Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 805
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 815
Акаша; не знам. Нямам лоши чувства към хора заради това, че са родени другаде и не мога да кажа. Не се и чувствам нещо повече заради това, че съм кореняк софиянец.

Прави ми впечатление, че хората се подиграват на тези, които говорят различно, когато нещо друго в поведението им ги дразни.
Имахме спор със съседката ми в София. Дамата се опита да ме обиди, нарече ме селянка, понеже знае, че не живеем в Сф. Най-спокойно казах, че да, селянка съм, разбира се, нали на село живея? Така зяпна от изненада  Joy .

# 1 816
Акаша; не знам. Нямам лоши чувства към хора заради това, че са родени другаде и не мога да кажа. Не се и чувствам нещо повече заради това, че съм кореняк софиянец.

Прави ми впечатление, че хората се подиграват на тези, които говорят различно, когато нещо друго в поведението им ги дразни.

Това с надуването на софиянци е поредната измислица на комплексирани провинциалисти.
Аз няколко пъти подчертах, че ако не викаха в метрото, нямаше да ги чуя и нямаше да има тема.

# 1 817
  • MI
Ахаха, ако ви е шумно софийското метро искам да ви видя да се возите в метрото на кой да е голям (ама наистина голям, не като София) европейски град.  Crazy Да, личи си че и големия ни град е малък и мисленето е тясно.

# 1 818
  • София
А снощи в господари на ефира пуснаха клипче на един "чуек" в Лондон.
Колкото и широко да си скроен, ще се смееш със сълзи hahaha

# 1 819

В неговия край казват "ке" вместо "'ще", мъжът ми не го използва, но братята му да, там пак за първи път чух в жива реч и то от млада жена в 20-те си години да каже "нозе" вместо "крака".
Това ме подсети за една жена която отишла на гости в София при свои близки
и уморена от пътя със желание да се направи на културна казала "Ох, как ме болят краката-особено десната нога"

# 1 820
Ахаха, ако ви е шумно софийското метро искам да ви видя да се возите в метрото на кой да е голям (ама наистина голям, не като София) европейски град.  Crazy Да, личи си че и големия ни град е малък и мисленето е тясно.

Grinning Иска ти се, но седейки зад клавиатурата, ни софийското метро гледаш, ни някое чужбинско.
Ограниченията и оградите, които човек сам си поставя,няма кой да му махне.

# 1 821
  • MI
Скрит текст:

Grinning Иска ти се, но седейки зад клавиатурата, ни софийското метро гледаш, ни някое чужбинско.
Ограниченията и оградите, които човек сам си поставя,няма кой да му махне.

Знам ли, нали има смартфони  Laughing Може някой и от метрото да пише в крайна сметка, че дори от лондонското метро например.

# 1 822
Не ни е шумно софийското метро, просто някакви софиянци се изцепиха на уникален говор. 

# 1 823
  • MI
А, аз много харесвам всъщност софийското метро - ново, чисто, сравнително тихо, сравнително малко мирише, удобно.  Peace Като имам време от самолета го вземам редовно, нищо че явно не е престижно, времето е горе-долу колкото с такси като има задръстване, че и по-малко. И не съм забелязала някой да крещи, камо ли пък на диалект. Седят си кротко хората обикновено.

# 1 824
  • София
При нас едната част на родата е от пиринския край, другата от софийския.
Като малки, трябваше да ходим на гости до прабаба в с.Пирин, не й разбирах нито една дума. Помня,че казваше "шо не искаш мари".
Другата рода, няма особености в говора, за щастие никой не е слагал ударието на думи като : казАх и пр.
Дядо живее с мисълта, че е македонец , но от него знам само "афтър бап и съкар бап" , нещо,което е научил в Либия Laughing
От 50години е в София, не използва никакви диалектни форми, но му се иска ,виждам го. Laughing
Повтарям се, но за щастие не познавам софиянци,които се дразнят на "селяни" и " провинциалисти". Явно живеем в разлини части на града и контактуваме с различни хора.

# 1 825
При нас едната част на родата е от пиринския край, другата от софийския.
Като малки, трябваше да ходим на гости до прабаба в с.Пирин, не й разбирах нито една дума. Помня,че казваше "шо не искаш мари".
Другата рода, няма особености в говора...
Тези хора са уникални, колоритни Heart Eyes . Има цял филм за тях "Писмо до Америка" .
Но по принцип мнозинството хора от югозапада може би защото говорят твърдо
много бързо и добре се справят да говорят книжовно когато оживеят в София .
Аз имам самочувствието, че говоря правилно и там никой няма да ме заподозре от къде съм
ако изрично не вмъкна диалект за разкош .
Но ме дразнят мекащите , дразнят думи като "амчи ко туй, ко онуй , главътъ..." И не считам за голяма гордост да говориш така ако си в София , а не в селото си.

# 1 826
Освен миекането има и един още по-гаден ефект - всички думи излизат, все едно си стискаш гърлото и челюстта, сякаш те е страх, че ако си отвориш устата нормално, за да излезе от нея нормален звук, ще ти падне езикът.

# 1 827
  • София - Рим и обратно
А снощи в господари на ефира пуснаха клипче на един "чуек" в Лондон.
Колкото и широко да си скроен, ще се смееш със сълзи hahaha
АРе, ма ЕлицО, къде се загубИ??

# 1 828
Преди години работих във фирма с клонове във всеки град и много ми беше приятно, като се обади някой колежка от Варна или Русе например, много сладко говореха.

# 1 829
  • MI
Е то и на шопския говор се смее половината страна, така че...  Laughing Пак ще кажа, голямата част от хората в София не говорят книжовен български, независимо дали ви харесва. Включително образовани хора, май го считат за куул. Е, не е - както не е и да мьекаш брутално. Но положението е присмял се хърбел на щърбел.

Общи условия

Активация на акаунт