ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 15

• 85 632
  • 760
  •   1
Отговори
# 570
Ljuboznatelna, разкажи моля те по-подробно как точно да сложа суперфосфат на растенията - да го наръся около корените или нещо друго newsm78 И по колко?

Аз процедирах по следния начин за туите:
Разбутах настрани мулча, разрохках повърхностно почвата около всяка туя, наръсих леко (малко по-малко от шепа) около всяко растение, позарих гранулите, за да не се отмиват от водата, защото сме на баир, полях... Ще видим догодина дали това е правилният начин  Whistling

# 571
  • густо майна Филибето
Ами да, това е начинът. Леко се закопава.
При нас обаче растенията са много и нищо не разрохквам, ръси се с шепата на око ей по това време на годината. До пролетта се е стопило. Рано пролетта ръся силитра като набухнат пъпките, като  разлиства - комбиниран тор. Като цъфнат розите - пак комбиниран тор. После - според това дали има тор (защото не е евтин, а при нас е в големи количества). Общо взето гледам да торя розите на всяка вълна цъфтеж, останалите храсти и цветя според това как се развиват. Ако изостават - хвърлям тор. Ако пък имат много за рязане, ги оставям без "храна".
 Ако имаш оборски е най-добре, недостатъка му е , че се заплевява.

Доколкото си спомням ти имаш и наклонен терен? Там ще е добре да го заровиш малко като themask.

# 572
  • Бургас
Благодаря за насоките!
Ще го позария, щото иначе дъждовете ще го отнесат - доста ни е наклонено

# 573
Да питам аз - откъде си набавяте PH почвен тест? Търсих на много места и ме гледаха странно  Tired

# 574
  • густо майна Филибето
Ако лакмусова хартия те задоволява, търси в магазините за аквариумни рибки.

# 575
Майка ми е луда градинарка  Mr. Green ..Цялата ни къща е в саксии   bouquet Joy

# 576
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Здравейте и от мен!
Чета, чета... и явно този месец няма да успея да изчета всички интересни неща, които сте изписали Embarassed
Накратко:
От две години се опитваме да превърнем в градина един запустял от години двор.
Все още съм основно на борба с плевели и охлюви (в тази връзка... ако някой е по-специалист на темата, да ми подскаже кога и с какво да пръскаме. До сега се борихме с бурените механично:), но усещам, че съм на път да се предам...Sad Има всякакви треви...  newsm78)

А въпросът по който ме насочиха към вас е, че имам в двора една могила, която направо си плаче да се превърне в алпинеум.
Като видях колко вида цъфтящи, пълзящи и... какви още бяха храсти има, ми се зави свят Embarassed
Може ли някой да ми препоръча подходящо съчетание... Треви, цветя, храсти...
Сега ли е момента да се засадят и засеят?
И от къде мога да си ги поръчам?

Здравей. Мога да ти препоръчам от опит някои растения за алпинеума. Тъй като се грижа за алпинеум много отдавна, някои неща се наложиха с годините.

Първо, купуваш си камъни и ги разпределяш върху мястото (което предварително е разкопано, за да можеш добре да наместиш камъните и да засадиш после растения между тях.
След това засаждаш  няколко малки вечнозелени храстчета (зависи колко ти е голямо мястото) . Подходящи са малка кръгла туя, заешка сянка, блу стар (синьо иглолистно храстче), може конусовиден юниперус за вертикален ефект. След това 2-3 цъфтящи храстчета - ерика, калуна, жасмин, иберис - важно е да са храсти, които няма да станат големи, защото иначе ще задушат всичко.
После си засаждаш многогодишни цветя - много подходящ е възглавничест флокс -цъфти  през пролетта и покрива с розови, лилави и червени възглавници; арабис - всичките му разновидности, малки "скални"  ириси - има ги в жълто и тъмносиньо, правят много красива туфичка. Тук-там слагаш и луковични - минзухари, нарцисчета от дребните стоят много добре. Ако не ти е глинеста почвата много подходящи са анемони и ранункулуси. И мимулус е много добре, но иска да е много влажна почвата. Туфички с бордюрни карамфилчета от онези, малки и нежно розови, е страхотно попадение - пролетта с уханните цветове, после с острите синкави листенца, много добър декоративен ефект имат.

Ако си от София, мога да те насоча откъде да си намериш. Общо взето лесно се намират по цветарските магазини.

Последна редакция: пн, 18 ное 2013, 21:14 от svetal4o27

# 577
Много полезно за алпинеума! Аз да добавя и армерията.
Добре, че написа за анемонетата, тъкмо ми останаха малко и се чудех къде да ги сложа. Ранункулус също си взех, много красиво цвете! Лесно ли се гледа?

# 578
Много лесно, стига да не ти е глинеста почвата. В лека почва вирее страхотно. Броила съм 36 цвята едновременно от един корен. А и има невъобразимо многообразие от цветове. Едноцветни, но и "поръбени" с друг цвят. А какво беше армерия, не мога да си спомня. Някакво друго име?

Аз обаче дойдох при вас, за да поискам съвет и помощ по един проблем, пък се отплеснах.
Градината ми е нападната от котки и не знам как да се справя. Унищожават я. Вършат си отходната дейност навсякъде в градината и там после нищо не расте, въргалят се и мачкат цветята, копаят - ужас някакъв. А и всичко мирише на котешка пикня. Опитвах с лют пипер, розови пръчки с бодли, но няма ефект. Ако някой знае някакъв начин да ги прогоня, нека сподели.

Последна редакция: пн, 18 ное 2013, 21:12 от svetal4o27

# 579
  • ENGLAND
svetal4o27 много полезна информация. А ако имаш и снимки на твоя алпинеум пусни да го видим.

# 580
За съжаление не ме бива с техниката и не съм правила снимки. Пролетта ще накарам някой да го снима, но с тия котешки набези сега не е в добро състояние и ако не се отърва от тях едва ли и ще бъде.

Сетих се какво е армерия. Имала съм преди години, но я изгубих. Имах розова и бяла, изглеждат много нежно , като полски цветя.

# 581

36 цвята от един корен?!  Shocked Ха дано, и на по-малко ще съм доволна!

За котките ми стана интересно и разрових гугъл:

"Срещу набезите на котки в градината добре действат портокаловите кори - просто ги разхвърляй между растенията - миризмата им отблъсква котките. "

"За тези, които имат проблем с отходните нужди на котките, разредете в 200 мил. вода, 20 капки натурално масло от цитронела. Почистете мястото, което е използвано добре и напръскайте. Ако е валяло повторете пръскането."

"Аз също имам проблем с котки и то огромен проблем. Живея в къща, направил съм си навес, беседка, 100кв.м. тревна площ, инвестирах голяма сума за специална обработка на почвата, специални семена, косачки, валяци, торове и какво ли още не. Проблема е че махленски котки превърнаха тревната площ в една огромна тоалетна!!!! Цялата е с изпражнения! чистя я ако не всеки ден то през ден и оправия няма!!! Пръсках с репеленти, стотици левове за препарати уж отблъскващи котките - НИЩО резултат нулев! Където се изпикаят тревата умира на петно!!! "

"Има спрей за около 12-15 кинта в зоомагазините, който отблъсква котките. При моите пердета има ефект за около 2-3 седмици, после пак се пръска."

и т.н.
Дано намериш решение, сподели го после.

Моят алпинеум е все още наполовина. Бавно мъкна камъните  Joy Все не ми остава време. Даже накупих растения в контейнери и май вече е късно да ги засаждам. Кофтито е, че можем да ходим само почивните дни, а последните все се налагат неотложни неща  Sad

# 582
Може ли да ме посъветвате с какъв материал да завия щамбовата роза. По средата й ще сложа клончета от елха, но отвън не знам с какво трябва да ги прихвана, за да не изпадат и за да не измръзне тя, а и да не се задуши същевременно.  Praynig

# 583
Аз дори не знам какво е "щамбова роза"..За пръв път чувам за такава роза.

Хепи, благодаря за помощта. Ще пробвам с портокалите и цитронелата, да видим. Но почти съм отчаяна. Човекът, когото си цитирала, е напълно прав, точно така се получава. При мен унижощиха 12-годишен труд, всичко, което напикаят, пожълтява и умира. Най-лошото е, че ми умира желанието да се занимавам с градината, защото е много гнусно, както си плевиш или махаш някакви листа или пръчици и изведнъж в ръката ти котешко л..... А пък и как мирише....!

Последна редакция: вт, 19 ное 2013, 14:19 от svetal4o27

# 584
svetal4o27,
благодаря за насоките!  smile3525
Започва да ми се оформя в главата (и на куп хвърчащи листчета Flushed)
Мястото... т.е. могилката е доста голяма (около 100 квадрата) и я разширявахме/разширяваме допълнително, защото ни се иска и една беседчица да се "настани" там... Точно до кладенеца... еххх... Мечти Simple Smile)))))

Камъни имам в изобилие и то от онези... (сега ще ми се смеят специалистите Embarassed) големи, бели, от които някога пра-дядовците ни са правили основи на къщи... Не знам как се казват.
Хем лесни за моделиране, хем здрави и стабилни... newsm78

Сега си записвам всичко, което ми препоръча. Simple Smile
А в София се свързах с разсадник, в който има... май всичко, но ми казаха да изчакам следващата пролет.
Междувременно от тази пролет си събирам храстчета и тревички, които са ми "грабнали окото" от всички познати и приятели Simple Smile
Не знам дали всички ще виреят при нас (почвата е тежка, глинеста... ще трябва да се слага пясък вероятно... особено за сукулентите, които толкова обичам Embarassed newsm78), но ще опитам.

Общи условия

Активация на акаунт