ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 15

• 85 216
  • 760
  •   1
Отговори
# 150
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Хора, дайте бързо някакъв съвет как да вкореня роза от клонче, откъснато преди около 24 ч. някъде и оттогава до сега седи потопено в една бутилка с вода.
..
не им е сега сезон, но опитай - за опит пари не взимат Wink пръчката е около 50 см, нали? може и цяла, но ако искаш отрежи а две, сложи в пясък в отрязана пластмасова бутилка или малка кофичка и полей. поддържай пясъка влажен. ако имаш късмет ще стане, ако не - ще опиташ пак наесен  Hug

# 151
За роза това ми е попадало, и си мислех да го пробвам

http://pachetooo.snimka.bg/flowers/cvetya-2013.735024.30555864

# 152
За роза това ми е попадало, и си мислех да го пробвам

http://pachetooo.snimka.bg/flowers/cvetya-2013.735024.30555864
Да, но това според мен се прави на есен или рано на пролет...
Иначе аз миналата есен така боднах няколко пръчки и пролетта почти всички се бяха хванали. Но сега в това горещо време не знам дали ще се хване...

# 153
  • густо майна Филибето
Зависи от розата, и по това време се хващат някои.

Аз съм хващала посред лято мускусен хибрид - Розова балерина, но това нещо се хваща лесно. Даже буркан не слагах, в песъчлива почва на слънце и поливах ли поливах...

Но само това ми е опита, затова насочвам към споделено от опит (линка се чете като спам) форум HobbyKafe - ПОДФОРУМ рОЗИ И КЛЕМАТИСИ - тема Вкореняванена рози от резници

# 154
Ние бяхме в България една седмица и като се върнахме тревата беше доста избуяла (не е чудно, тук само вали). Та вчера геройски окосих съвсем сама Simple Smile
Но направих 2 неприятно открития:
-мравки (няколко мравуняка)
-гъби (едни дребни кафяви на различни места по двора и то не на сенчестите).

Някакви съвети?

# 155
Мравките противник ли са на градинарството? Възможно ли е от тях да имам сухи места и клони в туите ми (мравките са от големите)?

# 156
Според мен това не е проблем с мравките. Според мен проблема е дървояди или акари.
Трябва да се пръска. Аз изгубих миналата година 12 парчета... не знам дали от това изсъхване но набедихме точно това за причината

Намерих нещо... цитирам от друг форум

"Първото нещо, което е много важно да се прочистят много старателно изсъхналите клонки. Трябва ножицата, с която ще прочистваш, да промиеш с разтвор от формалин и вода(1:10) или със спирт. Изнасят се абсолютно всички изсъхнали части от растението, трябва да се съберат и тези, които са паднали в почвата около плета от туя и ако имаш възможност ги изгори.
Ториш ли туите и ако ги ториш, моля те пиши с какъв тор и кога е било последното торене.
В момента за това се сещам.. На мен ми прилича на заболяване, причинено от гъба от клас Ascomycetes, но не съм сигурна."

" Миналата година по съвет на Веско ги прочистихме с ножица и механично и ги напръсках отвътре с калиев перманганат слаб розов разтвор
Туите видимо живнаха и се освежиха и са живи и здрави и сега"

"Веско ти е дал добър съвет за пръскането на туите с блед разтвор от калив перманганат след прочистването. Наистина е много важно да се прочистят добре преди зазимяване. Всички изсъхнали части се събират много старателно и най-добре е да се изгорят, тъй ако е гъбата, за който се съмнявам, мицелът ще продължи да си зимува в тъканите на кората.. Ако се наложи да режеш по-дебели клонки е добре да запечаташ например с Терванол., защото знаеш, че всеки отрез е ''входна врата'' за много заболявания. След резитбата отново напръскай с блед разтвор на калиев перманганат. Не е лошо да подхраниш растенията. Може да напръскаш със широкоспектърен фунгицид 2 пъти през около 10 дни. Напролет ще трябва пак да се третират..
За съжаление при източната туя това просъхване се наблюдава доста често.."

Последна редакция: чт, 27 юни 2013, 14:07 от JuliS

# 157
Един тъп въпрос да задам  Mr. Green
Източната туя защо се казва така, защото се сади на източно изложение или сорта и е такъв?
Какво трябва да съобразя като купувам туи и виреят ли добре на сянка под дърветата?

# 158
Благодаря ви много за съветите как да вкореня розата!
Чета темата, която даде Любознателна, и се опитвам да си създам идея какво харесва на розите и какво не. Crazy
Да, знаех си, че сега не е сезонът (тюх!), но не можех да не опитам с тази кичеста красавица. Вие стискайте палци, а аз със сигурност ще се похваля, ако оцелее.

# 159
Зависи от вида на мравките., при положение обаче че имаш дете, което ще тича из двора аз бих ги махнала. В търговската мрежа има доста препарати против  мравки.  Гъбите не ги мисли.

# 160
Мерси Титина Simple Smile

Ще ги пръскам с нещо явно.

# 161
Аз пък не бих убивала мравки. Sad
Какво могат да му направят на детето едни френски мравки, това да не е Амазония.

# 162
Аз за това казах че зависи от мравките , т.е. от вида им.
Иначе намерих това за мравките:
На местата, където има мравуняци, съдържанието на фосфора в почвата се увеличава до 10 пъти, а съдържанието на калий – около 2 пъти. Фосфорът и калият от неразтворимите форми преминават в разтворими, тоест стават достъпни да растенията. въпреки че киселинността на почвата в района на мравуняците е значително по-висока, а не всички растения могат да живеят при такива условия.

# 163
Аз също нямам против мравките,  но си правят мравуняци из тревата и влизат в лампите.
 Sad

# 164
И хапят  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт