Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 320
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 165
Баба ми казва на патладжана мордомат Laughing, предполагам, че идва от син (морав) домат.

Мор също е турска дума и означава лилав Wink

# 166
  • София
Имам едни спомени като много малка (тогава все още имах контакт с баща ми и неговите родители). Те живеят в едно село близо до София, върли шопи. Та дядото все ми повтаряше "ДЕте, много си нефелно". Аз и досега не знам значението на нефелно. Моля, ако има шопи, да ми кажат.  Praynig  Grinning

# 167
Че какво общо имат шопите. Нефелен означава слаб, неспособен, негоден. В случая най вероятно слаб ( физически).
Примерно нефелна работа= работа, която няма да я бъде, неуспешна.

Абе не четете ли Чудомир, Елин Пелин, Йовков, Талев?

# 168
Да бе и който говори с диалект, автоматично става по тъп от тези които не говорят с диалект Simple Smile
В Англия масово се говори с какви ли не диалекти и на никой не ми идва на ума да мисли другите за по тъпи, само защото не говорят като него! Та големи превземки голямо чудо ...

Може би сред медицинските сестри в Англия се говори на диалекти, но това нищо не значи.

Не става въпрос за тъпота а за класа.

Хахах изказваш се напълно неподготвен! Задавала съм този въпрос на колеги  и винаги са ми казвали, че тук няма значение как говориш! Важно е какво казваш а не с какъв диалект си.
Колкото за мед сестрите , това е средата където има най много чужденки, така че масово се говори с какви ли не акценти  Joy
В университета имахме преподаватели с най различни диалекти и не съм чувала някой да им се присмива или да ги смятат за по долна класа  Wink По телевизията е същото! Всички говорители говорят с различни акценти Wink
RP english говори само кралицата и още някой друг Wink

# 169
  • София
Да бе и който говори с диалект, автоматично става по тъп от тези които не говорят с диалект Simple Smile
В Англия масово се говори с какви ли не диалекти и на никой не ми идва на ума да мисли другите за по тъпи, само защото не говорят като него! Та големи превземки голямо чудо ...

Може би сред медицинските сестри в Англия се говори на диалекти, но това нищо не значи.

Не става въпрос за тъпота а за класа.

Мооля? Англичаните не се подигравали за миекане? Да бе да!
Тия от Лийдс баш си миекат. Т.е. - слагат И където нормално се произнася Е. И съм чувала останалите англичани да ги подиграват за говора.

# 170
  • София
Че какво общо имат шопите. Нефелен означава слаб, неспособен, негоден. В случая най вероятно слаб ( физически).
newsm78
Много ми е трудно да повярвам. Той ми повтаряше тази дума, когато дивеех и му удрях каскета в земята.  Rolling Eyes

# 171
Населението на София през 1910-та година е било 102 812 души, сега е над два милиона. За какво е темата?

Така е, но предишните поколения имигранти идваха в София за да учат, работят или защото на село им е тясно на душата. По принцип не беше лесно и в София оставаха по-амбициозните и талантливите. Харесваха града и хората, променяха се и се приспособяваха. Градът се обогатяваше и ставаше по-пъстър с тях.

Без да се обиждаш, но по- провинциално изказване от това здраве му кажи. Отиди в Париж, Виена, Мадрид и какъвто искаш голям град по избор и ще видиш, че по презумпция всякакъв народ се стича към тях. Като Анкх-Морпорк е всяка столица и това не е от днес, а от векове. Който има нужда да е само сред свои и да няма пришълци да отиде в Милославци Трънско, гарантирам, че там няма нито един новодошъл откак пра пра прадядо ми е минал границата там и се е влюбил в кръчмарката.

И също така по презумция, ако си пришълец и искаш да си приет в столицата, гледаш да не ти личи от къде идваш, иначе не просто ти се смеят, а дори не те забелязват.

# 172
А пък кастрон ( и мен ме кефи думата) я има в 'Произшествие на тихата улица' на Павел Вежинов, ако не бъркам заглавието. Мисля, че е по скоро остаряла, отколкото диалектна ( майка ми твърди, че помни как са продавали кисело мляко в кастрон, отиваш си с него в магазина и ти го сипват с черпак).
Аз само и единствено в този разказ съм я срещала думата.  Wink

# 173
  • Варна
Баба ми казва на патладжана мордомат Laughing, предполагам, че идва от син (морав) домат.

Мор също е турска дума и означава лилав Wink

Само , че в българския морав означава  наситено тъмновиолетов цвят. Т.е. определен е точния нюанс.

# 174
Ако някой ми заговори на диалект не ме притеснява толкова, колкото ако го видя да пише така, както говори.
София далеч не е мерило за правилен говор. Имаме си диалект и ние, колкото и да се подиграваме на другите. Щом аз вчера на едни клиенти им изтърсих за "зИленото" ooooh! Където никой покрай мен не е говорил така, не знам от къде ми дойде просто...

# 175
newsm78
Много ми е трудно да повярвам. Той ми повтаряше тази дума, когато дивеех и му удрях каскета в земята.  Rolling Eyes

ами дала съм и други примери, значи нещо, което не е подходящо, което няма да работи и други в този дух според контекста.

# 176
  • Варна
Имам едни спомени като много малка (тогава все още имах контакт с баща ми и неговите родители). Те живеят в едно село близо до София, върли шопи. Та дядото все ми повтаряше "ДЕте, много си нефелно". Аз и досега не знам значението на нефелно. Моля, ако има шопи, да ми кажат.  Praynig  Grinning

http://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%BD%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD

Цитат
Прилагателно име, тип

Непригоден
Етимология
Фразеологични изрази

не го "слуша" главата (за човек), даденото не във връзка с дължимото

# 177
Нефелно е негодно, дефектно. Моето бебе като роди с проблем, лекарката дойде и каза "бебето май не е много фелно".

# 178

Хахах изказваш се напълно неподготвен! Задавала съм този въпрос на колеги  и винаги са ми казвали, че тук няма значение как говориш!

Не са искали да те обидят.

# 179
  • София
Ако някой ми заговори на диалект не ме притеснява толкова, колкото ако го видя да пише така, както говори.
Никога няма да забравя една бележка, сложена на врата в общежитието ми, когато бях студентка.
Тя гласеше "Аз съм на кордовити". И понеже няма да се сетите посмъртно, превеждам: "Аз съм на кортовете".  Peace

Нефелно е негодно, дефектно. Моето бебе като роди с проблем, лекарката дойде и каза "бебето май не е много фелно".
Бляк, значи онзи, дето ми се е водел дядо, ми е заявявал, че съм дефектна. Правилно нямам контакт с онази пасмина.

Общи условия

Активация на акаунт