ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 15

• 85 634
  • 760
  •   1
Отговори
# 555
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
дорет, маската, Simple Smile благодаря

Hug догодина и аз ще докладвам Simple Smile

# 556
Тази година като опъвахме надуваем басейн на място, където 2 месеца преди това беше засята тревна смеска, сложихме една черна гума като платно, отгоре найлон и така престоя 2 месеца почти. Като прибрахме басейна и махнахме платнището след седмица поникна тази тревичка, която сяхме преди това и започна да се сгъстява. Но пък плевели почти нямаше, а преди имаше между тревната смеска и троскот.

# 557
Да споделя за тези, които имат нужда от градински инструменти:

http://www.sandkltd.com/?language=bg&page=home

Разпродават наличностите на Fiskars. Аз си взех доста неща на сносна цена.  Money

# 558
Дали можете да разпознаете какво е това цвете?

# 559
  • Пловдив
Според мен това е цвете крем, поне така го знам аз.Имам го в градината, цъфти с високи стъбла и бели цветове. Разсажда се чрез грудки

Дано не греша

# 560
  • Варна
И аз имам няколко такива в градината, сега поникнаха последните 2-3 седмици. Ще ми е любопитно да разбера какво е точно. Няма ли да измръзне зимата, кога цъфти?

# 561
Моето не е поникнало сега, "наследих го" при покупката на къщата, виреело е няколко години под големи дървета, никой не го е гледал. И аз имах съмнения, че е крем. Дали може да се премества и кога е подходящият сезон?

# 562
Здравейте,

Бях писала преди известно време. Имаме дворно място, което беше запуснато. Сега е почистено от дървета и треви, мисля да засадя лалета и кокичета. Закъсняла ли съм?

Прочетох на предната страница за метод картон и найлон - като е почистено мястото и предстои застудяване има ли смисъл да се прави? Или на пролет, когато започнат да излизат коприви и др. подобни да го приложа този метод? Всякакви съвети са добре дошли   bouquet

# 563
  • густо майна Филибето
Точно сега е моментът да слагаш луковиците. Това с картони и найлони го направи пролетта, като се  появят плевелите. Стига да ти харесва гледката Wink При троскот и поветица не помага.
  Аз се пробвам с подобни нелицеприятни методи само в зеленчуковата градина. Трупам окосена трева и надробени клони от клонотрошачката на пътеките, така ограничавам растежа на плевели. Картони ММ не иска да гледа, найлон още по-малко.
Друг метод е мотичката. Много изморителен метод.
Лесно, но финансово натоварващо е да сложиш геотекстил между цветята и да насипеш мулч или баластра. Геотекстилът пропуска вода. Обаче и троскот пропуска по малко.

# 564
Благодаря за бързия отговор   bouquet, на обедната почивка отивам за луковици  Party

А за гледката - не ме притеснява, ние не живеем в близост до мястото, да му мислят съседите  Whistling Иначе и мотичката ще влезе в действие, няма как.

Геотекстил и мулч нещо не ми говорят, отивам да чета и да се ограмотявам...

Прочетох тук-там и ми възникнаха въпроси: ако се направи само мулчиране ще има ли ефект? С други думи трябва ли да се полага задължително геотекстил или найлон под мулча? Да обработя ли първо копривите с раундъп и след това да правя мулчирането? (говоря за пролетта) Как точно поникват "добрите" растения - оставя се дупка в мулча за тях ли или се поставя мулча след поникването на цветята?
За мулч мога ли да си събера опадали листа и борови иглички сега и да ги използвам на пролет?

Последна редакция: ср, 06 ное 2013, 11:46 от shark

# 565

Друг метод е мотичката. Много изморителен метод.

Здравейте, да споделя и аз моя тригодишен опит с плевелите. Тази пролет имах едно петно в райграса само плевели - изсъхнали, почистих ги  с мотичката, ръснах ново семе и пак излезнаха плевели, но сега за мое учудване под изсъхналите плевели се подава младата тревичка. Сега отново почиствам плевелите  и пак семе и да не забравя препарата за мравки . Според мен това е начина.
  На тази снимка зад сандъчето се вижда.
http://milenam75.snimka.bg/nature/gradina-2013.785847.31943109

Последна редакция: чт, 07 ное 2013, 12:05 от milena_m75

# 566
  • густо майна Филибето
shark , ако е между цветята, можеш и опадали листа сега, пролетта ако косиш полянката - можеш да трупаш трева. Не е нужно непременно да има нещо отдолу, те си изгниват след известно време, така че можеш да продължиш да трупаш. Ако е окосена трева, първоначално слагай дебел слой, той след два три дни става съвсем тънък.
  Тези две неща прилепват плътно и не позволяват на тревички да никнат. Но ако е на поляната - само ръчно можеш да действаш. Когато се получи гъст тревен килим, трудно се насяват плевели. Единствено детелината ми прави беля на мен, като се разрасне на големи площи задушава тревата. Ръчно трудно можеш да се бориш, защото пълзи ниско и се вкоренява.
Под мулча не можеш да имаш найлон, защото водата не може да проникне под него. 
 Геотекстил е онова черно като изтъкано платно, което ползват обикновено градинските центрове, като редят отгоре саксиите.

# 567
Благодаря за съветите   bouquet

# 568
  • Пловдив
Да попитам време ли е вече да вадя грудките на далията?Чудя се защото все още стъблото е зелено, макар че цветовете ги ослани сланата.
И едно лятно цветенце от мен за добро настроение Peace

# 569
  • Бургас
Ljuboznatelna, разкажи моля те по-подробно как точно да сложа суперфосфат на растенията - да го наръся около корените или нещо друго newsm78 И по колко?

Общи условия

Активация на акаунт