Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 111
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 065
  • София

Батак - блато. По-назад го писах.  Simple Smile

Да, буквалният превод е този, а преносно е пропаднал, безнадежден, безнадеждна работа.

# 1 066
  • на брега на морето
От диалектните, които много често съм чувала у дома са "префунела или нафунела" - ползва се като ти настръхне кожата от студ, така че да ти щръкнат и косъмчетата.

Твоят пост ми напомни любим, любим пасаж от Елин Пелин - "Задушница". Направо го усещам физически:
"Мъглив и влажен есенен ден е сподавил малкото селце. Ситен дъжд непрестанно ръми и рони последните жьлти листа на оголелите тополи, които стърчат край старата черквица, печални и тъжни като вдовици.
Под схлупения сайват на черквата са наредени учениците. Пред тях стои префуняла от студ учителка — тънка, дьлга и суха мома — и сърдито кряска на немирниците."

Найда мисля, че означава намерена (нАйдена).

# 1 067
Да найда е намирам.Името Найден идва от там.Кръщавали са така разни намерени дечица или като защитно име, ако двойката дълго е чакала дете или са им умирали предишните.Да си помисли смъртта, че не е тяхно и да го подмине.
Имах котарак Найден.Баща ми го кръсти така, защото го намери я един кашон с книги  Laughing

# 1 068
[  Орбашии баба ми нарича купонджиите. "Голяма си орбашийка" ми вика понякога.  Wink

Симпатична дума. За пръв път я чувам.

Произлиза от "хоро" и "баш". Хоро няма да обяснявам  Simple Smile, а баш е първият, водачът. Буквално "орбашия" е водачът на хорото, а и "хороводец" съществува като дума. Баш е също кърпата или джинджифляшката- накичена сопа /пръчка, тояга/, която се размахва от въпросния.

Ахаааа....ето го къде било обяснението!  Hug  Звучи толкова логично, ама никога нямаше да се сетя! /дори и в Гугъл никъде не намерих думата/
Сетих се за още една думичка: джан-джор или нещо подобно. Знам я в смисъл никой, никакъв. /Джанджор човек нямаше днес в магазина./ Но сега чета в Гугъл, че някакъв човек обяснява фамилията си Джанджоров с "дърводелец" на тракийски, моля ви се /!?/

# 1 069

Сетих се за още една думичка: джан-джор или нещо подобно. Знам я в смисъл никой, никакъв. /Джанджор човек нямаше днес в магазина./ Но сега чета в Гугъл, че някакъв човек обяснява фамилията си Джанджоров с "дърводелец" на тракийски, моля ви се /!?/

Аз го знам като джан-джун. Джан-джун нямаше в мола, примерно.  Laughing

http://www.bgjourney.com/Bit%20t%20Kultura/Old%20gloss/Old%20gloss%20Dj.html

"джан-джун, джан-джин - (от пер.-ар.-тур.) - няма джан-джун - Няма жива душа, няма никой"

# 1 070
  • sofia
Показах на мъжа ми трънско-английския речник, защото има корени там и той каза "ами да, в Трън още се усеща голямото влияние от кръстоносните походи, затова фамилията Томови е често срещана, а също така всички хора са високи и красиви като мен. " Баба ми не знае, че той е от Трън, за да не вдигне кръвно, много мрази трънчани и все си пее разни песнички, според които всичко, с изключение на шопкинята, за нищо не става, а най-зле е трънчанката, следвана от врачанката.
Joy Joy Joy
Имам колежка от Трън... викаме й "дзверо".
Мъжа ми имаше известно време работа с една възрастна дама, чиито корени бяха от трънско и врачанско (съответно двамата родители). Имайки предвид, че моите корени са врачански, познавайки гореспомената колежка, мъжа ми заключи "таково животно нема" - визирайки възрастната дама.

# 1 071
  • София
Да найда е намирам.Името Найден идва от там.Кръщавали са така разни намерени дечица или като защитно име, ако двойката дълго е чакала дете или са им умирали предишните.Да си помисли смъртта, че не е тяхно и да го подмине.
Имах котарак Найден.Баща ми го кръсти така, защото го намери я един кашон с книги  Laughing

Има и традиция, ако децата на семейството до момента не са оцелявали, или пък роденото дете е болнаво, да го подхвърлят рано сутрин на улицата и, който първи го намери му става кръстник, а детето се кръщава Найда, Найден. Целта е този, който го е открил, да му придаде своето здраве и съдба, като по този начин се избягва злата орисия на семейството.

# 1 072
  • на брега на морето

А аз - бял мишок. Пробутаха ми го съучениците на дъщеря ми. Буквално го пъхнаха в ръката ми и избягаха по стълбите. Grinning

# 1 073
  • sofia

Проверих, благодаря!  Laughing

Имам проблеми в четенето с разбиране на тези думи:

Скрит текст:
герчек
янгън
арък
учкур
адъм
давия
мюстешар
лествица - стълба?
каикчия - това каякчия ли е? лодкар?
ахчия
байлама
бабач
скокут - гъдел?
врис
янгън
бинерджия
гюнеш
курма
абеля
айналия
бюджет на остарял френски (звучи мръснишки)
джанавар
батлак

Някой може ли да преведе? Останалите или ги знам точно какво означават, или поне с какво значение се използват.  Simple Smile
За "батлак" - баба ми (с. Галиче, Врачанско) така наричаше бъчвата за виното.

# 1 074
  Има и традиция, ако децата на семейството до момента не са оцелявали, или пък роденото дете е болнаво, да го подхвърлят рано сутрин на улицата и, който първи го намери му става кръстник, а детето се кръщава Найда, Найден.

Имаме една баба Доста, която се казва така, защото е осмото дете в семейството и като се родила, бащата казал "доста станаха" и са й дали това име, за да престанат да им се раждат повече деца.

# 1 075
За "батлак" - баба ми (с. Галиче, Врачанско) така наричаше бъчвата за виното.

И аз си помислих, че е нещо друго, а не батак.  Simple Smile

# 1 076
  • София

Има и традиция, ако децата на семейството до момента не са оцелявали, или пък роденото дете е болнаво, да го подхвърлят рано сутрин на улицата и, който първи го намери му става кръстник, а детето се кръщава Найда, Найден.

Имаме една баба Доста, която се казва така, защото е осмото дете в семейството и като се родила, бащата казал "доста станаха" и са й дали това име, за да престанат да им се раждат повече деца.

По тази причина кръщават и Запрян, Запряна, за да се "запре", спре появата на повече деца.

Понеже и аз съм чедо на Северозапада, баба ми понякога използва изразите "Какво си се накокошинил?" и "дреме, като пуяк на пращина?".

Пускам и един интересен речник, като се извинявам, ако вече е постван тук: http://www.severozapad.org/content/view/33/31/

# 1 077
Пръщина при нас май казват на куп опадали листа, които вече се разлагат. Или на ферментиралите плодове за ракия, вино.
Кокошинки са едни буби дето ходят по пилетата. А накокошинил-или ядосал, или ти е студено и си се свил.Мой колега казва на това състояние"зазимяване"  Joy  
 Казват пръдище на поляни, които са близо до селото,доста голям участък е, точно срещу нашата къща се намира през река Вит .Там овчарите пасат стадата, едни поляни, гори са...

Имам познат Стоядин.Той е перничанин. Родителите му дълги години не са имали деца и като се родил той, го кръстили така.След него имат още 3 дъщери.А е кръстен и на дядо си Стоядин, който е дете след няколко починали, единствено той е оцелял.

Моята прабаба беше Стоянка.И тя е дете след, мисля, 3-4 починали бебета.Оцеляла е, а след нея са имали още двама сина. Тя доживя до 93 години, като преди нея си заминаха братя, снахи, племенници, мъжът и, дъщеря и, синът и. Само тя остана и надживя всички.

# 1 078
От баба ми знам, че също се кръщава Стоян/Стоянка, дете, преди което другите деца са умирали.
В смисъл - да остане.

Баба ми, която е родена в София и дори майка й е родена там, не търпи употребата на диалектни думи, но използва много турцизми. Знае ги от баба си, още от времето, в което в София е имало доста турци. Те са явно по-малкото зло за една истинска столичанка, бидейки чужди Simple Smile

Аз като дете прекарвах летата си в Банско, но никога не ми е хрумвало да говоря така.
Баба ми сигурно щеше да ме изхвърли.
Години по-късно разбрах, че не за всички е нормално да разбират като им говори банскалия  Laughing

# 1 079
  • София
 Ивенце, когато бях още ученичка, ходех всяко лято на екскурзионно в някоя от прекрасните ни планини. Още помня в какво недоумение изпаднах, когато на хижа Бъндерица двама момци от Банско започнаха да разговарят помежду си. Абсолютно нищо не разбрах  ooooh!

*Belle-Etoile*, кокошинките са едни чернички гадинки, смучещи кръв от пернатите. Баба ми редовно мажеше кокошките и пилетата с мас, за да ги унищожи.
  Пращина са си точно гроздови джибри, а целият израз е за човек, който не помага да се свърши някаква работа, а само гледа отстрани.

Скрит текст:
*Belle-Etoile*, ти си радост за етнолога  Hug

Последна редакция: ср, 12 юни 2013, 12:34 от Inanna

Общи условия

Активация на акаунт