ВМ-НВХ - част 59

• 42 629
  • 735
  •   1
Отговори
# 495
kameloth, да, авокадото е на първо място в списъка със забранените храни.  Peace
А аз до колкото знам в Бг масово напоследък се практикува да се изписва метформин. Дори в МА го правят често, защото смятат, че метформина е по-лек. В темата за хиперинсулинемията има много момичета, които пиха метформин до 3тия месец, някои го пиха през цялата бременност.  Wink

# 496
  • SA
Не, аз имах предвид бременни с доказан диабет 2 тип, а не само с хиперинсулинемия. Не сьм много сигурна обаче дали навсякьде това се практикува. Информацията ми е от един акушер-гинеколог.
За авокадото...  Shocked , не знаех, че се смята за толкова вредно .

# 497
А аз визирах жени с ИР, които по време на бременност развиват гестационен диабет, т.е. преди и след това нямат диабет. Не говоря за жени, които още преди бременност са били с доказан диабет тип 2. При тях може би е задължително. Мен ме притеснява факта при ИР и/или гест. диабет.  Peace
А според западните предписания всички мазнини трябва да се сведат до минимум. Съответно авокадо и всичко, което е мазно, са забранени. Не само животинските мазнини отричат, а и растителните. На принципа, че всяко мазно нещо за организма е мазнина и е все тая от какъв вид е. А колко по-мазно ядем, толкова повече ни се влошава инсулиновата чувствителност.  Laughing
Аз като пример за човек с пред-диабет и силно изразена ир мога само да им се смея, защото точно с този начин на хранене (вм-нвд) успях да сваля половината наднормено тегло и да си подобря значително кръвните показатели.  Mr. Green  Преди като спазват онази "правилна" диета и пиех метформин качих 6кг и показателите ми доста се бяха влошили. Извода беше, че ми е ниска дозата и трябва да пия толкова, колкото баща ми, които е диабетик от 20 години.  Crazy За останалите странични ефекти изобщо не говоря...

# 498
  • SA
Jana Ina , браво за хубавите ти резултати!   bouquet Ти вероятно вече не си човек с пред-диабет, а сьс сигурност и инсулиновата ти резистентност след време няма да е силно изразена. Колко време се храниш по този начин, ако не е тайна?

# 499
Кам, от ноември 2011. Тогава реших да спра метформина, защото качвах от въглените и от него, а по цял ден бях в 00. Започнах да търся начин как да не стигна до диабета. Тогава ви открих вас и започнах да ви чета.  bouquet  Разрових се за медицински статии и книги, там пише, че нвд се препоръчва, че има ефект при 80% само с промяна в храненето. Така започнах, но разбира се през цялото време все научавах нещо ново. Честно казано адски се притеснявах, защото имам проблеми със жлъчката и ме беше страх да не ми стане нещо от много мазно и да ме пратят под ножа!  Crazy Сега като се замислям ми е смешно, но факт е, че бях доста внимателна.  Laughing
За това време свалих 10кг. и показателите ми станаха по-добри от тези, когато ми откриха ир. Но имам още какво да желая де... Мисля, че вече нямам пред-диабет. Но инсулина трябва да го смъкна още малко, както и да сваля още 10 кг. Тогава ще мога да се обявя за напълно здрава. Интересен е факта, че през съм отслабвала, а тсх се качи след началото на нвд.  Wink Но пък фт4 е на над 70%, което ми е малко странно...
Не мога да отрека факта, че нещата стават бавно, но здравословно! Не е като с хапчетата - пиеш 3-4 месеца и хоп, вече си вкарал всичко в норма. Но пък се чувствам страхотно и не съм крайна в храненето си. Интересно е, че организмът ми така е привикнал към начина ми на хранене, че дори да съгреша, това не ми се отразява.  Grinning (Сега да не ме освиркате, че по някога съгрешавам, опитвайки нещо!  Mr. Green ) Аз мисля, че съм на правилния път и че това е моят начин да бъда здрава!
Благодаря на всички момичета, които пишат тук, защото без вас нямаше да открия този начин на хранене!  bouquet

П.С. Между другото тази тема е единствената в този форум, в която никога няма сърдения и лошо настроение! Grinning Може би защото всички сме сити!  Mr. Green

# 500
  • SA
Jana Ina , благодаря ти, че разказа историята си! Мисля, че е много вдьхновяваща и определено си на прав пьт! Уви, в наши дни отдавна е забравен сьвета на Хипократ, че храната трябва да бьде нашето лекарство.

Последна редакция: чт, 20 юни 2013, 19:50 от kameloth

# 501
Браво, Jana Ina!  HugСигурно при вас е още по-трудно, защото има силни настроения срещу този начин на хранене, въпреки че в скандинавските страни има и много висок брой хора, които го спазват. Докато тук като че ли по-малко се знае, няма толкова информация, най-много хората да са гледали Милко по телевизията и да са решили, че този е куку и няма защо да го слушат Rolling Eyes С ендокринолозите, естествено, няма смисъл да се обсъждат такива еретични идеи, те си знаят тяхното Rolling Eyes Но у нас няма такъв настървен дебат на тази тема, какъвто върви например в Швеция.

За "съгрешаването" - на всички ни се случва Wink Всъщност тези думи "съгрешавам", "прегрешавам" и техните производни хич не ми харесват. Зрели хора сме, на никого не дължим отчет (и практиката с отчетите в другите теми ми е много странна). А и най-важното е, че сме различни и всъщност няма една общовалидна рецепта за всички, а трябва да се пробват различни варианти и да се гледа кое как работи.

# 502
Аги, чудесно мнение, стоя зад всяка твоя дума

...Тези дни в някои от блоговете, май на Том Нотън, четох определение за фрешовете, че са "все едно кока кола, но с вит. С". Де факто е точно така - в едно и също количество фреш и кока кола има едно и също количество захар, но в сока има и вит. С....

фреш, кола, алкохол, все тая независимо от вит. С - все води до цироза
опитвам се да намеря едно видео с проф Lustig, в което обяснява за 5мин защо за черния ни дроб няма разлика между чаша фреш и чаша уиски, ама нещо нямам късмет  Mr. Green

но пък изскочи ей това
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/09/09/et … and-fructose.aspx

иначе това сме го гледали и коментирали, ама да го пусна и за Краси, явно има нужда
http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

Jana Ina , поздравления за резултата
и само така
разказа  ли за това в темата за ИР или не смееш още
като знам какво четох аз там навремето и ...  Shocked
като гледам какво споделяш за немско, ми е ясно накъде са тръгнали
за съжаление връщането оттам е трудно и сложно, а за някои и невъзможно
за съжаление много хора ще платят със здравето и живота си за тези безумия на уж професиналистите

Аги, относно четката за сух масаж
аз имам две такива
едната ползвам преди душ, на сухо
другата след душ, след нанесено олио от бреза на Веледа против целулит
това, когато не ме мързи де, обикновено уикендите
през седмицата време няма за такива глезотии

Последна редакция: чт, 20 юни 2013, 20:42 от Анонимен

# 503
  • София
Здравейте!

Аз си спазвам режима, доколкото ми е възможно...

Да се оплача - от какаовото масло се обринах яко... Първоначално много добре ми действаше, даже една екзема на ръката ми изчезна, лактите и петите ми станаха като на бебе! Ама аз - алчна...Използвах маслото след епилация... Явно ми е била раздразнена кожата. На другия ден целите ми крака станаха на големи, червени, подути пъпки. Изписаха ми хапчета и мазило и сега почти са изчезнали! Та да знаете - след епилация - НЕ!!!

# 504
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Здравейте,

тук съм Simple Smile И имам  въпрос  към  ветераните  от  режима- доколко  влияе  върху  редукцията  на теглото   повишения прием  на  кафе Thinking

Аз  пия  кафе  през целия  ден, та  и  до  среднощ. Не ми пречи  на съня, спя  като бебе- спокойно и безметежно. В  интерес  на  истината, допреди  да  започна  режима, кафето  беще  насъщната  ми напитка. Вода  можех и  да не пия, но кафе- задължително. Слава богу, че   поне  газирани  напитки  пия  веднъж  на половин  година, а  алкохол /понеже  вкусът му не ми харесва/   консумирам  веднъж  на  петилетка- само ако  ми сложат  нож  на  шията Wink

Обаче  тук- там в  нета  се натъкнах  на публикации, че  високият прием  на  кафе стимулирал  инсулиновата  секреция.

И  ако  е  така, какво  се получава- ограничавам  въглехидрати   на макс, за  да   не   вдигам нивата  на инсулина  с цел да редуцирам тегло, а  пък пия  кафе    и  всъщност...все  едно  консумирам въглехидрати  в  огромни  количества- поне  крайният резултат е  такъв.

От друга  страна,  на  случайни  публикации  в нета, изровени  от  търсачката, много  вяра  нямам.
Предпочитам да пия  вода от извора- доверявам  ви се   и  знам, че ако сте  наясно, няма  да  ме подведете.

Има ли в режима ограничение  на  кафето?  Тъй като   е от значение, уточнявам, че  пия   турско  кафе / варено  в джезве/   , черно, без захар, без  подсладители.

Благодаря  ви предварително  bouquet

# 505
  • в сърцата на децата <3
Привет  Hug
Присъединявам се към въпроса на Бронте за кафето - и аз го пия по описания начин, но с добавка кокосово масло.
По въпроса с източника на въглехидрати... Според наблюдения на моето тяло като реакция ИМА значение от какъв източник са. В понеделник хапнах след вечеря череши. Не знам колко - бях купила килограм и ги свършихме с мъжа. Той яде по-бързо  Laughing та да кажем, че моите са били около 300 грама. На следващия ден кантара не показваше никакво раздвижване от предния ден. Но ден по-късно (в сряда) си ги смъкнах задържаните грамове, явно е била задържана вода. В сряда вечерта бяхме на пицария. Вчера дори имах минус и то сериозен! Значи след пицата не съм задържала вода, за разлика от черешите!  Shocked Не знам каква е причината...

Иначе мен през бременността ми следиха инсулина под лупа (два пъти месечно захарен профил) - имам случаи на диабет в семейството и докторката каза, че съм била "обременена" (не само забременена  Mr. Green ) Е, за огромно всеобщо "разочарование" инсулина си ми беше в оптималния спектър на нормата. И то при положение, че категорично отказах да пия лекарства (не ме е срам!) Сега скоро не съм си правила никакви изследвания, но ми се иска да си пусна проверка на холестерола, да натрия носа на майка ми - само ми опява, че съм щяла да си докарам инфаркт на 30 с "тия моите диети". Да питам - знаете ли какво изследване точно трябва да си искам? Инсулиновата резистентност как се диагностицира? Извинявам се за тъпите въпроси...

# 506
Ох, аман от това кафе Rolling Eyes Не, кафето не повишава инсулина. Но намалява инсулиновата чувствителност - и веднага след приема му, и в дългосрочен план, ако се консумира в големи количества. Ето Марк Сисън за кафето и инс. чувствителност: http://www.marksdailyapple.com/coffee-and-insulin-fat-and-post-w … ls/#axzz2WpIZPhGY Съветва да се ограничават въглехидратите, когато се пие кафе, т.е. кафето да не придружава закуска със сандвичи или понички, а да е към яйца, салата - такива неща, сещате се. Също било хубаво да се пораздвижим след кафето.

Отделно, тези дни постнах един линк (http://www.lucastafur.com/search/label/high%20protein) на Лукас Тафър, където казва, че кафето и черният чай могат да провокират кетоза, особено ако се пият на гладно (т.е. преди това една нощ не сме яли и после не ядем още няколко часа поне).

С две думи, не му се бойте на кафето, не е толкова страшно Rolling Eyes Аз не бих прекалявала с кафе, но иначе при нормална консумация явно не пречи. А и всичките ентусиасти, които пият кафе с масло и мерят кетони, не са се оплакали да им повишава инсулина и да им влияе върху кетоните, дори напротив.

А защо не се задържа вода от тесто, а се задържа от череши - едва ли причината са точно тестото и черешите, а има други фактори, напр. консумация на сол през останалата част от същия ден, много физическа активност и изпотяване (аз при силно изпотяване в големи жеги задържам вода после), хормонални причини и кой знае какво още. Теглото не се влияе толкова пряко от консумацията на конкретни храни в конкретен ден. Да, много хора се подуват видимо от сурови зеленчуци или от млечни, други от тестено, но по отношение на теглото е важна трайната тенденция (напр. да се задържи под 60 кг поне няколко седмици, когато търсим да слезем под 60 кг), а не варирането с 300 - 400 грама от единия ден до следващия. Нали съм казвала и преди - моят кантар варира в диапазона 300 - 400 грама според това как ще стъпя върху него и къде ще бъде поставен Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 21 юни 2013, 08:53 от Cioccolata

# 507
Цитат
иначе това сме го гледали и коментирали, ама да го пусна и за Краси, явно има нужда
Благодаря.Интересно ми е, но не съм толкова на "ти" с английския и почти нищо няма да разбера. Ако го има преведен или дублиран, с удоволствие ще го изгледам.    Simple Smile

Както писах, аз не съм биолог, химик, лекар....не знам как точно организма приема и разгражда захарта от кексчета и захарта от плодове.Но, от моя опит, наблюдения и хранене:когато ядях захар под формата на кексчета, напълнявах.Сега ям захар под формата на плодове и отслабвам.
Затова и моя извод, че за организма изобщо не е едно и също дали консумираната захар ще дойде от фабрично произведен продукт с рафинирана захар, или от естествен продукт, който природата е подсладила.
И не приемайте, моля, че преди съм изяждала по 1 кг кекс на ден, а сега съм го заместила с 1 кг плодове на ден.    Laughing  Дневната ми доза плодове е обикновено 2-3 плода-ябълка, банан, или 200-300 гр ягоди, или 5-6 кайсии, или 1-2 праскови....

# 508
В кексовете има и брашно (= нишесте = глюкоза) плюс мазнина, не е само захар, и цялата тази комбинация - много въглехидрати с много мазнина - действа особено зле на организма Peace И при склонни към напълняване хора си довежда до напълняване, ако често се хапват кексчета и подобни. А в плодовете има по-малко захар откъм количество (брой грамове въглехидрати), няма нишесте като в брашното, а има и фибри, които забавят разграждането и съответно и постъпването на захарта в кръвния поток. Затова във всички случаи плодовете са по-добър вариант от кексчетата.

Захарта в плодовете не е "добра" захар, защото е природна. Пак е комбинация от глюкоза и фруктоза, но в различни съотношения в различните плодове. Докато обикновената захар е 50:50 глюкоза и фруктоза. Но видовете захари са същите, няма разлика. И все пак захарта също е природен продукт, нали? Има захарна тръстика, захарно цвекло - все създадени от природата. Така че обяснението не е, че майката природа, в цялата си добрина, в плодовете е създала идеалната за човека храна - хем сладко и вкусно, хем полезно. Не, не е непременно така.

# 509
Цитат
Благодаря.Интересно ми е, но не съм толкова на "ти" с английския и почти нищо няма да разбера. Ако го има преведен или дублиран, с удоволствие ще го изгледам.    Simple Smile

филма е Sugar: The Bitter Truth
http://DMCA-removal-from-Google/details.php?id=213225&hit=1

и в kolibka.com го има

Общи условия

Активация на акаунт