Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 621
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 645
Че то беше трудно не само да отидеш да живееш в София, но и за обитателите на селата да се преселят в областния град.
Просто се налагаха мерки, които да задържат хората по селата, за да има кой да работи в ТКЗС-тата, в малките градове - за да има кой да работи в местните предприятия, администрация, транспорт и т.н.
А в София до 1989 г. нямаше чак пък толкова много работни места.

# 646
  • при късмета
vl , то сега се казва двумилионна София.
Ти живееш тук от 27 години, а на мен бабите и дядовците ми от двете ми страни са родени тук.
Да преместим столицата в Луковит би било много по-добре за София, отколкото всички от Луковит да се преселят тук. Според мен, софиянци трябва да инициираме такова искане  Simple Smile
Подкрепям
Ако не бяха тук "великите" бизнесмени, които са продали 2 декара домати(от които биха имали повече приход) само и само да имат в София магазинче 3 квадрата и апартамент 40, ама да са тук.
Местните данъци и такси извън София са по-ниски, а осигуровки и данъци към НАП навсякъде еднакви. Защо аджеба, мрънкаш, че плащаш високи данъци, наеми и незнам какво си за тия 3 квадрата. Като, че насила някой те е наврял в тях и те е изкарал от триетажната ти къща

# 647
Този път vl  е прав- 1985,  1 201 719.
Воала http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

# 648
vl , то сега се казва двумилионна София.

Вече написах кой точно казва двумилионна.-Демагозите, за да оправдаят некадърността и кражбите.  1 500 000 не е равно на 2 000 000, нали?

Букурещ беше  2 000 000 още през 80-те. Сега колко наброява не зная.

# 649
  • София
Това са мерки против урбанизацията.
Не са против урбанизацията, а са от/за планово стопанство. Има огромна разлика, макар че в някакви частни случаи може както да съвпадат, така и да са противоположни.
Т.е. не че не се стимулира населението да живее в градове, а се контролила кога, къде и колко да живее.

Абе факт е, спирало е урбанизацията.

Пловдив, Варна, дека сте?
Искате ли да вземете Луковит при вас?
Аз съм навита, дийл, договорились или както ви харесва.
Въобще не държа София да е столица.

# 650
Не я е спирало, а я е стимулирало, но съм сигурна, че това са подробности.

# 651
Аз пък съм против столицата да е в Угърчин! Не подкрепям. За мен правилното място е Перущица /исторически личности и традиции/. Или Царево /море!/. Може и Смолян /в близост до зимни курорти/. А в Угърчин какво има?

Може пък в Мадан или Лъки.

# 652
  • София
Софийското жителство е стимулирало урбанизацията и по-конкретно човекопотокът към столицата?

# 653
Че то беше трудно не само да отидеш да живееш в София, но и за обитателите на селата да се преселят в областния град.
Просто се налагаха мерки, които да задържат хората по селата, за да има кой да работи в ТКЗС-тата, в малките градове - за да има кой да работи в местните предприятия, администрация, транспорт и т.н.
А в София до 1989 г. нямаше чак пък толкова много работни места.

Жителството се отнасяше за всички по-големи градове. Но партийната номенклатура нямаше проблеми с него, както и с разпрeделението. Тези "екстри" бяха за баламите.

# 654
Ами виж числата. Твоята гледна точка все около пъпа ти се върти- аз, това, което на мен ми харесва, това, което на мен ми пречи. И двама мекащи да ти дойдат на крака да те обслужват в магазина и да ти бършат масата преди кафето, пак ще са ти в повече сигурно.
В България е протекъл процес именно на урбанизация- и кък столицата, и към други градове ( това по време на социализма, жителството и т.н.).
Да не се пробвам да ти преразказвам неща, които сигурно съм позабравила, пейстнах линк с цифри по нагоре.
И въобще не се отнася за номенлатурата, Люлин и Младост не са били строени за академиците от БАН, нито за ЦК.

# 655
  • при късмета

Вече написах кой точно казва двумилионна.-Демагозите, за да оправдаят некадърността и кражбите.  1 500 000 не е равно на 2 000 000, нали?

С това мога да се съглася, изобщо не е изключено като вариант
Най- обичам София през август и като се съберат повече от 3 почивни дни.
На 8-9 години съм била, като ходехме сами на кино за вечерната прожекция и на бул.Георги Димитров (сега Мария Луиза) по булеварда се разхождахме, нямаше никакви коли.
Не мога да си изкривя душата, че  сега София с това пренаселване ми харесва повече, напротив

# 656
  • София
Софийското жителство е стимулирало урбанизацията и по-конкретно човекопотокът към столицата?
Софийското жителство е въведено през 1942-ра година, а през 46-та населението на града е било 530 000 души. Като резултат от мярката през 1985-та година в София живеят 1 201 719 души.  Докато в началото поводът е бил недостига на жилища по тоталитарно време идеята е била контрол, както каза и Рокси. Именно тогава и се извършва ускорена урбанизация, хората от селата вече нямат земя и няма какво да ги задържа по родните места. В градовете се строят заводи, щата в тях е ужасно раздут и то не е случайно. Само в  Кремиковци работеха 30 000 души, а в идентични заводи в несоциалистически страни бяха достатъчни 3000 за същия обем работа.

Ето интересна статия за "жителството" http://www.sofia.bg/history.asp?lines=862&nxt=1&update=all

# 657

Жителството се отнасяше за всички по-големи градове. Но партийната номенклатура нямаше проблеми с него, както и с разпрeделението. Тези "екстри" бяха за баламите.
Е, така де, само "най-достойните" и изявили се другари можеха без брак да си сменят жителството. По този начин се сложи цедка, която тънко преся "добрите" от "лошите" и големите градове се населиха с партийни номенклатури - сервилни, подчиняващи се, изпълняващи и по-зли от еничари.

# 658

С това мога да се съглася, изобщо не е изключено като вариант
Най- обичам София през август и като се съберат повече от 3 почивни дни.
На 8-9 години съм била, като ходехме сами на кино за вечерната прожекция и на бул.Георги Димитров (сега Мария Луиза) по булеварда се разхождахме, нямаше никакви коли.
Не мога да си изкривя душата, че  сега София с това пренаселване ми харесва повече, напротив

Сега автомобилите станаха прекалено много, хората само с 300 000 повече. Освен това през 80-те денем по "Г.Димитров"("М.Луиза") не можехме да се разминем, заради много хора, които идваха в командировка ежедневно и обикаляха магазините. Снабдяването на София винаги е било много по-добро, отколкото в провинцията. Тези хора търсеха всякакви стоки. Например през 1987г. се случваше в халите да пуснат кафе на зърна! Купувах и носех на моите близки в Русе.

# 659
  • София
Контролът е ясен, Бoяна, при положение, че окрупняването на земеделието е станало по изкуствен път.
Все пак нали срещу последвалия ефект на задържането по родните им места
недоволстват. Така или иначе жителството ги е спирало.

Ама, останалите, защо не си седите в Русе?
Кеф ти театро, кеф ти опера, архитектура - слънце!
Защо се забихте всички тука, при шопския диалект, в гадната София, дето един революционер не е излязъл от нея?
Да се вайкате колко е отвратително в София и как все по-мизерно и гадно става в Русе?

Общи условия

Активация на акаунт