ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 15

• 85 640
  • 760
  •   1
Отговори
# 525
Статии много, ето първата попаднала ми: дебелина препоръчителна 3"=7.62 см
http://homeguides.sfgate.com/thick-should-mulch-planting-bed-33045.html
Вече проверено от практическия ми опит, най-добрия и скъп мълч (сидър- идея си нямам как се превежда) с дебелина 2 см, не върши никаква работа- нито задържа влагата, нито помага срещу плевели. Ходих да гледам в съседите- доста над 8 см е и нямат нито плевели , и влагата е там.
Пак от практически опит- чистене на листа, особенно дребни, от мълча е мисия невъзможна.

# 526
Е аз ги подрявах пред 3 седмици, точно по план Simple Smile))

# 527
  • Варна
Има ли някакъв начин за справяне с плевелите без хербициди?

# 528
Има ли някакъв начин за справяне с плевелите без хербициди?

Има - упорита и постоянна борба, защото, както каза някой - празно място в природата няма Simple Smile)
1. Плевене
2а. Засаждане на растения, които да задушат евентуална поява на нови плевели.
2б. Мулч (който дъвчем в последните постове).
2в. Редовно косене (в случай на плевели в тревата).

Аз за тези се сещам...

# 529
Отделяш си един ден само за плевели, въоръжаваш се с дълга и тясна лопатка и почваш. Аз така правя на полянката, живовляк и глухарчета предимно, пролетта ги изчоплям, гърч си е, но си струва, после хвърлям амониева селитра , поливам обилно, тревата избуява и задушава мераците на нови плевели.  
С детелината не се справям особено успешно, засега я ограничавам само, да не завземе цялата полянка. По-бърза е от мен.

# 530
Отделяш си един ден само за плевели, въоръжаваш се с дълга и тясна лопатка и почваш. Аз така правя на полянката, живовляк и глухарчета предимно, пролетта ги изчоплям, гърч си е, но си струва, после хвърлям амониева селитра , поливам обилно, тревата избуява и задушава мераците на нови плевели.  
С детелината не се справям особено успешно, засега я ограничавам само, да не завземе цялата полянка. По-бърза е от мен.

Искаш да кажеш, е си правиш тревен килим от саморасла тревичка ли? Аз искам това да се опитам на едното място другата година. Амониевата селитра от къде се купува?

# 531
Не, не ми е саморасла, една част е с чим, друга съм сяла лично.
Селитрата от агроаптека, от Сортови семена, от магазинчета, където продават луковици, семена и торове...Може и поголемите хипермаркти да има, но аз съм си набелязала едно магазинче на пазара и от него.
Там, където съм сяла собственоръчно беше прилична, тънка трева, но много плешива, подсях райграс, без да чистя предварително, екстра си е. Имам и едно парче трева 4 на 6 м, там заедно с тревата хвърлих и малко парички (цвете, да не си помислите друго  Wink ), през пролетта е много приятно.

Последна редакция: сб, 02 ное 2013, 08:11 от нова

# 532
Здравейте, ще ви правим арка. Имам купени доста катерливи рози и ако може да ми предложите как да ги разположа така че да не им се омесят цветовете и да стане цветово добре съчетана(нещо като на Любознателна). Розите са цикламена, жълта, кремава, оранжева, лилава, червена и две шарени/цикламено с бяло, но за тях не съм сигурна че за влачещи. Мисля да ги наредя 3 на 3 и ще останат като трябва да измисля къде да ги сложа и тях. Ще съм ви много благодарна да ми помогнете, защото най се притеснявям да не се смесят цветовете. Praynig

# 533
  • густо майна Филибето
Много зависи от розите, защото всяка расте с различни темпове. Моите са си омешани и не съм съчетавала цветове, даже като ги купих не знаех коя какъв цвят е  Grinning За да не се оплитат толкова, ги насади поне през метър и петдесет. А горе на арката трудно ще ги контролираш, по-мощната ще надделее.

# 534
Арката е с дълбочина 1м и си мисля в такъв случай че 6 рози ще са много. Май по-добре да ги направя 4.  newsm78

# 535
Здравейте и от мен!
Чета, чета... и явно този месец няма да успея да изчета всички интересни неща, които сте изписали Embarassed
Накратко:
От две години се опитваме да превърнем в градина един запустял от години двор.
Все още съм основно на борба с плевели и охлюви (в тази връзка... ако някой е по-специалист на темата, да ми подскаже кога и с какво да пръскаме. До сега се борихме с бурените механично:), но усещам, че съм на път да се предам...Sad Има всякакви треви...  newsm78)

А въпросът по който ме насочиха към вас е, че имам в двора една могила, която направо си плаче да се превърне в алпинеум.
Като видях колко вида цъфтящи, пълзящи и... какви още бяха храсти има, ми се зави свят Embarassed
Може ли някой да ми препоръча подходящо съчетание... Треви, цветя, храсти...
Сега ли е момента да се засадят и засеят?
И от къде мога да си ги поръчам?

Последна редакция: сб, 02 ное 2013, 17:57 от Иванова_Eнтусиаст

# 536
Любознателна, ето тази в средата на снимката, ниската синя тревичка, която е на 2 туфи я имам и аз, но след като лятото цъфтя косъмчетата й(така йм викам) станаха сухи и сега почти цялата е жълта. Какво да я правя? Мисля си ако я изрежа до дъно?

# 537
Благодаря ви за отговорите на моите въпроси относно засяването на райграс и туи.
Незнам точно дали е момента да се боря с плевели, защото на мястото е било царевично поле, сега е засипано с около 1м пръст, чиста, рохка и мека пръст. Целия двор, както и градинката пред входната ни врата откъм улицата. Искам да кажа, за момента в тая пръст няма избуяли плевели и незнам срещу какви  и как да действам точно.

Благодаря за идеите за мълча, 8см ми се струва множко, при положение, че тук при нас под мълча слагат и едни черни платна, също напоени с хибрициди и запазващи влагата.

# 538
  • Schwarzwald
Иванова_Eнтусиаст, дано някой да даде съвети за борбата с плевелите.

И аз се боря вече второ лято с тях, никаква полза. Резултата беше мазоли, умора и много изгубено време.
Не ми се иска да прибягвам до Раундъп...

Голите охлюви и те са напаст, унищожиха почти целия разсад на цветя които насадих + голяма част от зеленчуците. Ръсих нон стоп с гранули - полза почти никаква.

При нас е влажно и хладно. Със слънчевата част на градината се справям горе-долу, но отзад, където е по-сенчесто е голяма мъка.

# 539
Иванова_Eнтусиаст, дано някой да даде съвети за борбата с плевелите.

И аз се боря вече второ лято с тях, никаква полза. Резултата беше мазоли, умора и много изгубено време.
Не ми се иска да прибягвам до Раундъп...

Голите охлюви и те са напаст, унищожиха почти целия разсад на цветя които насадих + голяма част от зеленчуците. Ръсих нон стоп с гранули - полза почти никаква.

При нас е влажно и хладно. Със слънчевата част на градината се справям горе-долу, но отзад, където е по-сенчесто е голяма мъка.

Благодаря за посрещането, HAda! newsm51
Моите охлюви са... "облечени"...
Шегувам се!
Става въпрос за съвсем обикновен Градински охлюв. В неограничени количества... #Cussing out
Ако имаше реален пазар за тях, можеше и да забогатея, без Ферма... Rolling Eyes
Единствената "борба", която ми препоръчаха беше -
дълбока оран есента (за да се разбият гнездата и ларвите)
пояс (поне 3-4 метра без трева около градината... което, както и да го погледнеш е неосъществимо на практика)
и пояс насаждения като лук и чесън, които ги отблъскват...
(друг е въпросът, че моите градински "любимци", и чесън хапват... newsm78)

А за плевелите чакам някой да ми препоръча нещо наистина ефикасно...
И с Раундъп опитвахме, но може би не уцелихме точният момент...

Общи условия

Активация на акаунт