ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 15

• 85 637
  • 760
  •   1
Отговори
# 540
  • густо майна Филибето
Любознателна, ето тази в средата на снимката, ниската синя тревичка, която е на 2 туфи я имам и аз, но след като лятото цъфтя косъмчетата й(така йм викам) станаха сухи и сега почти цялата е жълта. Какво да я правя? Мисля си ако я изрежа до дъно?

Издърпай сухите, но не режи до дъно. Трябва да се възстанови.

Dress like Princess, ами ти си готова за садене тогава. Simple Smile

Не мога да препоръчам нищо по-ефикасно от раундъп. Има значение кога се пръска. После се маха всичко изсъхнало, полива се известно време, за да поникне каквото е останало и се пръска пак. Другото е механична борба. Ако се коси редовно, остават житни, а и една поддържана градина винаги изглежда добре, ако ще и тревата да е само троскот.
При мен гранулите за охлюви действат. Ползвала съм сам оза зелето. Иначе си имам мнтого, но и растения имам в изобилие, никой не остава гладен, а и не личи много, че е ядено. Simple Smile

Мога да споделя опит само за нашия климат - горещо и сухо лято, мека есен, и зима със сух студ. Много слънце, много Simple Smile Съвсем различно растат цветята при дневна 20-23 и нощна 5-6 градуса сега. Розите ми са с наситени и едри цветове, с повече венчелистчета - красота! И се задържат дълго на стеблото. Лятото капят за три дни, дребни и опърлени са. Мушкатата ми и те са в разцвета си сега - толкова цвят не съм видяла цяло лято. Едва ли е много повече, просто се задържа седмица.

# 541
И аз се боря с голите охлюви със сини гранули, мисля, че е едно и също, но с различни търговски имена, поне не съм забелязала разлика в действието. Дъждовете и поливките ги измиват и трябва постоянство. Когато растенията дръпнат и заякнат има доста по-малко поражения.
Много далии ми изгризаха при поникването още, лилиуми също, а краставички и салатки съм сяла по няколко пъти. Страшна напаст е това.
Ако ви се занимава, купувате кутия сода за хляб и когато плъзнат след дъжд или поливка, най-добре привечер, че тогава са най-много, ги ръсите със сода, разтапят се, ограничава се малко популацията им.

# 542
Ако ви се занимава, купувате кутия сода за хляб и когато плъзнат след дъжд или поливка, най-добре привечер, че тогава са най-много, ги ръсите със сода, разтапят се, ограничава се малко популацията им.

Хаха, това ми напомня за вица с ефикасния препарат против бълхи, който действал безотказно, когато хванеш бълхата и й го налееш в устата Simple Smile
Охлювите ли ръсиш със содата? Не може ли просто да ги събереш в такъв случай и да им организираш по-бърза смърт?  Twisted Evil

# 543

Хаха, това ми напомня за вица с ефикасния препарат против бълхи, който действал безотказно, когато хванеш бълхата и й го налееш в устата Simple Smile

Joy
Абсолютно!
Но то борбата с голите охлюви по принцип е обречена, евентуално поне сезонно намаляване на популацията, че в дъждовни години е ад.

Гнус ме  е да ги пипам  Sick, дори с ръкавици, просто където видя ги поръсвам хубаво и те се разтапят.
Пробвала съм различни неща, и бира съм им сервирала, на моите не действа, въздържатели са.

# 544
  • ENGLAND
И аз се боря с охлювите, ужас са. Хостите ми са целите в дупки макар че всичко наоколо е наръсено със сините гранули. И тиквичките ми изядоха ненаситниците. Моите са английски и явно бирата им действа най-добре, но мъжо каза, че им е много скъпа напитката.
Титина беше писала за размножаване на чемшира с клонки от старо растение. Късно ли е сега да резна, или да чакам напролет? И каква беше пропорцията пясък и пръст за бодкане?

# 545

Същото става и със сол. Simple Smile

Скоро четох една интересна (е, зависи от гледната точка, предполагам:)))))) ) статия за това, че сцените на рицар, сражаващ се с охлюв, са постоянно повтарящ се сюжет в Средновековните миниатюри, съпътстващи ръкописите, и най-често се появяват в страничните полета на страниците, където преписвачите оставят своите неформални бележки.
В статята търсят възможни обяснения за смисъла на този сюжет и едното е точно това, че охлювите умират от сол, а солта е била символ на чистота и истина и съответно се считало, че лошите духове я мразят.

Snails were destroyed by salt, which was considered pure.
http://www.patheos.com/blogs/godandthemachine/2013/10/medieval-warrior-snails/

Аз предлагам и обяснението, че монасите, които са правели средновековните преписки и също е трябвало да се грижат за нивите и градините около манастирите, са изобразявали отчаянието си от безкрайната борба с непобедимите охлювите, които дори и един рицар (тези своеобразни Робокопи) не може да надвие. Laughing Става рано сутрин трудолюбивият монах, отива да нагледа градинката още по изгрев слънце и вижда, че охлювите пак са му нахрупали зелките. Прибира се съкрушен в манастира, сяда да преписва поредното евангелие, но мисълта му все в зелките и, ето, илюстрира безсилния гняв в красноречива картинка.

# 546
Точно актуални теми за мен сте подхванали.
Барба, много интересно за рицарите.

И аз забелязах, че в новата ни къща има много охлюви в двора. Като взех да обръщам с лопатата излизат и гнусни жаби, зарити в пръстта. Тя вредят ли нещо, как да се боря с тях. Гнус ме е да ги гледам!

Люб, кои са точно твоите гранули за охлюви, от които си доволна?

Ние понеже кореним много дървета, предимно диви орехи, защото доста години двора е бил запустял и има какво ли не, част от корените на дърветата за чак под циментовите пътеки, а един, който беше даже и под беседката нямаше как да изкореним напълно и ни посъветваха да насипем морска сол на корена. Аз така направих, заринах с пръст. Дали ще избие наново този див орех?

# 547
  • Варна
За чимшира мога да споделя моя опит - от един много стар чимшир повдигнах най-долните клони и забелязах, че са се окоренили. Засадих ги преди около две седмици, да видим какво ще се получи.
А пред един съседен вход видях, че са засадили оня ден и са покрили с пластмасови бутилки като розите. Така че не е късно да се пробва според мен.

На нашето лозе също има много израстъци от корени, които много ме дразнят - режа, режа, те пак покарват. Особено има едно дърво, което не знам как се казва, като плевел е Sad

# 548
А моят чимшир беше нападнат от някаква гадина и повече от половината изсъхна, особено във вътрешността изглежда като колонизиран от паяжинки и топченца. Заразата е бърза, понеже аз забелязах промяната изведнъж в края на лятото. Помислих си, че растението вече си е отишло и няма спасение, но все пак напръсках обилно с универсален инсектицид, доколкото успях и във вътрешността също. Сега забелязах, че повечето клонки са изкарали нови листа най-отгоре и дават всички признаци растението да се съвземе и да покрие пораженията с нови листа.

Скрит текст:

Четох в интернет, че лично моята гад със сигурност се идентифицира като "Monarthropalpus buxi". Снасяло си било ларвите във вътрешността на листата, за да зимуват вътре, напролет се отварят и после новите гадинки пак снасят ларви и т.н., като може и действително да убие цялото растение. Rolling Eyes
Най-ефикасен метод за борба било кастрене в ранна пролет с изгаряне на отрязаните клони и химически атаки през цялата пролет, когато е перидът на възпроизвеждане и излюпване на ларвите.

Засега не съм сигурна дали съм ги уморила с едно пръскане или така нареченото съвземане се дължи на летаргия на насекомите. По-скоро второто. На пролет ще съм внимателна и постоянна и се надявам да излекувам чимширчето. Единствено ми е и е първа година при мен.

# 549
Повечето от вкоренените чемшири са в почва от компостбина, но има и в пясъчлива почва. Вкоренявам и пролет и есен, но при мен климатът е различен. Даже онзи ден насях около 30 чемшира. Така като гледам тази година ще увеличим чемширената плантация, за да мога да завърша поне едната част от двора.
В съботя рязах и вкоренявах рози, дано се хванат.

# 550
  • густо майна Филибето
Barbabeau , това с рисунките ме замисля колко ли приказки за змейове са създадени заради страх от змии Laughing Нали очите на страха били големи Laughing
Твоята ларва май само по чемшири ходи? Поне ако съдя от картинките в нета.

Днес вдигнах една саксия в градината и под нея имаше поне десетина голи охлюва. Кокошките хапнаха Grinning Тази година ми опасаха тотално само разсда на цинии. Пробваха се да унищожат и един седум, затова го преместих в саксия. Много обичат и ириси. Предполагам, че популацията им е някъде около храната, иначе хапват повече неща.
Жабите са полезни, ядат ларвички и мушички. Тази трябва да е земна жаба.  ММ изпитва невероятна погнуса от жаби. Извика приятели да ги изловят от езерото и ги отнесаха в някакъв далечен канал. Мен нищо не ме дразни, стига да не ми пречи. Дори смоци.

# 551
От миналата година имам нов метод за борба с охлювите. В капачка от нещо- буркан, сладолед и т.н., наливам бира. Поставям на места, където съм забелязала охлюви. Има ефект, всичката гад се събира да порка  Laughing, но не им понася и се пренасят в по-добрия свят. Трябва да се прави непрекъснато. Аз забравям понякога. Ползвам и гранулите поне веднъж през лятото.

# 552
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
за плевелите някой беше писал за поливане, картон и найлон над него.
тревата загивала от липса на слънце.

някой спомня ли си дали беше изпробвано или само идея?  Blush

# 553
  • ENGLAND
От миналата година имам нов метод за борба с охлювите. В капачка от нещо- буркан, сладолед и т.н., наливам бира. Поставям на места, където съм забелязала охлюви. Има ефект, всичката гад се събира да порка  Laughing, но не им понася и се пренасят в по-добрия свят. Трябва да се прави непрекъснато. Аз забравям понякога. Ползвам и гранулите поне веднъж през лятото.

А, при мен капачка не помага, аз направо заривам чашка в почвата, горния ръб да е наравно с почвата и само за ден - два чашката е пълна с охлюви.

Метода с картона и найлона за плевелите го пробвах преди да оправим градината, работи перфектно. Но мястото трябва да е празно, да няма никакви растения и след известно време мястото се обръща и се чистят остатъците от плевелите. Аз го правих, но само с черен найлон.

# 554
за плевелите някой беше писал за поливане, картон и найлон над него.
тревата загивала от липса на слънце.

някой спомня ли си дали беше изпробвано или само идея?  Blush

Сега като спомена за този метод се сетих за така наречената соларизация - покриване на почвата с черен найлон в продължение на около месец... Пишете soil solarization в google. Ето една примерна страничка с информация:

http://www.weekendgardener.net/organic-weed-killer/solarization-100710.htm

Общи условия

Активация на акаунт