ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 15

• 85 573
  • 760
  •   1
Отговори
# 690
Бих искала да се запиша в тази хубава темичка!
Днес си засях салатка, знам, че е малко късно, но за първи път ми е и много се надявам да стане.

# 691
Здравейте!
От 1 година имам малко дворче в градската къща и се опитвам да го превърна в приятна градина.
Целият двор е с бръшлян, аз се опитвам да го направя с райграс, но ще запазя част от бръшляна, че така крие оградата и е по- уединено.
Сега ще сея една червена катерлива роза. Петунии сях днес купени на разсад, че моят нещо е много жалък.
Сях и подправки мента, босилек, магданоз, копър, рукола...
Купих си и  2 хости, някой има ли опит с тях, едната сях преди 3 седмици, нищо още не е поникнало.  newsm78
  bouquet

# 692
  • София
Записвам се и аз. Много съм назад с материала, но съм решила да започна да се уча. Градина имам, но нищо не разбирам, ако не е майка ми така ще си стой.

# 693
pipilota6 , след трактора, който оставя големи буци се минава с фреза. Тя "разтрошава" буците. После се заравнява с гребло. Труд си е, ама няма как.

За петуниите. Купи си торф или торфопочвена смеска, да не е чиста пръст. Торфа е рехав и позволява на нежните коренчета да растат, докато в почва, било то и купешка е по-трудно, а понякога и невъзможно.

Засаждаш в съд с дупки отдолу. Намокряш торфа преди да сложиш семенцата, после семенцата се посипват без да се покриват с торфа. Гледай да не е супер мокро, че ще се развият мухъл и и гъбички. Това е предпоставка за по-нататъшното "сечене" на разсада и загиването му. Покриваш с найлон или стъкло да се задържа влагата. Не излагаш сега на директно слънце. Докато се покажат листенца, гледаш да е на топло, поне 20 градуса. Като поникнат първите листенца, махаш найлончето (до тогава проветряваш един път на ден за 1 час примерно, т.е. да стоят малко с отгънато найлонче) и задължително да е на светло до прозорец, иначе се издължават. И смъкваш температурата на около 17-18 градуса. Разсада се издължава при тъмно или при много топло или и при двата фактора. Гледаш да не поливаш много-малко да се засушават,но без да клюмват. Като станат поне 5-6 листенцата-прищипваш върха (пензиране), така тръгват разклонения и петунията ще цъфти повече, иначе ще си остане едно стебло.
Зора  е да се опази разсада. Не забравяй - след покълване малко се  намаля температурата и задължително на прозореца на  светло.
Успех  и ще чакаме снимки  Wink

n_alex76 ,  тук можеш да разгледаш и да прочетеш http://forum.-spam-/viewtopic.php?f=28&t=729

Пфу, дава ми го спам.

Пишеш в гугъл "зюмбюл в чаша" и влизаш във вторият линк на форума Хоби кафе. Има инфо и за зюмбюл саксийка в темата.

# 694
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
хепи, мисля, че те заблуди това "сях"  Hug разсад си е купило момичето  Hug

..Петунии сях днес купени на разсад, че моят нещо е много жалък.
..

шаварче, сеят се семена, а вече порасналите стръкчета, луковиците, грудките и фиданките се садят  Hug

усмивка_86, не е късно за салатата  Hug

има си тема (био) зеленчукова градина - биото е умерено и по желание Simple Smile там могат да дадат всякакви съвети за зеленчуци, посеви, земя.
тази тема тук е повече за цветята в двора  Blush не че някои от нас не пишат във всички цветарски и градинарски теми... Blush

# 695
  • Пловдив
Здравейте градинарки! И аз се включвам във вашите редици с един въпрос:
миналата есен извадих грудките на далиите и сега се чудя кога трябва да ги засадя отново. Дали вече не им е късно?
Може и да сте обсъждали въпроса в предишните страници, но не открих.

Не видях някой да ти е отговорил, затова ще го направя аз: грудките на далиите вече могат да се садят, та чак до средата на април.Във вашия край, ако падат слани, можеш и да поизчакаш малко, но аз моите вече ги засях. Ще ни радват с цвят в късното лято. Peace

# 696
  • Вила Великула
Благодаря ти and Happily Ever After! И аз така си представях, че трябва да действаме, но не бях сигурна. От работа не ме е страх, все пак това е двора ни и трябва да е ок.

# 697
  • Кафе,грим и без да мечтая, днес пак ще бъда силна!
7/8   Hug Благодаря ти, точно от такова разяснение имах нужда.Досега все купувах разсад, обаче си е цифромания от 0.60-1.00 лв., затова приемам с ентусиазъм идеята да си отгледам разсад.Имам всички описани условия да го направя.Само този торф от къде се купува.Мислех че торф се наричат всички готови почвени смески, които се продават в пликове, но явно съм в грешка. newsm78

pipilota67/8 ти е казала за фрезата която разбива буците, но ако имате денивелация за заравняване с гребло трудно се постига още първата година (казвам го от опит).Иска си поне 2-3 години гребло и фреза да си добие хубав равен вид.Поне при нас така беше.Успех  Peace

Между другото, някой има ли опит с Годжи бери, че ММ се е навил да купува (три годишно).Лесно ли се гледа, някаква особеност, ще се радвам да споделите  Simple Smile

# 698
Здравейте Simple Smile
Имам нужда от съвет за една лагерстремия и една албиция. Подрязват ли се пролетта?
И още нещо. Пръскате ли градините с нещо, за да няма насекоми?
Мерси Simple Smile

# 699
  • Някъде Там
Здравейте и аз се включвам да ви следя Simple Smile
Имам и въпрос. Знаете ли на какво отстояние от съседите мога да си посадя овощни дръвчета(праскови, круши, ябълки)?

# 700
Наредба № 7 за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, чл. 94 (2) Озеленяването е неделима част от благоустрояването на всеки поземлен имот. С оглед санитарно-хигиенните условия и изискванията за огряване от слънцето се препоръчват следните най-малки разстояния на декоративните и овощните насаждения до границите на съседните имоти:
1. за ниски дървета (с височина до 2,5 м) - на 1,0 м от границата;
2. за средно високи дървета (с височина до 5,0 м) - на 1,5 м от границата;
3. за високи дървета (с височина над 5,0 м) - на 3,0 м от границата.
(3) На вътрешна регулационна линия към съседни имоти се препоръчват живи огради с височина до 1,20 м.
Както виждате обаче, нормите са "препоръчителни".
По-категоричен е Законът за собствеността: чл. 52. Не се позволява да се посаждат дървета до имота на съседа на по-малко разстояние от 3 метра за високите дървета, 1,5 метра за средните и 1 метър за ниските. Съседът може да иска разрешение от кмета на общината, района или кметството да бъдат отсечени клоните на дърветата, които се простират над неговия имот, и корените, които преминават в неговия имот. По същия ред той може да иска да бъдат преместени дърветата, които са посадени на по-близки разстояния от посочените по-горе.

# 701
Здравейте Simple Smile
Имам нужда от съвет за една лагерстремия и една албиция. Подрязват ли се пролетта?
И още нещо. Пръскате ли градините с нещо, за да няма насекоми?
Мерси Simple Smile

За какви насекоми? Комари ли? Ако е открит двор, пръскането против комари ще е ефективно само няколко дни.

# 702
И аз тук.

Ани, ще оспоря за торта. И ние сме против, но ей така мъжът ми беше взел есента 2-3 торбчики да хвърли около дърветата, пред къщата и зад нея, където най е изтормозена и тук там колкото остана. Голяма разлика има, че се чудихме дълго защо има разлика в тревата. Тази с торта едни хубави зелени листа, плътни, но меки. Почвата ни обаче е гадна, ти си на хубаво място.
И за мравки пръскахме след поливането, направо ги изнасяха иначе (сяхме преди това на 2 участъка). Сега пролетта пак сяхме на едно място, с такава скорост за навъдиха мравки, не е истина, изнасят много. Напръскахме и край.
7/8, какво направихте, успяхте ли да сеете? Поляли сте, сигурно, и дъжд заваля, че има нужда. Продължавайте с поливането в началото доста, ако спре да вали.

и аз тук, привет от мен!
да ви споделя че съм много доволна от флоримо торта и почвите, вкарали са и за мушкато, аз ползвах мин. година за юката и нолината вкъщи, смених им и саксиите с керамини и направо живнаха! ето откъде може да ви доставят http://greenhome.bg/art.php?id=20

# 703
Само този торф от къде се купува.Мислех че торф се наричат всички готови почвени смески, които се продават в пликове, но явно съм в грешка. newsm78

Има различни смески. Торфа е много подходящ за разсади, но бързо пресъхва, а при преполиване лесно мухлясва. Предимството при него е, че коренчетата на нежните растения, тия с миниатюрните семенца, по-лесно си преправят път (образно казано). Повечето фини семенца ако засеем в обикновена почва, те загиват, защото почвата има голяма плътност и коренчетата не могат да пробият. В торфа обикновено има полезни вещества за растението, които му биха стигнали за 3-4 седмици горе-долу.

Има торфо-почвени смеси, както и торо-почвено. Първото, както се подразбира от името е смес от торф с почва, а второто-тор с почва.

По големите вериги, в агроаптеките и цветарските магазини се продават смески в пликове, различен литраж. Има специални смески за разсади, отделно такива за пресаждане/пикиране, отделно за саксийни цъфтящи, за мушкато ако щеш, за иглолистни и т.н.

Чети на опаковките. Ако ти трябва за разсади, например няма да вземеш тази, която в състава си има глина.

Описания за по-лесно ориентиране:

Торфът се образува на базата на бавното и постепенно разлагане на блатни растителни остатъци. Процесът протича в отсъствието на въздух и повишена влажност. Торфът е първия стадий на процеса на карбонизация. Колкото по-дълбоко се намира в земните недра толкова той е по-плътен по- богат на въглерод. Торфът съдържа микроелементи като азот, калий, фосфор, калции, магнезий и желязо, растителни влакна за подобряване влажността и аерацията на почвата,хуминови киселини за активиране растежа на насажденията.

Тор -  продукт с органичен или неограничен произход, подобряващ растежа на растенията

Ако ти трябват малки количества си купи готови, пакетирани. Аз сега ползвам на Баумакс тяхната марка ОК, имат торфо-почвена, тя 40 л за 8 лв, това е добра цена. Иначе по агроаптеките има 250 л за 30 лв и нагоре.

Можеш и ти да си направиш сместа за разсада, но ако смесваш с градинска почва трябва да я обеззаразиш. Има за това химични препарати, но ако държиш на био-то, казват че и заливане с вряла вода върши работа. Ако си купиш торф, можеш да смесиш с малко пясък/перлит, но зависи какво ще сееш/садиш.

Малко загубено обясних, дано ме разбра.

# 704
На мен днес ми пристигнаха по пощата семена за Ipomea "Heavenly Blue", обаче ги купих от немския ebay, а аз не знам немски. Laughing Мислех, че ще пристигнат в универсална опаковка с написано на няколко езика, но дойде едно пликче, придружено от лист на немски...
Трябва ли да правя разсад или мога да ги ръсна направо в земята? И какво да правя, ако ми излезат много растения, а аз искам 2 или 3? Едва ли трябва да засея само 3 семена?
Знам, че питам глупави неща, обаче никога досега не съм се занимавала със семена. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт