Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 599
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 660

Жителството се отнасяше за всички по-големи градове. Но партийната номенклатура нямаше проблеми с него, както и с разпрeделението. Тези "екстри" бяха за баламите.
Е, така де, само "най-достойните" и изявили се другари можеха без брак да си сменят жителството. По този начин се сложи цедка, която тънко преся "добрите" от "лошите" и големите градове се населиха с партийни номенклатури - сервилни, подчиняващи се, изпълняващи и по-зли от еничари.

Управата на Русе след 9.09.1944г. винаги е била съставена от номенклатурчици, които са родени израстнали в селата, Бяла и Две могили. На тези "кадри" Русе им служеше като трамплин към София. Някои дори министри станаха.

И обяснение има. Русе е смятан за фашистки град заради посрещането на Вермахта през 1941г.

# 661
  • София
Контролът е ясен, Бoяна, при положение, че окрупняването на земеделието е станало по изкуствен път.
Все пак нали срещу последвалия ефект на задържането по родните им места
недоволстват. Така или иначе жителството ги е спирало.

Не ги е спирало фактически, а е дало възможност на държавата да определи кой в какъв град да отиде, къде да работи и прочее. Именно тогава София се пълни най- много, строят се панелните квартали, първите панелки са в Борово и Надежда през 50-те. По бащина линия съм от Трънско, знам как са дошли роднините ми от там и никой не ги е спирал, напротив, просперирали са много с идването си в София. И това е било масово, кои за работници, кои за специалисти, но са идвали. В същото време по- неблагонадеждните са били разпределяни на стаж или работа из страната, често в неприветливи места. По тоталитарно време има пари и материални блага почти по равно за всеки, няма пазар и реално няма пари в онази роля, в която съществуват днес. Реално ресурсите, които ги заменят са партийно членство, връзки, разрешителни, разпределения. Това е контрола, иначе урбанизацията си е вървяла със страшна сила и никой не е искал селяните да останат по селата и да се сетят в един момент да си искат земите.

# 662
Ама, останалите, защо не си седите в Русе?
Кеф ти театро, кеф ти опера, архитектура - слънце!
Защо се забихте всички тука, при шопския диалект, в гадната София, дето един революционер не е излязъл от нея?
Да се вайкате колко е отвратително в София и как все по-мизерно и гадно става в Русе?

Ами вие софиянци дали нямаше да се местите в Русе, ако беше станал столица? За проф.Иречек вече писах. Аз дойдох да следвам в СУ, завърших и останах тук, но често отивам и в Русе. Не го забравям.
Вече писах, че шопският диалект доста добре се усвоява в останалите градове като Русе например, заради влиянието на радиото и телевизията. А аз не го усвоих толкова години тук.....
Цялата държава е мръсна, мизерна и противна отвсякъде. Тези, които я напуснаха не сбъркаха.
Причините са напълно ясни-КОЛОСАЛНИ КРАЖБИ И БЕЗХАБЕРИЕ!

# 663
Ако за секунда погледнем отвъд рефрена ние умните и достойни столичани срещу лошите провинциалисти и се концентрираме върху 'планова икономика' се надявам, че се разбира как никой не идва в София, защото му харесва как звучи или му се дреме баш под витошка сянка.
А защото изкуствено и извън пазарна логика ( планово) са създадени центрове с възможност за работа ( предприятия, разпределения след ВУЗ), към тези центрове е вървяло и съответното качество на живот както се казва днес ( кафето на зърна от халите).
От това е идвало желанието на хората да получат това качество на живот ( това като отговор на въпроса защо софийското жителство е толкова желано).
Урбанизацията, надявам се, я изяснихме като политика- образование, работа, жилища и всички рестрикции, свързани с тях.

# 664
  • София
О, не, щом пак започнахме да сравняваме трудността, важността и заплащането на физическия и умствен труд не сме мръднали и на йота отпреди 25 години. Ужас.

Аз пък забелязвам друго Simple Smile спомене ли си за физически труд и мазоли, Андариел веднага изниква Simple Smile

п/с офис работа не значи автоматично високо заплатен интелектуален труд Simple Smile по офисите работят какви ли не хора и не всички са на високи заплати Simple Smile

Вече започвам да си мисля, че не можеш да живееш без мисълта за мен.

# 665
Напротив, колкото по рядко те засичам толкова по добре, но незнайно защо спомене ли се физически труд и веднага се появяваш  Joy Просто няма как да не забележа Simple Smile присъствието ти е толкова осезателно  Wink

# 666
  • София
О, не, Бояна, не съм съгласна, а и изобщо не ми се копае в ненужна посока.
Пишещите в темата се възмутиха от желанието за връщане на софийското жителство, защото ще им попречи свободно да се заселват в столицата, която усилено не могат да понасят. На мен лично не ми пречат, питам защо не си стоят по родните места и там не допринасят с личния си труд и одухотвореност за регионалното развитие и културен просперитет.

# 667
  • при късмета
Ами вие софиянци дали нямаше да се местите в Русе, ако беше станал столица? За проф.Иречек вече писах. Аз дойдох да следвам в СУ и останах тук, но често отивам и в Русе.  
Ами не. При това университети има и другаде освен тук.Ти защо не отиде и остана във Варна например и там има университет. Не го приемай за заяждане, наистина ми е любопитно защо хората избират София при равни възможности с друг град.
В началото на 90-те оправданието беше-няма работа другаде(което изобщо не беше вярно).
Обаче от 2003/4г. до преди кризата, от млади хора, най-често чувах "ми кво да правя еди къде си, като няма кръчми/дискотеки"

# 668
  • София
Ти вече развиваш някаква невроза, фиксираш се върху мазолите и мен. Толкова ли много си се засегнала от нещо, което дори не е било адресирано към теб?

# 669
Ами вие софиянци дали нямаше да се местите в Русе, ако беше станал столица?

Аз бих се преместила с най-голямо удоволствие (специално обикалях по морето миналата година да си търся място, което ще ми допадне, но и там положението е много зле  Confused). Според мен проблемът е, че в България, за приличен живот стават само 4-5 града. "Селски" тип държава сме, уви.

# 670
О, не, Бояна, не съм съгласна, а и изобщо не ми се копае в ненужна посока.
Пишещите в темата се възмутиха от желанието за връщане на софийското жителство, защото ще им попречи свободно да се заселват в столицата, която усилено не могат да понасят. На мен лично не ми пречат, питам защо не си стоят по родните места и там не допринасят с личния си труд и одухотвореност за регионалното развитие и културен просперитет.

И аз те питах нещо, но не ми отговори.

Би следвало да проучиш дали мечтата на всички французи е да живеят в Париж, на всички германци- в Берлин, на всички англичани- в Лондон, на всички американци- в Ню Йорк, на всички италианци- в Рим, на всички испанци- в Мадрид  и т.н.  

# 671
  • София
А, Рокси, в Младост има не един БАН-аджиски блок Laughing

# 672
  • n/a
Доста градове стават за живеене, не само
големите. Обаче трябва да има подходя-
ща професия, за да е сигурен източникът
на доходи.

# 673
Две страници писане на литературен български, мекото произношение не се чува, и все още не може да се погледне отвъд 'жителството' и основният му недостатък- как би пречило на заселването в София.
Това все едно да кажем, че нацизмът е лош, защото е замърсявал природата, извинете ме за аналогията.

# 674
Ами вие софиянци дали нямаше да се местите в Русе, ако беше станал столица? За проф.Иречек вече писах. Аз дойдох да следвам в СУ и останах тук, но често отивам и в Русе.  
Ами не. При това университети има и другаде освен тук.Ти защо не отиде и остана във Варна например и там има университет. Не го приемай за заяждане, наистина ми е любопитно защо хората избират София при равни възможности с друг град.

Физика имаше в София, Пловдив и Шумен. Аз избрах СУ като най-сериозен университет. Във Варна няма. Обаче моята майка е избрала ВИНС във Варна. Баща ми пък-МЕИ София, но задочно.

Общи условия

Активация на акаунт