Любители на Котки Тема 74

• 58 414
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
  • на морето
Добре дошла на Chuchulina хубавото Кате !
Росче , дано мине бързо на ужиленото  . Praynig Наблюдавай го местото и ако нещо те обезпокои потърсете лекарско мнение .Имам някакъв спомен , че по някое време водих един от момчетата на доктор -беше се подул нещо на гушката  и докторът реши , че е резултат от близка срещя с някое насекомо , но не знам какво .С инжекция и наколко хапчета се оправи .

# 106
... палетите бяха по 9-10 лева килото опаковани в едни миниатюрни торбета...

Аз пък да се поправя, че вчера съм писала наизуст. Embarassed
Нашите "пелети" са 5кг (а не 7,5кг, както бях написала Embarassed) и са 6,69 евро.

Това последното за топките беше смешно Joy, наистина, но пък е хубаво да се изяснят нещата. Peace

За осата - дано е била оса, а не пчела, защото в Бг една пчела ужили мацата ни и после брахме много ядове. Sad
Поду се, стана огромна буца само за два дни (беше през уикенда) и в понеделник, като отидохме при доктора, се оказа, че жилото е останало вътре, та се наложи рязане и почистване на мястото, а то беше събрало толкова много гной, че... ooooh!

# 107
  • на морето
Аша, ще ме умориш  Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy   Разкостихме темата с топките, гледай моето невежество какво предизвика.  Laughing

Така, това за храните на едро е много интересно. Някакви складове ли да търся  newsm78 Разликата в цената е много голяма значи.
А снощи ходих в един огромен зоомагазин, невероятно богат избор на каквото ти хрумне, но палетите бяха по 9-10 лева килото опаковани в едни миниатюрни торбета...

Що , бе ,Бланче, ще те уморА ? Ми ,то не е невежество , бе, душко , просто не ти е трябвало до сега . Има една приказка : Стар си тогава , когато нищо не може да ти се случи за първи път .Тоест ....Имаоще мнооого да учим .Сиреч - млади сме .
А и темата още колко може да  разкостим.... Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Колкото до цените - поогледай различни магазини .
Скрит текст:
Не знам във вашия град как вървят по магазините и кабинетите . При нас  , въпросната храна съм я виждала 6,50 и 7 лв., но това беше отдавна , че като имам чувал , не ми трябва насипно . Ако трябва подпитай кава отстъпка биха ти направили при покупка на  цял чувал . Бъди сигурна , че няма да си първата , защото виждам и други заделени чували да си чакат собсвениците .Подробността е , че са с кучешка храна , но ...к'во от това ?  Whistling Whistling Аз така си направих алъш-вериша . И понеже направих даста проучвания мога дам следното инфо : в началото на годината намерих телефон и говорих директно със складовете на Пурина - цената на чувал е 82 и нещо , да кажем 83 лв за 15 кг , по складови цени . НО не можело да си поръчам от там ...само на фирми и магазини носели ...На мене ми я дават 88.50 лв на чувал , и при това положение ми е интереско как в другия магазин ми "изпляскаха "цена 80 за същата храна . Там ми предлагат най- новата модификация за 90 лв  на чувал , при положение , че на килограм май я предлагат като Уринаре - 7, 90лв . Но ,пък , ми сепада далече магазина ....Уффф!

Пухито , четох проблемите ви с чишкането на Руби в края на миналата тема.  Имах такъв проблем с една от котараните ли - беше си харесала ъгъла не леглото и ...нататък е ясно Найлони подлагах на матрака  , чаршафи се сменяха , завивки се перяха ..... Няма и няма ....Пръсках - ефекта беше само временен . Тя мина кастрация първи транш - оказа се че е с кисти .В момента , да чукна на дърво, това спря . Почти . Ако може да се каже , че за  1 месец  само веднъж съм открила жълто петно в Онзи край -даже не беше мокро . А, преди поне по два пъти на ден имаше мокра локвичка . Сварвала съм я и най -демонтративно да се качи и да чишка гледайки ме в очите ....Само найлон ми спаси матрака от подгизване . Към момента още си намирисва  в ъгъла -няма да му мине току така . Дано с времето се  разнесе .
Виждях , че имаш решение временно на казуса , имаш и медицински познания .Аз мога само от личен опит да говоря - препоръчвам ти кастрацията . Възможно е да е признак и на здравословни проблеми .Както при нас .И от другите си котета съм забелязала , че започнат ли да си избират някое "лично "местенце  за тоалетна , значи нещо не е съвсем наред . Има някакъв дискомфорт -къде от здравословен , къде от психологически характер ...

Тинче
, това , че няма да идвате сега , не значи , че няма да идвате после ...Нали ? Свиркай като сте в района - ако трябва,  не вие при нас -ние при вас ще дойдем .. Няма да разваляме хубавата план-програма ,я ? Laughing Стига да е удобно , разбира се ....

# 108
Като стана дума за храна, и аз да попитам:
Защо гранулираната храна на Whiskas за бебета (тази, в която уж има мляко) е вредна за котетата?Прочетох така и тук и в един друг форум. Казват, че причинявала разтройство, хипер активност и пристрастеност при котките. Веднъж и аз купих такава храна, но нищо и няма. Даже вече котанка е изяла половината пакет и си ги хапва гранулките с удоволствие.

Също така я храня и с паучовете на Whiskas (тези, които са по 4 в опаковка; със патешко, заешко, пилешко и агнешко) и гранули на Friskies (в жълтата кутия) за бебета.

А вие с какви храни храните вашите котета?

# 109
  • Пловдив
От магазина в пресечката срещу Новотел Пловдив (Магазин Марли) купих дървени пелети 1.40 лв./ кг. Май обаче никой не ги счита за тоалетна при наличието на познатата силиконова в познатия съд. Дори сложих едно аки в пелетите, но уви. Може би трябнва да отделя по-специално внимание на привикването с новото чудо.
За ужилването да споделя опита си. И при животните, както при хората реакцията може да е различна има по-чувствителни (алергични) и по не чувствителни. Имахме куче което се подуваше от ... насекоми. Кортикостероиди оправят всичко, но животното трябва да е в перфектно здраве, защото подтискат имунитета.

# 110
Със сурово месо с кокал, по малко бъркоч от плодове и зеленчуци, кисело мляко, риба...

# 111

Събрах на едно място всичко, което чух, разбрах и прочетох за храненето. Моля, поправяйте ме смело!

Наръчник за хранене на котка, написан от един пълен лаик  Grinning
[/b][/u]

Преди 9 месеца не ми е минавало през ум, че отглеждането на котка е толкова проблематичено, а и скъпо нещо. Отначало безметежно щастлива си купувах храна от супермаркета и даже смятах, че го глезя, тъй като му „купувам“ все пак, а не му хвърлям остатъци от нашата храна. Моя Дунди в първите си месеци е ял дори и леща (и му плющяха ушите). Е, мъжа ми му носеше и печени кюфтета навръщане от работа. После нещо (вече не помня какво) ме светна, че не става така. Оттогава чета и търся мнения, но колкото хора попиташ, толкова различни мнения ще получиш. Продавачите в зоомагазините не дават надеждно инфо, ветеринарите ги подозираме, че им се плаща, за да рекламират скъпите марки храни, инфото в интернет идва от определени производители.

Както и да е, след много четене и питане, стигнах до следните изводи:

- котките не ядат никаква човешка храна, дори да изглежда подходяща и апетитна за тях като кюфтета или филе. Прясното мляко ги разстройва, но може да се използва, ако имат запек.

- котките ядат само приготвена специално за тях храна. В интернет с изненада открих рецепти за домашно приготвяне, но като махнем тези залитания говорим за купешка храна за котки.

- храната за котки е три вида – суха (гранули), пауч и консерви. Не знам каква е разликата между последните две, освен видимото, че паучът е на по-дребни хапки. Някои препоръчват хранене само с гранули, защото имали всичко необходимо за животното, и разнообразяване с останалите. Според други може да се храни наполовина суха и мокра храна. Основната тънкост е в качеството на храната. След като тя е единствен източник на нужните за котката вещества, то е от огромно значение какво има вътре в нея. Казват, че повечето храна на пазара е долнопробна. Това се отбелязва както за сухата храна, така и за консервите, макар да изглеждат от месо, но въпреки това като основен проблем се извежда качеството на гранулите. Некачествената храна води до дефицити в организма, заболявания, разходи за ветеринари и страдания за животното.

- Гранулите са три вида – икономичен клас, среден клас и висок клас. Границите между трите групи се размиват, особено в средния клас, който има широк диапазон и някои от по-евтините храни спадат всъщност към икономичния, а други се приближават към високия. По цена Уискас влиза в средния и даже в зоомагазина го дават среден клас, но той се рекламира много интензивно и цената му всъщност е натоварена с разходите за реклама, иначе е от долнопробните храни. Икономичният клас са всички, които се продават в неспециализирани магазини, които са разноцветни и с цена до около 5 лева за кг. Един производител има от двата или дори и от трите вида храни. Примерно Пурина произвеждат  Purina Veterinary Diets, Pro Plan, Gourmet, Cat Chow,  Friskies и Darling като последните две са в икономичния клас, следващите две са в средния, Про план също е среден, но в горната граница и с цената си от 14 лв за кг се доближава до високия. Често за висок клас се посочва Роял Канин, но ако питаш ветеринаря ми, той ще покаже още по-скъпи храни, които се продават само при него. Мисля, че е въпрос на лични финансови възможности дали ще се избере храна от най-високия клас или от горната граница на средния клас. Доколкото разбрах икономичният клас храна е недопустим компромис и има случаи на пишкане на кръв дори от половин кило храна. Аз съм се спряла засега на Cat Chow – марка, препоръчана от ветеринар и от Аша, която има много опит.

- Гранулите трябва да се разнообразяват с различни видове и с друг вид храна, за да не се пристрастява котката към определен вид и да капризничи. Освен това има храни, които са полезни и вкусни за нея като яйцето, рибата, месото. С нито едно от тях не бива да се прекалява, а се добавят по изключение отвреме навреме.

- Сурова или преработена храна? Според едни източници котките са хищници и най-естественото е да ядат сурово месо. Според други чрез суровото месо те приемат паразити и се налага да се обезпаразитяват с лекарства, които увреждат черния дроб. Компромисно решение е сурово месо, които е било замразено за 20 дни, или много леко обварено месо.

# 112
Ох, явно ядовете ми нямат край! ooooh!

Ако сте по- чувствителни, не четете следващото:

Скрит текст:
Прибрах се одеве от работа, поглеждам мацата и какво да видя?!
Една трета от раната ѝ се отворила  Shocked ooooh! и се виждат вътрешностите ѝ! ooooh!
Айде бегом до вета!
Него го няма, само жената на рецепцията там.
Звъня му и вика - ще чакаме.
Е, чакахме, чакахме - час и половина. Tired
Дойде господинът, порядъчно почерпен! Close
Не, че е нещо изненадващо за тукашните, ама пък е доктор, бе да му се не види! Close
Погледна той раната и каза... (няма да ми повярвате, знам, но тук така разсъждават и за хората, какво остава за животните! Close) че не иска да пипа нищо, иска да остави (цитирам) "природата да реши какво ще се случва с котката"!!! Close
Полудях, разбирате ли?!
Просто полудях! ooooh!
Викам, ей, човек, аз няма да чакам да се отвори цялата рана и да му изпадне на животното карантията, хващай иглата и почвай да шиеш!!!
Та, понеже и сестрата я нямаше, се наложи аз да държа животинката (аз нямам проблем с това, ама не е там работата), докато я ши почти цялата, наново, наживо, без упойка!!! ooooh!
Не знам какво да кажа, наистина не знам, хем съм бясна, хем отчаяна, хем уморена от всичката тая глупост около мен! Tired ooooh!

Последна редакция: чт, 06 юни 2013, 19:30 от Джуличка

# 113
Джуличка, ти се бориш за тази котка от самото начало, така че дръж се, смятам, че упорството ти ще бъде възнаградено.
Защо без упойка, бе  ooooh!

# 114
Джуличка, ти се бориш за тази котка от самото начало, така че дръж се, смятам, че упорството ти ще бъде възнаградено.
Защо без упойка, бе  ooooh!

Щото е идиот! Close
То пак добре, че я заши, че иначе не знам какво щях да правя, наистина! Sad

# 115
Ох, явно ядовете ми нямат край! ooooh!
Прибвах се одеве от работа, поглеждам мацата и какво да видя?!
Една трета от раната ѝ се отворила  Shocked ooooh! и се виждат вътрешностите ѝ! ooooh!
Айде бегом до вета!
Него го няма, само жената на рецепцията там.
Звъня му и вика - ще чакаме.
Е, чакахме, чакахме - час и половина. Tired
Дойде господинът, порядъчно почерпен! Close
Не, че е нещо изненадващо за тукашните, ама пък е доктор, бе да му се не види! Close
Погледна той раната и каза... (няма да ми повярвате, знам, но тук така разсъждават и за хората, какво остава за животните! Close) че не иска да пипа нищо, иска да остави (цитирам) "природата да реши какво ще се случва с котката"!!! Close
Полудях, разбирате ли?!
Просто полудях! ooooh!
Викам, ей, човек, аз няма да чакам да се отвори цялата рана и да му изпадне на животното карантията, хващай иглата и почвай да шиеш!!!
Та, понеже и сестрата я нямаше, се наложи аз да държа животинката (аз нямам проблем с това, ама не е там работата), докато я ши почти цялата, наново, наживо, без упойка!!! ooooh!
Не знам какво да кажа, наистина не знам, хем съм бясна, хем отчаяна, хем уморена от всичката тая глупост около мен! Tired ooooh!
Джуличка, стискаме палци и за майчицата. За съжаление голяма част от ветеринарите са такива - безотговорни пияници (изказвам се грубо, но ме е яд). А този ветеринар, при когото ходиш българин ли е? Ние си мислим, че в чужбина е различно, пък то... Успех на майчицата, таткото и бебето, но най-вече на теб! Hug Hug Hug

# 116
Тоя е някакъв пияница и нескопосник, явно. Единственият в градчето ли е?

# 117
Джуличка, стискаме палци и за майчицата. За съжаление голяма част от ветеринарите са такива - безотговорни пияници (изказвам се грубо, но ме е яд). А този ветеринар, при когото ходиш българин ли е? Ние си мислим, че в чужбина е различно, пък то... Успех на майчицата, таткото и бебето, но най-вече на теб! Hug Hug Hug

Не, не е българин, местен си е.
Аз ако си бях в България, ехеее...
Ама, айде де, късмет!
Чувствам се бепомощна, ядосана и отчаяна в ситуации като тази, когато нямаш избор, а трябва искаш или не искаш, да се съобразяваш с тяхното мнение, независимо колко малоумно може да е то! ooooh!

Тоя е някакъв пияница и нескопосник, явно. Единственият в градчето ли е?

В Центъра, където ние живеем, да.
Тук е много развито животновъдството и всички ветеринари се занимават с животните от фермите, извън града.
Този има кабинет на пъпа на града и явно за това е и такъв скъпчия, а и си действа както му е кеф, защото иначе какво ще прави човек - като нямаш избор, мълчиш и това е. Sad
Аз като казах на една моя колежка колко ми е взел за секциото, тя се хвана за главата и не можеше да повярва!
Но не ми се коментира това, само исках всичко да е наред.
А то - хем плащаш като луд, хем работата е свършена като че ли съм хванала някой от улицата да я свърши, а не доктор, егати! Crossing Arms

# 118
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Джуличка, прости ми невежеството, ама в коя държава се случва това? Възмутително е! Недей да се отчайваш и не забравяй, че ние всички сме духом с теб! Hug  fingerscrossed

B l a n k a , много добро обобщение! Peace

# 119
Джуличка  , стиснат палец и от нас- дано всичко е наред! Hug но наистина е възмутително ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт