Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 500
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 840
Обаче и курортистите в Бг са подложени на шум и тормоз. Ремонти, чукане, тракане точно в сезона. Започват рано сутрин и продължават до късно вечер. Така беше и на морето и във Велинград.

Навсякъде по морските курорти има забрана за строителство, която действа от 1-15 май до 1-15 септември. Различните общини фиксират различно срока, но горе-долу е така. Ето ги заповедите за Варна, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена и други. Даже са до 1 октомври тази година.

http://www.varna.bg/bg/articles/67/

Не зная какви и откога са тези забрани, обаче преди 6г. в Ахелой беше ужас, а преди 3г. във  Велинград-също. Затова(а и заради много други неща) предпочитаме Гърция.

# 841
Аз също съм забелязала, че на село или мялките градове, момичетата са много повече "домакини"  Peace Аз си го обяснявам, че покрай живеенето в къща с градина, животни и земи за обработване, има много повече работа и всеки член на семейството се впряга в работата. Не, че в града и аоартамента няма работа-но сте трима-четирима човека, кой сготви, изчисти...детето ходи на някой спорт,курс. Докато на село родителите отиват на работа, ако не-вършат земеделска работа, дъщерята трябва да сготви и изчисти, сина  се грижи за животните или да поправи нещо. Не толкова като "патриархат" в някакъв лош смисъл, а привички, навици, начин на живот.  Има си "женска" работа и "мъжка", което не значи, че някой го заробват и подтискат.
В моето семейство на село беше матриархат-прабаба казвашв кое как да става, тя нареждаше и забраняваше.Но пък дядо(синът и) сядаше на масата и казваше на вуйна ми- "Таньо, сипи ми ядене" , тя сипваше, той се наяждаше и казвашв"Таньо, дигни мясата". Така е и вуйчо ми, но по-омекотено, защото готви, а това дядо не знам да го е правил някога. Но прабаба командореше, казваше кое кога ще се копае, сее, ремонтира, къде ще стои и какво ще се купува.
Та всеки си имя роля.
Това в града е малко размито.

# 842
  • София
Та всеки си имя роля.

И слава Богу!
В града за мъжа не остава кой знае колко работа, освен да поддържа колата в изправност и да чат-пат да вдигне нещо тежко. А децата и грижите за тях си остават и тежко на жената, ако случи на така научен мъж. Още майка ми казваше: Имам колежки, дето едно кафе/бира не искат да пият след работа, че вкъщи без тях нямало да седнат да ядат.
Уважавам домакинстването (най-вече готвенето), но донякъде. Ако ще ме ощетява откъм сън, четене, ровене из и-нет или срещи с хората - но пасаран.   

# 843
Та всеки си имя роля.

И слава Богу!
В града за мъжа не остава кой знае колко работа

Е, как да няма работа! Нали някой трябва да казва "Таньо, сипи ми ядене!" и "Таньо, вдигни масата!". Ти да не мислиш, че е лесно да ръководиш и синхронизираш действията в едно семейство.

# 844
Правил ми е впечатление изразът " момиче си". От момичетата се иска да са по-прибрани.

# 845
  • при късмета
Правил ми е впечатление изразът " момиче си". От момичетата се иска да са по-прибрани.

Като го чуех и направо  #Cussing out Цялата рода се изреждаше с този израз към мен. Защото на 12 години предпочитах да съм в масло до лактите и завряна под капаците на колите и вътре в тях.
И тогава и сега съм на мнение, че домакинстваш като му дойде времето.  Деца на моята възраст тогава, израснали извън София наистина домакинстваха и най-голямата им гордост беше, че са изчистили къщата сами. То няма лошо, даже е похвално, ама те си останаха с този основен приоритет и сега като голями. Няма по-важно от това и децата си(момичета) учат на същото. Ето по този начин се пренася манталитет от едно място на друго, та ако ще да живееш 40 години в София

# 846
Ние ще да сме бам- башка еманципация. Моите са мъже и чистят пода, хвърлят кофа, готвят... Сал едно момиче има у къщи- аз.
Не знам за коя нашенска махала е нормален този пък манталитет.  newsm78

# 847
  • София
В тоя ред на мисли се радвам, че мъжът ми е градско чедо и взе че почна да готви.
Докато аз гледам децата примерно.

# 848

И много правилно, не е приятно да са мърли от малки, че после те ще учат на ред и приличие като станат майки и баби. Аз казвам "момиче си", когато видя грубиянско поведение, което е неприсъщо за малка дама. Така де, щом ще ми излиза с подбран тоалет, чантичка и обущенца, няма да си цапа ръцете като яде, да се хили с отворена уста и да си сърба сладоледа. 
Наскоро ми направи впечатление (приятно) една майка на младеж, може би около 16-17 годишен, непрестанно го шибваше в стомаха, за да се изправи, защото не може един млад мъж да седи с отпуснат тумбак и рамене.

# 849
  • София
Като чуя "момиче си", направо се вбесявам!

# 850
Вбесявай се, аз пък го употребявам и все уместно. Понеже нямам собствени момичета, на чуждите го казвам.

# 851
# 852
  • София
Как точно го употребяваш уместно спрямо чуждите деца, които са момичета? Като критика и изискване за определено поведение, което на теб ти е важно, предполагам! Ми, роди си твое момиче, и му го казвай колкото искаш!

А поведението на майката на 18-годишния младеж е унизително, а дваж по-унизително е публично. Не може ли да му каже на ухо да се изправи, а трябва да го излага така!

"Госпожо" си е напълно редовно обръщение.

# 853
Да, но имам чувството, че ми се добавя десет години отгоре, не мисля че съм толкова стара. Crossing Arms

# 854
- Госпожице...
- Ау, как познахте, че съм госпожица?
- Като ви гледам, не вярвам някой да се е оженил за Вас.

Общи условия

Активация на акаунт