Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 588
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 470
СлушкАха е (диалектно в случая) ударение, което напълно се контролира волево и не спада към "акцента". За трудното контролиране на последния съм съгласна, оттам и претенциите всеки да произнася звуците, както ако се беше родил в София, са нелепи.

Аз говоря точно както младата учителка и не смятам да преставам (щот, нали, съм простовата  Sunglasses), а потрисането си е проблем на потрисащия се, това имах предвид, като казах, че не им е лесно на някои. Wink

Не съм съгласна, че се контролира волево, тъй както и в английския не се контролират волево, различните произношения.

Произнеси слушкаха и слушкАха и си проследи моториката на челюстта.

# 1 471
СлушкАха е (диалектно в случая) ударение, което напълно се контролира волево и не спада към "акцента". За трудното контролиране на последния съм съгласна, оттам и претенциите всеки да произнася звуците, както ако се беше родил в София, са нелепи.

Аз говоря точно както младата учителка и не смятам да преставам (щот, нали, съм простовата  Sunglasses), а потрисането си е проблем на потрисащия се, това имах предвид, като казах, че не им е лесно на някои. Wink

Простащината винаги е проблем на другите, а не на простака.

# 1 472
  • на брега на морето
Ох, чак мен ме заболя Joy

# 1 473
  • Пловдив
Така е, Трещи, сигурна съм и без да ми казваш, че ти нямаш проблеми.

# 1 474
  • София
Оооооооххххххх, добър ответен удар!

Сега да заостря вниманието си отново върху следното, което ми е се струва меко казано невъзможно, но една потребителка твърди, че "редовоно го срещала"

цитат на: бъръльо-бъръльо в чт, 20 окт 2016, 17:52
Хексе, в чатовете, в постовете в социалните мрежи, а работя и със студенти - понякога и в писмените им работи. Побърквам се като го прочета. И да го произнасят съм го чувала. От чиста неграмотност ли е или е свързано с произношението в някой край? Вече съвсем сериозно се чудя.
никога не съм срещал подобен абсурд. Да не бъркаш нещо?
Да заместват "книгата й" с "Книгата им", при условие, че става въпрос за ж.р., ед.ч.!? Шълен абсурд, никъде не съм го срещал.

# 1 475

И поради какви причини не искаш да произнасяш думите правилно, ако смея да попитам?  newsm78  

# 1 476
Не разбирам потреса от произнасяне на полъта, гъсЕница, слушкАха. Разбирам, дразненето, защото не е характерно за нас, но не е толкова лесно да се преодолее.

Не ме притеснява подобно звучене, ако казаното има смисъл. Имам много познати, които са интелигентни и образовани, които не могат да изчистят напълно говора (ако въобще има чист такъв), дори и след години живот в друг град.

Подобно нещо има във всички държави.

Жаве, аз мисля обясних, поне от моя гледна точка, макар че аз произнасям правилно, според общоприетото.

# 1 477
  • София
Оооооооххххххх, добър ответен удар!

Сега да заостря вниманието си отново върху следното, което ми е се струва меко казано невъзможно, но една потребителка твърди, че "редовоно го срещала"

цитат на: бъръльо-бъръльо в чт, 20 окт 2016, 17:52
Хексе, в чатовете, в постовете в социалните мрежи, а работя и със студенти - понякога и в писмените им работи. Побърквам се като го прочета. И да го произнасят съм го чувала. От чиста неграмотност ли е или е свързано с произношението в някой край? Вече съвсем сериозно се чудя.
никога не съм срещал подобен абсурд. Да не бъркаш нещо?
Да заместват "книгата й" с "Книгата им", при условие, че става въпрос за ж.р., ед.ч.!? Шълен абсурд, никъде не съм го срещал.
Това и аз го срещам в тази тема за пръв път.

# 1 478
Имаше един крилат израз, мисля от Северозападна България - Вратарят им ги е слаб.

# 1 479
Имаше един крилат израз, мисля от Северозападна България - Вратарят им ги е слаб.

Това е диалект Wink.

# 1 480
Не разбирам потреса от произнасяне на полъта, гъсЕница, слушкАха. Разбирам, дразненето, защото не е характерно за нас, но не е толкова лесно да се преодолее.

Не ме притеснява подобно звучене, ако казаното има смисъл. Имам много познати, които са интелигентни и образовани, които не могат да изчистят напълно говора (ако въобще има чист такъв), дори и след години живот в друг град.

Жаве, аз мисля обясних, поне от моя гледна точка, макар че аз произнасям правилно, според общоприетото.

Притеснява ме, ако детето ми се прибере и каже - слушкАхме. Виж на Женския пазар нищо не ме притеснява.

# 1 481

Притеснява ме, ако детето ми се прибере и каже - слушкАхме. Виж на Женския пазар нищо не ме притеснява.

Няма опасност детето ти да заговори така, освен ако не прекарва 24/7 в такава среда и е под определена възраст.

# 1 482
  • на брега на морето
Не разбирам потреса от произнасяне на полъта, гъсЕница, слушкАха.
ГЪсеница - гъсенИца - гъсЕница? Залагам на последното.

# 1 483
  • Пловдив
Произнеси слушкаха и слушкАха и си проследи моториката на челюстта.
Начи, ако вдигна един пръст нагоре или два пръста нагоре, моториката на ръката ми е различна, но това съвсем не значи, че не зависи от волята ми дали ще вдигна два или един.
Ако някой, в частност някой българин без значение откъде е родом, наистина може да произнесе "колА", но не може да произнесе "кОла" (напитка), това ще е някакъв много странен човек. Абсолютно същото е за "слУшках" и "слушкАх".
Бъркаш, предполагам, умението за произнасяне (възможността за волево контролиране на произнесеното) с навика, внимаването и забравянето да внимаваш. Този вид навик обаче няма нищо общо с акцента.

Цитат на: Жаве
И поради какви причини не искаш да произнасяш думите правилно, ако смея да попитам?
Ние, простаците, обичаме да дразним изтънчено-правилните, вероятно затова.

Последна редакция: пт, 21 окт 2016, 14:34 от Магдена

# 1 484
Цитат на: Жаве
И поради какви причини не искаш да произнасяш думите правилно, ако смея да попитам?
Ние, простаците, обичаме да дразним изтънчено-правилните, вероятно затова.
Брейй...   Crazy

Общи условия

Активация на акаунт