пак плавно си повишавала дозата и плавно ще трябва да я намалиш. Аз те съветвам да минеш на режима и след седмица и намали с 250мг. Да видиш как се чувстваш, да видиш дали имаш ефект. Така след още една седмица можеш пак да намали с 250 мг. Но не махай цялата доза от един прием, а намали примерно първо сутрешната доза, после обедната и така.  Peace При ИР масово препоръчват 5 хранения, но истината е, че е най-добре да се храниш 3 пъти на ден с 5-6 часа помежду им. Така панкреасът ще си почива между храненията и няма да произвежда постоянно толкова много инсулин, както сега се случва. А това е важно, за да не се изтощи!  Wink Другата причина е, че ако пропуснеш 1 хранене е твърде възможно да получиш хипогликемия, тъй като ти, за разлика от един здрав човек, произвеждаш много повече инсулин след всяко хранене, а неговото действие е да намалява кръвната захар...Спирането на въглехидрати в началото ще е стрес за организма ти, а като добавим и това, че пиеш метформин - определено не е редно да се храниш само 1 или 2 пъти дневно!  Peace
Кам, абсолютно грешно е, че пълните са такива заради много храна. Абсолютно подкрепям мнението ти!  Hug Аз напълнях точно, когато започнах да ям само вечер. Е, после дойде и ИР като бонус, но това е друга тема... Crazy Иначе като дете съм била злояда и кльощава. Все ми се молеха да си хапна баничка или мекички, но аз отказвах и исках краставица или домат.  Laughing
Шоки, ИР като се появи веднъж ще трябва да се държи в шах цял живот. Но не с метформин! Всички, отслабнали и "излекували се" с метформин, които познавам и за които съм чела тук във форума, си върнаха килата и си влошиха още повече състоянието след като го спряха.  Peace Така че баща ти да си пие хапчето, но да си промени режима на хранене, за да може като го спре да няма изненади!  Wink До колкото съм чела тази диагноза си е "за цял живот", защото организмът просто има нарушен въглехидратен обмен.  Peace

# 595
Кам, права си, че не се е знаело. Давам си сметка, а и съм напълно наясно, че много грижи са полагали за нас. Но пък в днешно време вече си мисля, че не е добре да се случва същото. Имаме позната, която има детенце на 2 години - момиченце. Понеже тя е основната работеща в семейството, през голяма част от времето бащата гледа детето. И като го доведе при майка му, то все яде нещо тестено. И вече е по-пухкаво от нормалното.  Rolling Eyes На майката сигурно не й прави впечатление, а аз пък не искам да се намесвам. Но не е добре така Sad

Jana Ina, абсолютно си права. И се опитвам да говоря, да обяснявам, но той не ме слуша много-много ooooh! Майка ми също има признаци на ИР (и коремното затлъстяване, и граничната захар, и високото кръвно), просто не е правено изследване за ИР. Но тя ме послуша и сега е намалила чувствително килограмите, а лекарството за кръвно го спря, защото без лекарство поддържа нормално кръвно. Случва се сутрешната захар да й е на границата, но не всеки път, а профил отдавна не е правила, но според мен при нея подобрението е огромно. Wink А при баща ми огромен проблем според мен е и голямата консумация на алкохол от много години ooooh!

Последна редакция: вт, 25 юни 2013, 11:23 от Cioccolata

# 596

всяка година в основното училище ни мереха на височина и кг,
като още тогава медицинската сестра обясняваше, че за момичета
нормалните кг са ръст(см) - 110
учила съм в много, много обикновено училище  Peace

и мен баба ме е отглеждала с мекички и юфка,
но пък не са ни насърчавали в преяждане

# 597

всяка година в основното училище ни мереха на височина и кг,
като още тогава медицинската сестра обясняваше, че за момичета
нормалните кг са ръст(см) - 110

учила съм в много, много обикновено училище  Peace

и мен баба ме е отглеждала с мекички и юфка,
но пък не са ни насърчавали в преяждане

Пълна глупост! Направо да ги разстреляш тези "медицински" сестри.  #2gunfire Това изобщо не е вярня стойност. По тази логика аз тряббва да бъда не повече от 55кг, а на 62 изглеждах доста слаба.  newsm78 Не е възможно. Освен това активното ми тегло е около 50кг, така че общо 55кг тегло е много малко за моята конструкция. А има хора, които са привидно кльощави, а като се качат на кантара са много тежки. Причината: голямо активно тегло (тежки кости и развити мускули).

# 598
 Hug на всички.
Разглеждах си мои снимки от детската градина. Няма нито едно пълно дете. На снимките ми от училищна възраст също. В 6 клас се забелязва едно пълничко девойче от 42 деца клас. Дъщеря ми, когато беше в първи клас, имаше съученичка с по-големи гърди от моите (не са ми малки) и с цикъл. В детството ми храната беше храна, играехме навън, нямаше компютри. Когато дъщеря ми беше в гимназията, учителите по физическо молеха повечето девойки да влязат в час, за да им пишат оценка. И да си наследил добри гени, ако не се храниш с истинска храна и не се движиш, е все тая.

# 599
ГАЛИ_ГЕ, в днешно време наистина храната е все по-некачествена, така че това 100% оказва влияние. Когато ние сме били деца (аз съм на 36 Embarassed), и млякото беше мляко, и месото сигурно е било чисто, и всичко си беше истинско и качествено. Но си мисля, че с времето са се натрупали тези негативни влияния (това е епигенетиката - влиянието на начина на живот върху гените, като част от промените се предават и нататък в поколенията). Така че и това влияе вече в доста по-голяма степен, но със сигурност влияе и начинът на живот, и в частност характеристиките на храната.

Общи условия

Активация на акаунт