АПРИЛчета'2009

• 74 070
  • 290
  •   1
Отговори
# 180
Да си кажа и аз за училищата.
Много е важно да разберете предварително някакви отзиви за госпожа-фаворит.
Ние се местихме в квартала и не познавахме никой, който да ни даде отзиви. Писах само като желание да е паралелка с изучаване на бг и матем., вместо например информ.технологии или изобр.изк-во. Оказа се, че това е "Е" клас, съветвам ви, ако може да избирате да изберете клас "А", "Б" или "В". Там са амбициозните госпожи, там се бутат и амбициозните родители. Нашите са се пуснали по течението и участват в най-смотаните проекти, не се интересуват от никакви допълнителни занимания, спортове, нищо. Трябва все аз ръчкам.
Жабче, за стола да ти кажа-след 1клас май никой не ходи, поне във варненските училища е така. Също така 3 и 4 клас никой не разчита на занималнята в училище, децата си се гледат сами вкъщи и си пишат домашните. Мое мнение, че е по-добре така да свикват да са самостоятелни. Не знам твоите като са 2, как ще бъде newsm78

Олче, успех с преместването. Изглежда сууууупер.

# 181
В някои училища има екстра "избор на паралелка и класен ръководител" ли, за държавните училища имам предвид?! Вери, шегуваш се за "а", "б" и "в" паралелките, нали?

# 182
  • София
Да, на някои места има избор на класен. При нас например официално няма (в смисъл да се попълва в заявлението), но съвсем добронамерено ни попитаха устно имаме ли претенции някакви за учител или другарче, с което да са в един клас. Не обещаваха на 100% да изпълнят, а само при възможност. Аз учителите не познавах и затова претенции нямахме, но пък извадихме късмет. Simple Smile За детенце познато  казахме, но впоследствие се оказа, че те са избрали друг език и това налага да са в различни класове. Специално ми се обадиха по тел., за да уточнят на кое държим финално - на посочения език или на другарчето. Тогава се бях впечатлила.
Сега пък вече познавам учителите и за номер 2 ще имам претенции, пък дано ни огрее. Simple Smile
За "а", "б"... мисля, че е истина, но само на отделни места. Сега са 4 паралелки, но няма такова деление. На времето в моето начално бяхме само А и Б и го имаше това. Винаги А бяха по-напредналите уж. (със сигурност не заради моето присъствие.  Mr. Green)

# 183
Олче, проблемът не беше проблем. Grinning Безпроблемно местене и само хубави моменти на новото място.   bouquet
В някои училища има екстра "избор на паралелка и класен ръководител" ли, за държавните училища имам предвид?! Вери, шегуваш се за "а", "б" и "в" паралелките, нали?
И аз като шега го приемам. Учила съм в паралелка с мах. бал при кандидатстване и със сигурност бях във "в". Следващата по бал бяха в "д" формирование.
А това за прекалено предпочитана госпожа не ми е стратегия. Ако говорим все пак за хора, които не са силно професионално деформирани (никоя професия не прощава). Някак повече вярвам на химията в отношенията, а не на субективната  оценка на повечето съвременни родители. Вече масово родителите стоят на страната на личното си удобство и гледат да не ги занимават с излишни неща, но и масово коментират педагозите пред децата си с не особено приятни епитети.  Дано само да не преминаваме по пътя на градинското кандидатстване.

# 184
Здравейте! Наборчетата ни пораснаха и е добре вече да си имаме темичка в подфорум "Деца в училищна възраст". От опит с дъщеря ми мога да кажа, че подобна тема и комуникация ми е била доста полезна и продължава да се развива по класове. Който желае и има интерес може да се включи, заповядайте - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=781241.msg28157847#msg28157847

# 185
  • София
И всички се пренесоха в новата тема или? Simple Smile Ще намина да видя.

Деси, много, много жив и здрав рожденик да имаш! Да е късметлия, да ви радва, да ви обгрижва дамите в семейството.  Laughing Heart Eyes Хубав празник  newsm59

Олче, как е на новото място "ученичката" ?

Моята беба не спира да боледува, та не съм за писане. Много  Hug на всички.

# 186
Jiema, направо ме сразяваш с паметта си! Сърдечно благодаря за поздрава и пожеланията! Heart Eyes Винаги се трогвам от вниманието ти към всички в темичката ни!
Много оздравителни прегръдки за беба, дано с лятото настъпи краят на боледуванките. Hug

# 187
  • Някъде там...
Вери, аз държа все пак да има стол. Нямаме баби на разположение т.е. дори и да се прибират вкъщи евентуално за 3 и 4 клас, пак няма да има кой да им сложи топла храна да ядат, а цял ден на сандвичи не искам да карат. Аз съм учила в училище без стол до 7ми клас и знам за какво говоря...
А именно заради лесното придвижване до училище, предпочитам да са в близко до нас училище, за да ми е спокойно че каквото и да се случи, ще могат да се приберат сами до вкъщи - разстоянието се взима за 5 минути бавен ход... И двамата с баща им работим далече от квартала, имаме едно 40 минути минимум за да се придвижим от едното място до другото. Така че първите години задължително ще са на занималня.
Засега май съм се спряла на 39 СОУ, квартално е, не е елитно, но все пак в последните години има добра репутация поне за началните класове. Има паралелки с английски от 1ви клас, има и такива с изобразително изкуство. Хубавото е и че събират децата идващи от една и съща градина заедно.
За частно нямам възможност, а и не знам на този етап доколко са за предпочитане в България. В едното частно квартално училище таксата е 8000 лв/учебна година.  #Crazy И като знам, че обикновено не всички умни дечица имат родители с възможности, то си мисля, че нивото няма да е кой знае колко по-високо...
Аз съм учила до 7ми клас в обикновено квартално ОУ в малък град, бяхме по около 60-65 деца във випуск. Вкъщи с нищо не са ми помагали, не са ме следили дали съм научила, дали не съм. И пак се изучих, та донякъде си е и до дете.
Сега май системата е по-различна от наше време, тогава общо взето до 7-8 клас си в едно училище и после се местиш където те приемат. Сега още след 4ти клас гледам, че има разделение...

Иначе в Младост повечето желаещи са за 145то, където са към Шилер и 125, евентуално и 81 може би. В Шилер обаче задължително трябва да започнат от подготвителна група, за да продължат там. Приемът от 1ви клас е с изпит по немски. 125то са на смени след 1ви клас, а дотам имаме пешком до метрото, после 2 спирки и после още пешком до училище. Да не говорим пък, че трябва да се спи пред училището за да подадеш документи и пак не се знае дали ще ги приемат, защото нямаме точки за предимство. До 81во пък се стига пеша за 20 минути с пресичане на големи булеварди, което не е препоръчително за дребосъци, особено ако ще се прибират сами от един момент нататък.

Последна редакция: нд, 01 юни 2014, 11:53 от Жабче

# 188
Jiema, направо ме сразяваш с паметта си! Сърдечно благодаря за поздрава и пожеланията! Heart Eyes Винаги се трогвам от вниманието ти към всички в темичката ни!
Много оздравителни прегръдки за беба, дано с лятото настъпи краят на боледуванките. Hug

И мен!
Честит Първи юни на всички! Желая ЛЯТО!
Жиемче, да свършва вече тази болна серия при екс-бебка.  Hug
Напоследък хвърлях по едно око на темата за прием в Шилер. И съм ужасена от кандидатстващите родители.
Жабче, специално на Йоанчето много ще ѝ подхожда профил с някакво изкуство. Уникална е! Поне две години напред върви.

# 189
  • Някъде там...
Моите девойки утре заминават на зелена градина, но като гледам времето, направо ми се реве. Да не говорим, че последните 2 седмици се разбиха да боледуват. Каква е тази пролет и въобще какво е това време тази година?!
Дано поне в Сандански е топло...  Praynig

# 190
Голям смелчак си, Жабче.  Hug
За Сандански прогнозата вещае прилично и приятно време. Дано да се чувстват много добре там двете малки водни фурийки.

# 191
  • Някъде там...
Доста се почудих дали да ги пускам, но те имаха огромно желание... Половината им група отива заедно с госпожата и сестрата на градината. Имам им доверие. В петък се връщат...
Има и голям басейн разбира се, нали сме жаби.  Mr. Green

# 192
  • Някъде там...
Момичета, имам нужда от сериозно палцестискане. Става въпрос за Йоана. Предстои голямо ходене по лекари. Моля, стиснете палци, че много ме е страх...  Cry

# 193
Жабче, с вас съм!  Hug Praynig

# 194
  • Някъде там...
Стискай, че не мога да спра да рева от снощи... Докато не минат изследванията ще се побъркам от страх...

Общи условия

Активация на акаунт