Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 774
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 800
Скрит текст:
И пак ще се повторя - не че нещо, но София се е разрастнала най-много между 1956 и 1980 някъде. Заради соц заводите. Та който има носталгия, да гледа времето преди Кремиковци или направо преди началото на миналия век.  Mr. Green
И то се е увеличила с основно немекащо население.  Wink

Отвсякъде са отишли да работят в Кремиковци, не само от Северозапада. Но е факт че голямата част не са били точно професори или аристократи. В което няма нищо лошо, стига наследниците им да не се имат за чак пък толкова специални.

Даун, Нина мисля че беше иронична с този пост.  Peace

Нина я чета и в други теми. Позволи ми да имам лично негативно отношение към някой.

# 1 801
  • MI
Оф, Нели, айде моля ти се, не се подигравали в Италия, възхищавали се... Изобщо даже не познавам някой италианец от Рим нагоре да се прехласва по неаполитански диалект, напротив даже.

Подиграват се повече на тези, които си променят говоря, Кафе. Ама мноого повече. И откога в рим говорят правилно?  Whistling Всъщност неаполитанците се пребриха да се признае за език, а не за диалект. Даже уики има версия на наполитано. Още няколко така (сицилиански и сардински)- вместо да се срамуват се борят за запазването му. Ето това е разликата. Иначе простаци има навсякъде, разбира се. Че някои големи градове са и известни с голямата концентрация.  Laughing

Даун, за това си права.

# 1 802
Човече, това някой руснак, не е бг мьекане. Laughing
Ужас! Не стига, че има селяни в София, а вече и чужденци Mr. Green
От вирусите е явно...

# 1 803
Оф, Нели, айде моля ти се, не се подигравали в Италия, възхищавали се... Изобщо даже не познавам някой италианец от Рим нагоре да се прехласва по неаполитански диалект, напротив даже.
https://www.youtube.com/watch?v=-oixGjN_7Rw

Grinning

# 1 804
  • MI

Нали знаете, че този филм е италианската версия на френски филм? Само че тям мисля че в Нормандия го пращаха.  Laughing Светът е едно село, така да се каже.  И пак да кажа - бъркате нещо език с диалект.

# 1 805
ВЕрно ли? Ти цял свят ли познаваш, Ох'Аман? Аз лично познавам всякакви хора и от големите, и от малките градове - умни и тъпи, прости и възпитани. досега не съм забелязала зависимост често казано. Да не говорим, че от графиката, която сложих ясно се вижда кои години се е увеличили рязко населението на софия. Т.е. гръмогласните софиянци в огромната си част са първо или максимум второ поколение "кореняци" - несериозно дори за България, камо ли за страна с по-малко преселения (по обясними исторически причини). А преди това всъщност и софиянци са били жители на малък град. Значи, прости ли са били и те преди няколко десетилетия? И идването на работниците за Кремиковци ли ги е облагородило?  Thinking
има си общи неща, които са присъщи за малко населено място със сходни хора, къето всичи се познават и други, които са присъщи на хора от космополитни големи градове, където непознати хора трябва да се търпят и даже харесват, дори да са много различни.

Има си плюсове и минуси. Но такива разлики има и си личат във всяка една държава.

# 1 806
Човече, това някой руснак, не е бг мьекане. Laughing
Ужас! Не стига, че има селяни в София, а вече и чужденци Mr. Green
От вирусите е явно...

скоро и селяни чужденци ...мани мани

# 1 807
  • MI
има си общи неща, които са присъщи за малко населено място със сходни хора, къето всичи се познават и други, които са присъщи на хора от космополитни големи градове, където непознати хора трябва да се търпят и даже харесват, дори да са много различни.

Има си плюсове и минуси. Но такива разлики има и си личат във всяка една държава.
Има, основното е липсата или наличието на клюки и анонимността. Но както вече казах, и София не може да се нарече точно голям космополитен град. Малка ни е държавата, малки са ни и големите градове, това е положението.

# 1 808
За мен подобен антагонизъм между София и провинцията е проява на някакви комплекси и от двете страни.
Да. Комплекси, свързани с парите, които текат към София.

# 1 809
  • София
В обедна почивка излизаме аз и моя колежка (родени в София) и колега родом от Плевен. За половин час пеша из центъра той срещна 3-4 познати от Плевен, а ние двете - никого.

# 1 810
  • В Космоса
В обедна почивка излизаме аз и моя колежка (родени в София) и колега родом от Плевен. За половин час пеша из центъра той срещна 3-4 познати от Плевен, а ние двете - никого.

Споко, плевенчани не мьекат. Laughing

Добре, за столица - провинция ясно, винаги си е било така. Нека пренебрегнем за малко София, има ли дразги между твърди и меки диалекти, между родените в северозападна и родените в югоизточна България, например?

Последна редакция: ср, 26 окт 2016, 10:54 от Акаша

# 1 811
вражди  Joy
Работата е по-сериозна отколкото си мислех, след като се заговори за вражди.

# 1 812
  • MI
Не, няма. Само софиянци се надуват толкова.  Wink Има по някой виц как са се разбирали преселници от Беломрска Тракия с тези от Западните покрайнини, варненци се смеят на софиянци и т.н., но липсва това чувство за превъзходство и тази провинциалност.

# 1 813
  • В Космоса
вражди  Joy
Работата е по-сериозна отколкото си мислех, след като се заговори за вражди.

Е, силничка е думата, така е. Написах го без да вкарвам чак такава умисъл. Кажи по-подходяща, веднага ще поправя. Peace

Дразги, може би, щом се говори за дразнение от мекането... Thinking

Последна редакция: ср, 26 окт 2016, 10:37 от Акаша

# 1 814
  • UK
Да кажа за нас тогава, аз съм от Русе, мъжът ми е от югозападна македонска България, живяхме 7 години в София преди да се изнесем към чужбина. Вражди няма, освен, че пада смях и обяснения после кой какво казал и искал да каже. Вече си свикнахме, много малко неща вече ме впечатляват.
Аз съм завършила филология и диалектите повече галят ухото ми отколкото да ме дразнят, обаче смесицата на която говори сега мъжът ми е ужасяваща. Прихванал е много от мен и семейството ми, явно за тази смесица говорите. Simple Smile

В неговия край казват "ке" вместо "'ще", мъжът ми не го използва, но братята му да, там пак за първи път чух в жива реч и то от млада жена в 20-те си години да каже "нозе" вместо "крака". Със свекървата сме имали недоразумения в кухнята, на чесъна казват "лук" (от чеснов лук), на лука казват "кромид" (кромид лук), използват се много македонски думички от типа на цръвляк (червей), църно (черно), а това смяна на ударения за нищо го нямат. Там също много се ме-ка на спреженията на глаголите, питала съм мъжът ми дали въобще знае кога се казва -м, и кога -ме, спреженията са му тъмна индия и да иска да говори по-правилно не може, защото не може всеки път да проверя кой глагол от кое спрежение е, за да използва правилната му форма. Разбирам го.

В моя край повече се различава акцентът, отколкото се използват диалектни думи. Но и аз изпадам във възторг като чуя (рядко, но се чува) реплика "как се наядАх" Laughing Веднъж попитах дете 3-4 клас с колко завърши годината и то каза "с петорка".

Едно време като ученици, дойде в класа дете расло в София и всички много му се подиграваха на говора, и на всичко което е различно - на деца с шини, и очила, и повече килограми.
Живяла съм с години на три различни краища на Бг и се свиква с всичко, нищо не ти прави впечатление, сега съм в Англия и срещам българи от всички краища на Бг, не се потрисам от нищо, важното е, че на един език говорим и се разбираме.

И един пример от Сф - там работих в офис с клиенти и говорът ми е бил на ниво, но не мога да избегна мекия говор, когато говоря с баба ми или майка ми, променя се според ситуацията. Шефката ми и колежките ми иначе, софиянки, които се имаха за много широко скроени и никога дума не са отваряли за моя акцент, наричаха помежду си и пред мен фирмите от Бургас и Варна, с които работехме "селските фирми".  Rolling Eyes Не съм ги питала заради говора на колежките по телефона ли.

Общи условия

Активация на акаунт