Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 592
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 690
Ами вие софиянци дали нямаше да се местите в Русе, ако беше станал столица? За проф.Иречек вече писах. Аз дойдох да следвам в СУ и останах тук, но често отивам и в Русе.  
Ами не. При това университети има и другаде освен тук.Ти защо не отиде и остана във Варна например и там има университет.Не го приемай за заяждане, наистина ми е любопитно защо хората избират София при равни възможности с друг град.

Физика имаше в София, Пловдив и Шумен. Аз избрах СУ като най-сериозен университет. Във Варна няма. Обаче моята майка е избрала ВИНС във Варна. Баща ми пък-МЕИ София, но задочно.

Аз друго питах, болднатото. Защо не избра Пловдив в такъв случай или защо не се върна в Русе(пак в голям град)?
Защото причината в последно време за оставане тук си е нощния живот, а не липсата на работа другаде

О, сериозно ли говориш??? Какви равни възможности? Това да не е Германия,Франция или САЩ?

Алма Матер е номер 1 от толкова години.

Нощният живот въобще не ме интересува. Предпочитам дневния и вечерния-концерти, изложби. И в Русе има, но е по-бедно. Ако Русе беше столицата, положението щеше да бъде обратното.
Вероятно тогава Алма Матер щеше да бъде там. БАН-също.

Последна редакция: нд, 09 юни 2013, 01:35 от vl

# 691
  • София
Щом прииждат, ще трябва да преглътнат шегите и закачките.
На мен лично никой не ми пречи, диалекти и акценти ме забавляват.

# 692
  • n/a
Ms.Gorgeous, защото ми харесва  Laughing
Това ми е ясно, но някак трудно се четеш, при все, че има какво да кажеш Peace
Трудността в четенето е въпрос
на възприятие. Както и акцентът.
Благодаря  Grinning

# 693
  • София
а, що бе, Русе можеше да стане столица, ама замалко изпущи шанса! Миналата година преместиха митниците, догодина можеше и МС!  Wink

# 694
Кралицата и правителството не са в Амстердам, а в Хага. Нали сте чували?

В Швейцария най-големият град е Цюрих. Но не всичко е концентрирано там, както и в Берн.
В доста от напредналите страни не всичко е в столицата. Оттам идва и обяснението, че доста хора не я предпочитат. Неслучайно питах за Париж, Берлин, Лондон, Мадрид, Рим, Ню Йорк.

Мога да ви кажа нещо интересно за Гоце Делчев. Преди 20г. някакъв наш сънародник преуспял в странство искал с негови пари да построят изключително модерна болница там. Да, ама не! Построили каква да е и най-новата и модерна апаратура била изпратена в София!!!

Последна редакция: нд, 09 юни 2013, 02:04 от vl

# 695
  • n/a
Което какво доказва, vl?
Има и други примери, в
които не столицата е во-
дещият град в държава-
та. Това са изключения,
не са правило.

# 696
Което какво доказва, vl?
Има и други примери, в
които не столицата е во-
дещият град в държава-
та. Това са изключения,
не са правило.

Пак не се разбрахме. И там столицата  е водеща в много направления, но са развити и доста други градове. Например в Германия-Мюнхен, Хамбург, Франкфурт, Дюселдорф, Щутгарт, Дрезден, Лайпциг и др. Италия-Милано, Торино, Венеция, Генуа, Неапол, Болоня, Флоренция и др.
Англия-Лийдс, Манчестър, Глазгоу, Нюкасъл и др.
Франция-Тулуза, Лион, Нант, Марсилия, Бордо, Страсбург и др.
Знаете ли в колко от споменатите градове има трамваи и метро? А в колко други неспоменати? Например в Бохум? Там има и известен университет. Дори в някои малки градчета имат реномирани университети и изследователски институти.  Ами тук в Бг?

А за САЩ списъкът е безкрайно дълъг.

Последна редакция: нд, 09 юни 2013, 02:08 от vl

# 697
  • София
"Тук в Бг" има една приказка - Нерде Ямбол, нерде Стамбул...

# 698

Остава да ми я обясниш като значение.

# 699
  • София
като с компютрите и компотите

# 700
  • София

Нещо като къде си тръгнал да сравняваш Ямбол с Истанбул.

# 701
Произношението очевидно ще се пов-
лияе от масата хора. Ако преобла-
дават тези с по-меко говорене, ня-
ма как да не омекне цялостно  Mr. Green

Тъй де - това е очевидният и кратък отговор. Останалото са някакви неразрешени вътрешни драми, ми се струва.

# 702
  • София
Да, а като добавим и теорията за Развален английски - официален език на планетата, съвсем отпада драмата. Laughing

# 703
Да, а като добавим и теорията за Развален английски - официален език на планетата, съвсем отпада драмата. Laughing

Да, може да се каже. Аз поне претенции към езиците и произношението нямам - само да се разбираме.

# 704

Нещо като къде си тръгнал да сравняваш Ямбол с Истанбул.

Не, сравнявам положението в Бг с това в напредналите държави. И според теб не трябва ли???

Нямам представа от Ямбол и Стамбул, но в доста от изброените от мен европейски градове съм бил. Не говоря наизуст. Или пък на база чутото от новините.

Общи условия

Активация на акаунт