Днеска бебе, утре - две, ЮНИ си дойде.

• 32 518
  • 745
  •   1
Отговори
# 615
PIPILOTKATA, при нас много помогна кърменето в легнало положение. Малката е по-спокойна, аз съм по-отпусната явно, заспивам с нея даже.

fashionmama, някъде пишеше, че само около 10 % от жените раждат точно на термин. Аз за малко да уцеля своя, защото контракциите ми почнаха точно на деня, но малката се роди рано сутринта на другия ден.

За тези от вас, които се притесняват, че не усещат сигнали за приближаващо раждане - и аз бях така. До последно никаква контракция, точно на термина ми почнаха изведнъж и си родих, не се притеснявайте.

Аз нямам много време да пиша, че малката суче доста, а времето, в което не суче, използвам, за да спя, ям или да посвърша някоя домакинска работа. Болката от шевовете понамаля, че първите дни си беше изпитание даже ставането от леглото.

Аз се радвам, че родих нормално. Следващият път - пак така, само упойката ще си я поискам малко по-рано. Като знам колко бързо ми мина болката от шевовете от разкъсванията в сравнение с тая от шитата епизиотомия, не бих се подложила доброволно на секцио (освен, разбира се, ако няма медицински показания за това).

Голяма жега, а аз съм накупувала все 0-3 дрешки за малката, които още са й големи. Трябва да видя откъде да взема по-лекички бодита с късо ръкавче, че тия за новородено, които купих оня ден, са от по-дебел плат (въобще не съобразих, че ще й е топло с тях).

Само да ви се похваля - дойдоха ми дрешките за кърмачки от Буба Мара и съм много доволна, хубаво са ушити и са много удобни, само пижамката трябваше да си я взема един размер по-голям, за да ми е по-широчка, че дупето още ми ужасяващо грамадно. От 20 качени кила съм 10 надолу, но се надявам естествено да сваля поне още 7, за да изглеждам нормално. Кърменето много помага за килата и прибирането на корема. Постоянно ми се пият течности и ядат плодове, замина бесният апетит за сладко и тестено, та съм много доволна. Взела съм си семенца от копър и анасон и си правя чай, става страхотен.

# 616
Здравейте.  
Ние с Дани сме саминки.  Тати отиде да почерпи на моята работа и да плати някои сметки.   Тя си спинка и папка като по учебник.  Засука веднага като ми я донесоха в стаята,но за стимулация на кърмата,която дойде на другият ден. От тогава сме само на кърма,през горе долу 3 часа,с 5-6 часа пауза през нощта.  Пу пу.   Kölsches Mädel  , стана ми мило,че хареса името   Hug .  

Щях да се включвам по няколкото въпроса с кърменето,но виждам,че имат вече отговор.   С търпение,спокойствие и желание всичко се получава.
На неродилите да кажа-търпение момичета.Знам,че ви е изнервено вече от дългото чакане,но съвсем скоро нещата ще се случат.   При мен нямаше индикации за раждане и родих толкова бързо и лесно.  

Иначе исках да ви питам нещо.  Канени сме на едно събитие. Как мислите,дали е удачно да отидем двамата с мъжо за няколко часа.   Родилките не трябвало да ходят ей така навън,особенно сред много хора.  Не мисля така,но искам да прочета и вашите мнения.  

П.С.   Отивам,че ме викат с рев  Whistling  Mr. Green

# 617
Въпрос към ЛЛЛ

Искам да попитам относно бучките в гърдите - от какво може да са - от препълнена - неизпразнена гърда или от запушен млечен канал. От вчера насам лявата ми гърда е много напрегната  и на няколко места ме боли - пробвах с цедене, обливах се с гореща вода и пробвах с компреси с със затоплена морска сол - имам временно облекчение - и когато махнаа компреса - забелязвам отчетливо зачервяване на болезените места. Днес също пробвах и с компрес със спитр и риванол - най - ме облекчава той. Та въпросът ми е -  това запушени канали ли са или препълване на гърдата - трябва ли да стимулирам със сучене и помпата или не....? Как да спомогна отпушването на канал?

# 618
Привет и от мен,да се похваля че пъпчето ни падна оная вечер  Grinning
 Вчера бяхме на консултация относно жълтеничката,отминава вече,но продължаваме да пием глюкозата.Наддал е 600 грама за 12 дни,откакто са ни изписали.А за газовете ни изписаха капри еспумизан Л,че много се мъчи миличкото.
 лек и спокоен ден на всички и успех  
 milisa ако се чувстваш добре,защо не.Остави бабините деветини и излизай  newsm10

# 619
  • София, св. Троица

Aidin

Ако не беше ти незнам как щях да спя спокойно последните дни !!! Не можеш да си представиш колко окуражително и успокояващо ми подейства отговорът ти, защото в един момент не знаех по кой път да хвана и дали е правилният. Слагам постът си скрит, за да не спамя.

Скрит текст:
Първо: Бях много объркана от педиатрите в болницата, които ме окуражаваха да дохранвам с АМ, едната докторка на смяна ми каза, че Ина има жълтеница да съм й давала глюкоза, другата докторка от втората смяна каза, че няма жълтеница - аз бях вече дала глюкоза от която Ина получи стомашен дискомфорт ! Тогава взех решение да не дохранвам с АМ, и изхвърлих глюкозата, зашото знам че билирубина се изхвърля с изпражненията, не с урината - както ми казваха педитата, които не са си опреснявали знанията от 70-та год. насам.
За това как се справяме: От няколко дни сме си вкъщи, изписаха ни с рецепта глюкоза - не смятам да й я давам. Жълтичка, е но ще отмине и ми се вярва, че кърменето му е майката за отминаването й.
Относно сученето: От както писах на ЛЛЛ - (Неделя - 16.06.) Ина е само на гърда - имахме (и още имаме) хранения при които трудно се ориентира къде е зърното ми, но я насърчавам и показвам къде да захапе. През това време й говоря, че трябва да захапва, защото "другото бебе" ще дойде и ще  изпразни гърдата. Звучи тъпичко да се говори така на новородено, но тази кратка мантра, която аз измислих ни действа изненадващо успешно.   hahaha
Кърмим се в поза кръстосана люлка - тя ни е най - удобна. Млякото ми започна да слиза още от Понеделник и вече знам, че каналите ми са отпушени, защото лесно изтисквам и без помпа, за да подканя Ина към хранене. А днес от дясната ми дори потече без стимулация - явно се беше понапрегнала. Храним се на 2.30 - 3.00 ч. Все още използвам помпата, но само за облекчаване на гърдите - и изцеденото количество замразявам. Една приятелка ми услужи с везна, за да се ориентирам какво количество си хапва детето - различно е разбира се за всяко хранене - незнам колко е вярна везната но показва, че Ина си хапва по - 20 - 30 - 40 мг. на хранене. Възможно ли е новородено на 6 дни да приеме 80 мг. на хранене - защото снощи имах и такъв показател...  newsm78 и се замислих дали везната ми дава адекватни стойности. Тегля я първо с пресушен памперс преди хранене, и след кърмене.
В общи линии първите ми притеснения около кърменето започнаха да отшумяват, защото получих отговорите, които така отчаяно ми бяха нужни благодарение на вас, а и детето само си показва от какво има нужда - просто като се прибрахме вкъщи и останахме насаме нещата се поуспокоиха - и успях да се вслушам в детето си, докато в болницата на ден минаваха по 3 различни педита  и даваха разнопосочна информация една от друга по - противоречива #2gunfire   #Crazy
 Майка ми много ме подкрепи в кърменето също и е очарована че има такива прекрасни асоциации като ЛЛЛ, които да дават кураж и отговори на притеснените млади майки  Hug Разбира се далеч съм от мисълта, че със успешното засукване си осигурявам дълго и безпроблемно кърмене, подготвена съм за още предизвикателства, но съм щастлива, че с ваша помощ успяхме да положим основите.   bouquet
В момента ми възниква още един въпрос - четох на доста места че кърмата съдържа всичко необходимо, и няма нужда от допълнителен прием на вода, както и че много майки не предлагат вода на кърмачетата си.  Какво е вашето мнение, все пак е лято и ако съдя по това аз колко вода пия и не мога без нея в тези жеги - какво остава за един толкова крехък организъм? Ако  е допустим приемът на вода, в  какво количество е то? Говоря за чиста преварена трапезна водичка, а не подсладена вода ! Ако не е допустим приемът на вода - може ли да се дава с лъжичка на бебето, за да си изплакне устичката от приема на кърма след хранене, за да не се предизвика някоя млечица...?
Благодаря още веднъж за всичко и то предварително !  Hug Hug Hug

bouquet

Здравей DramaQueen,
Благодаря ти за милите думи.  Blush Hug  bouquet Чудесно е, че вече си по-спокойна и уверена в себе си. Hug Последвала си майчинските си инстинкти и потребностите на твоето бебе и това ти е помогнало да се справиш толкова успешно с някои първоначални трудности.  PeaceИзглежда си много добре информирана за някои от важните аспекти на кърменето, благодарение на което си се ориентирала за това, какво е добро за теб и бебе Ина. Peace

Наистина излишния билирубин(около 95% от него) се изхвърля с изпражненията и само 5 % се ре-абсорбират и изхвърлят с урината. Така че даването на глюкоза, не само че няма да има нужния ефект относно преминаването на жълтеницата, но и може да доведе до по-малък прием на коластра/кърма и от там може да доведе до по-слабо наддаване и/или други трудности. Прекрасно си се ориентирала, че именно кърменето би довело да постепенното отшумяване на бебешката жълтеница. По-често кърмене в такава ситуация може да е удачно – около 10-12 пъти за денонощие и не повече от една 4 часова пауза от сън.

Поздравления за това, че си успяла да върнеш Ина на гърда.  HugНамерила си вашия начин това да се случи и щом работи, това е чудесно. Peace Всяка двойка майка и бебе са уникални и опита, който трупа всяка майка, може някой ден да е полезен на друга майка с подобни трудности.

Относно количествата, които изсукват кърмените бебета – те могат да бъдат различни в различните части от денонощието и въобще за всяко отделно хранене. Общо взето кърмените бебета се хранят, както се хранят възрастните – понякога може да имат нужда да се нахранят стабилно с едно по-голямо количество кърма, друг път биха искали да си утолят просто жаждата или пък да посучат за успокоение. Т.е., както ние възрастните никога не се храним с точни количества храна на всяко хранене, а и между храненията си хапваме по нещо малко или пием сок или кафе, така и бебета, които се кърмят могат да имат подобен “режим”. Ето защо тегленето преди и след всяко кърмене, по-скоро може да е объркващо(още повече, че бебето не стои мирно и резултата не винаги може да е точен) и уморително. Ако се притесняваш за наддаването можеш да мериш веднъж на ден, по едно и също време на деня и е добре бебето да е голичко, без памперс. Удачен вариант е меренето да е около веднъж на седмица, като за това време едно изключително кърмено бебе може да наддава между 110 гр. и 170гр. Един много добър ежедневен показател за това как се развиват нещата с наддаването, е следенето на напишканите и наакани пелени – ако бебето има около 5-6 напишкани и от тях около 3-4 наакани за денонощие и е изцяло само на кърма, то вероятно получава адекватно количество кърма и вероятно наддава с естествените си темпове. Може би тази статия ще ти е интересна http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=65156.0

Прекрасно е, че твоята майка те подкрепя за кърменето. Подкрепата от майка за майка и още по-хубаво от нашите собствени майки може да е много полезна и ценна. Hug

Наистина в кърмата има всичко необходимо за бебето в оптимални количества и тя е в състояние да задоволи всичките му нужди през първите 6 месеца и след това, като постепенно, кърмата се допълва с твърди храни. Ето защо през първите 6 месеца повечето майки предпочитат да не дават вода на бебета си. Такива са и препоръките на СЗО и Ла Лече Лига. Всички бозайници са така устроени, че да нямат нужда от допълнителна вода, докато не започнат да се хранят с твърди храни. Разбирам притеснението ти относно летните жеги и в тази връзка може да е удачно едно по-често кърмене. Тази статия е специално за въпроса, който ти задаваш Кърмене в летните горещини Ако ти все пак прецениш, че искаш да даваш вода, е добре това да е винаги след кърмене, за да не се запълва стомахчето и това да замества нуждата от кърмене.
Относно гъбичките – няма данни водата да предотвратява тяхната поява – има майки, които старателно “измиват” устата на бебето след кърмене и въпреки това гъбички се появяват. Нещо повече водата няма никакви антибактериални свойства, за разлика от кърмата, чиято функция освен да храни бебето е и да му помага да се бори с редица бактерии и болести. Също така по време на сучене зърното достига почти до гърлото на бебето, като по този начин кърма почти не се задържа в устната кухина. И не на последно място гъбички е по-вероятно да се прихванат от чужди предмети в устата като биберони, залъгалки, лъжички, чиято хигиена не винаги сме в състояние да поддържаме в идеално състояние.

Успешното засукване и успешния старт са едно много добро начало. Ти си много старателна и добре подготвена майка, а позитивната ти нагласа и силната мотивация, която имаш да си кърмиш бебето, могат да са гаранция и за успешното кърмене и в бъдеще. smile3521 Разбира се, никой не е застрахован от трудности и в същото време увереността в собствените ни инстинкти и убедеността, че майката може и знае най-добре, обикновено са ключови фактори при неизбежния сблъсък с предизвикателствата на това да бъдеш родител. Peace
Справяте се прекрасно. Ако имаш и други въпроси или пък искаш да споделиш как вървят нещата ние сме насреща.

bouquet

# 620
runaway varna, на мен поне Лансинокс-а повече ми помогна за зърната. И моите бяха много разранени и ми се ревеше като идваше време да се кърмим. Кървяха чак, не съм спирала да го кърмя Ники, със сигурност е поглъщал и някоя капчица кръв с кърмата, не знам колко лошо е това, ама нямаше как. Сега вече, цял месец след това, зърната са почти зараснали. Тия дни махнах вече и силиконовите зърна, въпреки че още ме наболяват леко.
bflm, ти защо пиеш чай от копър, заради коликите на бебо ли? Аз си взех семена копър и 2-3 дена си правех силен чай, уж заради коликите на Ники да го приема чрез кърмата и да му намалеят, но ми се отрази на кърмата. Много ми се наляха гърдите и станаха на бучки. Не съм сигурна дали е от него де, но той е лактогонен и аз поне спрях да го пия. Та внимавай и ти, да не ти се увеличи рязко кърмата, освен ако не го пиеш точно с тази цел де   Peace Как си го правиш - аз слагах 2 чаени лъжички на 200мл вода, което май е доста силно  Rolling Eyes
Мечо Пух, ние очичките ги оправихме с кърма. На Ники също така на втората седмица почна едното, после и другото да пускат секретчета и да гурелясват доста, и капвах по една-две капки кърма във всяко оченце. Тя много помага. Трябва обаче хубаво да влезне в очето. Аз я капвах в ъгълчето при нослето и после му накланях главичката така че да се стече капката в оченцето и да мине по цялото оче и си излиза от другия край.

# 621
Момичета, от сутринта усещам някакво  леко болезнено придърпване ниско долу...дали е сигнал или си въобразявам?! Терминът ми е за 27ми по принцип...  newsm78 Rolling Eyes

# 622
  • София
Ivvangeline с бебо бяхме мисля на еднакъв антибиотик, имаше майки на които им казаха да не кърмят но на мен не ми казаха и аз си кърмех смело, поне след 3 ден, преди това сукаше на сухо  hahaha
А иначе имаше бая ухлузвания по челцето и вратлето, но изчезнаха за 1-2 дни.

А относно пишонко, нашето педи каза да не пипам до 1 месец, после тя щяла да пипала и да покаже какво да правя /и сега показа, но каза да не пипам/

Иначе ние спим цял ден, даже се налага да го буя за папкане, и сега чакам да стане 4, да го будя и да видя да го изкараме на балкона за 20 мин разходка и от утре сме на вън  newsm44

А снощи спах като заклана, татето ставал да му дава бибата и да го завива, а той ми направо близо 6 часа пауза.
Ииии да,почти  всеки път пишка извън пампито  hahaha голям е фонтанчо  hahaha

KutcoPile възможно е да е сигнал мила, аз лично много сигнали получих , ама на финала се преносихме  Hug

# 623
хммм...притесних се, че до сега не съм усещала такова нещо Rolling Eyes сутринта бях на тонове, но не се гледахме на видеозона и сега ми трепери душичката.

# 624
  • Sofia
runaway varna, на мен поне Лансинокс-а повече ми помогна за зърната. И моите бяха много разранени и ми се ревеше като идваше време да се кърмим. Кървяха чак, не съм спирала да го кърмя Ники, със сигурност е поглъщал и някоя капчица кръв с кърмата, не знам колко лошо е това, ама нямаше как. Сега вече, цял месец след това, зърната са почти зараснали. Тия дни махнах вече и силиконовите зърна, въпреки че още ме наболяват леко.

И за мен спасение е Лансинокса. Адски ме боляга зърната в началото, буквално ми се викаше от болка като засмукваше, станаха и малки рагади и на двете зърна. С Лансинокс и силиконови зърна се справих с положението, сега е доста по добре, макар че все още не са загрубели достатъчно зърната и ме болят, но не така както в началото, а и няма вече рагади. До кръв не стигнахме, слава богу.

Някой има ли добра идея как се перат петната от Лансинокса? Моите нощници, спалното ни бельо, бебешките дрешки - всички тези имат малки мазни петънца, които не се изпират с обикновено пране. Взехме бебешка белина за цветни дрехи на Сано, не се получи. Някой да е намерил изход  newsm78

За запушените каналчета - и аз имах на едната гърда. С масаж, затопляне преди кърмене, изцеждане до край на проблемната гърда и студени зелеви листа (май това е основното) го преодолях за по-малко от ден. Слава богу сега са добре гърдите, но не спирам да следя за бучки, че това много ме тревожи.

За съхранението на кърма  - някой би ли споделил опит за това в какви количества е добре да се замразява. 50 мл? 100? 200? Аз събирам и държа в хладилника и се чудя  в какви разфасофки да сложа в пликче във фризера?

# 625
KutcoPile, и на мен ми се случи това преди една седмица и докторката ми каза, че болезненото придръпване е от слизането на бебчето в малкия таз, така че мисля да е нормално  Mr. Green и аз го взех за знак, моя термин е на 26.06, ама уви още си тръпна в очакване..... Вече нямам търпение  Simple Smile

# 626
А на мен сутринта ми казаха да не си правя експерименти и да не шофирам из София, а да си седя вкъщи и да чакам.. Shocked Ма то така ще лудна?! По-интересно ми е да обикалям из Икеа и да се кефя на климатика  tooth

# 627
KutcoPile тъкмо се сетих за теб тези дни и се чудех къде се запиля Simple Smile Айде малко остана! Аз съм се моткала с 5-6 см разкритие няколко дена без да разбера, отидох един ден на тонове и взеха, че ме приеха за раждане  Laughing Така че със сигнали, без сигнали, нищо не се знае   Crazy
Miho_She аз ако имах достатъчно да замразявам сигурно щях да направя и по 50 и по 100 мл разфасовки, според мен така би било най-удобно.
alex__n съжалявам, че се е наложило да преживеете всичко това с форцепса.. Важното е, че всичко е наред, здравички сте, вкъщи сте, а Дими е едно прекрасно слънчево бебче  Heart Eyes

Аз пък съм в някаква ужасна депресия, ММ като тръгва да излиза и супер много се разстройвам.. И аз не знам какво искам, не мога да го вържа човека да седи при нас постоянно.. А аз съм ужасна, защото му завиждам, че излиза с приятели, пък аз трябва да си седя вкъщи.. Вместо да се радвам на хубавото и послушно  бебче дето си имаме, аз цивря, че не мога да съм навън да се забавлявам.. Просто съм отвратена от себе си..

# 628
Мечо Пух, ние очичките ги оправихме с кърма.

Аничкаа- не е добра идея да се капе кърма в окото, докато не се разбере какво причинява инфекцията. Ако е бактериална, кърмата само влошава положението, защото гъбите виреят прекрасно в млечна среда Peace Та аз не експериментирам- или преварена вода или физ. разтвор, а ако не мине, тогава идва ред на антибиотичните капки.

# 629
Nagainaツ, просто си младичка и ти се живее, което е нормално. Ама да знаеш, че твойто Мило е за бой , много си го разпуснала! box

Общи условия

Активация на акаунт