КИПЪР

• 119 321
  • 775
  •   1
Отговори
# 60
Много добра тема, защото май наистина няма такава тук. Дано има повече отзиви за интересните места и неща, защото друго си е информация от "първа ръка", а не само от рекламните брошури. Sunglasses

# 61
Другата тема за Кипър е с по-различна ориентация, не баш туристическа, така че мисля тук да си продължаваме.
Нашето пътуване наближава. Започват въпросите  Grinning
Cupcake-че, може ли от Паралимни да се премине границата и да стигнем до Фамагуста? Изобщо освен през Никозия има ли други КПП-та? Нещо по-специфично при преминаването? Ще вземем и паспорти, ясно е.

Ето един полезен сайт, който сега преглеждам. Не знам дали не е пускан по-напред, не все пак:
http://www.visitcyprus.com/wps/portal/!ut/p/c5/lZDNbsIwEISfhSfwe … Us1SkoyNDIxODI! /
И още един:
http://www.visitpafos.org.cy/Pafos_Archaeological_Sites.aspx

# 62
Най-близо би трябвало да ви е КПП-то при Декелия,
иначе ето списък на всички гранични пунктове и още допълнителна информация за Северен Кипър.

# 63
Еха, светкавичен отговор! Много благодаря!
Пише, че и с id card може да се минава, но аз мисля все пак да вземем и паспорти.

За Северен Кипър съм набелязала следните места:
- Bellapais - полуразрушеното абатство, дървото на Лорънс Даръл ( за жалост никъде не намерих "Горчивите лимони на Кипър", дори и в оригинал търсих, дали пък там на място няма да успея?)
- Kyrenia ( Girne) - замъка на Kyrenia и замъка St.Hilarion, Buyuk Han
- Lapta (с древния град Lambousa)
- Famagusta ( Varosha- изоставеният град-все още се чудя дали има какво да видим там) - Lаla Mustafa Pasha Mosque (St. Nicolas cathedral)

Нещо пропускам ли?

# 64
  • Larnaca, Cyprus
Момичета тук може да намерите пълна информация за кипър по градове.
http://www.cyprusnet.com/

Чуда се само какъв е този интерес  към северната част. newsm78

За съжаление няма кой знае какво да се види ......По голяма част е пуста, застояла и неимеверно назад  във времето ..........Все пак не съм била навсякъде, минахме през доста местенца но положението не беше кой знае колко по различно, посетихме и Сватба по тамушен тертип абсолютна турска история ..... Rolling Eyes

- Famagusta ( Varosha- изоставеният град-все още се чудя дали има какво да видим там)

свекърва ми е родом от там, за съжаление почти всичко е разрушено и наистина изоставено ..... Sad

# 65
Северен Кипър наистина е много по-мръсен, беден и занемарен, прилича доста повече на провинциална Турция, отколкото на гръцката част, но си има своя чар. На първо място, географски и исторически някои от най-забележителните неща на острова са там. Плажовете са супер и са само твои, а не като на Айя Напа г*з до г*з. Храната е по-добра. И няма англичани Simple Smile А тъй като повечето инфраструктура е строена преди събитията от 1974 г., пътищата са си ОК.
Фамагуста обаче наистина не е оправена. Не съм ходила последните 4 години, но по спомени Вароша (туристическият квартал с хотелите, на юг) си беше още буферна зона и затворена за посетители, така че остава град-призрак, който се руши и обраства. Местните живеят в старата Фамагуста, която е и отворена за посещения от туристи. Има страхотни сладкарници там. Но усещането е леко тягостно заради затворения град, поне на мен ми беше.

Фата, абатството в Белапаис е страхотно. Особено в сезона, когато цъфтят цветята. Често правят там концерти или други културни прояви и е много тържествено, осветено нощем. Мястото е високо в планината, на 5 км от морския бряг, но има панорамна гледка към морето.

# 66
Да, Параход, и аз от това, което чета за Северната част, мисля, че не е за пропускане. При това ние си падаме повече по дивотия и пущинаци, отколкото по хотелски комплекси  Wink
Благодаря за поредния сайт за преглеждане, Kату6.

# 67
  • Where I am Happy
Здравейте. Hug
Сори,че се включвам чак сега,но имах малко здравословни проблеми.

Fata,карнавала в Паралимни и Лимасол винаги го правят около  задушница преди започването на Великденските пости,но какъв е повода точно не знам  Embarassed,честно,никога не съм питала,просто знам,че има карнавал  Laughing
Greem monday го правят първият понеделник  от започването на Великденските пости.Кипърците му казват "катара дефтера"-чист понеделник.Не се яде месо.Пускат се хвърчила да гонят злото,също така символизира отлитането на зимата и идването на пролетта.Тази година не правихме много снимки,но ще видя какво ще изровя от архивите да ви покажа.

Фата,от Паралимни не може да се мине границата за Фамагуста.Трябва да се мине през Врисулес,там има митница.На около 30 километра е от нас.Преминаването става и с лична карта.Няма нищо спесифично,само попълвате една бланка за издаване на виза.Всъщност ако ходите с кола ви трябва и застраховка.Аз,през това КПП съм минавала само един път и то със Ред баса а през Никозия сме минавали много пъти но пеша.
Сега ММ ме светна,че има и КПП при Пила до Декелия.
Фата,времето през деня е много хубаво.ММ днес се разхвърля по къси гащи и тениска,но вечер си е студено.Така че в куфара приготви летни и зимни дрехи Simple Smile))

ПП.Сега ще разровя архивите за снимки и ще кача по-късно.

Последна редакция: ср, 19 мар 2014, 23:54 от Cupcake-че

# 68
  • Where I am Happy
Ето малко снимки Simple Smile
Тук се опитвам да пусна хвърчило на Green monday
Скрит текст:
Скрит текст:
Кипърци
Скрит текст:
Снимки от Фамагуста
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
На задния план на снимката е Вароша,по от близо не ни разрешиха да снимаме.
Скрит текст:
Турската Никозия.
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Каво Греко
Скрит текст:
Скрит текст:

# 69
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Северната част - снимките са от миналото лято  Peace
https://picasaweb.google.com/107926455980220846439/NorthCyprus?noredirect=1

# 70
Чудни снимки! Направо няма нужда да бием път до там ... Wink

# 71
  • Where I am Happy
Шебек,много хубави снимки  Simple Smile

Фата,хайде не остана,приготвяш ли багажа? Heart Eyes
С wizz air ли ще пътувате? Колко ви излязоха билетите и преди колко време ги купи,може и на ЛС да ми пишеш.Аз досега не съм пътувала с тях.В момента търся да закупя билети за нашите,но нещо много скъпо излизат с Wizz.

# 72
Cupcake-че,
Ние вчера се завърнахме доволни и предоволни. Пътувахме с Уизз, но билетите си купихме още зимата. Беше много евтино, затова се решихме. Пътуваме обикновено без куфари и всичко за двамата ни излезе 300 и няколко лв (с Уиз дискаунт, клубната им карта, която имахме отпреди). После малко преди да тръгнем платихме и куфар за приятеля ни 40лв. Но все пак става дума за дати преди сезона. В сезона приятелите ни казаха, че са си "напазарували" билети от Кипърските линии, защото излизало най-евтино.
Ще гледам съвсем скоро да си събера акъла и емоциите в един приличен разказ.
С две думи: отпочинали и изпълнени с аромати, вкусове и цветове...

# 73
  • Where I am Happy
Фата,с нетърпение очаквам разказа и впечатленията ти от Кипър.

Какви евтини билети сте си закупили.Аз търся за септември,но дори и без багаж пак много скъпо идват с Wizz а уж ниско тарифна компания се водят.

# 74
Може би защото септември си е още активен сезон ...

Не съм забравила за Кипър в никакъв случай! Пиша по малко, но съм много подробна. Явно не мога да мина с две изречения, ще си бъде цял пътепис. Крада по някоя минута щом успея. Ще се пробвам да пусна и малко снимки с разказа.

Общи условия

Активация на акаунт