КИПЪР

• 120 592
  • 775
  •   1
Отговори
# 660
А уведомявате ли предварително банките си, че ще пътувате? Понеже имаше оплакали се, че са им блокирали картите и останали без пари.

# 661
Ако се ходи в северен Кипър трябва кеш.

# 662
В Северен Кипър си вървят и карти, като се плаща в турски лири – всички магазини и големи заведения.
Аз даже теглих лири от револют от банкомат на ziraat (безплатно) тази пролет. Иначе в евро кеш курсът там не е във ваша полза.

# 663
  • София
Аз имам много малък опит само със северната част на Никозия.
Бях си взела турски лири, но се оказа, че навсякъде, където отидохме, цените бяха в евро (септември, 2022г.). И не похарчих и една лира. Simple Smile

# 664
В Северната част плащахме само с карта. Курсът беше изгоден. Никога не съм уведомявала банка,че ще пътувам , за пръв път чувам за подобни проблеми.

# 665
За Европа и Турция не се налага уведомяване на банки, но за някои по-съмнителни страни – понякога си трябва.

# 666
  • Велико Търново
Здравейте! Планираме няколко дни в Кипър през октомври. Надявам се времето да е подходящо за лежерни разходки.
Бихте ли ми препоръчали фирма за коли под наем. Къде да се ориентирам за нощувки, Ларнака добра опция ли е?

# 667
Октомври е време за плаж, все още е доста горещичко (като температурите у нас през август например). Но извън обедните часове и за разходки ще става.
Ларнака е добре, ако кацате на летище Ларнака. Ако полетът е до Пафос, отседнете си там. Островът е малък и с кола се обикаля за часове, особено ако седите само в гръцката част.

# 668
  • Велико Търново
Кацаме в Ларнака и ми се иска да обиколим наоколо, както и да посетим турската част. Като цяло ми се иска да не препускане, а да е лежерно. Може ли да се разчита на градския транспорт или е по - удачно кола под наем-двама възрастни и тийнеджърка на 15 години сме.

# 669
Ние ползвахме рентакар от Stevens rental cars.  Не са чисто нови коли, но не изискват кредитна карта, което за нас беше важно.

# 670
  • София
Да, идеално е за плаж. В средата на октомври беше около 30 градуса. Морето е като чайче. Обаче много рано се стъмва. Залезът е около 5 часа и в 5 и половина вече е тъмно.

Кола под наем си взимаме през немски сайт. Обикновено цените са най-приемливи. Гледаме рейтинг на фирмата, цена и дали е с пълна застраховка. Всеки път предложенията са различни. https://mietwagen.check24.de/?travelToggle=1  Застраховката важи само за гръцката част. В турската ходихме на риск. На границата се купува ГО, която е за 1 или 3 дни. Ние взехме за 3 дни, защото там има много неща за гледане, както и разкошни диви плажове. Обаче Каското не важи. В договорите на някои фирми пише, че е забранено да се ходи с колите им в Северен Кипър, а на други, че е на наша отговорност. Ние избрахме от втория тип фирми. Simple Smile Поне да не сме нарушители. Simple Smile

Нали знаете, че колите са с обратен волан? Свиква се, но все пак в началото обратното движение е шокиращо.

Последна редакция: ср, 02 авг 2023, 16:23 от Таня67

# 671
Не винаги през октомври е толкова хубаво времето. Имало е случаи да съм на плаж на 30.10 и други, в които целият месец е хладен и дъждовен. Високата влажност, която постоянно си има по обясними причини, създава много неприятно усещане. Така че, аз лично бих отишла през септември.

Последна редакция: ср, 02 авг 2023, 23:17 от Venel82

# 672
    • Велико Търново
    Благодаря ви много за насоките 🙏
    Бихте ли споделили повече подробности относно преминаването в турската част, с кола или без, как се случват нещата?

# 673
    Без кола може да се преминава само от старият град в Никозия. От там ще трябва да вземете такси/ градски транспорт ако искате да отидете във вътрешността ба турската част на Никозия или друг град в турската част. С кола може да се преминава на няколко места, включително и пункт близо до Ларнака. За коли под наем има възможност да направите 3 дневна застраховка

# 674
    Ние минахме за малко пеша в турската част. Провериха ни паспортите и продължихме. Интересно преживяване е.

Общи условия

Активация на акаунт