ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 15

• 86 293
  • 760
  •   1
Отговори
# 210
  • DE
Без да се правя на големия цветарски спец. искам да изкажа скромно мнение.
Скрит текст:
По една или друга причина от много години практикувам предварителна подготовка на цветята.
Сеене и пикиране започва от края на Януари в саксии, тарелки и др.
Никога не сея семена на цветя директно в градината а винаги добре пораснали и селектирани по големина и височина цветя.
Има сортове на които им трябва доста време и топлина докато се развият.
Примерно петуниите ги дъндуркам от януари до май- докато ги засадя на вън.
Небрежно разхвърляни семена, не носят добрър резултат.
Някои са светло кълняеми, други се бучват на 2-3 см, някои само леко покрити с почва и това всичко не може да се контролира в градината.
Да не говорим за птици, мравки или просто вятър който издухва семената.
Важен е много и начина на подреждане- до цъфтящи от май, садя юлските и пак така из всички лехи.
Така като прецъфти едното, почва другото и не се получават "дупки"

⅞ ...and Happily Ever After , има доста цветя които са двегодишни и сеенето на семена се прави сега, лятото. Имат нужда от зимна вегетация и на другата година цъфтят.

Lois , вече е късно да сееш семена за цветя. По-добре е да си купиш нещо което е готово израснало в саксия. Мушкатата идеално виреят и в цветните лехи.
Нещо бързо и шарено което мога да препоръчам са "тагетесите".
Сега като е топло, никнат много бързо и цъфтят до първите слани.

desex , не е "хоя". Пуснала съм линк по-нагоре.
Увивно растение е!
Люб, в съседската градина е от много години и тук е имало температури от -25градуса.
Почва всяка година от Април да зеленее.
Харесва ми, че няма рязни израстъци да стърчат и пълзят. Много семпло се увива.
Зимата се виждат пръчките увити около перголата.

# 211
desex , не е "хоя". Пуснала съм линк по-нагоре.
Увивно растение е!

Ох, да, извинявам се, не съм догледала  Embarassed ooooh!

Аристолохия било това увивното  Peace Ще взема да си потърся такова, ще ми свърши идеална работа за градината.

# 212
Lois , вече е късно да сееш семена за цветя. По-добре е да си купиш нещо което е готово израснало в саксия. Мушкатата идеално виреят и в цветните лехи.
Нещо бързо и шарено което мога да препоръчам са "тагетесите".
Сега като е топло, никнат много бързо и цъфтят до първите слани.

да, аз точно това имах пред вид - да купя готови отгледани разсади, които да цъфтят известно време. С пролетните съм горе-долу добре, но сега, като прецъфтяха и карамфилите, че и розите почти, и съвсем тъжовно стана. Тагетесите не са ми сред най-любимите, но за цветна група в далечината ще станат. Днес видях, че доста невени са поникнали, а кълдъръмчета (които от вас научих, че се казвали портулака  Laughing) също са се самонасяли.
При мен проблемът идва точно от този преход - май/юни - юли/август. Нещо не смогвам с летните. А и днес установих, че доста неща, засяти миналата и по-миналата година, просто ги няма. Кое задушено под разрастнали се треви, кое изгризано и изпасано. Днес и вчера след тия дъждове охлювите са плъзнали на стада из лехите  #Cussing out Дори есенни хризантеми - първата година направиха огромни туфи, сега няма нито листо от тях! Лупини имах три - няма ги, алиуми лилави големи - тази година само листа видях, и сега ги няма и тях, вербените - изчезнаха, лилиуми - няма ги, аубриета лилава - изчезна, едно друго много красиво стелещо се с бели цветчета - и то....  #Cussing out ох извинете ме за изблика  Simple Smile
отивам да се ограмотявам за имената на нещата в градината си  Joy

пс: Ема, много ти е красива къщата  Simple Smile а на другата пусни клематис  Grinning

# 213
  • густо майна Филибето
Много интересно това за аристолохията, благодаря за информацията Hug

Ето лек за охлювите http://www.newfresh.org/shop/product/25/venish-gb-100-gr-otrovna … nski-ohlyuvi.html

# 214
Да, тези гранули Вениш са доста ефикасни, и аз ги използвам, но се отмиват лесно от дъждовете... Четох, че зеленият камък също е за голи охлюви, но не съм го използвала все още: http://sortovisemena-bg.com/units/%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%97%D0%B … 0%BA.html?u=90287

# 215
Абе, не знам, слагала съм една пролет, ама то голяма градина, кое по-напред. А охлюви много #2gunfire
И дъждовете ги измиват, да. Вчера тръгнах из градината с една голяма бутилка от мин. вода, 6 литрова, напълних я до средата само с черупчести, голи не видях. Дано спре тоя обилен дъжд, че започнаха да ми гният тиквичките!

# 216
Знаете ли в София къде може да се купи трендафил и има ли значение, кога се сади?
Нова съм в градинарството.

# 217
  • plovdiv
Една градина за вдъхновение:http://nicety.livejournal.com/1361608.html

# 218
Знаете ли в София къде може да се купи трендафил и има ли значение, кога се сади?
Нова съм в градинарството.

Купувала съм вкоренени на Женски пазар, в частта към Сливница.
Иначе в Баумакс, Бриколаж и подобни, но са резници и не съм сигурна, че могат да се хванат сега.

# 219
  • ENGLAND
Една градина за вдъхновение:http://nicety.livejournal.com/1361608.html
А къде е това? Прилича ми някъде из Англия.

# 220
Искам да посея лавандула под люлака. Дали ще й е добре там, защото съм чувала че люляка изсмуква всички хранителни вещества и всичко около него загивало. Дали е вярно?  newsm78

# 221
И аз така съм чувала за люляка. Лавандула обаче съм виждала да вирее на слънце. Ти под люляка ли имаш предвид или до него?
Сподели после какво е станало.

# 222
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Искам да посея лавандула под люлака. Дали ще й е добре там, защото съм чувала че люляка изсмуква всички хранителни вещества и всичко около него загивало. Дали е вярно?  newsm78

не знам дали люляка изсмуква всичко, но пък пуска толкова издънки, че не е истина  Tired
според мен няма да сане, защото лавандулата иска да не я пипаш, а издънките ще трябва да вадиш пролет и есен, че да не превземат всичко.

# 223
И аз така съм чувала за люляка. Лавандула обаче съм виждала да вирее на слънце. Ти под люляка ли имаш предвид или до него?
Сподели после какво е станало.
Под люляка.
Май ще пробвам.  Naughty

# 224
Лавандулата иска доста слънце и не много вода.
Моята точно сега цъфти Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт