Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 154
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 080
Така е.
И аз като съм ходила с приятели съм го наблюдавала Simple Smile
Но и обратното го има - тъй като не говоря като тях, банскалии си мислят, че не ги разбирам и много се изненадват.

# 1 081
Гледай сега линка с речника на Северозапада  Laughing Все едно са седяли до баща ми и са записвали. Признавам, че някои от изключително мазните псувни ги ползвам и аз. Като ги видях така написани ми изглеждат по екзотични, отколкото звучат в мозъка ми.

Кокошинките си ги спомням, че бяха по-прозрачни, може би черни стават от кръвта.Баба ми имаше цяло поколение пилета с голи глави, защото бях решила да ги чистя от кокошинки и яйцата им и оскубах на пилетата горната част на главите. Всички ходеха като бръснати, на някои им поникнаха по 5-6 перца, нп други си ходеха до края на живота си гологлави  hahaha   
В Банско съм ходима на пленери 2-3 пъти, но не помня никакви думи или да съм говорила с местни.
Бабата и дядото на един от бившите ми живееха в някакво село по пътя на там.Някъде след Дупница може би.Само на бабата и разбирах що годе, тя живееше през повечето време в София.Но дядото си беше там и не разбирах абсолютно нищо.Като ме хванеше от портата и дори поздрава му не разбирах.

# 1 082
  • София
 Ивенце, притежаваш скрито оръжие  Grinning

Някога по Диалектология ни преподаваше един страхотен професор - Тодор Бояджиев. Той казваше, че диалектите трябва да се съхраняват, защото те са солта на езика. Радвам се да слушам и записвам всякакви говори и диалекти, но само и единствено в естествената им среда. Дразня се, когато диалектни и жаргонни думи се употребяват във формална обстановка, както и при писането на официални документи.

Имам позната, която е детска учителка, но в ежедневието "перка" (неин израз) на силен шопски диалект, тъй като е родом от Самоковско. Живее и работи в София повече от 30 години, но не е преодоляла този начин на изразяване. Почти съм убедена, че изпуска по някоя и друга дума пред децата в детската градина, поради което не би следвало да се учудваме как децата ни научават определени думички и изрази  Sick

Последна редакция: ср, 12 юни 2013, 13:08 от Inanna

# 1 083
  Имам позната, която е детска учителка, но в ежедневието "перка" (нейн израз) на силен шопски диалект, тъй като е родом от Самоковско. Живее и работи в София повече от 30 години, но не е преодоляла този начин на изразяване. Почти съм убедена, че изпуска по някоя и друга дума пред децата в детската градина, поради което не би следвало да се учудваме как децата ни научават определени думички и изрази  Sick

Началната учителка на дъщеря ми ясно и отчетливо казва "бяли" и "голями" (не са единствени примери). Не е чудно защо се наложи да започна да поправям детето, което си говореше съвсем правилно до 1 калс Simple Smile Не мога да повярвам, че човек, който говори така, пише правилно...

И не, не бъркам БАТЛАК с БАТАК Simple Smile Не е дума, която употребявам, но отлично знам в какъв контекст я използва скъпият, като се разбеснее насред безпорядъка Wink Но оригиналното значение казах, че не знам още в началото  Peace

# 1 084
Тази тема изненадващо се е превърнала в нещо много приятно. Споделям мнението по-горе, че диалектните думи са солта на езика. Дори недиалектни, има думи, страшно интересни, но умиращи, излизащи от употреба. Обожавам странни думи.
Една от най-любимитеми е опропастявам. Толкова е цветиста. Харесвам и непрокопсаник.
От баба ми знам и няколко интересни думи, споделям ги с вас, да им търсите значението  Wink :
Играорка
Ортосница
Фачерин/ фачерка
Скопосница

# 1 085
Скопосница да не е синоним на умеятна? Simple Smile Като антоним на нескопосана го разглеждам Wink
От рода на непрокопсаник аз харесвам разсипник и поразник Simple Smile

# 1 086
Скопосница да не е синоним на умеятна? Simple Smile Като антоним на нескопосана го разглеждам Wink
Да, в такъв смисъл го употребяваше. Друга дума, с подобно значение чух наскоро, от момиче от Ямбол-табиетлийка.

# 1 087
Да, в такъв смисъл го употребяваше. Друга дума, с подобно значение чух наскоро, от момиче от Ямбол-табиетлийка.
Аз го знам и като тертиплийка.

# 1 088
Батак и ние го ползваме за разхвърляно, пълна кочина.
Скопосен съм чувала аз, скопосница не.По-скоро скопосна.
Табиетлийка или табиетлия го ползваме за човек с особен характер. Не толкова в лош смисъл, колкото просто по-особен човек, с маниер, с изявен характер.
Непрокопсаник не го ползваме.Този род хора се определят с глъмав, глъмар.
А поклесарка знаете ли го, много я обичам тази дума  Laughing Срещала съм го и като поклисарка, но поне в моето село си казват поклЕсарка.

# 1 089
Табиетлия го знам като човек, който умее да си угажда. Да седнеш табиетлийската на маса, е да е богато, дълго и напоително това сядане. LaughingИли пък, подредил си е табиетлийски нещо-с желание много, със старание да си го направи хубаво.

# 1 090
"играорка" си го обяснявам, че играе много хора.
Ходи като поклисар - все ходи след някого.

# 1 091
Табиетлия е човек, който си угажда с по-изискани неща. Любител на гурмето един вид.  Mr. Green Тертиплия е такъв, който държи нещата да се правят по определен начин, по негов тертип.
Скопосница е оправна жена, но скопосах се значи подредих се лошо.

# 1 092
Табиет е обичай, навик. Тертип - начин.
Покриват се донякъде табиетлия и тертиплия, но понякога имат и разлики.
Табиетлия - който знае какво и как се прави по принцип, от всички. Тертиплия - който държи на навиците си и на своя начин на правене на нещата.  Thinking

# 1 093
  • София
Табиетлия е човек, който си угажда с по-изискани неща. Любител на гурмето един вид.

не е само за ядене. табиет значи навик на турски. тоест, табиетлия е човек, който си държи на навиците и обичаите.

доста от думите, които коментираме, са турцизми.

# 1 094
Няма как иначе.Толкова векове... превърнали са се в част от езика ни, и в различните краища на страната са асимилирани по различен начин.
При нас си има доста, сещам се за джам и джиде.

Общи условия

Активация на акаунт