КИПЪР

• 119 392
  • 775
  •   1
Отговори
# 165
  • тук-там
Доколкото разбрах вестникът е SIMERINI. Ваучерите са в притурката към него - нещо като ТВ. Излиза само в събота. Ваучерите важат за събота и неделя. Дано да е актуално инфото.
Има ваучери и на тези сокове
http://en.coca-colahellenic.com.cy/Productsandbrands/Stillbeverages/Juices/

Аз без тях не отивам. Не за друго, но толкова водни паркове сме посетили и нито един не ни е струвал 200 лв. за трима.  Shocked
А имаха с какво да се похвалят.  Още мааалко и до Атлантис ще стигнат. Айде нема нужда. Laughing
За 100 ще се прежаля. Peace

# 166
От къде тръгва подводницата с прозрачно дъно и виждат ли се риби, че детето го лъжа за втори път и ми е гузно вече, но на Корфу беше студено, на Родос обиколката беше никаква.

Тези лодки с прозрачно дъно са най-голямата глупост, за която да си дадете парите.
Няма да видите повече, отколкото плувайки на хубаво място. Освен това при вълнение всичко живо започва да повръща и в това тясно пространство настава ужас  Sick

# 167
Здравейте!

Предстои ми пътуване до Кипър, по-точно до Пафос. Имам няколко въпроса:

1. Как седи въпроса с обществения транспорт в град Пафос? Интересува ме от къде се купуват билети - от шофьора или има някакви киоски? Съществува ли билет за цял ден или двупосочен, нещо което да е по-бюджетно от еднократния билет?

2. Има ли удобни автобуси - обществени  - от Пафос до по-големите градове - Лимасол, Ларнака и Никозия (гръцката част). Бих желала, при наличие на време, да се разходя до някой от тях. Къде се намира въпросната междуградска автогара?

3. кой от градовете - Никозия, Ларнака или Лимасол да предпочета? Вашите идеи къде какво да се види.

4. в самия Пафос прочетох, че има много исторически забележителност. Кое препоръчвате?

5. Близо до Пафос имало исторически резерват под егидата на Юнеско (информацията е на приятели, които обаче не са по историята и археологията и нещо не са съвсем точни в спомените си(. За какво става въпрос? Далеко ли е от Пафос? Как може да се стигне с обществен транспорт (не мога да карам в обратно/ляво движение и ще ползвам само каквото общедтвени автобуси, където ги има).

6. До Курион как се стига с публичен транспорт? (Той също е под егидата на Юнеско и дали приятелите ми не говорят в горното ми питане за него?)

7. Скалата на Афродита - това какво е и къде е?

8. Какви вериги супермаркети да търся в Пафос?

Благодаря предварително за времето Ви bouquet Simple Smile

# 168
http://www.intercity-buses.com/?wp=routes
Това са междуградските автобуси, дневен билет струва 7 евро, купува се от шофьора.
Обектите на Юнеско - http://whc.unesco.org/en/list/79/gallery/

До Пафос не стигнахме, но и аз обмислям натам за тая година, че ми хареса Кипър.
В Ларнака имаше Карфур и Лидл близо до нас на добри цени. Направи ми впечатление, че въпреки, че е евтино, слънцезащитните неща са скъпи, дори и в супермаркетите, та си носете от тук.
Ларнака има малък център с интересна крепост точно на плажа, иначе градът не е нищо особено, и плажът не е хубав. Много е хубаво на Ниси Бийч - Айа Напа.
Хареса ми турската част на Никозия, много интересно, пресичаш пропусквателния пункт и  е толкова различно, все едно вече си в друга държава.

# 169
Благодаря ти!

Гледам го този сайт на транспорта и да разбирам ли, че дори в града за да е 7 евро дневната карта, о трябва да се качвам на един и същи автобус? Ето какко пише - Tickets For specific intercity bus route (Valid on this intercity route only).

# 170
7 евро е за една линия, само, да
дневният за всички линии е 15 евро (All Districts & Intercity tickets
Valid on all intercity routes and on all Limassol, Nicosia, Famagusta, Larnaca and Pafos)

# 171
7 евро е за една линия, само, да
дневният за всички линии е 15 евро (All Districts & Intercity tickets
Valid on all intercity routes and on all Limassol, Nicosia, Famagusta, Larnaca and Pafos)

Да, изглежда че дори из града (независимо Пафос или някой друг), трябва да се качваш на един и същи междуградски автобус newsm78.

# 172
Ако питаш за самия град Пафос, вероятно си имат градски транспорт. В Ларнака билетчето беше към 1,2-1,4 евро

# 173
Ако питаш за самия град Пафос, вероятно си имат градски транспорт. В Ларнака билетчето беше към 1,2-1,4 евро

Да , и за това ме интересува като инфо, въпреки че хотелът ми е на 2-3 спирки от плаж и забележителност, та вероятно може и пеша да отида.....

# 174
...и плажът не е хубав. ...

Може да иде на Макензи бийч, там е интересно.  Wink

# 175
  • София
Здравейте!

Предстои ми пътуване до Кипър, по-точно до Пафос. Имам няколко въпроса:

1. Как седи въпроса с обществения транспорт в град Пафос? Интересува ме от къде се купуват билети - от шофьора или има някакви киоски? Съществува ли билет за цял ден или двупосочен, нещо което да е по-бюджетно от еднократния билет?

2. Има ли удобни автобуси - обществени  - от Пафос до по-големите градове - Лимасол, Ларнака и Никозия (гръцката част). Бих желала, при наличие на време, да се разходя до някой от тях. Къде се намира въпросната междуградска автогара?

3. кой от градовете - Никозия, Ларнака или Лимасол да предпочета? Вашите идеи къде какво да се види.

4. в самия Пафос прочетох, че има много исторически забележителност. Кое препоръчвате?

5. Близо до Пафос имало исторически резерват под егидата на Юнеско (информацията е на приятели, които обаче не са по историята и археологията и нещо не са съвсем точни в спомените си(. За какво става въпрос? Далеко ли е от Пафос? Как може да се стигне с обществен транспорт (не мога да карам в обратно/ляво движение и ще ползвам само каквото общедтвени автобуси, където ги има).

6. До Курион как се стига с публичен транспорт? (Той също е под егидата на Юнеско и дали приятелите ми не говорят в горното ми питане за него?)

7. Скалата на Афродита - това какво е и къде е?

8. Какви вериги супермаркети да търся в Пафос?

Благодаря предварително за времето Ви bouquet Simple Smile

Ето информация за забележителностите в Пафос.
Скалите на Афродита са извън града на около 12-15км., но в центъра на Като Пафос има автогара. От там има автобуси на половин час към скалите. За съжаление не помня колко струваше билетчето. От тази автогара тръгват и автобусите за баните на Афродита, които са в друга посока от скалите на около20км. от Пафос. Ето точно разположение на автогарата.

https://www.google.bg/maps/place/Kato+Paphos+Main+Bus+Station/@3 … 558!6m1!1e1?hl=bg

Също така забележителностите на Пафос са около центъра.

Medieval Castle of Paphos
https://www.google.bg/maps/place/Medieval+Castle+of+Paphos/@34.7 … 967!6m1!1e1?hl=bg

Paphos Archaeological Park

https://www.google.bg/maps/place/Paphos+Mosaics/@34.756004,32.40 … 202!6m1!1e1?hl=bg

Tombs of the Kings - Paphos, Cyprus

https://www.google.bg/maps/place/%D0%A6%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA% … 675!6m1!1e1?hl=bg

В Пафос има градски транспорт но само няколко линии, които са с странно за нас разписнание. Автобусите за Лимасол,Ларнака, и Никозия тръгват от друга автогара, която е на много кофти място в Пафос. Аз, отидох до нея с такси, след като единият ден не я намерих, Embarassed Ходих и до Лимасол с автобус. Автобусите са чисти,климатизирани. На всякъде можеш да си купиш билетче от шофьора.В Лимасол  е красива крайбрежната алея и старото пристанище. Има какво да се види и къде да се разходи човек.
В Пафос има "Лидл"и "КарФур" на няколко места. Но като цяло храната в супермаркетите не е скъпа.
Дано да съм била полезна! Желая ти хубава почивка!

# 176
Kamelia741, много ти благодаря! Наистина особено полезна информация!
Вчера рових за забележителности в Пафос и дори намерих 2 стари (от византийско време) базилики, които препоръчват. Явно градът е интересен. Понеже 2 дни ще се "рея" из турската част, а искам и да се понапека, най-вероятно Ларнака и Никозия ще останат за друг пък. Сега най-вероятно да ида до Лимасол и до скалата (плюс залива) на Афродита. Понеже до Лимасол е Курион, ако имам време и там ще отразя присъствие, но без да форсирам програмата. Още от сега съм решила, че ще посетя отново Кипър - един път явно не става, особено пък за 1 седмица.

# 177
  • София, България
Скалите на Афродита не са нищо особено, но до тях може да се отиде с корабче. От пристанището тръгват всяка сутрин яхти до скалите на Афродита и до залива на костенурките. Еднодневна екскурзия - супер приятна. Не си спомням вече колко струваше. На нас - 2 възрастни и 5 деца ни взеха мисля 80 евро. Ние ходихме до костенурките, въпреки че нещо не им беше сезон и много костенурки не видяхме, но екскурзията си я бива. Гледката към бреговете на Кипър е уникална, две спирки има за плуване в кристалните води, дават също и обяд и следобедна закуска. Скалите ги минахме на път от летището за Пафос. Буквално един камък в морето, ако няма някой нещо да ти разкаже ... загуба на време. Баните на Афродита са по-интересни. Там е направено като парк и е готино за разходка. Излиза доста евтино да си вземеш кола под наем, ако я наемеш предварително по Интернет. Ние се прецакахме, защото я взехме на място и за три дни платихме, колкото иначе за цяла седмица. Освен това щяхме да се превозим от и до летището, а нямаше да разкарваме нашите приятели на 200 км да ни вземат и да ни карат. С лявото движение се свиква бързо. Друго предимство на колата е, че в Кипър навсякъде се паркира безплатно, поне преди 2 години беше така. Автобуси доста щъкат насам натам, но не съм ги проверявала в подробности. Иначе гарата им е на пристанището. Много хубава екскурзия може да се направи до Тродос и до манастира Кикос в планината ако си вземете кола. Един ден спасение от жегите, много е приятно прохладно горе.

# 178
  • София
Ако се движиш по магистралата почти не се виждат Скалите на Афродита. Наистина не са нещо  особенно, но ако си в Пафос  посещението е почти  задължително. Целият остров е свързан с Афродита, и не е лошо да се видят.Но ако си  с автобус, и няма кой да ви ги посочи, ще преминат пред очите като красив морски пейзаж.
За Лимасол отделих един ден. Но там се видях с приятели. Иначе, и  половин ден ще ви стигне за разходки там. Просто една крайбрежна алея и окло нея е всичко. В края на алеята има хубав плаж. Там може да се попечете спокойно. Има и баня и съблекални. В Пафос също. И в двата града бяха чисти и общодостъпни.

# 179
  • София, България
Да, скалите не се виждат много от магистралата, ние спряхме специално, минахме по един тунел под пътя, за да ги видим.

Забравих да кажа за супермаркетите - в Пафос пазарувахме от Папаантонио, хубав магазин е  Peace

Общи условия

Активация на акаунт