Третокласници

• 49 421
  • 751
  •   1
Отговори
# 60
Аз не помня да съм чела нещо За или Против четенето вечер на по-големи деца. Сигурно е до дете.

Аз не му чета, защото той не иска. Приемам го като част от "порастването", желанието му за повече самостоятелност, вътрешното задоволство, че чете големи книги сам или каквото е там. По същия начин не иска и да му се пречкам, когато се къпе, например.
Понякога слуша, когато чета на брат му, но в повечето случаи, предпочита да ми иззема и тази функция и да му чете той.

# 61
  • Пловдив
mivan, поспамихме доста, да, но пък така ми става хубаво като се размечтая за почивката...  Laughing  Вярвам, че ще си изкараме добре.   Peace

Непокорна, "Мечо Пух" беше в първи клас лятото да го чете. Сега чете "Алиса", ама нещо не й се радва много.  Simple Smile

Иначе на каката чета изключително рядко, но доста често се случва тя да чете на глас на малката, друг е въпросът, че дребното не се задържа повече от 5 минути на едно място. Шило малко си имам.    Joy

# 62
И тук да се включа в промеждутъка между сутрешния и следобедния плаж.  Laughing
Откакто се е научил да чете, си чете сам. Изключвам книжките на английски. Там, от време на време му трябва помощ. Аз поне на този етап се справям, но след още някоя година, ще си сменим ролите.  Wink В момента чете една книжка, която му подариха наскоро - "Дани-шампион на света" от Роалд Дал. Разказва се за едно момченце, отглеждано само от баща му и как постепенно то открива несъвършения свят на възрастните.
Като изключим ежедневното четене за удоволствие, нищо друго не е пипнал да учи, от 31 май насам. След няколко дни се прибираме от море и ще му "разваля рахатлъка". Няма как да изкара цялата ваканция безделно.  Mr. Green
Толкова от мен засега. Отиваме към плажа. Дано, времето още няколко дни да се задържи така.  Praynig

# 63
  • София
Я, да видя каква е хавата тука! Hug

Моята се е амбицирала за другата година много. Баща и на шега, на майтап и подхвърли, че ако догодина 5ците в бележника смени с 6ци, ще получи таблет за края на годината. Онова ти хлапе, чете книги та му пукат ушите, решава задачи като не видяла. Няма такова чудо ви казвам! Joy hahaha ooooh!
Само за таблета бълнува и говори, ама и амбицията и да се докаже си казва думата.
Аз също чета вечер понякога, ако не съм много изморена, но го правя, защото на мен ми е приятно и за да си спестя да ме карат да играя на разни игри, които ме отегчават-Ваканции в България, Траките и пр. Wink

# 64
  • Варна
Лоренца,благодаря за поздравите! Hug
Копче,тук искам да поздравя сина ти и теб за всичко през,което сте миналии за успешния развой!Браво на детето,борец!  Peace

Моя пък ще безделничи,поне до август месец.Тогава смятам да му правя малко диктовки и задачки да порешава.Книжка си чете всеки ден по малко,но по задължение,не за кеф. Whistling

# 65
Кейси, зачудих се къде съм го чела това и намерих, ето тук, изрових и това и това, които са подобни.

Всъщност и на мен ми прави впечатление, че когато четем вечер е по-лесно със сложните думи (спирам и ги обяснявам или той ме пита), освен това понякога ми задава въпроси по книгата (т.е. подпомага се четенето с разбиране). Наскоро ми попадна кратък тест (може и в някой от горните линкове да е) как да разберем дали книгата е за нивото на детето - даваме на детето да прочете една страница на глас и при всяка дума, която не знае, вдига по един пръст на едната си ръка. Ако вдигне и палеца, значи книгата не е за него и по-добре да я оставим за по-нататък и да четем заедно (казва се The thimb test). Понеже аз също съм чела/учила за последователността на развитие на уменията - първо слушане, после говорене, след това четене и накрая писане, затова си следвах тази логика да чета и като попаднах на такива препоръки ми стана интересно...

Копче, аз явно съм изпуснала какво е станало, но се радвам, че е завършило успешно.

# 66
Наскоро ми попадна кратък тест (може и в някой от горните линкове да е) как да разберем дали книгата е за нивото на детето - даваме на детето да прочете една страница на глас и при всяка дума, която не знае, вдига по един пръст на едната си ръка. Ако вдигне и палеца, значи книгата не е за него и по-добре да я оставим за по-нататък и да четем заедно (казва се The thimb test). Понеже аз също съм чела/учила за последователността на развитие на уменията - първо слушане, после говорене, след това четене и накрая писане, затова си следвах тази логика да чета и като попаднах на такива препоръки ми стана интересно...

Мерси за статиите.  Simple Smile
При нас нали системата е по-различна, книгите са разделени на нива, децата минават редовни тестове, които донякъде определят тези нива. Отделно минават и комп. текстове, като приключат съответната книгата. Теста с пръстите и тук го прилагат в различни разновидности, но зависи от индивидуалното ниво на четене и разбираме  Simple Smile Сега, ако срещне непозната дума, вече си търси сам значението в речника.
И, естествено в клас ежедневно учителката им чете, точно развивайки тези умения. За мен е от голяма полза, тъй като английския не ми е роден език и ми е много по-трудно да поддържам темпото.

# 67
  • Варна
Здравейте, момичета! Ние все още не сме ходили на плаж, но и до там ще стигнем, все пак във Варна живеем  Joy.

Моето юначе вече щурее както преди, от което разбира се съм най-щастлива. Този месец го отдадохме на хуманитарните науки - чете на воля през деня, основно книгите от списъка, но вмъква и по нещо странично. Така след "Том Сойер", който толкова му хареса, започна и "Хък Фин" с интерес. Сутрин вметваше и по час и половина английски, до днес, защото искаше да го запишем на подготвителен курс за детските сертификати на Кембридж и утре е денят, в който ще ходи на изпит. Тази година в Британика имат и летен списък с адаптирани истории, които трябва да прочете на английски, на които той също много се радва, защото били много "момчешки" и приличат на комикс ("Мулан" и "Черната брада"). Аз лично съм го оставила да се забавлява. Но вечер също като SZA продължавам да му чета, нещо странично, извън учебния списък, както съм му чела години наред за лека нощ. Истината е, че ми харесва да го правя, защото това са си много специални наши моменти, когато или водим спор за текста, или пък блажено заспива, заслушан в текста. И много ми се иска тези моменти да продължат още, защото за мен са нещо специално. Досега не бях се замисляла върху аргументите, които прочетох в линковете на SZA (благодаря ти!), просто се водех от егоистичната си наслада да съпреживявам тези моменти, а пък то взе, че се оказа, че било и полезно Simple Smile.

# 68
Здравейте, момичета! Ние все още не сме ходили на плаж, но и до там ще стигнем, все пак във Варна живеем  Joy.

Моето юначе вече щурее както преди, от което разбира се съм най-щастлива.

Чудесно  Hug
Ама и стабилна програма си имате Simple Smile Хайде на плаж, ние ще си почакаме;)

# 69
Manzhelka, аз също не се бях замисляла, докато не ми попадна нещо по въпроса преди време и наскоро пак... За мен също е голямо удоволствие (освен когато съм много изморена и тогава се сърди и муси, че не четем Simple Smile).

Кейси, тук не съм чула да им четат в клас. А текстовете, които им се дават, вече сме обсъждали и няма какво пак да я повдигам темата, но няма нищо общо със системата при вас Simple Smile Сега се чудя как да го накарам да чете Каралийчев - приказките му са чудесни, но на една страница има поне по 7-8 думи, които са непознати, остарели, не се използват вече и трябва да се обясняват, за да се схване смисъла... Не виждам логиката на това.

Мога ли покрай книгите да попитам нещо странично? Имам проблем вече с мястото за книгите у дома и често са натрупани на купчина направо на пода. Търся елегантно Simple Smile решение (т.е. красиво и функционално). Ще ровя по сайтове за интериор, но ако все пак някой има идея, ще съм благодарна да я пусне.

# 70
  • София
Аз също чета на дъщеря ми. Зачитам й по-сложните приказки или повести. Сега "Жабешките истории" ги четохме почти заедно. Чета 2-3 страници, обяснявам действието и после тя сама си продължава. Чета понякога, когато е много превъзбудена или не иска да седне да работи. Напоследък за някои книги чета аз първо  книгите и ако преценя, че става й ги давам. Хареса ми "Ането" на Каралийчев, чудя се дали да я четем заради представянето на етносите, а и да не придобие страх от хората, тя си е страхлива. Но пък случката в книгата е полезна, има какво да се дискутира, хареса ми и фантазията в книгата.

Започнахме да работим по Четене с разбиране за 2-ри клас на Просвета и съм приятно изненадана, че с всичко се справя. Мисля, че няма пропуски в материала за втори клас и започнахме подготовка за 3-ти клас. Учим някои неща по математика и Човек и общество. Тази седмица беше с мен и свършихме много работа. Преди това беше 10 дни на интензивен английски по 3 учебни часа сутрин, а следващата ще е на занималня. Дано да няма проблеми в занималнята.

Да ви кажа по въпроса за стреса - мисля, че леко съм го подценявала. Миналото лято в една занималня бяха накарали детето да пише 30 пъти едни изречения при групово наказание, тя нямаше никаква вина. И цяла година детето преписва изключително трудно и с нежелание думите по английски. Аз си мислех, че е от очите или има проблеми с моториката, но пък други работи пише, разкази пише и т.н. А тя много обича езиците и доста се затруднявам да я мотивирам за писането. Сега на курса пак имаха да пишат и тя подробно ми обясни, че не обича да преписва заради случката на миналата занималня. Не знам дали само с времето ще отшуми този стрес или да потърся и допълнителна помощ...
Никак нямам добро мнение за занималните, но не може с мен или дядо й цяло лято...

# 71

Мога ли покрай книгите да попитам нещо странично? Имам проблем вече с мястото за книгите у дома и често са натрупани на купчина направо на пода. Търся елегантно Simple Smile решение (т.е. красиво и функционално). Ще ровя по сайтове за интериор, но ако все пак някой има идея, ще съм благодарна да я пусне.

Провери в Икеа, там има интересни  решения  и можеш да си ги приспособиш в зависимост от мястото.
Друг вариант е да ти го направят по поръчка. Тогава на 100% ще използваш мястото у дома.

# 72
  • Варна
Досега сме я ударили на почивка, детето чете каквото иска, когато иска (достатъчно, според мен), списъкът съм го оставила за по-нататък. Изкара една смяна зелено училище, когато мога, го водя на скейт училище вечер, или в Морската градина да кара скейт и колело. Когато има и познати деца, е още по-добре. На плаж и ние не сме ходили още, но това е главно поради моето нежелание.
Вечер му чета от по-дебелите книги, особено, когато трябва да се връщат на библиотеката, но това е удоволствие и за двама ни. Не съм чела "за и против", просто не съм усетила досега вреда. На мен също са ми чели като малка и това е било време, което ми е много скъпо.
Ще трябва да започнем някои поддържащи упражнения по математика и писане, но като цяло ваканцията си е за почивка Simple Smile Увеличи се времето пред компютъра, което малко изпуснах от контрол, но се надявам да се върнем в "моите" граници лесно (за мен -до 2-3 часа на седмица) Simple Smile

# 73
с нищо не се занимава моят син  Confused да чете може да седне само насила, а аз не искам да го карам насила. От намеци не вдява. По цял ден се лигави с брат си и си играе с играчки. Аз самата имам нужда от почивка и не ми е комфортно да го натисна да прави нещо смислено.
в Бг сме и днес купихме от кашони няколко намалени книжки - Той Сойер, /имаше също Емил от Льонеберя/, няколко от поредицата "страховитото в науката/историята/...." не съм сигурна колко са полезни, но все нещо ще научи.

# 74
Имам няколко чуденки аз... newsm78
По колко страници е нормално детето да чете на ден? Вашите по колко четат (говоря за нормални книги, с нормален шрифт, не от големите)?
Откъде мога да сваля диктовки и задачи, с които да се занимава ежедневно по малко? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт